Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ceny obiektywów 24-105 f/4 IS l

majcz
12-12-2012, 11:35
Zamierzam kupić nowy obiektyw jak w tytule. Ceny tych obiektywów oscylują około 3300 zł. Na Allegro jest jednak kilku sprzedawców oferujących te obiektywy w cenie poniżej 2900 zł, jakby nie patrzeć cztery stówki drogą nie chodzi.
reg.pkt 8.xxxxxxxxxxxxxxx

Sprzedawcy mają dobre opinie i można kupić z płatnością przy odbiorze. Czy kupował ktoś sprzęt fotograficzny u tych sprzedawców?
Z drugiej strony skąd taka znaczna różnica w cenach?

MMM
12-12-2012, 11:51
Sprzedawcy mają dobre opinie i można kupić z płatnością przy odbiorze. Czy kupował ktoś sprzęt fotograficzny u tych sprzedawców?
Z drugiej strony skąd taka znaczna różnica w cenach?

Niższa cena wynika z nieopodatkowanej sprzedaży "na czarno" oraz faktu, że 24-105 może pochodzić z zestawu kit od 5D. Zapytaj o fakturę i już będziesz wiedzieć wszystko.
Na temat sprzedawcy z pierwszego linka była tutaj jakiś czas temu burzliwa dyskusja, poszukaj sobie :-)

tomek s
12-12-2012, 12:01
Kupowałem u jednego z nich, obiektyw z zestawu 5d mkIII w białym pudełku, rachunek jest z niemieckiego sklepu co wraz z kartą gwarancyjną jest ważne w polskim serwisie, poza tym wszystko ok.
Pozdr

Bangi
12-12-2012, 12:28
Na nie-allegro masz jeszcze fotocyfrę w Krakowie, gdzie to szkło kosztuje obecnie 3150, co z ewentualnym cashbackiem daje całkiem fajną cenę. Przynzam, że nie wiem jak jest z cashbackiem przy zakupie przez allegro, ale chyba tez powinno działać.

PS.
Pisząc o fotocyfrze moją inetencją nie jest rekalmownie tego sklepu i oświadczam, że nie jestem z nim w jakikolwiek sposób związany, poza tym że kupiłem tam kiedyś Tamrona.

majcz
12-12-2012, 20:48
Diękuję za podpowiedzi. Chyba zdecyduję się na zakup u któregoś z nich, faktura nie jest mi potrzebna.

Bangi
12-12-2012, 21:33
Faktura nie, ale paragon chyba tak...

gregorio1972
18-12-2012, 08:06
xxxxxxxxxreg.pkt8.

Gandini jest pewny - niedawno kupowałem u Niego i wszystko super ok. :D Mogę polecić również foto Kołodziej - też robiłem zakupy u Niego. Wszystko na najwyższym poziomie 100% pozytywów no i jest możliwość niewielkiej negocjacji. Zakup poza Allegro oczywiście taniej. :D

wfal
24-12-2013, 10:17
Witam.
W znanej sieci sklepów foto pojawił się ten obiektyw za niecałe 2700zł. Normalną cenę znacie :)
Zrobiłem sobie prezent pod choinkę 8-)
Pzdr
Wesołych Świąt.
wfal

MC_
24-12-2013, 10:19
No i?
To jest jego normalna cena, u tipów od dawna tyle kosztują.

nniwi
24-12-2013, 10:19
gratuluje

wfal
24-12-2013, 10:30
Robię zdjęcia na turniejach tańca towarzyskiego. Do tej pory miałem tylko 70-200. Na mniejszych salach trochę ciasno było. Teraz przy 24 będzie OK.

Matsil
24-12-2013, 10:32
Jak najbardziej normalna cena. Powiedziałbym nawet, że trochę przepłaciłeś :).
Ale powinieneś być z niego zadowolony.

zoomi
24-12-2013, 10:54
znam np normalną cenę w f...g...... - 2579 zł
ofertę znalazłem po 30 sekundach szukania na allegro

wfal
24-12-2013, 11:02
No już dobrze- przepłaciłem :) Ale prezent jest i mam nadzieje, że będę z niego zadowolony.

pzdr
wfal

salas
24-12-2013, 11:04
HAHAH gruby temat :D
Fajnie, że na święta sobie zrobiłeś droższy prezent niż mogłeś i chwalisz się tym na forum :)
WESOŁYCH

MC_
24-12-2013, 11:14
No dajcie już spokój. Przepłacił niewiele, a w razie czego może też pójść i zrobić aferę na miejscu, bez konieczności wysyłania. To też się liczy.

jamada202
24-12-2013, 12:24
dobry prezent nie jest zły! Niech Ci służy
pozdro wesołych

jellyeater
25-12-2013, 22:32
Zapłaciłem chyba 1900.

