PDA

Zobacz pełną wersję : Trudny wybór METZ 48 AF-1->Yongnuo YN468->Yongnuo YN-565

leevin
12-12-2012, 13:25
Witam,
Wielkimi krokami zbliżają się święta czas zrobić sobie praktyczny prezent... :wink:
Liczę na pomoc Szanownych Kolegów, chciałbym porobić trochę zdjęć w świętą i sylwka zastanawiam się nad kupnem lampy...
i tu ma niezły dylemat co kupić ?
mam trzech faworytów mam nadzieje, że dzięki radą i poradą dokonam trafnego wyboru.
Budżet to ok. 700zł aparat Canon 600D

1. METZ 48 AF-1 digital ok. 577zł
http://www.saturn.pl/metz-lampa-blyskowa-metz-48-af-1-digital-canon-,id-55571
2. Yongnuo YN468-II
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/yplon-speedlite-yn-468ii.bhtml?from=skapiec
3. Yongnuo YN-565EX ok.680zł
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/yongnuo-speedlite-yn-565ex.bhtml?from=ceneo&p=675.00&cr=0
myślałem jeszcze o

METZ 58 AF-1 digital ok. 897zł ( nie znalazłem do canona ale cena pewnie podobna ) jest lekko po za budżetem ale jeżeli warto to może do skrobie...
http://www.saturn.pl/lampa-blyskowa-metz-58-af-1-digital-sony-alpha-konica-minolta-,id-56523

Pozdrawiam...

wyrwiflak
12-12-2012, 14:36
Za 700zł spokojnie kupisz używaną 430EX. A jeśli musi być nowe to spoza Canona tylko METZ. Jongówna sobie daruj.

leevin
12-12-2012, 14:46
Powiem szczerze wolę nową z używany bywa różnie...

Pozdrawiam

tongpo
12-12-2012, 14:47
Pytanie do czego potrzebujesz lampę...
Jeżeli wystarczy mocy w yn-468 to będzie najlepsze rozwiązanie a różnice w kasie przeznacz na zasilanie...
Jeżeli chcesz więcej mocy to yn-565 daje zdecydowanie najwięcej możliwości i jest najlepsza lampa z zestawienia
Metze sa jednak drozsze - pytanei czy warto inwestowac jeszcze wiecej w wyzszy model... metz 48 jest wedlug mnie za drogi jak na swoje mozliwosci...
lampa uzywana to zawsze ryzyko albo bardzo duze ryzyko o czym sie glosno nie mowi... sie spierniczy po miesiacu i zostajesz z reka w nocniku...
pozdro

leevin
12-12-2012, 15:01
Lampa potrzebna do fotek na rodzinnych imprezach przeważnie pokój średnio 25m :wink:
sporadycznie jakaś większa impreza typu sylwek w lokalu lub raz na 2 lata jakiś ślub...
Nie będę robił zdjęć "zawodowo" czyli raczej standardowe zasilanie mi wystarczy (tak mi się przynajmniej zdaje)...

Pozdrawiam

Usjwo
12-12-2012, 15:09
Za 700zł spokojnie kupisz używaną 430EX. A jeśli musi być nowe to spoza Canona tylko METZ. Jongówna sobie daruj.

Uzywales lampy YN?

wyrwiflak
13-12-2012, 10:25
Po pierwsze lampa używana to wcale nie znaczy lampa bez gwarancji. Ja swojego Metza 50af-1 kupiłem za 500zł z niemal roczną gwarancją w zapasie. Zakup używanej, sprawdzonej lampy na gwarancji to najlepsza opcja - nie płacisz podatku od nowości, nie zaskoczy cię przeoczenie kontroli jakości (wadliwy palnik) i nie musisz się martwić "że za miesiąc się popsuje". Metze poza tym mają wejście USB do wgrania nowego firmware. Poza tym nie zmusza do kupowania zajechanej używanej lampy. W przypadku 600D ważne żeby lampa nie była za duża - to malutki aparat i topowe mocne, duże lampy spowodują że za chwilę będzie potrzebny dodatkowy grip żeby wyważyć chwyt aparatu.

Po drugie - po to mamy testy żeby używać tylko tego czego się chce lub co według testów spełnia wymagania.

