PDA

Zobacz pełną wersję : 420ex II ustawienia

samir
10-12-2012, 11:51
Cześć Wam, sorki może pytanie banalne, mam 550D, Tamron 17-50 oraz kupiłem lampę 430exII :
- czy istnieje możliwość sterowania lamą bezprzewodowo - jeśli tak to proszę o "łopatologiczną" instrukcję, opieram się na instrukcji dołączonej i jakoś mi to nie wychodzi.
- dlaczego przy (moim zdaniem) jasnych pomieszczeniach aparat ustawia wysokie iso (800 -1600) z tą lampą, ale tylko jak jest podniesiona od 45-75st. W pozycji równoległej do obiektywu przeważnie 400.
Pytam, ponieważ chciałbym robić zdjęcia bez cieni (tzn skierowany błysk na sufit), wiem, że przełączę np na "P" ustawię ISO 100 i ok
Pytam czy zestaw zachowuję się OK, bo będzie trzeba żonkę przeszkolić :)

Dzięki za odp i sorki za pewnie błahe pytania, ale nie znalazłem jednoznacznych odp.

Pozdr

Bangi
10-12-2012, 13:14
Z 550d nie da się bezprzewodowo, to body nie ma takiej opcji - musz albo dokupić dodatkowy osprzęt albo zmienić body ;)
Co do ISO to wszstko jest wyjaśnione w instrukcji body str. 63.

samir
10-12-2012, 14:43
Dzięki za odpowiedź, w instrukcji nie znalazłem odpowiedzi dlaczego aparat w trybie automatycznym (zielony kwadracik) z lampą zewnętrzną ustala ISO zawsze od 400, a na lampie wbudowanej ten przydzielany zakres jest od 100, to jest denerwujące bo jak lama zewnętrzna ustawiona jest na np 45stopni to automat ustawia ISO 800, a to zdjęcie jest już zaszumione, a generalnie jest jasno - dziwnie trochę.

Bangi
10-12-2012, 16:59
Jest napisane, że tak robi, a dlaczego - taki zamysł projektanta ;)
Pewnie dlatego, że skoro chcesz odbić, to zależy Ci na miękkim świetle, również zastanym.
Ja robię tak, że po prostu ustawiam ISO na sztywno jak użwywam lampy.

samir
11-12-2012, 12:24
Witam, widzę, że pomyliłem się w temacie oczywiście chodzi mi 430ex II.
A mogę prosić abyście napisali wasze doświadczenia z lampą tzn czy fotografujecie aparatem w trybie automatycznym czy "P" czy inaczej - chodzi mi tu głównie o zdjęcia wieczorne na zewnątrz, czy wieczorne w domu przy sztucznym oświetleniu. Z tego co widzę, to raczej nie może to być tryb automatyczny na body, ponieważ ISO jest ustawiane z reguły wysokie. Dzięki

Bangi
11-12-2012, 12:35
Wszystko zależy od tego co chcesz osiagnąć, generalenie z lampą to robię albo w M na body i lampa ETTL (z ewentulanymi korektami siły błysku) - to głównie w domu i/lub jak jest ciemno, albo w Av jak robię na polu (dworze) ;).
Jak się domyslam dopiero zaczynasz zabawę z lampą zewnetrzną - poczytaj Techniki fotografowania z lampą błyskową (http://foto.jasiu.pl/)

gavin
11-12-2012, 13:38
M 1/60 f/2.8 iso1600 flash -1ev ;)

samir
12-12-2012, 21:40
Witam, mam pytanie jeszcze - czy dyfuzor wbudowany w lampie (430exII) daje inne efekty niż te, które można kupić osobno ?
Generalnie czy kupować czy wbudowany jest ok?
Jeśli kupić to jaki ?
Dzięki!

kosdkp
12-12-2012, 21:49
Chodzi Ci o odbłyśnik-kartonik czy o rozpraszacz na 14mm? 430 nie ma dyfuzora w rozumieniu nazwijmy to "zmiękczacza".
Jeśli będziesz walić lampa na górnika to kup zwykły Dyfuzor do Canon SpeedLite 430EX 430 EX II - ŁÓDŹ (2820620410) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/dyfuzor-do-canon-speedlite-430ex-430-ex-ii-lodz-i2820620410.html), zauważysz różnicę.

