Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1d mkIV vs 5d mkIII

oszczepnik
27-12-2012, 21:16
Witajcie
Z góry przepraszam, Jeśli temat już był, ja go za cholerkę nie umiałem znaleźć.
Szukam rady od użytkowników w/w puszek, muszę coś wybrać, nie wiem za bardzo ku czemu sie skłaniać. Mam 1dsIII i chciałbym coś równie pancernego, z dobrym af i w sumie podobną guzikologią. bardzo mnie ta 1 kusi, z drugiej strony zaś nowa 5 jest super miałem na jakiś czas do testów. Czy crop w 1 jest bardzo "uciążliwy", w sensie czy człowieka nie denerwuje zamiana, że tu FF a tu crop? Pytania może dziwnie brzmią, ale mam zajawkę jak diabli i nie bardzo wiem co wybrać. Sprzęt to głównie ślubniaki.
pozdr

Persi
27-12-2012, 22:17
Pytanie czy tobie będzie odpowiadał niewielki crop. 1dmk IV to pancernik 5 D mk III bardziej subtelny i szyja nie boli.Trudno na twoje pytanie odpowiedzieć, Jedynki mają kilka bajerów które 5tki nie posiadają. szybkostrzelność karabinu, za to 5tka ma subtelną i cicha migawkę która w czasie ceremonii nie zakłóci. Af już jest w 5tce poprawiony, 1d ma pomiar punktowy zwiazany z polem AF co jest fantastyczne. W sumie trudny wybór.
Najlepiej weź oba i już. Ja mam 1 DmkIIN oraz 5d mk III. Zamiast enki wolałbym mk IV, ale.... mam 5tkę.
5tka ma lepszą matrycę.

Poza tym kiedy miałem w sklepie w ręku mkIV to czuło się w ręku konkretność tego sprzętu.
Jest jeszcze rozwiązanie "kompromisowe" czyli 1DX :grin:

oszczepnik
27-12-2012, 22:36
no właśnie wybór bardzo ciężki, lubię 1, pasuje mi ich masa i wielkość. Co do 1dx nie wiem czy jest sens się zarzynać żeby ja mieć, może i mógłbym ale miałbym wtedy jedno body, a lubię robić na 2 jest wygodniej. Kurde będę się zastanawiał ze 300 lat.

piotrr
27-12-2012, 23:12
Jeśli ślubne to weź piątkę, lepsza matryca,iso i ff więc tak samo będziesz widział szklami a 10 kl/s mniejsze ma znaczenie.

BartasPL
28-12-2012, 04:26
Pytanie testowe. Wybaczcie. Czy ktoś z doradzających 5kę miał chociaż przez dzień 1kę jakąkolwiek? Sam nie miałem, ale ciekaw jestem :)

chrislab
28-12-2012, 09:47
5d duzo gorzej ostrzy jak brakuje swiatla. W sumie ta jedyna rzecz mnie drazni. Reszta super w 5d

oszczepnik
28-12-2012, 15:01
5d duzo gorzej ostrzy jak brakuje swiatla. W sumie ta jedyna rzecz mnie drazni. Reszta super w 5d

ale wybrałbyś 5 ponownie czy 1 mkIV?

chrislab
28-12-2012, 17:28
jakbym miał mieć tylko 1 aparat do wszystkiego, to wziąłbym 5dmk3 lub 1dx - w przeciwnym razie idealny setup to 5dmk3+1dmk3/4

piotrr
28-12-2012, 20:57
Miałem okazję bawić się 1DmkIV, super pucha. Ale obrazek IMO zdecydowanie lepszy w nowej piątce.

oszczepnik
28-12-2012, 21:30
Miałem okazję bawić się 1DmkIV, super pucha. Ale obrazek IMO zdecydowanie lepszy w nowej piątce.

nie pomagasz : )

Persi
28-12-2012, 21:48
To ty musisz sam zdecydować. Gdybym ja miał kasę kupiłbym 1D mk IV a nawet 1DX bo kupiłem 5D mk III. Ale ty masz już pełną klatkę. Sprawdź porównania matrycy 1ds mk III z 5Dmk III i jeśli nie zauważysz większej różnicy będziesz miał jasność.

michael_key
28-12-2012, 21:53
Czysto teoretycznie...
Podejrzewam, że AF w 5DIII nie gorszy niż w 1DsIII, a więc jeśli pasuję Tobie w obecnej puszcze ostrzenie to po co pomniejszać matrycę na 1DIV?! Nowa 5-tka daje Ci dobrą jakość, przede wszystkim na wysokich ISO.
Brałbym 5DIII.

