PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wysłać paczkę kurierem?

olek.tbg
19-12-2012, 10:24
Witam !
Przymierzam się do wystawienia kilku obiektywów na allegro. Nigdy nie wysyłałem jednak paczki kurierem.
Wchodząc na strony przewoźników, cena wszędzie wynosi powyżej 50zł.
Patrząc jednak po aukcjach allegro/sklepach, średnia cena wysyłki kurierskiej to 20zł.
Jak wysyłacie wasze paczki? Znacie jakiś sposób aby obniżyć koszty przesyłki?
Domyślam się,że ceny kuriera na sklepach internetowych wynikają z podpisanej umowy z firmą kurierską.
Czytałem ostatnio o portalach, na których da się złożyć zamówienie na kuriera w niższej cenie. Jednak każda z tych stron ma jakieś negatywne komentarze, a bałbym się o zaginięcie paczki.
Poradzicie?;)

nowart
19-12-2012, 10:35
Masz w sieci mnóstwo serwisów oferujących usługi przewozów kurierskich czołowych firm w cenach, które osiągnąłbyś dopiero po podpisaniu umowy z nimi. Jest ich cała masa , poszukaj w googlach np. wysylajnajtaniej.pl i wiele innych. Masz tam przesyłkę kurierską za ok 22-25zł w zależności od opcji. Co do komentarzy negatywnych - jak to w sieci, każdego można anonimowo opluć a jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził ;) Możesz korzystać bez obaw.

Czacha
19-12-2012, 10:37
Unikaj UPS, ostatnio cyrki wyprawiaja po wprowadzeniu laserowych pomiarow paczek..

gavin
19-12-2012, 10:40
GLS Poland | Parcel Shop prices (http://www.gls-group.eu/276-I-PORTAL-WEB/content/GLS/PL01/PL/500027_.htm)

do 1000zł

michalab
19-12-2012, 10:58
Czytałem ostatnio o portalach, na których da się złożyć zamówienie na kuriera w niższej cenie. Jednak każda z tych stron ma jakieś negatywne komentarze, a bałbym się o zaginięcie paczki.
Poradzicie?;)
Nie wiem jakie portale konkretnie masz na myśli, ja korzystałem chyba z jednego oraz allegro i oni nie mają własnych kurierów to tylko pośrednik do innych firm kurierskich (GLS, UPS, Siódemka ...) więc jeśli chodzi o ryzyko zaginięcia paczki to jest chyba takie samo jak gdy z korzystasz z tej samej firmy bezpośrednio.

olek.tbg
19-12-2012, 11:13
Opinie w stylu : Po 4 miesiącach nagle serwis żąda dopłaty, kurier przyjechał dopiero po kilku dniach, paczka zgubiona,itp...

--- Kolejny post ---

GLS takżę mocno obrywa...spora ilość negatywnych opinii jest niepokojąco aktualnych

tomdz
19-12-2012, 11:15
Ja używałem kilkukrotnie sendit.pl, kurier DPD. Jak do tej pory bez żadnych problemów, kurierzy terminowi, ceny bardzo dobre.

tlustyx
19-12-2012, 11:21
A dlaczego nie paczka Pocztą Polską?

dapp
19-12-2012, 11:21
Ostatni wysyłałem 2 razy obiektywy firmą DHL (obiektyw 300 mm i 30 mm) i wraz z ubezpieczeniem (do 5000 PLN) kosztowało mnie po 29 PLN. Paczki nadawałem w oddziale DHL, jedyna niedogodność polega na tym, że przy ubezpieczeniu żądają pokazania obiektywów a więc trzeba byś przygotowanym do zapakowania na miejscu.

Merde
19-12-2012, 11:32
Ostatni wysyłałem 2 razy obiektywy firmą DHL (obiektyw 300 mm i 30 mm) i wraz z ubezpieczeniem (do 5000 PLN) kosztowało mnie po 29 PLN. Paczki nadawałem w oddziale DHL, jedyna niedogodność polega na tym, że przy ubezpieczeniu żądają pokazania obiektywów a więc trzeba byś przygotowanym do zapakowania na miejscu.