happytommy
12-12-2012, 21:56
Samir Jeżeli nie masz jeszcze wprawy z w/w lampą to proponuję robić na P i z czasem przestawiać się na AV lub M. Tak będzie prościej :)

samir
12-12-2012, 21:59
Dzięki, chodzi mi o rozproszenie równomierne (skorzystam z oferty). Niemniej jednak w instrukcji do 430exII jest napisane "wbudowany dyfuzor"

--- Kolejny post ---

Samir Jeżeli nie masz jeszcze wprawy z w/w lampą to proponuję robić na P i z czasem przestawiać się na AV lub M. Tak będzie prościej :)
:) ja sobie radzę - gorzej z Żonką.

happytommy
12-12-2012, 22:23
To na początek P :) i od sufitu.
Mam tę lampę, jest naprawdę spoko.

Bangi
12-12-2012, 23:08
Ten wbudowany dyfuzor to teoretycznie służy do szerokiego kąta.

DjSteal
07-01-2013, 18:50
Witam
Jestem zielony i proszę o pomoc :)
Nabyłem okazjonalnie speedlite 420ex. Nie bardzo wiem co i jak ustawić, żeby dobre zdjęcia robić z lampą przy słabym oświetleniu (tak aby właśnie lampa doświatlała).
Prośba o podpowiedź. Ja ostrzę, to lampa wydaje z siebie bardzo ostre światło - czy to oznacza, że następuje pomiar światła z otoczenia ? robi się tak za każdym razem, kiedy zmieniam pozycję aparatu - jest to mega denerwujące - czy to normalne ?
Posiadam CANON 350 D - zdjęcia próbowałem robić na ustawieniach automatycznyhc (zielony kwadracik :) oraz na "P".
Prośba o pomoc. Z góry dziękuję.

--- Kolejny post ---

Witam ponownie.
Przycisk PILOT powinien się wciskać aby dokonać pomiaru próbnego ?
U mnie się nie wciska... :(
prosba o pomoc !!!!

jacek_73
07-01-2013, 18:57
W 420EX jedyne co można ustawić to kompensację ekspozycji z poziomu menu aparatu. 420EX działa również jako SLAVE w systemie bezprzewodowym. Ale w samej lampie nie ma możliwości ustawić czegokolwiek.

BTW: przycisk [pilot] zostaw w spokoju - nie ładnie bawić się pilotem :)

EOS1N
07-01-2013, 19:41
Jak ostrzysz błyska ci kilka razy?

Jeśli tak to masz ustawione takie wspieranie ostrzenia. Wyłącz to (pewnie gdzieś w menu).

420 ma wspomaganie AF za pomocą podczerwieni, pod palnikiem masz takie czerwone Cóś i ono powinno emitować czerwone światełka które wesprą*aparat w ostrzeniu.

Zapomnij o zielonym kwadraciku i P. Na początek używaj Tv i Av - szybciej złapiesz zależności między czasem, czułością i przysłoną.

Przycisk PILOT wyzwala lampę kiedy chcesz sobie błysnąć ot tak bez sensu : ) (Musi się wciskać)
druga kontrolka pokazuje ci teoretyczną*poprawność siły błysku.

--- Kolejny post ---

Dzięki, chodzi mi o rozproszenie równomierne (skorzystam z oferty). Niemniej jednak w instrukcji do 430exII jest napisane "wbudowany dyfuzor"

To coś jest po to abyś mógł szerzej błyskać np. przy założeniu szkła małą ogniskową (14 do 24 mm dla pełnej klatki). Czasem nawet to coś się przydaje.

--- Kolejny post ---

- czy istnieje możliwość sterowania lamą bezprzewodowo - jeśli tak to proszę o "łopatologiczną" instrukcję, opieram się na instrukcji dołączonej i jakoś mi to nie wychodzi.
- dlaczego przy (moim zdaniem) jasnych pomieszczeniach aparat ustawia wysokie iso (800 -1600) z tą lampą, ale tylko jak jest podniesiona od 45-75st. W pozycji równoległej do obiektywu przeważnie 400.
Pytam, ponieważ chciałbym robić zdjęcia bez cieni (tzn skierowany błysk na sufit), wiem, że przełączę np na "P" ustawię ISO 100 i ok
Pytam czy zestaw zachowuję się OK, bo będzie trzeba żonkę przeszkolić :)

Dzięki za odp i sorki za pewnie błahe pytania, ale nie znalazłem jednoznacznych odp.

