Zobacz pełną wersję : Jak zrobiono to zdjęcie ?
anetabarszcz
31-12-2012, 11:41
Na wstępie chciałam się z Wami przywitać,
Witajcie !
Znalazłam fajne zdjęcie (jest exif) zdjęcie - zdjęcie.jpg - Minus (http://minus.com/lGU8GIjLLXpVW) ale nie wiem czy było zrobione z jakimś filtrem czy nie, a może obróbka na warstwach. Jeśli moglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób udało się na tym zdjęciu równo i dość poprawnie naświetlić postacie i uwydatnić koloryt nieba to byłabym wdzięczna.
jacek_73
31-12-2012, 11:54
A co w EXIFie piszą?
anetabarszcz
31-12-2012, 12:08
Przepraszam nie wiem dlaczego exif się wykasował.
Parametry ekspozycji to:
f/4
iso 640
125s
bez lampy
ogniskowa 14
jacek_73
31-12-2012, 12:10
Data mnie interesuje. (choć stawiam lipiec/sierpień po 19)
anetabarszcz
31-12-2012, 12:15
Masz rację sierpień 20:30
Filtry? Warstwy? Raczej nie. To zdjecie zrobione jest po prostu w 'magicznej godzinie', tuz po zachodzie slonca :mrgreen:
Byc moze poprawiono nieco kontrast i kolory, ale po zachodzie slonca ziema i niebo maja podobne parametry ekspozycji do poprawnego naswietlenia wiec nie trzeba niczego wyciagac warstwami.
anetabarszcz
31-12-2012, 12:25
Bardzo dziękuję. Chciałam się jeszcze dopytać bo będę robić zdjęcia rodziny nad morzem i zależy mi aby niebo nie wyszło białe jak mleko. Czy kupno zestawu cokin będzie tu dobrym rozwiązaniem ? Myślałam o filtrze szarym połówkowym na obiektyw ale on nie ma regulacji w pionie więc przy fotografii ludzi raczej odpada. Wydaje mi się, że cokin mógłby się sprawdzić.
Jak myślicie ?
Jesli bedziesz robila zdjecia z samego rana tuz przed wschodem slonca i wieczorem po zachodzie, lub w pochmurny dzien z niska podstawa chmur, to raczej nie powinno byc przepalen. Polowkowe filtry pomagaja, chociaz za duzo z nimi roboty, lepiej potem to samo zrobic w obrobce ;)
jacek_73
31-12-2012, 12:31
Rodzina nad morzem na fotografii, czy z rodziną nad morze a fotografia samego morza? Jak rodzina na zdjęciach to bardziej bym się zastanawiał nad blendą (choć na ten użytek stosuję zwykłą lampę reporterską).
anetabarszcz
31-12-2012, 12:40
Zdjęcia rodziny na tle morza i sposób unkinięcia przepalonego nieba. Wiem, że raczej unika się robienia zdjęć nad morzem kiedy słońce jest bardzo ostre ale to najlepszy czas na kąpiel dzieci i uchwycenia tego na zdjęciu. Czy w takich sytuacjach jestem skazana na przepalone niebo ?
Zdjęcia rodziny na tle morza i sposób unkinięcia przepalonego nieba. Wiem, że raczej unika się robienia zdjęć nad morzem kiedy słońce jest bardzo ostre ale to najlepszy czas na kąpiel dzieci i uchwycenia tego na zdjęciu. Czy w takich sytuacjach jestem skazana na przepalone niebo ?
Tak naprawdę wszystko zależy od konkretnej sytuacji. W tym roku byłem nad morzem i nawet w samo południe nie wychodziły mi przepały. Musisz poczytać torchę o ekspozycji.
