Zobacz pełną wersję : Bebechy Pixel Knight - złote sprężynki
Musiałem przeprowadzić małą operację na odbiorniku od Pixeli. Przed skręcaniem dostrzegłem na stole cztery mikroskopijne sprężynki o złotym kolorze i ni cholery nie wiem skąd one się wzięły. Może ktoś z Was też rozkręcał ten odbiornik i umiałby coś podpowiedzieć? :)
Nie rozkręcałem nigdy pixeli ale rozkrecałem metza 48 i pamiętam także sprężynki. Tam były akurat z gorącej stopki (służyły do wypychania pinów gorąca stopka <-> sanki aparatu) więc tutaj przypuszczam będzie podobnie.
To też był mój pierwszy pomysł. Tyle że tomdz rozkręcał odbiornik a w nim nie ma wypychanych pinów. Są w lampie albo w nadajniku, odbiornik ma piny płaskie, równo z płaszczyzną sanek i raczej nie są ruchome.
Dzięki Panowie za odpowiedzi. To na pewno odbiornik, ale trop ze stopką jest raczej trafny. Sprężyki są cztery, podobnie jak śrubki mocujące gniazdo z pinami (BTW, jak to się fachowo nazywa?). To ostatnie składa się zresztą z części sztywnej i sprężynującej nasadki - być może te sprężynki robią za dodatkowy docisk, tyle, że nadal nie rozkminiłem od której strony je trzeba przyłożyć...
Bagnet007
27-12-2012, 20:12
Wydaje mi się, że pomimo iż to odbiornik to sprężynki są ze stopki. Prawdopodobnie pod stopką jest płytka PCB z 4 polami do których te sprężynki dociskają.