Za używane. I biorąc pod uwagę, że od roku leży to i tak przepłaciłem. :P

RobertON
26-12-2013, 11:48
Zapłaciłem chyba 1900.
Za używane. I biorąc pod uwagę, że od roku leży to i tak przepłaciłem. :P

Kolekcjonujesz ?

Jak leży nieprzydatne to sprzedaj.

Ze Świątecznym pozdrowieniem.

Wojciech O.
26-12-2013, 17:47
Ja też myślałem sobie zrobić 24-105 prezentem parę tygodni temu, ale na allegrat przebił mnie kumpel :D notabene aukcja skończyła się na 1522zł:D Używka oczywiście ale produkcja 2011 stan bdb i jeszcze miał kilka dni gwarancji sklepowej jak sie okazało po odbiorze.

Voyager70
26-12-2013, 18:23
Może to i off top, może i niepopularne będzie co napiszę, ale uważam, że z nadmiaru sprzętu na rynku ceny z drugiej ręki, a dokładnie oczekiwania cenowe kupujących są często aż niemoralne. Jeżeli ktoś kupił szkło rok wcześniej za powiedzmy 3 000 PLN, ok - jego cena spadła do ok. 2700, a sam przedmiot nie jest sfatygowany - rozumiem redukcję ceny o powiedzmy 15-20%, ale o 30-40%?! Toż to żerowanie na czyjejś, zapewne trudnej sytuacji. Wiem, że to nie te czasy, gdy się dostawało talon na nowego malucha, to sprzedając na giełdzie starego starczało na nowe auto i kolorowy telewizor, lecz mimo wszystko - obiektyw to nie super delikatna i szybko starzejąca się elektronika, więc swoją pełną wartość użytkową jest w stanie w pełni zachować przez dłuuugie lata.

GoOrange
26-12-2013, 18:51
Może to i off top, może i niepopularne będzie co napiszę, ale uważam, że z nadmiaru sprzętu na rynku ceny z drugiej ręki, a dokładnie oczekiwania cenowe kupujących są często aż niemoralne. Jeżeli ktoś kupił szkło rok wcześniej za powiedzmy 3 000 PLN, ok - jego cena spadła do ok. 2700, a sam przedmiot nie jest sfatygowany - rozumiem redukcję ceny o powiedzmy 15-20%, ale o 30-40%?! Toż to żerowanie na czyjejś, zapewne trudnej sytuacji. Wiem, że to nie te czasy, gdy się dostawało talon na nowego malucha, to sprzedając na giełdzie starego starczało na nowe auto i kolorowy telewizor, lecz mimo wszystko - obiektyw to nie super delikatna i szybko starzejąca się elektronika, więc swoją pełną wartość użytkową jest w stanie w pełni zachować przez dłuuugie lata.

Jeśli tylko wszystko odbywa się bez żadnego przymusu, obowiązku czy też bez nieświadomości sprzedającego to nie widzę nic złego w takim zapytaniu o cenę, a nuż ktoś okazyjnie coś kupił, dodatkowo tylko pod jakieś zlecenie, wszystko mu się zwróciło a teraz nie chce się bujać nie wiadomo ile czasu sprzedawać...

Ostatnio szukałem czegoś w czeluściach historii gmaila i doszukałem się zapytań, ofert na sprzedawanego wtedy Capture NX2. Jeden z pytających ostatecznie kupił soft w cenie lepszej niż "kup teraz" ale sporo wyższej niż pierwotnie oferował. On zapytał, ja odpowiedziałem ostatecznie się dogadaliśmy.

becekpl
26-12-2013, 19:06
Toż to żerowanie na czyjejś, zapewne trudnej sytuacji.socjalizm wiecznie żywy

jaś
26-12-2013, 19:23

23% ceny pierwotnej to podatek vat, a reszta to brak gwarancji producenta, utrata wartości która zawsze można jakoś wyliczyć nawet formalnie i ryzyko zakupienia jakiejś paści. Wydaje się że jest wręcz przeciwnie to sprzedającemu wydaje się ze po kilku latach użytkowania sprzeda za cenę zakupu i żeby było śmieszniej jeśli zakupił w jakimś dołku cenowym to numer rzeczywiście może się udać - dwa kryzysy znacząco podniosły ceny sprzętu :).