Zbyszko666
31-12-2012, 13:04
Raczej na odbijające się promienie od lustra wody ,co daje w efekcie przepalenie ,aczkolwiek nie do końca.
zasadnicze pytanie - walisz foty na auto? bo pytanie z kategorii podstawowych zagadnień.
jak nie przepalić? naświetlać na niebo i wyciągnąć w lr coś z cieni bądź dopalić cienie lampą?
a może ettr?...
anetabarszcz
31-12-2012, 13:45
Nie używam auto za to praktycznie zawsze av. Pytanie może i banalne ale już rozwiązanie tego problemu nie jest takie oczywiste. Często używałam na plaży lampy na sankach ale jej świato jest dość twarde a chodzenie z parasolką w celu zmiękczenie i rozproszenia nie jest za wygodne. Poszukuję rozwiązanie najbardziej optymalnego między jakością a komfortem na wakacjach. Wydaje mi się, że jednak ciężko jest zrobić w tych warunkach zdjęcie w południe bez profesjonlnych lamp i modyfikatorów ich światła. W prawie wszystkich książkach jest napisane aby unikać robienia zdjęc w tym czasie więc nie jest to taki banał o jakim piszesz.
Janusz Body
31-12-2012, 13:58
Lampa "na wprost" w ettl ustawiona na ok. - 1ev i bedzie dobrze. Jak minus jeden za malo to minus 1 i 1/3.
Wyciąganie z cieni w LR to zbrodnia popełniona na fotografii. Naprawdę.
Happy New Year. U mnie już za dwie godziny będzie :)
Edit: aparat w trybie M oczywiście.
Tylko w przypadku niezachowania umiaru. Naprawdę.
Janusz Body
31-12-2012, 14:12
Tylko w przypadku niezachowania umiaru. Naprawdę.
Zdjęcie należy zrobić dobrze. Każdy kto zakłada, że "to się wyciągnie w LR" powinien się zdrowo walnąć w policzek. (Cytuję znanego amerykańskiego fotografa :) ). Naprawdę. :)
Happy New Year.
To co wymieniono + oczywiście RAW. Można do tego błysnąć lampą odsuniętą od osi obiektywu, lub użyć blendy.
A propos lampy to jeszcze trzeba pamiętać, że w przypadku AV + lampa, która nie ma HSS to czas może być za długi na daną ekspozycję (chodzi o to, że ustawi Ci się najkrótszy możliwy synchro z lampą, jeżeli nie ma ona HSS), szczególnie w południe i wtedy przepały będą wychodzić jak najbardziej.
Oczywiście robienie zdjęć w południe nie jest dobrym pomysłem, ale przecież nie zawsze mamy możliwość być w danym miejscu w czasie, w którym powinniśmy być wg książek ;)
Taka moja propozycja na szybko:
Jak masz niebieskie niebo to zmierz światło na niebieskim niebie, zobaczysz co Ci body zaproponuje, potem przejdź w M, ustaw te parametry, tzn. czas i przesłonę. Jeśli wyjdzie Ci np. f8 i czas dłuższy niż najkrótsze synchro z lampą, to wtedy lampa ETTL, i powinna Ci doświetlić cienie na postaciach, jak czas krótszy wychodzi niż najkrótsze synchro z lampą, to wtedy na lampie trzeba dodatkowo ustawić HSS lub kombinować niższym ISO, większą liczbą f (chociaż to powoduje osłabienie lampy).
Grunt to przemyślenie całej ekspozycji i dobranie odpowiednich parametrów oraz ćwiczenia, ćwiczenia, ćwiczenia... praktyczne oczywiście.
anetabarszcz
31-12-2012, 14:35
Tak przeważnie robiłam. Mierzyłam na niebo ale mimo tego nie dostosowywałam się całkowicie do wskazania światłomierza. Trochę zawsze więcej wpuszczałam światła tak aby tło nie było tak bardzo ciemnie ale żeby niebo miało jak najwięcej szczegółów i główny obiekt doświatłałem lampą. Musiałam zawsze szukać kompromisu. Dlatego też pytałam się na początku czy jakiś filtr, byłby tu trochę pomocny. Z filtrami nie mam żadnego doświadczenia. Wiem z teorii, że połówka szara by się sprawdziała ale przy krajobrazach, przy ludziach gorzej bo co z tego że niebo będzie piękne gdy np. część sylwetki będzie również pięknie ciemna.
Jeżeli jakiś filtr to chyba bardziej polar niż inne.
Zdjęcie należy zrobić dobrze. Każdy kto zakłada, że "to się wyciągnie w LR" powinien się zdrowo walnąć w policzek. (Cytuję znanego amerykańskiego fotografa :) ). Naprawdę. :)
Happy New Year.