Persi
28-12-2012, 22:05
Canon EOS 5D Mark III Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-5d-mark-iii/26) tu masz porównywarkę aparatów

doniek
28-12-2012, 22:07
Witam serdecznie , na forum jestem nowicjuszem ale fotografją amatorsko bawie sie od dawna.Miałem ten sam problem kiedy to postanowiłem przejść z mojego 5D2 na coś innego.Powiem tak do sklepu jechałem z myślą o zakupie 5D3 ale po chwili zabawy 1D4 bez namysłu wybrałem jedeynkę.Jestem bardzo zadowolony i zamieniłbym tą puszkę tylko na 1DX.

chrislab
29-12-2012, 09:36
Czysto teoretycznie...
Podejrzewam, że AF w 5DIII nie gorszy niż w 1DsIII, a więc jeśli pasuję Tobie w obecnej puszcze ostrzenie to po co pomniejszać matrycę na 1DIV?! Nowa 5-tka daje Ci dobrą jakość, przede wszystkim na wysokich ISO.
Brałbym 5DIII.

No niestety, teoria nie idzie w parze z praktyką - jednak w 1D AF jest lepszy niż w 5dmk3. Co nie znaczy, że w 5dmk3 jest zły - trzeba tylko przyzwyczaić się do jego działania i niwelować błędy oraz unikać sytuacji, w których sobie kompletnie nie radzi ;)

Persi
29-12-2012, 14:22
To prawda. Ja zauważyłem, że AF w 5d mk III w ciemnych pomieszczeniach gorzej się zachowuje niż 1D mk II N.

koraf
29-12-2012, 14:35
To prawda. Ja zauważyłem, że AF w 5d mk III w ciemnych pomieszczeniach gorzej się zachowuje niż 1D mk II N.
A możesz więcej ? na jakich ustawieniach i z jakim szkłem ?

Persi
29-12-2012, 14:48
To moje subiektywne odczucie. Nie jestem testowarką puszek. Co by nie mówić na pewno w 1d mk IV AF jest na pewno lepszy niż w piątce. Ale w jakim stopniu itd... niech się testujący martwią.

chrislab
29-12-2012, 15:52
A możesz więcej ? na jakich ustawieniach i z jakim szkłem ?

Koraf, ja porównywałem 135/2, 50/1.4, 35/1.4 i 24-70/2.8 - ustawienia przeróżne - zawsze było gorzej - AF w 5D albo w ogóle nie łapał albo się męczył pare sekund. W 1Dmk3 łapał praktycznie natychmiast. Najlepiej samemu zrobić test, bo jedni mogą traktować pomieszczenie jako ciemne, gdy inni uznają je za jasne ;)

koraf
29-12-2012, 21:44
Koraf, ja porównywałem 135/2, 50/1.4, 35/1.4 i 24-70/2.8 - ustawienia przeróżne - zawsze było gorzej - AF w 5D albo w ogóle nie łapał albo się męczył pare sekund. W 1Dmk3 łapał praktycznie natychmiast. Najlepiej samemu zrobić test, bo jedni mogą traktować pomieszczenie jako ciemne, gdy inni uznają je za jasne ;)
Dzięki chrislab, dziwię się trochę, gdyż wg mnie AF w 5dIII działa bardzo dobrze w bardzo trudnych warunkach oświetleniowych w pokoju (tylko światło z TV) i to z 24/1.4II na @=1,4 na allservo przejedzie, wróci ale ustawi a na one shot od razu w punkt. Faktem jest, że dla jednych jest ciemno a dla innych jasno :wink:. Miałem 1dII, 7d z teleobiektywem, teraz używam 5dIII w ich miejsce i z AF jest bardzo dobrze.

oszczepnik
30-12-2012, 18:50
Wczoraj już byłem zdecydowany na 5, mówię sobie nówka z gwarancją w sumie będzie ok, a dziś znowu jestem w czarnej $%^^&&%ie nie zrozumcie mnie źle, wiem po co mi aparat:) W 1dsIII obrazek jest spoko w$%^&& mnie ten wyświetlacz ale da się z tym żyć, podoba mi się masa pancerność, obsługa AF, chciałem to mieć w nowym aparacie, myślałem o 1dIV, ma to wszystko co 1, jednak dużo głosów, że matryca w 5 o niebo lepsza. Cóż w takim razie nie będę się napalał i poczekam jeszcze. 1 czy5, 1czy5 1czy5 ????? po nocach mi się już śni :)
pozdr

