Zobacz pełną wersję : Wkładka do WB Z Kelby'ego ?
Mam pytanie do posiadaczy słynnej ksiązki S. Kelbyego 'Fotografia cyfrowa" edycja zdjęc" (dostałem od żony na Walentynki :D). Jest tam wkładka z grubszego papieru podzielona na 4 a każda z tych części ma inny kolor tzn dwa odcienie szarości, biały i czarny. Czy to sie nada do:1) ustawienia WB, 2) Pomiaru światła na szarą kartę ? Wydaje mi się, że tak ale chciałbym usłyszeć opinie fachowców
Odpowiedz znajdziesz w ksiazce :roll: .
KuchateK
15-02-2006, 04:27
Teoretycznie sie nadaje. Praktycznie... kto wie :)
Sprawdz :D
Teoretycznie sie nadaje. Praktycznie... kto wie :)
Sprawdz :D
Ha... no właśnie mi chodzi o praktyczną część. Na razie nie sprawdzę bo nie mam czym. Ciekawy jestem jak to sie ma do Whibala czy do szarej karty Kodaka
Ile Cie kosztuje sprawdzenie skoro masz cyfre (nawet pożyczaną)? 3 sekundy cennego czasu? Naswietlac mozesz i na gołe łydki Dorna jesli wiesz co otrzymasz.
Kolego jak bym miał obecnie cyfre (nawet pożyczaną) to bym sie nie pytał. W tej chwili jedyna cyfra jaką mam jest SonyEricsson ale z cholere nie moge znaleźć tam funkcji custom WB :twisted:
Ciekawy jestem jak to sie ma do Whibala czy do szarej karty Kodaka
Tak jak zima do lata.
Tak jak zima do lata.
Czyli, że co ? Że jak ustawie WB na whibala a potem na tą kartke z Kelbyego
to w tym drugim przypadku wyjdzie mi duzo chłodniejszy odcień :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :?:
testowałem ale efekty marne :cry: i córka się na niej uczy pisać ;-)
pozdr.
bo nie zupełnie do tego służy karta.. poczytaj.. mam tą książkę więc wiem.. że w środku jest to ładnie opisane :)
bo nie zupełnie do tego służy karta.. poczytaj.. mam tą książkę więc wiem.. że w środku jest to ładnie opisane :)
a ja myslałem że do nauki pisania.....:D
Wiem, że nie do tego ale sobie pomyślałem, że będę cwany i wykorzystam ją również do tego. Teraz już wiem, żem frajer nie cwaniak :mrgreen:
Teraz już wiem, żem frajer nie cwaniak :mrgreen:
Mozemy to zglosic tu? :
http://canon-board.info/showthread.php?t=8182 ;)
Hmm... Ja wiem :?: :roll: :?:
To jeszcze jedno pytanie. W instrukcji do 350D stoi napisane, że najlepsze efekty uzyskuje sie ustawiając Custom WB na 18% szarość :shock: Zawsze myślałem, że 18% procentowa szarość służy do pomiaru światła a do WB to jakiś wzornik bieli jest potrzebny. A tu taka niespodzianka
Hmm... Ja wiem :?: :roll: :?:
To jeszcze jedno pytanie. W instrukcji do 350D stoi napisane, że najlepsze efekty uzyskuje sie ustawiając Custom WB na 18% szarość :shock: Zawsze myślałem, że 18% procentowa szarość służy do pomiaru światła a do WB to jakiś wzornik bieli jest potrzebny. A tu taka niespodzianka
Bo biały to szczególny rodzaj szarego ;-) wszystkie wartosci ma 255 - polecam wątek (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6019&highlight=balans+bieli+szara+karta). Ja ustawiam WB na szarą kartę i jest ok
Pozdrawiam
Artur Starz