GoOrange
26-12-2013, 19:39
...żeby było śmieszniej jeśli zakupił w jakimś dołku cenowym to numer rzeczywiście może się udać - dwa kryzysy znacząco podniosły ceny sprzętu :).

Kupiłem swego czasu nowe D700 za bodaj 5700 zł, 24-70/2.8 za 4600 zł a po dwóch latach kiedy przesiadałem się na Canon, sprzedałem w cenie jak za nowe :)

Tom77
28-12-2013, 11:58

Dlatego ceny używanych obiektywów powinny być regulowane przez Państwo :)

Voyager70
28-12-2013, 12:56
Bzdura. I nie o regulacje mi chodzi, ale o sytuację, nadmiar. I skończmy z tego typu wycieczkami, ok?

fro
28-12-2013, 14:44
Ale napisałeś bzdurę, a teraz się irytujesz. Nikt Ci przecież nie narzuca ceny. Sprzedawaj za ile chcesz. Zupełnie inną sprawą jest czy sprzedasz. Ceny używanych produktów reguluje rynek. I to jest ok. A obiektywy faktycznie są trwałe i nie tracą wartości użytkowej... Użytkowej.

GoOrange
28-12-2013, 16:06
Bardziej chyba chodziło o to że jak wystawiasz coś na sprzedaż w cenie 3000 zł, (nowe 4000 zł), to zaraz masz maila z propozycją że za 2000 zł to biorę od ręki albo z informacją jakim to jesteś imbecylem że chcesz zedrzeć za używkę prawie jak za nowe.

Tom77
28-12-2013, 19:17
Bzdura. I nie o regulacje mi chodzi, ale o sytuację, nadmiar. I skończmy z tego typu wycieczkami, ok?

Kto decyduje o tym, że obiektyw w 2 dni po zakupie jest warty 90 czy 60% ceny pierwotnej ?? Kupujący czy sprzedający ? Oczywiście sprzedający. A to czy go sprzeda czy nie to inna sprawa. Osobiste sprawy sprzedającego mnie nie interesują. Rozumiem, że wszystko co kupiłem taniej to było zerowanie na czyjejś trudnej sytuacji. Nie bardzo wiem o jakie ci wycieczki osobiste chodzi, ale pomińmy to, jeżeli cię uraziłem to nie miałem takiego zamiaru.

--- Kolejny post ---

Bardziej chyba chodziło o to że jak wystawiasz coś na sprzedaż w cenie 3000 zł, (nowe 4000 zł), to zaraz masz maila z propozycją że za 2000 zł to biorę od ręki albo z informacją jakim to jesteś imbecylem że chcesz zedrzeć za używkę prawie jak za nowe.

To już inna sprawa. Każdy ma prawo złożyć propozycję. Ja też takie składam i mi takie składają. Jak chce to odpowiadam.

Voyager70
28-12-2013, 21:26
A zacząłem od tego, że mój OT może się okazać niepopularny :). Dlaczego podjąłem temat? Bo równo rok temu kupiłem 24-105, za ok. 3K PLN. Ok, staniał trochę, ale jak widzę, że oczekiwania cenowe kupujących zmierzają do 1,5K to trochę mnie trafia - bo gdybym musiał teraz ten obiektyw sprzedać, to po roku, zresztą w moim przypadku, z różnych powodów, wyjątkowo ubogim fotograficznie, za niemalże nówkę straciłbym blisko połowę. Uważam, że korpusy się starzeją, są wrażliwsze, delikatniejsze, często wychodzą nowsze - ok, tu zrozumiały jest szybszy spadek wartości. Ale nie w obiektywach. To tak jak sprzęt HI-FI - odtwarzacz CD się zużywa, brudzi itp, więc powinien tanieć szybciej. Zadbany wzmacniacz już wolniej, a kolumny, które nie były narażane na maksymalne obciążenia - czy są nowe, czy mają kilka lat - to praktycznie to samo.
Teraz opinia Kolegi Tom77, który pisze: "Kto decyduje o tym, że obiektyw w 2 dni po zakupie jest warty 90 czy 60% ceny pierwotnej ?? Kupujący czy sprzedający ? Oczywiście sprzedający. ..." Niestety, błąd. Wartość jest najbardziej prawdopodobną ceną, jaką kupujący jest skłonny zapłacić za towar. Cenę ustala sprzedający, ale w odniesieniu do oczekiwań/możliwości kupującego, bez którego akceptacji cena nie będzie wartością. Gdyby Canon teraz ustalił cenę 24-105 na 5K PLN - byłaby to TYLKO cena, bo prawie nikt by tego nie kupował, więc nie byłoby to wartością.
I o tym nadmiernym, IMO, spadku wartości mówiłem...
A skąd wcześniejsza irytacja - bo tylko wyraziłem swoją opinię, a spotkałem się z odpowiedziami typu socjalizm czy podobny mu regulator państwowy. Sorry, ale to była (znowu: IMO) przesada. Nie będę tego rozwijał, bo Regulamin zabrania... :)
Pozdrawiam