Chyba jako standard, przy NST (ostrożnie szkło, góra) koszty w DHL są sporo wyższe, nawet przy podpisanej umowie.

olek.tbg
19-12-2012, 11:41
Myślałem obiektywy wystawić jeszcze przed świętami i zależałoby mi na szybkiej dostawie. Myślę jednak,że wstrzymam się do nowego roku, gdyż w tym okresie paczki gubią się chyba najczęściej...
Nie wiem jak to jest z pocztą, można paczkę ubezpieczyć?

haze
19-12-2012, 11:45
Ja korzystam regularnie z platformy pośredniczącej (kurier-broker.eu) i nie miałem nigdy powodów do narzekań. Zwykle zlecam odbiór na następny dzień gdyż zlecenie idzie po godzinie 16, ale jak byś wystawił zlecenie z rana to tego samego dnia powinni odebrać. Przykładowa cena K-Ex to 16,3zł za paczkę do 2kg (obiektyw pasuje ;-)). Poczta to dla mnie przegrana sprawa. Dziękuję za godzinne stanie w kolejce i paliwo zmarnowane na dojazd do oddziału ;)

Czacha
19-12-2012, 11:48
Myślałem obiektywy wystawić jeszcze przed świętami i zależałoby mi na szybkiej dostawie. Myślę jednak,że wstrzymam się do nowego roku, gdyż w tym okresie paczki gubią się chyba najczęściej...

Myślę że masz jakieś wyolbrzymione lęki - totalnie zbędne ;) Nie korzystałeś nigdy z przesyłek kurierskich, ale już wiesz że Ci coś ukradną lub zgubią? Daj spokój, bo jak masz się tak zamartwiać to może nie warto niczego sprzedawać ..

Firmy i ludzie przesyłają kurierami i pocztą miliony przesyłek .. i wciąż robią to dalej, więc nie jest tak źle jak Ci się wydaje .. 8-)

Adam71
19-12-2012, 11:55
Jak prywatnie wysyłam przez stronę kurjerzy.pl . Przewoźnika masz do wyboru .

Merde
19-12-2012, 12:18
Przykładowa cena K-Ex to 16,3zł za paczkę do 2kg (obiektyw pasuje ;-))

K-EX (dawniej Kolporter Express) nie polecam.
Największe problemy miałem właśnie z nimi.

Firmy i ludzie przesyłają kurierami i pocztą miliony przesyłek .. i wciąż robią to dalej, więc nie jest tak źle jak Ci się wydaje .. 8-)

Niestety, mylisz się. Jest bardzo źle. W sieci krążą anegdoty o tym co z bagażem rejestrowanym robi obsługa lotnisk. To samo dzieje się w firmach spedycyjnych.
Oznaczenia "Góra" i "Ostrożnie szkło" (chociaż z reguły za to dopłaca się ekstra) są totalnie olewane.
Jedynym spedytorem który je respektuje (a nie tylko twierdzi że to robi) jest DHL. Tak oznaczone paczki nie idą na automatyczną sortownię.
Niestety, DHL bezpośrednio jest drogi, zdecydowanie lepiej skorzystać z brokera który ma z nimi własną umowę.

Kalkulacja przykładowa dla przesyłki 40x30x30, 20 kg, ubezpieczenie 2000 zł, NST:

1. DHL, umowa standardowa: 75,52 netto (82,89 zł z VAT)
2. Broker (nie będę reklamował publicznie) korzystający w 90% z DHL (tam, gdzie mają własne bazy - wożą sami): 19,26 netto (23,69 zł z VAT).

Wyceny rzeczywiste. Nie wyssane z brudnego palca, tylko z systemów zleceń obu firm.

Bangi
19-12-2012, 12:21

A może wystaw z zastrzeżeniem, że to kupujący organizuje odbiór...

Czacha
19-12-2012, 12:26
K-EX (dawniej Kolporter Express) nie polecam.
Niestety, mylisz się. Jest bardzo źle. W sieci krążą anegdoty o tym co z bagażem rejestrowanym robi obsługa lotnisk. To samo dzieje się w firmach spedycyjnych.
Oznaczenia "Góra" i "Ostrożnie szkło" (chociaż z reguły za to dopłaca się ekstra) są totalnie olewane.
Jedynym spedytorem który je respektuje (a nie tylko twierdzi że to robi) jest DHL. Tak oznaczone paczki nie idą na automatyczną sortownię.
Niestety, DHL bezpośrednio jest drogi, zdecydowanie lepiej skorzystać z brokera który ma z nimi własną umowę.