No tak, ale czasami jest tak że scena ma sporo większą rozpiętość niż to co obejmuje matryca naszego aparatu (bez lampy, blendy itp) więc albo albo prześwietlimy, albo nie doświetlimy i rozjaśnimy cienie, albo chowamy aparat i nie robimy zdjęcia ;)
pozdr
jacek_73
31-12-2012, 18:25
...
...
Lubie sobie wydobyć coś z cienia, ale żeby od razu zbrodniarz.
luc_october
01-01-2013, 13:04
Lubię takie bzdury czytać, zwłaszcza jak mówi to jakiś znany mistrz i należy się do tego przystosować :D
Lokalne wyciąganie jasności istnieje od czasów analogów i jest jedną z podstaw obróbki.
Gdyby wyciąganie było zbrodnią to równie dobrze można by zakazać robienia zdjęć w złych warunkach świetlnych, a czasem trzeba.
Wracając do plaży, jeśli ma to być w południe, to piasek powinien robić jako blenda i wyrównywać światło. Przy zachodach doświetlanie lampą/blendą i/lub korekta jasności w obróbce. Przy dłuższych ogniskowych łatwiej to wszystko kontrolować, bo trochę się przesuniesz i zmieniasz tło z jaśniejszego na ciemniejsze lub na odwrót.
Janusz Body
01-01-2013, 13:57
Lubię takie bzdury czytać, zwłaszcza jak mówi to jakiś znany mistrz i należy się do tego przystosować :D
Lokalne wyciąganie jasności istnieje od czasów analogów i jest jedną z podstaw obróbki.
Gdyby wyciąganie było zbrodnią to równie dobrze można by zakazać robienia zdjęć w złych warunkach świetlnych, a czasem trzeba......
Nieśmiało zauważę, że nie da się porównywać cyfry z analogiem. W analogu informacji w cieniach dużo. Dużo więcej niż w światłach. W cyfrze jest na odwrót. W cieniach jest paskudnie mało. "Wyciągając cienie" wyciągamy szum. Nie jestem szumofobem ale naprawdę uważam, że jednak trzeba robić zdjęcia dobrze a nie myśleć zanim się pstryknie, że "to się wyciągnie w LR/PS".
PS. Jak kolega nie dostrzega sarkazmu w wypowiedzi ale pisze o "bzdurach" to może przewietrzyć się po Sylwestrze trzeba? :mrgreen:
Jak dla mnie bzdurą i to ogromną jest "..i/lub korekta jasności w obróbce.... To już się nie da zrobić zdjęcia normalnie? Slajdami się dało a cyfrą to już nie? Zakładanie, że się poprawi w obróbce spartolone zdjęcie jest naprawdę warte "go and snap yourself". Im mocniej tym lepiej. Da się zrobić w miarę normalne zdjęcie na plaży w samo południe. Zwłaszcza, że nie chodzi o zdjęcia ahrtystyczne lub super ahrtystyczne (super ahrtystyczne są tylko zdjęcia ślubne :mrgreen: ) a o zdjęcia rodzinne bawiących się na plaży dzieciaków.
EDIT: Dopiszę dla pełnej jasności. Wyciąganie z cienia w analogu to tak. Kompresja świateł w cyfrze też tak. No odwrót - Nie (przez duże N). W bardzo ograniczonym zakresie się oczywiście da ale... patrz wyżej. Naprawdę da się żyć bez LR czy PS.
Naprawdę da się żyć bez LR czy PS.
Ale po co sie ograniczać skoro da się żyć z nimi prościej i wygodniej? ;)
luc_october
01-01-2013, 14:23
Nieśmiało zauważę, że nie da się porównywać cyfry z analogiem. W analogu informacji w cieniach dużo. Dużo więcej niż w światłach. W cyfrze jest na odwrót. W cieniach jest paskudnie mało. "Wyciągając cienie" wyciągamy szum. Nie jestem szumofobem ale naprawdę uważam, że jednak trzeba robić zdjęcia dobrze a nie myśleć zanim się pstryknie, że "to się wyciągnie w LR/PS".