GoOrange
28-12-2013, 21:32
To już inna sprawa. Każdy ma prawo złożyć propozycję. Ja też takie składam i mi takie składają. Jak chce to odpowiadam.

Pobieżnie na to patrząc niby tak, tylko jest małe ale... Jak sądzisz, na co liczy potencjalny kupiec oferując 50% ceny za jaką chcesz sprzedać sprzęt, jeśli to cena rynkowa? Na naiwność, niewiedzę, to że może ktoś nie ma wyjścia? Jak by nie patrzeć to albo działa na granicy prawa albo etyki. Jak ktoś świadomie chce sprzedać coś za 50% rynkowej ceny to wystawia ofertę z ceną 50 czy 60% dla targujących.

becekpl
28-12-2013, 21:45
na naukę nigdy nie jest za późno
Popyt i podaż - Sciaga.pl (http://www.sciaga.pl/tekst/50338-51-popyt_i_podaz)

GoOrange
28-12-2013, 21:57
na naukę nigdy nie jest za późno
Popyt i podaż - Sciaga.pl (http://www.sciaga.pl/tekst/50338-51-popyt_i_podaz)

Nie wiem czy to było do mnie ale jeśli tak to wyłożę sprawę dość obrazowo.

Jeśli sprzedajesz nowego Canona 5D Mark III za 10.000 zł a ktoś oferuje ci 5.000 zł to na co liczy?

becekpl
28-12-2013, 22:03
na to ze go za tyle oddasz, bo się spieszysz, bo ci nie zależy na forsie, bo się nie znasz , bo masz deadline
milion powodów

GoOrange
28-12-2013, 22:10
na to ze go za tyle oddasz, bo się spieszysz, bo ci nie zależy na forsie, bo się nie znasz , bo masz deadline
milion powodów

Jak się spieszysz czy nie zależy ci na forsie to od razu sprzedajesz w adekwatnej cenie...
I jak zawęzisz to do realnych i prawdopodobnych powodów, czyli nie znasz się, masz problem z głową, masz nóż na gardle itp. to tak jak pisałem, może się okazać że to na granicy prawa czy etyki.

becekpl
28-12-2013, 22:29
zawsze możesz płacić pełną cenę by było etycznie i pełno prawnie
ale jak znam życie takie bajdurzenie to tylko w necie
ale przykladzik
jak ktoś odda 5dmk3 za 5 k bo musi w ciągu godziny zapłacić za 1dx 15k (tak mega okazja)i te 5k mu brakuje to jest(niepotrzebne skreślić)
-na granicy prawa
-nie etyczne
-nóż na gardle
-problem z glowa

GoOrange
28-12-2013, 22:32
zawsze możesz płacić pełną cenę by było etycznie i pełno prawnie
ale jak znam życie takie bajdurzenie to tylko w necie
ale przykladzik
jak ktoś odda 5dmk3 za 5 k bo musi w ciągu godziny zapłacić za 1dx 15k (tak mega okazja)i te 5k mu brakuje to jest(niepotrzebne skreślić)
-na granicy prawa
-nie etyczne
-nóż na gardle
-problem z glowa

Najprawdopodobniej problem z głową bo myślę że nówkę to bez łaski w godzinę za 8 tys. sprzeda.

becekpl
28-12-2013, 22:37
proponuje żebyś nie zaglądał na allegro co by twoja prawa i etyczna postawa nie była narażana na pokusy;)

pan.kolega
29-12-2013, 13:13
, może się okazać że to na granicy prawa czy etyki.