Persi
30-12-2012, 19:13
Tak to nigdy nie kupisz aparatu. Rada jest taka idź do sklepu zobacz i porównaj. Bez macania nie ma kupowania.

sfw
31-12-2012, 10:21
Wczoraj już byłem zdecydowany na 5, mówię sobie nówka z gwarancją w sumie będzie ok, a dziś znowu jestem w czarnej $%^^&&%ie nie zrozumcie mnie źle, wiem po co mi aparat:) W 1dsIII obrazek jest spoko w$%^&& mnie ten wyświetlacz ale da się z tym żyć, podoba mi się masa pancerność, obsługa AF, chciałem to mieć w nowym aparacie, myślałem o 1dIV, ma to wszystko co 1, jednak dużo głosów, że matryca w 5 o niebo lepsza. Cóż w takim razie nie będę się napalał i poczekam jeszcze. 1 czy5, 1czy5 1czy5 ????? po nocach mi się już śni :)
pozdr

Bież ... oba i po kłopocie, żyje się raz! Najlepszego w NR!

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

kusy
31-12-2012, 10:42
pozdr
1Dmk IV ma jedną wadę. Brakuje mu spot AF. Jest to możliwe dopiero z obiektywami z "guzkiem" na tubusie (część szkieł pow. 200 mm) w związku z tym pole pojedynczego AF jest dość duże i ten aparat słabiej sprawdza się z krótkimi stałkami. Nie wiem, bo nie mam, ale trzeba się przyjrzeć, jak ten aspekt wygląda w 5DIII. Realnie wygląda na to, że pole pojedynczego punktu AF będziesz miał większe niż w DSIII !. Na pewno ma to znaczenie przy ustawianiu ostrości szerokim szkłem na mały punkt wielkości twarzy na ogólnym planie z "atrakcyjną" ścianą w tle:)

oszczepnik
03-01-2013, 21:40
jeszcze jedno, macie jakieś porównanie co do ISO w obu puszkach, głównie zależy mi na tym większym od 6400.
pzdr

oszczepnik
09-01-2013, 12:55
Jeszcze jedna myśl mi sie narodziła, może sprzedać 1dsIII i kupić 1dIV do tego 5III, co wy ma to

Persi
11-01-2013, 23:21
Mam jeszcze jedną propozycję kup 1dx i do tego jakieś używane zapasowe body, wcale nie z górnej półki
będziesz miał wszystko.

oszczepnik
12-01-2013, 00:49
tez miałem taki sam pomysł, ale nauczyłem sie pracować na dwa body i w obu chciałbym mieć conajmniej taki af jak w ds, więc plan jest taki aby ten sezon popracować na 5dIII i DS a za rok kupić sobie Dx i bedzie duet z 5
pzdr

sfw
12-01-2013, 10:06
tez miałem taki sam pomysł, ale nauczyłem sie pracować na dwa body i w obu chciałbym mieć conajmniej taki af jak w ds, więc plan jest taki aby ten sezon popracować na 5dIII i DS a za rok kupić sobie Dx i bedzie duet z 5
pzdr

Z tym, że w Dx i 5DIII to nie jest ten sam AF. Może się mylę, bo nie miałem wszystkich puszek Canona, ale nie znajdziesz u niego takiego samego AF w puszkach na różnych poziomach.
Sorry chyba nie doczytałem dokładnie, że tylko o poziom DSa chodziło a nie o taki sam ;)

oszczepnik
13-01-2013, 13:53
Z tym, że w Dx i 5DIII to nie jest ten sam AF. Może się mylę, bo nie miałem wszystkich puszek Canona, ale nie znajdziesz u niego takiego samego AF w puszkach na różnych poziomach.
Sorry chyba nie doczytałem dokładnie, że tylko o poziom DSa chodziło a nie o taki sam ;)

no generalnie chodziło mi o af, który jest conajmniej na poziomie ds:) a nowa 5 i 1dx to już nie będzie takiej różnicy jak w 5I i ds
pzdr:)

sfw
13-01-2013, 14:07
no generalnie chodziło mi o af, który jest conajmniej na poziomie ds:) a nowa 5 i 1dx to już nie będzie takiej różnicy jak w 5I i ds
pzdr:)

BTW mój Dx w drodze, będę mógł porównać z 1D MKIV i MKIII.

Sunders
13-01-2013, 14:21

To ja jestem ciekawy jak wypada AF DX w porównaniu z 1D4? :-)

MastaMarek
13-01-2013, 14:32
Sam mam 1D4 i 5D2. 5D3 nie bawilem sie, ale mialem okazje bawic sie 1DX.

wiec tak ... 1D4 jest mega. Nigdy nie sprzedam tego aparatu. Gdyby mial FF to juz wogole bylby hiper. AF w 1D4 uzywam do sportow (dobrze oswietlonych) i to najlepszy AF jaki w zyciu uzywalem.