PS. Jak kolega nie dostrzega sarkazmu w wypowiedzi ale pisze o "bzdurach" to może przewietrzyć się po Sylwestrze trzeba? :mrgreen:
Jak dla mnie bzdurą i to ogromną jest "..i/lub korekta jasności w obróbce.... To już się nie da zrobić zdjęcia normalnie? Slajdami się dało a cyfrą to już nie? Zakładanie, że się poprawi w obróbce spartolone zdjęcie jest naprawdę warte "go and snap yourself". Im mocniej tym lepiej. Da się zrobić w miarę normalne zdjęcie na plaży w samo południe. Zwłaszcza, że nie chodzi o zdjęcia ahrtystyczne lub super ahrtystyczne (super ahrtystyczne są tylko zdjęcia ślubne :mrgreen: ) a o zdjęcia rodzinne bawiących się na plaży dzieciaków.
EDIT: Dopiszę dla pełnej jasności. Wyciąganie z cienia w analogu to tak. Kompresja świateł w cyfrze też tak. No odwrót - Nie (przez duże N). W bardzo ograniczonym zakresie się oczywiście da ale... patrz wyżej. Naprawdę da się żyć bez LR czy PS.
Miałem na myśli lokalną korektę jasności. W sylwestra nie piłem, nie wiem jak Ty :) Masz rację że zdjęcie da się zrobić normalnie, ale nie zawsze mamy ku temu warunki i trzeba sobie pomagać jakoś. W nikonach Cyfra już ma większy zakres od analogów więc to stwierdzenie średnio aktualne, z resztą nie mówię żeby ciągnąć 4ev tylko wyrównać ekspozycję delikatnie tam gdzie trzeba.
Dobrze naświetlona klatka to połowa sukcesu, a druga to co się z nią później zrobi.
Izabella Bodzioch
01-01-2013, 14:29
....a mój mąż mi mówił dokładnie odwrotnie muszę to zaraz skonfrontować :).
Mężczyźni różne bajki opowiadają kobietom. :mrgreen: jakiś janusz body, czy ktoś podobny napisał coś kiedyś o liniowości matrycy. Niby dawno ale nic się nie zmieniło. Dalej wisi w tips & tricks. :)
EDIT: Iza - Ogromne SORRY - coś pokopałem i zamiast odpowiadać wyedytowałem Twój post. Posypuję głowe popiołem i przepraszam ogromnie. Moj net ma szybkość ślimaka i nie zauważyłem, że wcisnąłem edit zamiast odpowiedz. Naprawdę niechcący. :-)
Janusz Body
Janusz Body
01-01-2013, 14:33
... W sylwestra nie piłem, nie wiem jak Ty :).....
Brak pijalnego alkoholu w odległości mniejszej od ok. 600 km. Morze południowo-chińskie, Luzon Strait dzisiaj od rana. Wieje zdrowo. Dobrze, że śniegiem nie zacina chociaż to tylko 20 st. N. :)
Nieśmiało zauważę, że nie da się porównywać cyfry z analogiem.
Zdecydowanie, nie da się.
Histogram,bracketing,HDR,realnie używalne dziś ISO,możliwość kontroli ekspozycji jakie daje cyfra i to w sek po pstryknięciu,ograniczyły do mikroskopijnych rozmiarów ilość zdjęć wymagających wyciągania czegokolwiek,cieni czy świateł.
Bogactwo ilościowe i dostępnośc filtrów i innych akcesorii foto jest nieporównywalna.
Niestety słowa takie jak analiza obrazu,kontrola tonalności, itd są w zaniku.:cry:
Janusz Body
01-01-2013, 14:52
.....
Niestety słowa takie jak analiza obrazu,kontrola tonalności, itd są w zaniku.:cry:
Ciekawe, że ze zdjęć rodzinnych sprzed czterdziestu kilku lat to najciekawsze są te kiepskie, posute przy naświetlaniu. :-) Wtedy na wynik czekało się kilka dni. Teraz można obejrzeć rezultat sekundę po pstryknięciu. W fotografi rodzinnej jednak chyba mniej liczy się techniczna poprawność i "ahrtyzm" zdjęcia. Ważniejsza jest "wartość uczuciowa". :-)
olek.tbg
01-01-2013, 14:52
Wiemy jednak,że podczas reportażu nie zawsze uda się zrobić dobrze naświetlone zdjęcie , i wtedy LR przychodzi z pomocą. ;)
Grunt,to żeby używać,ale nie naduzywać
Janusz Body
01-01-2013, 14:55
Wiemy jednak,że podczas reportażu nie zawsze uda się zrobić dobrze naświetlone zdjęcie , i wtedy LR przychodzi z pomocą. ;)...