Zapytaj sprzedawców foto jakimi firmami wysyłają sprzęt i jaki odsetek przychodzi uszkodzony ;)

Merde
19-12-2012, 12:50
Zapytaj sprzedawców foto jakimi firmami wysyłają sprzęt i jaki odsetek przychodzi uszkodzony ;)

Sprzęt foto ma to do siebie, że wystarczy że nie będzie uszkodzeń mechanicznych/udarowych i będzie ok.
Ja wysyłam towar, który dodatkowo musi jechać zgodnie z oznaczeniami "Góra" (rzadko na palecie, bo to rozwiązałoby problem).
Taki wymóg przerasta możliwości 99,9% kurierów...

PS: Rozpatrywanie reklamacji to jest dopiero dramat i kpina

Czacha
19-12-2012, 12:53
No na pewno przy czymś szklanym i delikatnym to o czym piszesz ma kolosalne znaczenie. Jednak przy sprzecie foto DHL czy GLS nie robi roznicy. Chociaz za czasow pracy w Fotojokerze zdarzylo sie pare razy ze paczki dostarczane przez GLS byly rozerwane i brakowalo kilku kart pamieci, rzadziej aparatu.

olek.tbg
19-12-2012, 12:56
Boję się, ponieważ będzie to moja pierwsza wysyłka kurierem. Pozatym "debiut" na allegro, oraz zwyczajnie martwię się, żeby nie było żadnych problemów.
Zanim zacząłem szukać sam nie spodziewałem się,ile ludzi może być z kurierów niezadowolonych. Ja sam nigdy nie miałem powodów do narzekań, jednak czytam coraz więcej i najczęstsze problemy są takie:
- słaby kontakt z brookerami
- w razie problemów - brooker zrzuca winę na kuriera
- zero konsekwencji w razie zgubienia paczki,nawet gdy jest ubezpieczona

gadget_zary
19-12-2012, 12:59
Ja zawsze korzystam z wysylajtaniej.pl (K-EX i UPS). I nigdy nie miałem problemów. Jedynie co to długo czekałem na pieniądze za anulowaną transakcję, ale wszystko jest opisane w regulaminie.
Koszt paczki do 30kg ubezpieczonej chyba do 10000 (na więcej jeszcze nie ubezpieczałem) ~22 zł.
Wysyłałem przez nich już drukarki, komputer, monitory, sprzęt foto i zawsze było ok.

shutter
19-12-2012, 13:42
Ostatnio wysłałem kilka paczek z obiektywami za pośrednictwem superpaczka.pl. Finalnie obsługiwał mnie kurier DPD i jak na razie nie było z tym żadnych problemów. Zamawiasz usługę via www, płacisz, drukujesz list i czekasz na kuriera. Średni koszt oscylował w granicach 20PLN, a ubezpieczona paczka na kwotę ponad 10k PLN jakieś 42PLN. Oczywiście nigdy się nie wie, na jakiego kuriera-kombinatora trafi twoja paczka przy dostarczaniu do odbiorcy. I oczywiście nie ma co liczyć, że sortownie i kurierzy będą respektować naklejone ostrzeżenia o delikatnej zawartości. W tym temacie lepiej liczyć na siebie i pancernie zapakować towar, nawet kosztem kliku PLN więcej za dodatkowy gabaryt czy wagę.

Czacha
19-12-2012, 13:47
Zanim zacząłem szukać sam nie spodziewałem się,ile ludzi może być z kurierów niezadowolonych.

Ty tak na powaznie? ;) A czego spodziewasz sie po opiniach w internecie? Jestes np. na tym forum i jeszcze tego nie dostrzegasz? Jesli na temat czegos pojawiaja sie glosy to sa to przewaznie glosy negatywne. Taka cecha ludzi - lubimy dzielic sie doswiadczeniami, zwlaszcza tymi zlymi. A gdy wszystko dziala lub jest sie z czegos zadowolonym malo kto zaklada watek "Nie mam problemow z X" ... ;) Przypatrz sie ile jest u nas watkow "problemy" a ile "nie mam problemow" i wyciagnij wnioski na temat czerpania opinii z internetu ;)

Merde
19-12-2012, 13:47
Ostatnio wysłałem kilka paczek z obiektywami za pośrednictwem superpaczka.pl. Finalnie obsługiwał mnie kurier DPD i jak na razie nie było z tym żadnych problemów.

