Zobacz pełną wersję : Błąd w oprogramowaniu 5D3 ?
jan pawlak
22-12-2012, 15:03
Przy ustawieniu trybu BKT (np. +/- 2) przy zdjęciach "skrajnych" na wyświetlaczu pokazuje odwrotnie niz w wyświetlaczu aktualną poprawkę ekspozycji.
W innych aparatach też tak jest ?
jp
Przy ustawieniu trybu BKT (np. +/- 2) przy zdjęciach "skrajnych" na wyświetlaczu pokazuje odwrotnie niż w wyświetlaczu aktualną poprawkę ekspozycji.
W innych aparatach też tak jest ?
jpNie do końca rozumiem szczegóły pytania, ale na ile moje doświadczenie w tej kwestii pozwala, to nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości wskazań wyświetlaczy dla poszczególnych zdjęć z sekwencji 3, 5 czy też 7 klatek. Wykonując sekwencję w trybie one-shot, za każdym razem po wciśnięciu spustu do połowy aktualne korekty są pokazywane zarówno w wizjerze, jak i na małym i dużym wyświetlaczu (oraz w podglądzie zdjęcia z info) tak samo i poprawnie dla każdej klatki z sekwencji.
jan pawlak
22-12-2012, 18:24
Nie do końca rozumiem szczegóły pytania, ale na ile moje doświadczenie w tej kwestii pozwala, to nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości wskazań wyświetlaczy dla poszczególnych zdjęć z sekwencji 3, 5 czy też 7 klatek. Wykonując sekwencję w trybie one-shot, za każdym razem po wciśnięciu spustu do połowy aktualne korekty są pokazywane zarówno w wizjerze, jak i na małym i dużym wyświetlaczu (oraz w podglądzie zdjęcia z info) tak samo i poprawnie dla każdej klatki z sekwencji.
U mnie, 5D3, gdy mam ustawiony bracketing np. (+2, 0 -2) to podczas wykonywania zdjęć, gdy wskaźnik przy skali bracketingu na wyświetlaczu jest przy cyfrze +2 to w wizjerze przy cyfrze -2.
I oczywiście odwrotnie.
jp
jan pawlak
22-12-2012, 19:50
uzupełnienie
Dzieje się to tak tylko gdy wybierze się w sekwencji BKT kolejność (+ 0 -), w pozostałych ( 0 - +) oraz ( - 0 +) jest ok
jp
uzupełnienie
Dzieje się to tak tylko gdy wybierze się w sekwencji BKT kolejność (+ 0 -), w pozostałych ( 0 - +) oraz ( - 0 +) jest ok
jpA, rozumiem. Nigdy nie zmieniałem kolejności domyślnej 0-+, bo ona jest najbardziej logicznie uzasadniona np. w fotografii krajobrazowej czy wnętrz, biorąc pod uwagę przesuw chmur, cienia itp.
jan pawlak
22-12-2012, 21:04
A, rozumiem. Nigdy nie zmieniałem kolejności domyślnej 0-+, bo ona jest najbardziej logicznie uzasadniona np. w fotografii krajobrazowej czy wnętrz, biorąc pod uwagę przesuw chmur, cienia itp.
Zmieniłem, bo chcę zastąpić działanie IS poprzez AutoIso z ustalonym oddolnym czasem migawki tak aby zdjęcie z ręki było nieporuszone.
(zamiana 24-105/4 IS na 24-70/2,8 II z wymuszonym Av=5,6 (GO), a ustawiony najniższy czas 1/60 sec ).
Przy takim ustawieniu pierwsze naciśnięcie spustu do połowy pokazuje "najgorszą" sytuację, najwyższe ISO z jakim będzie wykonywane zdjęcie "jasne"
jp
Rozumiem. No, to jest ewidentna korzyść z tego, że w 5d3 jest możliwość skonfigurowania kolejności klatek w sekwencji.