Właśnie takie myślenie trzeba w sobie zwalczać. :-) Trzeba się starać zrobić popranie a nie zakładać, że LR pomoże. Na slajdzie po wywołaniu to już "święty boże nie pomoże" a jednak się da / dało. Teraz też się da.
Izabella Bodzioch
01-01-2013, 14:59
W analogu informacji w cieniach dużo. Dużo więcej niż w światłach. W cyfrze jest na odwrót.
....a mój mąż mi mówił dokładnie odwrotnie muszę to zaraz skonfrontować . Poparte to jest wieloma praktycznymi przykładami, łącznie z próba odzyskiwania detali w cieniach w analogu i świateł w cyfrze. To co mówi mój małżonek potwierdza się przy codziennej obróbce i nawet powoli mój sposób naświetlania idzie w kierunku niedoświetlania (w cyfrze ). Poczytam co piszesz o tej liniowości lecz nie jestem pewna czy to będzie łatwe dla mnie do zrozumienia :).
olek.tbg
01-01-2013, 15:05
Oczywiście że powinno sie starać zrobić dobrze naświetlone zdjęcie ;)
Mówię o sytuacji, w której się nie udało, a zdjęcia nei da się powtórzyć
Izabella Bodzioch
01-01-2013, 15:16
Oczywiście że powinno sie starać zrobić dobrze naświetlone zdjęcie ;)
Mówię o sytuacji, w której się nie udało, a zdjęcia nei da się powtórzyćdokładnie tak, jest moment, zamykają się drzwi, ginie światło i co...?? jest sytuacja gdzie nie zdążysz włączyć lampę, bo nagle coś dzieje się tak, że robisz pod światło i co...?? takich różnych sytuacji w reporterce są tysiące. Januszu, tak najlepiej zrobić poprawne zdjęcie lecz czasami się nie da. Kiedyś ponoć też przy naświetlaniu papieru się to korygowało, więc czemu kiedyś to było w porządku, a teraz jest złe? Fotografia to taka dziwna dziedzina, że nie do końca można określić co jest prawidłowe a co nie, poza granicznymi przypadkami. Nie można więc nikomu powiedzieć co i jak ma robić.
luc_october
01-01-2013, 15:16
"Jeżeli twój fotograf wyciąga cienie..., to wiedz, że coś się dzieje"
Tak jakoś mi się skojarzyło :D
Janusz Body
01-01-2013, 15:23
.... Poczytam co piszesz o tej liniowości lecz nie jestem pewna czy to będzie łatwe dla mnie do zrozumienia :).
Łatwe, łatwe. Górne EV zabiera połowę kasy.... eeeee... tj. Bitów zapisu. Drugie od góry zabiera połowę pozostałej połowy czyli 1/4 całości. Itd, itd... W szóstym EV od góry zostaje parę tonów bo się więcej nie da zapisać. W analogu jest inaczej, nie ma bitów tylko chemia i "zapis" jest bardziej równomierny.
Janusz Body
01-01-2013, 15:39
......Januszu, tak najlepiej zrobić poprawne zdjęcie lecz czasami się nie da. Kiedyś ponoć też przy naświetlaniu papieru się to korygowało, więc czemu kiedyś to było w porządku, a teraz jest złe? .....
Zdaje się, że dyskusja zaczęła się od zdjęć rodzinnych dzieciaków na plaży w południe. Trudno o bardziej stabilne warunki oświetlenia. Do tego się odnoszę, nie do "że czasmi się nie da" :). Na plaży się da.
