Zobacz pełną wersję : Canon 1100D podgląd RAW w win 7 x 64 bit
Nie działa mi podgląd RAWów w windows 7 wersja 64 bit. Mam Canona 1100D. Wyświetlają mi się takie kwiatki:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://fotografia.umcs.lublin.pl/forum/download/file.php?id=3979)
Dodam, że jest to bardzo męczące ze względu na fakt, że każde zdjęcie muszę otwierać oddzielnie.
System Windows nie ma wbudowanego podglądu plików RAW. Możesz sobie zainstalować paczkę Camera Codec Pack które właśnie oferuje taki podgląd.
Pozdrawiam.
Te kwiatki pojawiły się po instalacji MicrosoftCodecPack.
A nie lepiej poprostu przez program przeglądać te zdjęcia? Np. Adobe bridge w psie, bo i tak pewnie musisz te zdjęcia przekonwertować i obrobić do jpg, więc tak też będzie dobrze.
fotokor1
27-12-2012, 21:05
a czy te kwiatki to nie są od faststone image mi się tym programem RAW otwierają
fotokor1
27-12-2012, 21:21
w sumie jeśli masz kłopoty z innymi programami do otwierania RAW to ściągnij FastStone Image Viwer (minuta i po sprawie) mała obróbka też tam jest
Czegoś nie rozumiem..
Czy masz zgrany fabryczny soft Canona [Disc solution]?.Płytka w komplecie z aparatem jest dostarczana.
Właśnie po to aby z niej korzystać przy wszelkich procesach związanych z obrazem i aparatem.
Firma Canon nie daje wsparcia w tym temacie dla systemów WIN7 64bit.
fotokor1
27-12-2012, 22:22
mam Win7 64 bit i otwieram RAW dostępnymi programami z płyty dostarczonej z aparatem, jedynie z zoombrowserem mam kłopot ale nie drążyłam do końca tematu, również dostępnymi programami z netu otwieram RAW w tym programem podanym powyżej
Zakładającemu wątek idzie o brak podglądu miniatur RAW w WIN7 64bit a nie o obróbkę
fotokor1
27-12-2012, 22:31
no to sprostowanie otwierają mi się miniatury dostarczonymi programami i pomyliłam się bo browesrem też się otwierają a jedynie nie mogę obrabieć ale nie wpadłam jeszcze dlaczego i jak temu zaradzić
Dzięki.Zdziwiłem sie nieco...
flankerp
28-12-2012, 20:52
Kup Maca :D
komisarz ryba
28-12-2012, 22:25
wystarczy zainstalowac canon raw codec i podglad jest. do pobrania ze strony canona.