Pozdr

Możesz sterować nią bezprzewodowo ale albo aparatem umożliwiającym takie działania (np. 7D czy 60D) sterownikiem ST-E2 albo lampami serii 500 (580 EX, 580 EX II albo starą*550 EX).

Kiedy podnosisz palnik lampy TTL głupieje z mierzeniem siły błysku bo lampa nie jest skierowana na obiekt. Najprostszy sposób na uzyskanie w miarę zadowalającego efektu to flash w górę, zwiększenie kompensacji błysku i odbłyśnik (np. większy od wizytówki kawałek białego papieru foto) gumką recepturką zamocowany nad palnikiem.

Co do zdjęć bez cienie to cytując speca: fajne światło to fajne cienie, one sprawiają że coś widać na zdjęciu : )

A co do automatyki to, jak to automatyka, nie zawsze zachowuje się rozsądnie.

DjSteal
07-01-2013, 22:38
Na kazdym ustawieniu "błyska" i nawet jak nie ostrzę. Czasem samoczynnie, jak ustawiam nastawy.
W instrukcji do 350d jest napisane, że przy słabym oświetleniu ogólnym, włacza się oświetlenie wspomagające automatykę ostrości.
Lampa miga ostrym światłem nawet w pokoju przy zapalonym świetle.
Przycisk PILOt nie wciska się.
Obawiam się, że lampa jest uszkodzona. Czy można to jakoś sprawdzić ?
Mało tego, nawet jak zrobię fotkę z lampą - zdjęciw wychodzi niedoświetlone i nie wiem dlaczego.
Myślałem, ze jak ustawię wszystko na automat to nawet nie skupiając się na przysłonie czy czasie naświetlania, zdjęcie przy gorszym świetle będzie odpowiednio doświetlone, a aparat zachowuje się, jakby wogóle lampy na nim nie było.
Nie wiem co robić :(

yrats
08-01-2013, 00:00
Na kazdym ustawieniu "błyska" i nawet jak nie ostrzę. Czasem samoczynnie, jak ustawiam nastawy.
Czy aby nie naciskasz przez przypadek przycisku pamięci pomiaru błysku (jeden z dwóch przycisków pod kciukiem - ten bliżej wizjera, oznaczony gwiazdką) ? To się zdarza czasem przez przypadek.

sylwek2k
08-01-2013, 03:12
W instrukcji do 350d jest napisane, że przy słabym oświetleniu ogólnym, włacza się oświetlenie wspomagające automatykę ostrości.
Lampa miga ostrym światłem nawet w pokoju przy zapalonym świetle.
(...)
Nie wiem co robić :(

Przestan w koncu wciskac przycisk podgladu glebi ostrosci*, to 'objawy' ustana ;) ^_^

*to ten okragly przycisk kolo gwintu obiektywu

DjSteal
08-01-2013, 08:00
Nie wciskam tego przycisku wogóle a i tak błyski są.
Do tego jak robię zdjęcie w aparacie blokują się nastawy przesłony i czasu naświetlania.
Jak robię zdjęcie błysk jest, ale zdjęcie wychodzi jak bym robił bez lampty.
Zastanawiam się tylko nad tym czy to ja nie umiem obsługiwać lampy czy po prostu jest ona uszkodzona ?

EOS1N
08-01-2013, 10:02
PILOT w 420 się*wciska.

Jeśli faktycznie błyska sama z siebie to coś z nią nie tak. Do serwisu, zdiagnozują za darmo z tego co pamiętam.

--- Kolejny post ---

PILOT w 420 się*wciska.

Jeśli faktycznie błyska sama z siebie to coś z nią nie tak. Do serwisu, zdiagnozują za darmo z tego co pamiętam.

Bangi
08-01-2013, 10:57
Co to znaczy, że "Na kazdym ustawieniu "błyska" i nawet jak nie ostrzę. Czasem samoczynnie, jak ustawiam nastawy." Wcześniej była mowa tylko o ostrzeniu.
Zapalone światło w pokoju dla aparatu zazwyczaj jest dużo ciemniejsze niż dla naszych oczu.
Jak dla mnie to w dalszym ciagu jest mowa o wspomaganiu AF stoboskopem lampy.