Korygowało się zdjęcia w ciemni. Może korekcje lokalne były trudniejsze niż dzisiaj ale też były. Mam po prostu wstręt do podejścia "to się wyciągnie w obróbce" bo to zabija myślenie, wynika z lenistwa i braku chęci do nauki (nie piszę tego personalnie - odniesienie ogólne :) ). Cyfra oddaje więcej szczegółów w światłach. Analog jest lepszy w cieniach. Zawsze tak było. Przyjrzyj się tonacjom zdjęć czarno-białych. (Edit: tych z analogu). jak ogroma ilość tonów jest właśnie w cieniach? tego nie ma w cyfrze. Ze współczesnych matryc oczywiście można więcej wydobyć. Można nie oznacza, że trzeba lub że się nie da inaczej.
luc_october
01-01-2013, 16:03
Najlepiej poszukać tego typu zdjęć i podpatrzeć:
Ze słońcem będzie tak:
500px / Photo "Rayssa +++++" by Paulinho Rodrigues (http://500px.com/photo/10932237)
Jak widać niebo jest dużo ciemniejsze od samego piasku, który doświetla osoby. Tu aż przejarało trochę kostium pani.
Pod słońce natomiast będzie tak:
500px / Untitled photo by DEREK HEISLER (http://500px.com/photo/6074136)
500px / Photo "Miami Sunrise 2" by Joey Wright (http://500px.com/photo/1655484)
500px / Photo "Beach" by Konstantin Lelyak (http://500px.com/photo/2655432)
Ja bym raczej tak focił. Dłuższa ogniskowa i pod słońce. Trzeba uważać na to co jest w tle i na pomiar światła.
Warunki do zdjęć raczej spoko więc nic tylko pstrykać ;)
anetabarszcz
01-01-2013, 17:46
Będę próbowała różnych sposobów. Zakupiłam właśnie 70-200L w komplecie z polarem - już do mnie jedzie. Zobaczymy jak się sprawdzi na plaży, szczególnie ciekawa jestem filtra. Lmpę zawsze mam ze sobą ponieważ używam jej głównie na hhs do rozświetlania cieni na twarzy kiedy fotografuję z bliskiej odległości chociaż moc radykalnie wtedy spada.
jacek_73
01-01-2013, 17:50
Będę próbowała różnych sposobów...
Ponieważ zdjęcie z pierwszego posta jest z Sopotu, morze w domyśle (dla mnie) równa się Bałtyk. Jestem w błędzie?
anetabarszcz
01-01-2013, 17:53
Masz rację, wiem lazurowa woda to nie będzie :)
jacek_73
01-01-2013, 18:02
Lazur idzie "wyczarować". Natomiast istotną sprawą jest orientacja słońca względem morza (bo w domyśle jest to polskie wybrzeże) - słońce latem w samo południe jest za plecami (bo przyjmuję chcesz fotografować z plaży w stronę morza, gdzie kąpią się dzieci). Mam od czasu do czasu przyjemność (nieprzyjemność) oglądania takich właśnie zdjęć. Najgorsze jest to coś czarne zwisające spod nosa i te smoliste oczodoły...w południe to lepiej sobie posiedzieć gdzie indziej, że nie wspomnę o nagrzanym aparacie który parzy dłonie.
[...]
Znalazłam fajne zdjęcie (jest exif) zdjęcie - zdjęcie.jpg - Minus (http://minus.com/lGU8GIjLLXpVW) ale nie wiem czy było zrobione z jakimś filtrem czy nie, a może obróbka na warstwach. Jeśli moglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób udało się na tym zdjęciu równo i dość poprawnie naświetlić postacie i uwydatnić koloryt nieba to byłabym wdzięczna.
Para na tym zdjęciu jest doświetlona lampą ze sporym softboxem z lewej strony (nie podejrzewam używania wielkiej blendy z tej odległości). To, że w exifie nie ma mowy o lampie, absolutnie niczego nie dowodzi. Nie ma również info o korekcie ekspozycji w trybie AV, a przecież widać, że fotograf ją zastosował ..w pewnym sensie ;). Parametry ekspozycji całości dobrane bardzo dobrze. Nie twierdzę, że nie dałoby się tam zrobić podobnego zdjęcia bez lampy - trzeba by wtedy obrócić łódkę z parą clockwise o jakieś półtorej godziny, oraz przestawić stosownie fotografa, ale wtedy byłoby to zdjęcie ..z jednym źródłem światła. Inny cień rzucałaby suknia, nie byłoby rim-light na koszuli itp. Ewentualnie pozycja tak jak jest, plus duża biała blenda z lewej, ale z tej odległości to średni pomysł.