To znaczy, nie jest wykluczone, że w Polsce, po złożeniu nieprzyzwoicie niskiej oferty kupna na giełdzie, można będzie spodziewać się nad ranem aresztowamia?:shock::x

Obiektyw, który jest przedmiotem dyskusji to nie jest złoto, beczka ropy, czy nawet tusza wieprzowa. Jest on ciagle produkowany bez ograniczeń przez firmę Canon, która dowolnie ustala jego cenę. Jeżeli Camon dodaje ten obiektyw do bardzo popularnych korpusów sprzedawanych w dużych ilościach za cenę tak jakby około $500, to nie ma cudów, żeby to nie odbiło się na rynku uzywanego sprzętu. Może należałoby ścigać tych, co próbuja go sprzedać za -3000 PLN nie baczac na realia rynku.:idea::o

GoOrange
29-12-2013, 13:17
To znaczy, nie jest wykluczone, że w Polsce, po złożeniu nieprzyzwoicie niskiej oferty kupna na giełdzie, można będzie spodziewać się nad ranem aresztowamia?:shock::x

Obiektyw, który jest przedmiotem dyskusji to nie jest złoto, beczka ropy, czy nawet tusza wieprzowa. Jest on ciagle produkowany bez ograniczeń przez firmę Canon, która dowolnie ustala jego cenę. Jeżeli Camon dodaje ten obiektyw do bardzo popularnych korpusów sprzedawanych w dużych ilościach za cenę tak jakby około $500, to nie ma cudów, żeby to nie odbiło się na rynku uzywanego sprzętu. Może należałoby ścigać tych, co próbuja go sprzedać za -3000 PLN nie baczac na realia rynku.:idea::o

Przeczytaj dokładnie co napisałem. Sprawdź co znaczy cena rynkowa i ile to jest 50% ceny rynkowej. Jak widzę prościej jest naciągnąć znacznie tego co napisałem tak aby mieć rację w dyskusji.

becekpl
29-12-2013, 13:25
tak,tak panie Kolego, to się nazywa Nowy Współczesny Komunizm tzn Wielka Socjaldemokracja
chcesz za drogo-kulak, lichwiarz i krwiopijca
chcesz za tanio-zerujesz na biedzie, nie etyczny i krwiopijca
:lol:

true

henryk105a
29-12-2013, 15:14
Myślę, że nie ma celu przekonywać się wzajemnie kto lepiej zna się na ekonomii, na czym polega prawo popytu i podaży. Czy chcemy, czy nie ono decyduje o cenie. Mnie natomiast zdenerwowała „kalkulacja” którą przedstawił jeden z „chętnych” do zakupu obiektywu. Cena nówki minus VAT minus ubytek wartości – no i wyszło 50% za kilkumiesięczną L-kę. Jeśli gość jest VAT-owcem to dlaczego nie idzie do sklepu, czyżby liczył że mam problem z głową.

becekpl
29-12-2013, 15:33
kilkomiesięczna elka traci 20% ale nic nie stoi na przeszkodzie by ja sprzedać za 50%
co komu pasuje

RobertON
29-12-2013, 16:52
Takie zawodowe stwierdzenia z mojego punktu widzenia

WARTOŚĆ RYNKOWA: jest definiowana jako racjonalnie określona ilość pieniędzy, którą chętny kupujący będzie skłonny zaoferować chętnemu sprzedającemu w zamian za przedmiot transakcji przy założeniu równości stron przy uwzględnieniu poniższych warunków:

- transakcja zachodzi na wolnym i konkurencyjnym rynku, bez irracjonalnych zakłóceń
- znajduje się chętny sprzedawca i nabywca, którzy nie działają w sytuacji przymusowej
znane są wady i zalety...urządzenia
- czas niezbędnego wyeksponowania ..... na rynku uwzględniający jej rodzaj i stan rynku

jellyeater
29-12-2013, 17:34
Nie wiem w czym problem. Wystawia się na allegro i się czeka. Można ustalić cenę wywoławczą. Można minmalną. I albo się kupiec znajdzie, albo nie. Nie ma tu żadnego oszustwa. Być może poza takim, że ktoś kupuje to szkło za prawie 3k PLN. :) Ale nikt przecież nikogo nie zmuszał do zakupu.

