Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stabilność statywów wykonanych z aluminium i z karbonu.

k-9
16-12-2012, 14:52
Cześć wam,
Cały czas czaje się na kupno statywu. Jestem już mniej więcej zorientowany na Triopo, ale oferują oni wersję z aluminium oraz z karbonu... I tutaj mam mały dylemat.
Konkretniej rozchodzi mi się o model
1. Triopo MX-1327- jest on z magnezu i aluminium. Ma tylko 3 sekcje (im mnie tym bardziej stabilny), wysokość max jest uniwersalna i za to +, ale jest cięszy
2. Triopo GE-3230X8C- to jest wersja z karbonu... Tylko, że ma on aż 5 sekcji ale waży znacznie mniej...

Triopo reklamuje swoje karbonowe statywy o 60% lepsze tłumienie drgań niż wersja aluminiowa. Więc nie wiem ile w tym prawdy jest... zaznaczając, że 5 sekcji... Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat?
Stabilniejsza będzie wersja wykonana z aluminium czy karbonu?

Merde
16-12-2012, 15:26
Mam trójsekcyjny węglowy Triopo i czterosekcyjny alu tej samej firmy. Stabilniejszy wydaje się ten drugi.

jacek_73
16-12-2012, 15:29
...
Triopo reklamuje swoje karbonowe statywy o 60% lepsze tłumienie drgań niż wersja aluminiowa. Więc nie wiem ile w tym prawdy jest... zaznaczając, że 5 sekcji... Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat?
Stabilniejsza będzie wersja wykonana z aluminium czy karbonu?

Tłumienie drgań dobrze się sprawdza jeśli chodzi o ramy rowerowe, statyw powinien być stabilny, nie "pływać".

k-9
16-12-2012, 15:46
W takim razie zdecyduje się na aluminiowy model ;)
Dzięki za odpowiedzi.