anetabarszcz - aby
udało się na tym zdjęciu równo i dość poprawnie naświetlić postacie i uwydatnić koloryt nieba trzeba zastosować ujemną korektę ekspozycji otoczenia (~ 1-2EV) i doświetlić lampą główny obiekt. Cała sztuka w takim dobraniu parametrów, żeby zdjęcie wyglądało naturalnie, ale "światowo". Stosując lampę na sankach aparatu nie osiągniesz takiego rezultatu, ponieważ tutaj ogromną rolę grają niuanse wynikające z 3 czynników: kąta padania światła lampy względem kąta padania światła słonecznego i kąt patrzenia obiektywu względem tych dwu źródeł światła.
Używając lampy na aparacie kąt świecenia lampy pokryje się z katem patrzenia obiektywu, a to już kompletnie inna opowieść.
Co do zdjęć w pełnym słońcu na plaży, to już koledzy podali wytyczne - manual, ekspozycja na otoczenie(ew. korekty), błysk wypełniający na pierwszy plan (ew. korekta ujemna błysku). Gdy słońce z boku - polar plus lampa i jest szansa na bardzo udane fotki rodzinne. Drugi z fitrów który zdecydowanie przyda się w takich warunkach (zamiennie z polarem, nie razem), to ND8 (pozwoli używać czasów poniżej X-Sync w słońcu). Polar sam w sobie jednocześnie działa jak ~ND4.
Izabella Bodzioch
01-01-2013, 20:49
moim skromnym zdaniem to zdjęcie nie jest niczym nie doświetlane, a para wręcz nie doświetlona i żadnych filtrów do niego nie zastosowano, światło zachodzącego słońca i niebo minimalnie podkręcone w programie graficznym, ot tyle. Zdjęcie przeciętne, jakich wiele.
[QUOTE=luc_october;1132762]Najlepiej poszukać tego typu zdjęć i podpatrzeć:
Ze słońcem będzie tak:
500px / Photo "Rayssa +++++" by Paulinho Rodrigues (http://500px.com/photo/10932237)
Jak widać niebo jest dużo ciemniejsze od samego piasku, który doświetla osoby. Tu aż przejarało trochę kostium pani.
Pod słońce natomiast będzie tak:
500px / Untitled photo by DEREK HEISLER (http://500px.com/photo/6074136)
500px / Photo "Miami Sunrise 2" by Joey Wright (http://500px.com/photo/1655484)
500px / Photo "Beach" by Konstantin Lelyak (http://500px.com/photo/2655432)
Ja bym raczej tak focił. Dłuższa ogniskowa i pod słońce. Trzeba uważać na to co jest w tle i na pomiar światła.
Warunki do zdjęć raczej spoko więc nic tylko pstrykać ;)[/QUOTE
Piekne...zdjecia :)
moim skromnym zdaniem to zdjęcie nie jest niczym nie doświetlane, a para wręcz nie doświetlona i żadnych filtrów do niego nie zastosowano, światło zachodzącego słońca i niebo minimalnie podkręcone w programie graficznym, ot tyle. Zdjęcie przeciętne, jakich wiele.
Podzielam zdanie. Wydaje mi się że niczym tam nie było świecone. Ekspozycja pewnie na tło i tyle. Parę młodą przydało by się doświetlić.
flankerp
02-01-2013, 17:09
...moim zdaniem, duża rolę gra tutaj ultra szeroki ktat obiektywu... Stad te chmury tak kapitalnie wygladaja...
anetabarszcz
02-01-2013, 17:48
Fakt szeroko jest - 14mm
moim skromnym zdaniem to zdjęcie nie jest niczym nie doświetlane, a para wręcz nie doświetlona i żadnych filtrów do niego nie zastosowano, światło zachodzącego słońca i niebo minimalnie podkręcone w programie graficznym, ot tyle. Zdjęcie przeciętne, jakich wiele.Na tym polega umiejętne świecenie, żeby nie było widać, że było świecone, ale ten kto świeci na co dzień, zwykle to rozpozna.
