Zobacz pełną wersję : Kolorystyka tego zdjęcia
olek.tbg
11-12-2012, 20:53
Witam ! Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak uzyskać kolory/nastrój zdjęcia w lightroomie w np. takim stylu
fotarts.pl - wadek : ., portret (http://fotarts.pl/galeria/zdjecie-19441.html)
Ma ktoś jakieś rozwiązanie? ;)
Zmniejszona saturacj i filtr sepia
olek.tbg
13-12-2012, 18:01
Średnio mi to wychodzi ; /
Ma ktoś jakieś inne pomysły?
Średnio mi to wychodzi ; /
Ma ktoś jakieś inne pomysły?To jest obróbka z gatunku ogólnie pojetego Vintage ;). Jesli używasz LR, to kopiujesz to zdjęcie do folderu gdzie masz podobne swoje zdjęcie. Zaznaczasz obydwa, na drugim monitorze ustawiasz tryb "Compare". Wchodzisz w edycję swojego zdjęcia, zdejmujesz saturację na początek o 30%. Potem działasz albo w panelu "Split Toning", albo w "Tone Curve"(włączasz tryb point curve) i działasz na poszczególnych krzywych kolorów, porównując na oryginale czy idziesz w dobrym kierunku.
W PS możesz również to robić na warstwach dopasowania - Levels, Curves, Hue/Saturation, albo dużo prościej - dodając warstwę kolorową (Layer->new fill layer->solid color) i ustawiając odpowiedni tryb krycia, oraz stopień przezroczystości. Na początek spróbuj coś ze średnich brązów, daj krycie "color" i opacity 30% - to tylko przykład zastosowania tej metody, nie recepta na Twój preset. Potem możesz jeszcze dowolnie zmieniać kolor tej warstwy, aż będziesz usatysfakcjonowany. Oprócz trybu krycia "color" możesz sprawdzić inne np. soft-hard-vivid light, overlay, multiplay, Screen+levels itd. Na to można próbować nakładać crossy (levels, curves).
Na zdjęciu które podałeś jest jeszcze kwestia czerwieni ubrania tej dziewczynki - nie wiesz jaka była naprawdę ta czerwień, a na tym obrazku odgrywa ona ważną rolę w całości kolorystyki. W sieci szukaj presetów, akcji PS lub tutoriali odpowiadających słowom kluczowym "vintage", "sepia", "cinema".
rafal1980
13-12-2012, 22:45
W photoshopie wystarczy użyć suwaczka "przesunięcie" - czernie zmierzają w odcienie szarości.
olek.tbg
13-12-2012, 23:17
Kuba1 Dzięki ! Kiedyś już obrabiałem zdjęcia tą metodą, ale nie wpadłem że użyto jej tez w tym przypadku. Myślę,że trochę poeksperymentuje i efekt będzie podobny dzięki ;)
RAFAL_PAWLEWICZ Aż wstyd mi się pytać ale...jak się nazywa ten suwaczek w angielskiej wersji językowej? Nie mogę go znaleść :(
Takie cwiczenie na szybko:
Saturacja na -77, vibrance +68
Filtr sephia R:172, G:122, B:51 - 54%
Curves - black point slider - przesuniety okolo 25% w strone white
Curves - black point slider - przesuniety okolo 20% w strone white
Jak dodasz nastepna warstwe Curves to kolory sa "glebsze" ale kontrast tez wzrasta, wartosci przesuniecia trzeba samuemu dobrac
To co wyszlo moze nie dokladnie takie jak tamto, ale swiecone tez inaczej:
https://canon-board.info/imgimported/2012/12/IMG_4260test_zpsf9fb589c-2.jpg
źródło (http://i638.photobucket.com/albums/uu105/Usjwo/other/IMG_4260test_zpsf9fb589c.jpg)
KriStyle
14-12-2012, 18:32
Nie no jak dla mnie to są zupełnie inne zdjęcia, nie wiem co ma na celu porównanie tych dwóch zdjęć. Bez urazy oczywiście :)
Bo chodzilo o kolorystyke zdjecia, chyba autor nie spodziewa sie apteakrskich recept, "ten suwak na 37, a ten na 46". To tylko podpowiedz w ktorym kierunku isc.
Zeby uzyskac podobne zdjecie trzeba by przede wszystkim zaswiecic podobnie.
--- Kolejny post ---
nie wiem co ma na celu porównanie tych dwóch zdjęć.
zdjecie dlugo nie powisi, bo chyba to chyba niezupelnie zgodne z prawem
Bez urazy oczywiście :)
Spoko, krytyke przyjmuje na klate :)