Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka konfiguracje dyskow wybrac do Mac Booka Pro, SSD czy tradycyjny HD.

wagteil
01-01-2013, 01:03
Kupilem jakis czas temu Mac BookaPro 13' ze zwyklym dyskiem 750gb. Mam tez dosc szybkiego 250 gb SSD i zastanawiam sie nad podmianka. Myslalem zalozyc SSD ale ze ma tylko 250 gb, chce do tego uzywac zewnetrznego dysku 1TB laczonego przez USB 3.0. Ktora konfiguracja wydaje aie Wam szybsza/lepsza, ssd w srodku a pliki na zewnetrzynym dysku, czy oryginalny dysk 750GB w srodku? Wspomne ze pracuje glownie na DPP i Lightroomie i w gre wchodza spore ilosci RAW-ow.

7four
01-01-2013, 09:28
SSD na system i obróbkę, a zewnętrzny jako magazyn materiału po obróbce (plus dodatkowy na kopie tego drugiego, lub obu).

Czacha
01-01-2013, 11:08
Zaczne od tego ze watek zalozyles nie w tym dziale co trzeba ;) Co do dysku - wymontuj naped DVD i w jego miejsce wloz 2gi dysk. Dysk zewnetrzny kup ze zlaczem FireWire. Western Digital ma fajne dyski zewnetrzne z opcja RAID. W obudowie siedza dwa dyski (np. 2x 1TB) i mozesz wybrac aby pracowalo jako lustrzane odbicia. Czyli kopiujesz cos na dysk, a dane automatycznie leca na 2gi - dzieki temu nie musisz pamietac o robieniu kopii zapasowej ;) Gdy dyski sie zapelnia otwierasz obudowe i wymieniasz je na nowe (3.5'').

Dysk Western Digital My Book Studio II 2TB (WDH2Q20000E) - Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/15263651)

wagteil
01-01-2013, 18:17
Zaczne od tego ze watek zalozyles nie w tym dziale co trzeba ;) Co do dysku - wymontuj naped DVD i w jego miejsce wloz 2gi dysk. Dysk zewnetrzny kup ze zlaczem FireWire. Western Digital ma fajne dyski zewnetrzne z opcja RAID. W obudowie siedza dwa dyski (np. 2x 1TB) i mozesz wybrac aby pracowalo jako lustrzane odbicia. Czyli kopiujesz cos na dysk, a dane automatycznie leca na 2gi - dzieki temu nie musisz pamietac o robieniu kopii zapasowej ;) Gdy dyski sie zapelnia otwierasz obudowe i wymieniasz je na nowe (3.5'').

Dysk Western Digital My Book Studio II 2TB (WDH2Q20000E) - Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/15263651)
Super pomysl z tym wydlubaniem DVD i wstawieniem w to miejsce oryginalnego dysku! Obawiam sie tylko troche o to co bedzie gdy zechce cos wypalic na plyte. Niby mam PC ale bieganie tam i wypalanie plyt, troche dlugo. Ten drugi dysk to ciekawa sprawa, szczegolnie fajna jest ta opcja autoamatycznego zapisu, mam nadzieje ze jak to padnie to tylko choc jeden przezywa.
Mam tez zewnetrzny dysk GoFlex Segate o takiej samej pojemnsoci jak oryginalny Maca, 750GB. Gdybym sie zdecydowal na wyciagniecie oryginalnego z maca, ii traktowaniu go jako backup tego GoFlexa to jaki program uzyc aby robic takie automatuczne ich kopie?

--- Kolejny post ---

SSD na system i obróbkę, a zewnętrzny jako magazyn materiału po obróbce (plus dodatkowy na kopie tego drugiego, lub obu).

Tak tez chyba zrobie, wydaje sie ze lapiej jak system jest szybszy niz pliki sa 'blizej'.

Czacha
01-01-2013, 19:02
Super pomysl z tym wydlubaniem DVD i wstawieniem w to miejsce oryginalnego dysku! Obawiam sie tylko troche o to co bedzie gdy zechce cos wypalic na plyte. Niby mam PC ale bieganie tam i wypalanie plyt, troche dlugo.
Tak jak do tej pory nosiles ze soba dysk zewnetrzny, tak teraz kup nagrywarke USB - nawet Apple mialo cos takiego w swojej ofercie ;)

jaki program uzyc aby robic takie automatuczne ich kopie?
OSX ma wbudowany program do kopii zapasowych, zwie sie Time Machine. Mozesz wybrac czy ma dokonywac kopii samoczynnie, czy moze ma pomijac niektore katalogi. Korzystam z tego systemu dla obu Mac'ów z tym ze u mnie kopia robi sie samoczynnie po wifi na TimeCapsule.

Kolekcjoner
01-01-2013, 19:10
Zaczne od tego ze watek zalozyles nie w tym dziale co trzeba ;)

Słusznie - przeniesione 8-).

wagteil
02-01-2013, 04:07
Tak jak do tej pory nosiles ze soba dysk zewnetrzny, tak teraz kup nagrywarke USB - nawet Apple mialo cos takiego w swojej ofercie ;)

OSX ma wbudowany program do kopii zapasowych, zwie sie Time Machine. Mozesz wybrac czy ma dokonywac kopii samoczynnie, czy moze ma pomijac niektore katalogi. Korzystam z tego systemu dla obu Mac'ów z tym ze u mnie kopia robi sie samoczynnie po wifi na TimeCapsule.
To jest mysl! Zewnetrzna nagrywarka!
A czy Time Mchine dziala w dwie strony? Gdy zmienie cos na zewnetrznym dysku ktory uzywam na kopie, to czy te zmiany zostana naniesione na dysk glowny w komputerze?

Czacha
02-01-2013, 10:59
Nie, w ten sposob to nie dziala. W kopie nie mozesz ingerowac, moze jedynie odtwarzac zmiany.

qwert
16-01-2013, 20:47
Możesz wsadzić superdrive do obudowy z allegro za 80 zł i też będzie działać na USB :) sam tak używam