Podzielam zdanie. Wydaje mi się że niczym tam nie było świecone. Ekspozycja pewnie na tło i tyle. Parę młodą przydało by się doświetlić.
Słońce zachodzące nie da tak miękkiego cienia sukni na łodzi, nie da takiego rozkładu świateł na ciele, z jednoczesnym podświetleniem konturu koszuli, oraz nie da takiego rozkładu świateł i cieni na samej sukni.
Na ten temat i tak ostatecznie musiałby się wypowiedzieć autor zdjęcia, bo tylko on wie czy świecił softboxem, czy blendą, czy domalował światła w PS.
Zapodajcie swoje podobne zdjęcia nie świecone, skoro twierdzicie że tak można przy samym słońcu, bez wspomagania (światłem lub softem) - porównamy, przyjrzymy się szczegółom, podyskutujemy konstruktywnie.
Moim skromnym zdaniem zdjęcie jest błyśnięte. Podejrzewam, że ew. odbłysk błysku z powierzchni morza został wyretuszowany. I to chyba jedyne, co w tym zdjęciu było robione.
fotocoto
08-01-2013, 11:31
"Zdjęcia rodziny na tle morza i sposób unkinięcia przepalonego nieba." bzdura wystarczy użyć filtra polaryzacyjnego w przypadku problemów.
Ja wiem!! Ja wiemm!! ;)
No to tak...
Słońce sobie zachodzi po lewej stronie i już jest poniżej horyzontu ale chmury działają jak zaje..wielki reflektor. Z Exifa mamy ISO 640 f/4 1/125 co daje nam w granicach EV8 (iso100) co by się zgadzało na tą porę dnia. Lekko poprawiony kontrast i podciągnięta saturacja bez wielkiej obróbki.
Gdyby zewnętrzny flash zostałby użyty, ustawienia byłyby w M lub w Tv żeby uniknąć problemu z synchronizacją. Gdyby systemowy flash został użyty, byłoby wyświetlone w Exif.
Ja obstawiam na odpowiednie warunki i umiejętność ich wykorzystania.
[...]
Gdyby zewnętrzny flash zostałby użyty, ustawienia byłyby w M lub w Tv żeby uniknąć problemu z synchronizacją. Gdyby systemowy flash został użyty, byłoby wyświetlone w Exif.A dlaczego nie tak jak jest, t.j AV? Przecież zależało im na czasie, bo warunki zmieniają się szybko - zablokował ekspozycję na takim punkcie, żeby "niedoświetlić" tło, podciągnął ISO do uzyskania zadowalającego czasu i pstryk.
Ja obstawiam na odpowiednie warunki i umiejętność ich wykorzystania.To przede wszystkim, ale to zdjęcie aż razi typowymi właściwościami zdjęcia świeconego. Właściwie świeconego.
dokładnie.
też tak myślę.
IMHO UWA, poprawna ekspozycja + trochę miejscowego dodge&burn i wszystko w temacie. :roll:
istotną sprawą jest orientacja słońca względem morza (bo w domyśle jest to polskie wybrzeże) - słońce latem w samo południe jest za plecami (bo przyjmuję chcesz fotografować z plaży w stronę morza, gdzie kąpią się dzieci). Mam od czasu do czasu przyjemność (nieprzyjemność) oglądania takich właśnie zdjęć. Najgorsze jest to coś czarne zwisające spod nosa i te smoliste oczodoły...w południe to lepiej sobie posiedzieć gdzie indziej
no niedokładnie - w południe to masz słońce wysoko nad głową, jak już to nawet lekko za plecami. pytanie jeszcze, czy mówimy o czerwcu, czy sierpniu (różnica jest spora).
natomiast wieczorami wiadomo - słońce zachodzi "za morzem po lewej stronie". :wink:
tu przykład prawie wieczornego foto:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_50935_web.JPG)
Przecież powyższe foto, obok przedmiotowego nawet nie leżało. Co chciałeś tym pokazać?
kierunek słońca? :D to zdjęcie z tego wątku: http://www.canon-board.info/technika-fotografowania-13/fotografia-dzieci-16535/
ja tam bym myślał o blendzie :)