Ja mam właśnie przed sobą protokół szkody wystawiony 8 listopada. Do tej pory zero informacji, a spróbuj się dodzwonić (drugi dzień próbuję) :mrgreen:

olek.tbg
19-12-2012, 13:59
Ty tak na powaznie? ;) A czego spodziewasz sie po opiniach w internecie? Jestes np. na tym forum i jeszcze tego nie dostrzegasz? Jesli na temat czegos pojawiaja sie glosy to sa to przewaznie glosy negatywne. Taka cecha ludzi - lubimy dzielic sie doswiadczeniami, zwlaszcza tymi zlymi. A gdy wszystko dziala lub jest sie z czegos zadowolonym malo kto zaklada watek "Nie mam problemow z X" ... ;) Przypatrz sie ile jest u nas watkow "problemy" a ile "nie mam problemow" i wyciagnij wnioski na temat czerpania opinii z internetu ;)

Wiadomo,że wszystko trzeba brać z przymrużeniem oka ;)
Jednak jeśli pojawiają się komentarze negatywne, często i w dużych ilościach, to coś w tym jest

Czacha
19-12-2012, 14:08
Wiadomo,że wszystko trzeba brać z przymrużeniem oka ;)
Jednak jeśli pojawiają się komentarze negatywne, często i w dużych ilościach, to coś w tym jest
Mi się jednak wydaje ze powinienes przestac zglebiac az tak bardzo temat, bo skonczy sie na tym ze paczki dowieziesz osobiscie :mrgreen:
Skup sie na cenie, reszta we wszystkich firmach kurierskich jest porownywalna.

Janusz Body
19-12-2012, 14:19
Www.tani-kurier.pl albo inne podobne.

Kupuję bardzo dużo przez net. Kurier jest tańszy niż 15 km własnym autem do supermarketu tylko po to, żeby się dowiedzieć ...nie ma, nie było i nie będzie.... Do tej pory nie miałem najmniejszego problemu z żadną z firm kurierskich. Tak, są lepsze i gorsze ale bardziej zależy to od ludzi tam pracujących a nie od firmy. Wysyłając najczęściej korzystam z GLS bo mam najbliżej.

Jak chcesz pisać pracę naukową to, zdaje się, TNT ma najniższy odsetek zgubionych paczek. Niestety są też nieco drodzy... :mrgreen:

Podpisuję się pod tym co napisał Czacha. :)

zoomi
19-12-2012, 14:52
po wpłacie na konto - o ile lokalizacja odbiorcy na to pozwala - polecam przesyłkę konduktorską PKP
dostajesz pokwitowanie a odebrać może tylko osoba posiadająca dokument tożsamości
dodatkowo możesz napomknąć panu konduktorowi żeby sprawdził dowód osobisty odbiorcy
kupujący odbiera, kwituje odbiór i już
nie raz wysyłałem w taki sposób różne wartościowe rzeczy, plus jest taki że nikt tym nie rzuca
i w krótkim czasie kupujący ma zakupiony przedmiot do odebrania

wada - trzeba podjechać na dworzec kolejowy

w przypadku paczki takiej wielkości jak obiektyw - bez problemu dogadasz się też z kierowcą PKS,
dostaniesz od niego numer telefonu pod który może sobie zadzwonić odbiorca paczki np na godzinę
przed planowanym przyjazdem żeby zapytać się o ewentualne opóźnienia na drodze
w tym wypadku podajesz odbiorcy nr rej autobusu, markę, kolor i miejsce odbioru

Czacha
19-12-2012, 14:59
w tym wypadku podajesz odbiorcy nr rej autobusu, markę, kolor i miejsce odbioru
.. a kierowca mowi, ze pierwszy raz slyszy o jakiejs paczce :mrgreen:

zoomi
19-12-2012, 15:04
możesz nadać oficjalnie z kwitkiem...

jellyeater
19-12-2012, 15:58
Wysyłałem tym ubezpieczone:

Polkurier.pl (http://www.polkurier.pl/)

przy wysyłce sprzętu za tysiące PLN nie ma co kilku PLN skąpić. Więc ubezpieczyć i się nie przejmować. Nie zgubią. :)

VomitroN
19-12-2012, 16:18
.. a kierowca mowi, ze pierwszy raz slyszy o jakiejs paczce :mrgreen:

Eeee tam. Od dawna korzystam z tego rozwiązania, gdzie jedna osoba zostawia kierowcy paczke oraz 10-20zł, a druga odbiera ją kilka godzin później i kilkaset kilometrów dalej. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby kierowca odstawił jakiś numer.