1DX ... to jest apart ktory bym bral. Mialem okazje nim sie bawic i naprawde robi olbrzymie wrazenie. Zadne Nikony D4 nigdy mu nie dorownaja. Wart jest kazdej zlotowki bo poprostu nie ma konkurencji dla siebie. D4 to to samo co D3s z wieksza iloscia problemow.

jezeli to ma byc body do slubow to bralbym 5D3 bo naprawde ma bardzo dobry AF.

krzychoo
13-01-2013, 14:37

O, to ja też poproszę o taką opinię.

Pawel92
13-01-2013, 16:20
...1DX ... to jest apart ktory bym bral. Mialem okazje nim sie bawic i naprawde robi olbrzymie wrazenie. Zadne Nikony D4 nigdy mu nie dorownaja. Wart jest kazdej zlotowki bo poprostu nie ma konkurencji dla siebie. D4 to to samo co D3s z wieksza iloscia problemow...

:mrgreen:

Sunders
25-10-2013, 19:41

Odswieżam, bo jestem ciekawy:
1.Jak wypadło porównanie AF jedynek / sfw od kilku m-cy używa już Dxa/ :?:
2.Czy oszczepnik dokonał w końcu jakiegoś wyboru :?:

sfw
25-10-2013, 20:33

Nie ma tutaj czego porównywać, jeśli różnica pomiędzy MKIII i MKIV to była ewolucja to Dx w porównaniu z resztą wprowadza rewolucję! Jeśli ktoś uważał, że AF np. w MKIV pracuje wyśmienicie i niczego innego już mu do szczęścia nie potrzeba polecam spróbować tego z Dx. Zaznaczam, że wypowiadam się jedynie w dziedzinie fotografii którą uprawiam :)

oszczepnik
25-10-2013, 20:40

Dokonałem wyboru, padło na 5d mkIII nie miałęm okazji używać dIV ale mam Ds i powiem, że nie żałuję, Af bardzo dobry w ciemniejszych miejscach wygrywa Ds zdecydowanie, jakość obrazka pomiar światła, balansu bieli na plus 5d mkIII. To naprawdę kawał dobrego sprzętu, choć odkleja mi się guma koło kciuka co uważam że przy tej klasie i cenie jest niedopuszczalne, poza tym nie cackam się ze sprzętam ma pracować i już i 5 sprawuje się wyśmienicie.
pzdr

Sunders
25-10-2013, 20:51
Dziękuje za odpowiedzi. Wygląda na to, że przy obecnych cenach, biorąc pod uwagę sprawność AF-a, nie warto kupować używek 1D4 i 1Ds3/ok.9kpln/. W zależności od posiadanych środków warto wybierać między 1D3, 6D, 5D3 i 1Dx :?

Boss429
14-04-2017, 11:26
1Dmk IV ma jedną wadę. Brakuje mu spot AF. Jest to możliwe dopiero z obiektywami z "guzkiem" na tubusie (część szkieł pow. 200 mm) w związku z tym pole pojedynczego AF jest dość duże i ten aparat słabiej sprawdza się z krótkimi stałkami. Nie wiem, bo nie mam, ale trzeba się przyjrzeć, jak ten aspekt wygląda w 5DIII. Realnie wygląda na to, że pole pojedynczego punktu AF będziesz miał większe niż w DSIII !. Na pewno ma to znaczenie przy ustawianiu ostrości szerokim szkłem na mały punkt wielkości twarzy na ogólnym planie z "atrakcyjną" ścianą w tle:)

Nawiązując do Twojej odpowiedzi - jaki aparat polecisz do ślubniaków do szkła 35mm aby to pole af było "mniejsze" i przez to af celniejszy?

_igi
29-04-2017, 13:24
Miałem podobny dylemat przez dłuższą chwilę, używałem przez dłuższy czas 5D2, później 6D i przyzwyczaiłem się do tego, że generalnie na aparat trzeba czekać, co przy niektórych zdjęciach bywa problematyczne. W pracy mam 5D mark III, który jako jedna puszka do wszystkiego jest super, ale ma parę wad - autofocus potrafi się grubo pogubić, jakość zdjęć jest moim zdaniem gorsza niż w 6D, bateria schodzi bardzo szybko w trybie zdjęć seryjnych i AI servo, z plusów jest dobry tryb cichej migawki i ładne filmy. Kupiłem sobie 1D IV i o ile miejscami brakuje mi winiety z obiektywów (od prawie ośmiu lat fotografuję wyłącznie na ff), to za każdym razem jak biorę tą puszkę do ręki pojawia się uśmiech na twarzy, to w dużym skrócie.