McMelassa
13-12-2012, 11:13
Przed świętami mocno przyglądałbym się ofertom w sklepach. Kiedy kupowałem swoją lampę też udało mi się tak upolować Metza 50 - w jednym ze sklepów zrobili obniżkę na ostatnie 3 szt., które mieli na stanie. (Jestem bardzo zadowolony z zakupu) - nie zawsze to co np. na skąpcu jest jako najlepsza oferta jest informacją właściwą - warto czasami zajrzeć do innych sklepów które znajdują się trochę dalej na liście. (czasami mają akurat promocję)

leevin
13-12-2012, 18:11
Witam,
Wybór nie był łatwy ale padło na Yongnuo 565ex
mam ją już na aparacie i widzę, że długa droga przede mną... :confused:
Jedyne co mogę o niej narazie powiedzieć to to, że jak na chińszczyznę jest naprawdę świetnie wykonana.

Pozdrawiam.

Kuba1
13-12-2012, 18:56
Witam,
Wybór nie był łatwy ale padło na Yongnuo 565ex
mam ją już na aparacie i widzę, że długa droga przede mną... :confused:
Jedyne co mogę o niej narazie powiedzieć to to, że jak na chińszczyznę jest naprawdę świetnie wykonana.

Pozdrawiam.Mam Metz'a 58AF2, oraz manualną YN560 i muszę powiedzieć, że pod względem wykonania i mechaniki Metz wymięka przy Yongnuo. W użytkowaniu z żadną nie miałem problemów, ale mechanicznie j.w.

dodusiach
14-12-2012, 11:17
WITAJCIE MAM PYTANIE GŁÓWNIE DO UŻYTKOWNIKÓW[/B][/B] METZA PRZEDE WSZYSTKIM 50AF-1

chodzi mi o jego konstrukcje a mianowicie o nachylanie lampy , czy szary przycisk PRESS za to odpowiedzialny , powinien się wypinać i blokować lampę kiedy jest ona prosta (ustawiona na maksa do góry) ponieważ niedawno tą lampę zamówiłam , i niepokoi mnie to, że ten przycisk nie wypina się i nie blokuje lampy kiedy jest ona USTAWIONA W POZYCJI PIONOWEJ, wypina się i blokuje ją tylko jak jest nachylona pod kątem 90stopni - w oryginalnych canonowskich to się wypina I BLOKUJE I POD KĄTEM I JAK LAPA JEST W PIONIE, lampę mam od tygodnia i nie jestem pewna czy jest uszkodzona, zrobiłam zdjęcia do porównania z taką samą lampą, wysłałam do sklepu z którego ją zakupiłam, ale do dnia dzisiejszego po ciągłym nagabywaniu pracowników sklepu mailami, nie dostałam odpowiedzi... nie wiem co robić... bo nie wiem czy faktycznie to tak ma być czy nie... każda firma znacznie różni się konstrukcją a ja mam porównanie tylko z canonem, nie jest ono obiektywne. i Zastanawia mnie to dlatego że jak ją dostałam, w żaden sposób nie mogłam jej zgiąć... tak jakby była zablokowana/ albo się przycięła, nie chciałam jej uszkodzić, po kilku minutach siłowania się z nią udało się ją nachylić, potem kilka razy znowu był problem, ale teraz chodzi dobrze....
PROSZĘ WAS O ODPOWIEDŹ BO WŁAśCIWIE DO PONIEDZIAŁKU MOGĘ JĄ ZWRÓCIĆ, POTEM TYLKO REKLAMOWAĆ :( A JEDNAK DO NAJTAŃSZYCH NIE NALEŻAŁA...
POZDRAWIAM I CZEKAM NA JAKĄŚ INFORMACJĘ OD UŻYTKOWNIKÓW

wyrwiflak
14-12-2012, 15:22
Wysłałaś do sklepu sprawną lampę. Ten szary przycisk powinien się blokować wyłącznie w pozycji startowej - na wprost. Podczas jej przechylania z pozycji startowej koniecznie trzeba ten przycisk wcisnąć potem już nie trzeba.

happytommy
14-12-2012, 17:11
Polecam Metz 50 AF-1, jest tylko trzydzieści parę złotych różnicy do 48 AF-1 a lampa jest nowsza i mocniejsza. Osobiście mam Canona ale miałem okazją poużywać tej 50-tki i jest super!