Kolekcjoner
29-12-2013, 17:58
Mnie się koncepcja regulowania przez Państwo cen używanych obiektywów ogromnie podoba :lol:.
I nie wiem czy bym jeszcze nie poszedł dalej mianowicie; na zakup tego typu sprzętu czy to nowego czy używanego powinno być wydawane zezwolenie. W przypadku szkieł otrzymanie takiego zezwolenia powinno być tym trudniejsze im jasność szkła większa :mrgreen:.

Tom77
29-12-2013, 20:41
A zacząłem od tego, że mój OT może się okazać niepopularny :). Dlaczego podjąłem temat? Bo równo rok temu kupiłem 24-105, za ok. 3K PLN. Ok, staniał trochę, ale jak widzę, że oczekiwania cenowe kupujących zmierzają do 1,5K to trochę mnie trafia - bo gdybym musiał teraz ten obiektyw sprzedać, to po roku, zresztą w moim przypadku, z różnych powodów, wyjątkowo ubogim fotograficznie, za niemalże nówkę straciłbym blisko połowę. Uważam, że korpusy się starzeją, są wrażliwsze, delikatniejsze, często wychodzą nowsze - ok, tu zrozumiały jest szybszy spadek wartości. Ale nie w obiektywach.

Po pierwsze kupując nowy obiektyw na rok czasu trzeba się liczyć ze spora stratą. Po drugie różnie ludzie podchodzą do używanego sprzętu. ja zawsze wolałem nowe i oszczędność 500zł przy zakupie obiektywu za 3000zl to dla mnie żadna oszczędność bo mam nowe niemacane szkło z gwarancja itd. po trzecie to w aparatach można zazwyczaj sprawdzić przebieg i mnie więcej wiemy na czy stoimy, natomiast obiektyw to zagadka. Może mieć 500tys zdjęć na koncie a to tez pod znakiem zapytania stawia jego dalszą żywotność o ile w ogóle tyle wytrzyma.

henryk105a
29-12-2013, 21:39
kilkomiesięczna elka traci 20% ale nic nie stoi na przeszkodzie by ja sprzedać za 50%
co komu pasuje
Pewnie że można za 50%, a za ile można 2-3 letnią L-kę? za ile 2-3 letnie body, które szybciej starzeją się moralnie bo nowe wersje mają znacznie więcej ulepszeń niż w przypadku szklarni. Chyba trzeba będzie dopłacić aby ktoś zainteresował się ofertą.

jaś
29-12-2013, 21:52
Mnie się koncepcja regulowania przez Państwo cen używanych obiektywów ogromnie podoba :lol:.
I nie wiem czy bym jeszcze nie poszedł dalej mianowicie; na zakup tego typu sprzętu czy to nowego czy używanego powinno być wydawane zezwolenie. W przypadku szkieł otrzymanie takiego zezwolenia powinno być tym trudniejsze im jasność szkła większa :mrgreen:.

A stałki z jasnością 1.2 tylko dla magistrów sztuki :), ewentualnie komisja przy ministrze kultury - trzy podpisy i kontrasygnata podsekretarza stanu. to samo dla małego obrazka czyli pełnej klatki 6D licencjat, 5D magisterium, jedynki komisja jak wyżej.

RobertON
30-12-2013, 12:23
A stałki z jasnością 1.2 tylko dla magistrów sztuki , ewentualnie komisja przy ministrze kultury - trzy podpisy i kontrasygnata podsekretarza stanu. to samo dla małego obrazka czyli pełnej klatki 6D licencjat, 5D magisterium, jedynki komisja jak wyżej.

W ten oto sposób został utworzony "czarny rynek" zwany "szarą strefą" drugiego i trzeciego obrotu nielegalnymi obiektywami bez pozwolenia Urzędu Regulacji Optyki.

Z biuletynu Komendy Głównej Policji podpisano właściwie - data grudzień 2017 roku.

Z noworocznym Pozdrowieniem.

Kolekcjoner
30-12-2013, 20:22
A stałki z jasnością 1.2 tylko dla magistrów sztuki :), ewentualnie komisja przy ministrze kultury - trzy podpisy i kontrasygnata podsekretarza stanu. to samo dla małego obrazka czyli pełnej klatki 6D licencjat, 5D magisterium, jedynki komisja jak wyżej.

Rozwiązałoby to też problemy ślubniaków - nikt bez papieru by już rynku nie psuł ;).