AF jest zdecydowanie bardziej godny zaufania, szybszy i bardziej precyzyjny, to samo pomiar światła i balans bieli, do ISO6400 jakość zdjęć jest bdb, szumi bardziej niż pełne klatki, ale potrzeba mniej obróbki żeby wyciągnąć z niego dobre kolory, pod kątem ostrości - per pixel jest petarda, znacznie lepiej niż w piątkach i tym podobnych, bateria wytrzymuje wieki - ponad 8000 zdjęć na jednym ogniwie to nie jest problem, do tego dochodzi ergonomia - wszystkie przyciski są rozplanowane tak, że praktycznie nie trzeba wchodzić w menu. Brakuje mi tylko jednego patentu z 5D3 - przycisku który na bierząco zmienia AF z AI Servo na One shot.

Słowem - zdecydowanie polecam, jedyny temat w którym jedynka nie dowozi to filmy - obrazek jest dosyć bylejaki i zżera baterię w trybie natychmiastowym.

Boss429
17-05-2017, 12:51
Miałem podobny dylemat przez dłuższą chwilę, używałem przez dłuższy czas 5D2, później 6D i przyzwyczaiłem się do tego, że generalnie na aparat trzeba czekać, co przy niektórych zdjęciach bywa problematyczne. W pracy mam 5D mark III, który jako jedna puszka do wszystkiego jest super, ale ma parę wad - autofocus potrafi się grubo pogubić, jakość zdjęć jest moim zdaniem gorsza niż w 6D, bateria schodzi bardzo szybko w trybie zdjęć seryjnych i AI servo, z plusów jest dobry tryb cichej migawki i ładne filmy. Kupiłem sobie 1D IV i o ile miejscami brakuje mi winiety z obiektywów (od prawie ośmiu lat fotografuję wyłącznie na ff), to za każdym razem jak biorę tą puszkę do ręki pojawia się uśmiech na twarzy, to w dużym skrócie.

AF jest zdecydowanie bardziej godny zaufania, szybszy i bardziej precyzyjny, to samo pomiar światła i balans bieli, do ISO6400 jakość zdjęć jest bdb, szumi bardziej niż pełne klatki, ale potrzeba mniej obróbki żeby wyciągnąć z niego dobre kolory, pod kątem ostrości - per pixel jest petarda, znacznie lepiej niż w piątkach i tym podobnych, bateria wytrzymuje wieki - ponad 8000 zdjęć na jednym ogniwie to nie jest problem, do tego dochodzi ergonomia - wszystkie przyciski są rozplanowane tak, że praktycznie nie trzeba wchodzić w menu. Brakuje mi tylko jednego patentu z 5D3 - przycisku który na bierząco zmienia AF z AI Servo na One shot.

Słowem - zdecydowanie polecam, jedyny temat w którym jedynka nie dowozi to filmy - obrazek jest dosyć bylejaki i zżera baterię w trybie natychmiastowym.

Czy na 1dIV robisz ślubniaki? Jak Ci się sprawuje w kościele i na sali? Jak pracuje ze stałkami af na sali weselnej i w ciemnych kościołach gdzie nie używasz lampy i wspomagania af?

krzychoo
17-05-2017, 13:55
1d4 daje radę w trudnych warunkach, AF i ISO są super mimo że puszka leciwa. Ale największym plusem jest rozpiętość tonalna zdjęć - obrabia się z przyjemnośćią!

_igi
29-05-2017, 16:11
Czy na 1dIV robisz ślubniaki? Jak Ci się sprawuje w kościele i na sali? Jak pracuje ze stałkami af na sali weselnej i w ciemnych kościołach gdzie nie używasz lampy i wspomagania af?

Ślubów jako takich nie fotografuję, kupiłem ten aparat do dynamicznych zdjęć ludzi i okazjonalnie reportaży. W ciemnych warunkach aparat zwalnia, natomiast ostrzy bez większych problemów. Wspomaganie z 580II robi robotę, jednak w takiej konfiguracji waga zestawu zaczyna doskwierać.

W kwestii szkieł to mam zapięte 35IS praktycznie non stop, czasami ostrość poleci gdzieś daleko, zwłaszcza przy AiServo i automatycznym wyborze kwadracików, ustawia na to gdzie więcej kontrastu, ale to znowu raczej norma w większości aparatów.