Zobacz pełną wersję : Pierwsza lampa studyjna / do nauki ; Chinski chińczyk kontra Quantuum
flankerp
18-12-2012, 18:32
Witam,
Postanowiłem zaopatrzyc się za jakiś czas w dwie lampy (300W). Jako, że zaczynam dopiero przygodę ze studyjnymi nie chce wydać za dużo pieniędzy (jak uznam, że to nie to nie będę się stresował, że tyle kasy wydałem ;) )
Mam na uwadze dwie tanie lampy:
Najtańszy chińczyk: tutaj (http://www.ebay.ie/itm/300817710223?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649)
i Quantuum PT300.
Podobna cena i pewnie obie chińskie...
Pytanie pierwsze: czy jest jaka kolwiek różnica czy przy tej cenie czy będa obie podobnie akceptowalne (Chińczyk nie ma mocowania Bowensa, ale jest tańszy)
Pytanie drugie: obecnie mam trzy lampy systemowe (jak w stopce) i problemem jest moc światła po nałożeniu np. Softboxa. Muszę iść z ISO na 400 czasami aby usyskać efekt, który chcę. Czy 300W będzie mocniejsze w tym przypadku od np. Nissina 622 przy założeniu, że pracuje z modyfikatorami? czy szukać jeszcze mocniejszej albo może 250 wystarczy?
Lampa studyjna bedzie mocniejsza, ten najtanszy chinczyk dosc drogi.
ale ten najtańszy to cena za dwie sztuki
zwróć uwagę że te najtańsze mają regulację tylko do 1/8 mocy
brak mocowania Bowens oznacza kłopot z akcesoriami
w PT 300 masz regulację do 1/32 mocy
kolejny argument - jak coś to Quantuum z racji popularności odsprzedasz z niewielką stratą
a te najtańsze z najtańszych chińczyki sprzedać będzie bardzo trudno
Jak Ci się nie spodoba, to raczej nikt nie odkupi od Ciebie chińskiego produktu bez gwarancji na miejscu, a co chyba ważniejsze, bez możliwości podpięcia modyfikatorów z mocowaniem bowens.
Np to zdjęcie : Composites :Adam Rozmarynowski (http://rozmarynowski.carbonmade.com/projects/4554344#1)
Zrobione z 2x quantuum r+300 po bokach z modyfikatorami strip 120x40 oraz z przodu na systemowej yongnuo 560 z beauty dishem 70cm.
Ustawienia to f9 czas 1/200 iso 100. Moc na quantuumach to kawałek działki za 1/8 a youngnuo około maxa.
Oczywiście oświetlenie modela, nie tła, bo to było robione oddzielnie.
Wydaje mi się, że jak kupisz pt300 to osiągniesz bardzo dużo no i możliwość mocowania modyfikatorów. Jeśli pieniądze grają kluczową rolę, pt-200 albo coś 250ws będzie też dobre, tylko będzie musiało stać bliżej modela. Na ciasne portrety na pewno wystarczy,na pełne sylwetki będzie szybko malała moc...
Miałem Nissina 622 i nawet yongnuo 560 świeci mocniej, ale te są słabe w porównaniu do dużej lampy.
flankerp
19-12-2012, 10:20
Super, dzięki chłopaki za pomoc, będe jednak myślał o Quantuumach.
.. niestety sa praktycznie niedostępne :(
to cos innego - Powerlux ?
.Irwusek
19-12-2012, 20:21
A np DM2 300 Jinbei FreePower ?? regulacja do 1/64, mała, tania i sprawująca się dobrze (czytałem tak)
flankerp
21-12-2012, 15:14
No ale nie ma wentylatora chłodzacego i jest trochę droższa... przynajmniej na eBayu...
Gdzie to można jeszcze kupić?
A te PowerLuxy to kto ma?
Piasek1989
09-02-2013, 18:50
Witam
Poszukuje budżetowej lamy studyjnej do mini studia zrobionego z pokoju w domu (6.5m x 4m)
co by mnie interesowało moc 300/400Ws regulacja 1/16 a jak by było 1/32 to fajnie, fotocela i gniazdo na wyzwalacz.
Wielkość i waga lampy też ma
Kasę jaką mam do wydania to 400-500 zł
Na ta chwile mam 3 małe lampki na gorącą stopkę (1x speedligft 430, 2x YN460)
i dwie żarówki 45Ws
2 białe parasolki
2 parasolki jak softbox
Lampa będzie używana do portretów i aktu
znalazłem coś takiego ale nie mogę znaleźć opinii na temat tej lampy
Lampa studyjna MQ 300 FreePower WSLB-FP-MQ300 - Lampy Błyskowe Studyjne - Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2401_Lampa-studyjna-MQ-300-Mircopro-FreePower.html)
W przyszłości zamierzam dokupić jeszcze jedną lampę, strip z gridem i beauty dish
z góry dziękuje za porady i komentarze
.Irwusek
09-02-2013, 18:55
Dlaczego nie zwróciłeś uwagi na te lampy ? http://fripers.pl/index.php?cPath=2_11&cat=c11_Lampy-Blyskowe-Studyjne.html&manufacturers_id=&attributes[]=248&pfrom=&pto= regulacja do 1/64, mała, ma fotocele, gniazdo na wyzwalacz.
Mam taką 400Ws i jestem z niej zadowolony ;) Sprawdza się dobrze, czy to na tło czy z BD za te pieniądze świetna lampka, w przyszłości na pewno zakupię drugą taką :)
Piasek1989
10-02-2013, 17:46
- jest 60 zł droższa
- prawie kilogram cięższa
- fotocele ma z tylu a nie u góry
- kabel zasilający wpinamy w tylną ściankę (przeszkadza przy zmianie parametrów)
+ wygląda na lepiej wykonaną
+stopka wygląda na masywniejszą która będzie lepiej trzymać
I tak jak na razie zostaje przy mojej propozycji (MQ 300 Mircopro FreePower)
ze względy wagi, fotoceli i ceny
No chyba że ktoś zaproponuje coś jeszcze innego
.Irwusek
10-02-2013, 18:05
To już chyba podjąłeś decyzje :)
Piasek1989
10-02-2013, 20:02
nie jeszcze jeszcze nic nie jest pewne
po prostu szukam najlepszego rozwiązania
i czekam może ktoś coś doradzi zarzuci jakim linkiem