Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tym EF 70-200 F/4 i 17-40 F/4
Zamierzam kupić te obiektywy do 300D, w związku z tym mam trzy pytanka:
- czy to rzeczywiście prawda, że większość 70-200 F/4 cierpi na BF na dslr? :?:
- mało 70-200 F/4 szkła na rynku, większość sprzedawców czeka na dostawę albo oferuje kosmiczne terminy realizacji? :?:
- czy to prawda, że nowe 17-40 nie są tak ostre jak ich starsze egzemplarze. :?:
Proszę rozwiejcie targające mną wątpliwości - to sporo kasy :?
Aha może ew ktoś ma na sprzedaż ww to poproszę PM :cool:
pozdrowienia
JK
Na oba pytania odpowiedź brzmi "Nie prawda". Zdarzają się problemy, ale nie jest to "większość"
Na oba pytania odpowiedź brzmi "Nie prawda". Zdarzają się problemy, ale nie jest to "większość"
Pewnie ze nie prawda .... Canon sprzedał sporo tych obiektywów ...i nikt ni ewidział BF ... a wszyscy o nim mówią ...
Tomasz1972
15-02-2006, 14:52
Używam obu obiektywów i jest OK
Pewnie ze nie prawda .... Canon sprzedał sporo tych obiektywów ...i nikt ni ewidział BF ... a wszyscy o nim mówią ...
oj widział, widział....Trzeba kupowac u takiego sprzedawcy, u którego można albo sprawdzić na miejscu, albo wymienić.
PawełAEŁ
15-02-2006, 19:17
Mam oba szkła i głownie z 17-40 jestem bardzo zadowolony, moze dobrze trafiłem?? ale szkiełko jest bardzo ostre juz od F/4.Wersja US
70-200 głownie foce przy F/4(bardzo sporadycznie go przymykam) i jakosc zdjec jest bardzo oki.Wersja UT
Kupiłem u Gofinka na Allegro wersję z Azji i jest OK. Polecam i cena też dobra....
Zamierzam kupić te obiektywy do 300D, w związku z tym mam trzy pytanka:
- czy to rzeczywiście prawda, że większość 70-200 F/4 cierpi na BF na dslr? :?:
- mało 70-200 F/4 szkła na rynku, większość sprzedawców czeka na dostawę albo oferuje kosmiczne terminy realizacji? :?:
- czy to prawda, że nowe 17-40 nie są tak ostre jak ich starsze egzemplarze. :?:
Wg mnie 3 x NIE .
Czyli przy zakupie 17-40L nie sugerować się serią obiektywu, datą produkcji, lecz po prostu sprawdzić jak się zachowuje obiektyw w stosunku do własnych wymagań ?
Idąc w pewne uproszczenie : jeżeli zamierzam użytkować w/w do fotografii krajobrazowej z 350D, t.j z użyciem przesłon rzędu f8 - to mogę się nie przejmować, że obiektyw nie jest ostry od pełnej dziury ?
:oops: pytanie początkującego forumowicza :oops:
Robson01
16-02-2006, 20:18
Czyli przy zakupie 17-40L nie sugerować się serią obiektywu, datą produkcji, lecz po prostu sprawdzić jak się zachowuje obiektyw w stosunku do własnych wymagań ?
Idąc w pewne uproszczenie : jeżeli zamierzam użytkować w/w do fotografii krajobrazowej z 350D, t.j z użyciem przesłon rzędu f8 - to mogę się nie przejmować, że obiektyw nie jest ostry od pełnej dziury ?
:oops: pytanie początkującego forumowicza :oops:
Tej klasy obiektyw powinien być ostry od pełnej dziury i nie jest ważne jak często będziesz używał przysłony f4. Dobry rocznik tego szkła to US choć z pewnością nie tylko ten.
Po prostu trzeba dokładnie sprawdzić przed zakupem gdyż BF lub FF mogą wystąpić w kombinacji: konkretny obiektyw i konkretne body.
Najlepiej sprawdzić oba na raz gdyż jak jeden jest OK to drugi może być trudno dobieralny.
Jeden z w/w obiektywów mam a drugi miałem (zamieniłem na lepsze światło) i z obu jestem i byłem zadowolony.