Kolekcjoner
19-12-2012, 16:26
Unikaj UPS, ostatnio cyrki wyprawiaja po wprowadzeniu laserowych pomiarow paczek..
Ciekawe bo to jedna z moim zdaniem najlepiej działających u nas firm kurierskich (sprawdzone na setkach przesyłek) - jakże łatwo się obsmarowuje kogoś w internecie :roll:.

Jak prywatnie wysyłam przez stronę kurjerzy.pl . Przewoźnika masz do wyboru .
Też polecam.

Czacha
19-12-2012, 16:34
Ciekawe bo to jedna z moim zdaniem najlepiej działających u nas firm kurierskich (sprawdzone na setkach przesyłek) - jakże łatwo się obsmarowuje kogoś w internecie :roll:.
Doczytaj jakie numery dzieją sie z korektami faktur za pierwsze miesiace dzialania nowego systemu pomiaru paczek. Mnostwo firm dostalo zawyzone faktura na kilkadziesiat tys. zł. To nie kwestia smarowania w internecie, tylko faktycznego stanu rzeczy.

§ Oszustwo przez UPS - Zawyżenie kosztów za wysyłki (http://forumprawne.org/windykacja/333633-oszustwo-przez-ups-zawyzenie-kosztow-za-wysylki.html)

Znam osobiscie dwie firmy ktore tez to dotknelo. Przy malych paczuszkach roznica nie jest duza, ale przy duzy gabarytach roznica na jednej paczce potrafi dojsc do kilkuset zl .. reklamacje nic nie dają.

DarekB
19-12-2012, 18:31
Ja po przykrych doświadczeniach z kurierami różnej maści wróciłem do narodowego operatora, czyli Poczty Polskiej.
A miesiąc temu wprowadzili mnie w lekkie osłupienie... plecak wysłany o godz. 19 w Łodzi, dotarł do mnie, do domu, przed godziną 9 rano następnego dnia.
Nie miałem jeszcze przypadku żeby mi coś wcięło ale pewnie zdarza się.
Rekord w czasie doręczania pobił DHL... paczka z Ciechanowa (około 80km) dotarła do mnie po ponad 3 tygodniach, została znaleziona dopiero podczas sprzątania samochodu ;-)

Merde
19-12-2012, 19:30

Nu, rozwinięcie skrótu UPS na United Package Smashers wziął się oczywiście z niczego ;-)
Z tą firmą akurat ja osobiście problemów nie miałem, ale pewnie dlatego, że jestem wyłącznie odbiorcą przesyłek nadawanych za jej pośrednictwem.

Generalnie nie ma na rynku firm bezproblemowych (testowałem K-EX, Siódemkę, Szybką Paczkę/PDP, DHL), ale najmniej problemów sprawia jednak DHL.

najeli
19-12-2012, 19:51
Kiedyś odbierałam osobiście obiektyw z Allegro dla kolegi, bo sprzedawca był z Gdańska.
Kolega zażyczył sobie wysyłki zwykłą (nieubezpieczoną) paczką na poczcie.
Nie wiem, czy bym się osobiście na coś takiego zdecydowała, ale ;-)
Chyba nigdy nie zapakowałam niczego tak pancernie. Doszło bez problemów za jakieś 15zł chyba.

Z nadawaniem detalicznym miałam kontakt tylko przy dokumentach -- najtaniej i najelastyczniej wychodził DHL.

jacek_63
19-12-2012, 20:16
Chyba nigdy nie zapakowałam niczego tak pancernie. Doszło bez problemów za jakieś 15zł chyba.
I tu jest chyba sedno :smile:
Małe mam doświadczenia, ale jakieś mam - wysyłałem pięć razy sprzedawane obiektywy Pocztą Polską paczką priorytetową nieubezpieczoną (wg życzenia kupującego) i pięć razy doszły bez uszczczerbku. Co prawda za każdym razem zużyłem ładnych kilka metrów folii bąbelkowej i nie wkładałem w najmniejsze mozliwe pudełko. I za każdym razem była odpowiedź, że odbiorca co prawda się wsciekał przy rozpakowywaniu, ale szkło w środku było caluteńkie :D

fotokor1
19-12-2012, 20:20
Bardzo często korzystam z DHL, wysyłka / odbiór, niestety moje paczki wysyłane zasze oscylują w okolicy 40 zł. czy to obiektyw lub inny towar duży czy mały, kurier z reguły dostarcza paczkę na czas ale do sąsiadów (co mi osobiście pasuje z uwagi na to, że w godzinach rannych -pracuję, z tym że bez powiadomienia że tam właśnie u nich zostawił), ostatnio bolączką jest to że dając nr do kontaktu - kontaktu tego nie ma i jak trafię na kuriera, który jednak nie zostawił u sąsiadów, to paczka kursuje pomiędzy magazynem i moim adresem kilkakrotnie co wydłuża czas, w zależności od stanu psychucznego pani w centrali magazynów bywa różnie od awantury po grzeczną rozmowę z podaniem namiarów na kuriera ale generalnie nie narzekam na DHL.

airhead
19-12-2012, 21:10
ja polecam jednak pocztę, bo przede wszystkim jest tańsza, a niewiele wolniejsza, a przesyłkę można odebrać na poczcie, jak nie trafi się na listonosza
w kurierami mam złe doświadczenia - kiedyś zniszczyli wszystkie odbitki wysłane na wystawę i nie wzięli za to żadnej odpowiedzialności

Kolekcjoner
19-12-2012, 21:49
Nu, rozwinięcie skrótu UPS na United Package Smashers wziął się oczywiście z niczego ;-)
Z tą firmą akurat ja osobiście problemów nie miałem, ale pewnie dlatego, że jestem wyłącznie odbiorcą przesyłek nadawanych za jej pośrednictwem.

Generalnie nie ma na rynku firm bezproblemowych (testowałem K-EX, Siódemkę, Szybką Paczkę/PDP, DHL), ale najmniej problemów sprawia jednak DHL.

No widzisz a ja głównie miałem problemy z tak tu chwalonym DHL-em. Więc może nie wytaczajmy takich dział bo to prowadzi donikąd.

Czacha - i to jest jak rozumiem powód dla którego mam nie korzystać z usług jednej z najbardziej bezproblemowych firm kurierskich (dla mnie) z jakimi się zetknąłem. Przy czym jak nawet czytam ten link to tam nie jest wszystko takie jednoznaczne i dobrze by było przeczytać umowy jakie kto zawierał, co podpisywał etc. Od takich sporów są sądy a nie fora internetowe i nie ma moim zdaniem sensu wyciągać czegoś takiego jako powód nie korzystania z usług firmy dla tzw. zwykłego kowalskiego.
I nie o to chodzi, że bronię tu UPS-a bo mi ta firma ni swat ni brat ale chodzi o to, że ktoś zwiedziony takimi zaklęciami wybierze np. DHL który tutaj został przedstawiony jako niemal święty, a którego kurier potraktował mnie w sposób karygodnie chamski i użytkowo dla zwykłego zjadacza chleba może to być znacznie bardziej dotkliwe niż wiadomość że jedna firma ma jakieś problemy w rozliczeniach z drugą.

Merde
19-12-2012, 22:05
No widzisz a ja głównie miałem problemy z tak tu chwalonym DHL-em. Więc może nie wytaczajmy takich dział bo to prowadzi donikąd.

Pytanie pomocnicze: korzystasz z usług kuriera prywatnie czy zawodowo i czy raczej jako odbiorca, czy też nadawca?

Kolekcjoner
19-12-2012, 23:56
Pytanie pomocnicze: korzystasz z usług kuriera prywatnie czy zawodowo i czy raczej jako odbiorca, czy też nadawca?
Zawodowo, w przewadze jako odbiorca.

Pomijając to staram się swoje spostrzeżenia przenieść na potrzeby wątkotwórcy.