Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rzutnik do slajdów i ramki na 135mm

roman80
06-12-2012, 12:35
Stoję przed wyborem rzutnika. Mam dosyć ograniczony budżet na sam rzutnik /200zł/ dlatego myślę o czymś używanym. Na co warto zwrócić uwagę kupując. Na jaki system się decydować jeśli będą to gł. slajdy 135mm. Ramki do slajdów są lepsze z szybką czy bez?

latant
06-12-2012, 14:03
Używam ramek reflecty CS, bez szybek (zbędny luksus) najstarsze mam chyba sprzed 15 lat i przechowywane w odpowiednich pojemnikach, nie zauważyłem negatywnego wpływu warunków zewnętrznych.
Przy rzutniku w tej cenie to mechanika czy chodzi i jeżeli ma lata to w jakim stanie jest lampa lub z założenia kupić nową żarówkę.

mxw
06-12-2012, 14:26
całkiem niedawno (rok, dwa wstecz) dokupiłem sobie rzutnik Braun Paximat Multimag 915 AFC - generalnie super sprzęt nie-do-zajechania - na allegro był za 50 zł - polecam zapolować! 8-)

co do ramek i szybek - rzeczywiście szybka to zbędny luksus (przy projektorze z AF) - a ramki -wystarczy, że się same nie otwierają - dobry rzutnik da sobie z nimi radę. większy problem to magazynki, szczególnie stare polskie (były dwa rodzaje), te potrafią się doskonale zacinać w nowszych projektorach.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://bild6.qimage.de/diaprojektor-paximat-multimag-foto-bild-59729376.jpg)

źródło (http://bild9.qimage.de/diaprojektor-paximat-multimag-foto-bild-59729339.jpg)

źródło (http://bild9.qimage.de/diaprojektor-paximat-multimag-foto-bild-59729359.jpg)

roman80
06-12-2012, 15:18
a co o takim rzutniku myślicie? rzutnik braun 250 s-af; na allegro za 70zł

w czym przechowujecie slajdy? w koszulkach na slajdy czy w pudełkach/walizkach etc

mxw
06-12-2012, 16:51
myślisz o tej aukcji: aukcja (http://allegro.pl/rzutnik-braun-250-s-af-i2837929460.html)?

IMHO - jeżeli nie ma jakichś uszkodzeń - to dobra maszyna, nowsza od mojej, choć prostszy model (nie ma timera - bardzo przydatnego, ani licznika i wskaźnika). na tej aukcji brakuje też pokrywy transportu, a i dedykowana torba byłaby miłym dodatkiem (i ochroną przed kurzem) - jak na tej aukcji (http://www.ebay.de/itm/Diaprojektor-Braun-Paximat-250-S-AF-Super-Paxon-MC-TOP-Transpotkoffer-/160554327777).

jak napisałem wcześniej: warto od razu dokupić kilka oryginalnych niemieckich magazynków i cieszyć się bezproblemową projekcją. nasze, choć pasują, to jednak lubią się zacinać. a i będzie też gdzie przechowywać slajdy: bo najlepiej w magazynkach i potem w pudełkach/walizkach/kartonach. ;-)

roman80
06-12-2012, 17:29
no o takim myślałam - sorry za głupie pytani :oops: e -ale to białe na akcji ebayu to też magazynek czy jakiś podajnik? ostatni raz rzutnik widziałem w dzieciństwie oglądając reksia ;)

sterowanie czasem by się przydało :/

a co sądzisz o tej reflekcie? http://allegro.pl/rzutnik-reflecta-af-1800-ir-bezprzewodowy-pilot-i2850313815.html

mxw
06-12-2012, 18:44
to białe to standardowy okrągły magazynek - fajna sprawa przy jakichś imprezach, pokazach, gdy można - mając timer - puścić slajdy w kółko w automacie. na aukcji wskazanej przez Ciebie reflekty też jest taki magazynek.

a sama reflekta - fajna, pilot ir, prawie nowa, ale ja styczności nie miałem.
timer widać zewnętrzny - nie wiem, jak to się spisuje.

sprawdź też żarówki - czy są dostępne i po ile. w moim braunie - zanim go opanowałem - przepaliłem chyba ze 4 żarówki - być może przez problem 220/230V - na szczęście braun używa standardowe żarówki philips/osram 24V/150W (xenophot hlx 64640), które bez większego problemu można kupić za 10-20 zł. te wyglądają na podobne, ale dokładnie nie widać. dodatkowo model 915AFC ma płynną regulację jasności żarówki i po ustawieniu na 90% już żadna żarówka nie padła. ten tego nie ma.

marfot
06-12-2012, 18:53
Stoję przed wyborem rzutnika. Mam dosyć ograniczony budżet na sam rzutnik /200zł/ dlatego myślę o czymś używanym. Na co warto zwrócić uwagę kupując.

Zwrócić trzeba uwagę na obiektyw. Wiekszość obiektywów w kicie z rzutnikiem to szajs. Akceptowalny jakościowo obiektyw kosztował niegdyś ok. 20x drożej niż kitowy.

roman80
07-12-2012, 13:25
Zwrócić trzeba uwagę na obiektyw. Wiekszość obiektywów w kicie z rzutnikiem to szajs. Akceptowalny jakościowo obiektyw kosztował niegdyś ok. 20x drożej niż kitowy.

a na co patrzy się w takich obiektywach?

marfot
08-12-2012, 18:15
a na co patrzy się w takich obiektywach?

Standardowo rzutnik był sprzedawany z podstawowym obiektywem np. Braun Color Paxon 85/2.8 (cena ok. 10 euro). Jakość obrazu z tego obiektywu na brzegach jest gorsza od najtańszych obiektywów fotograficznych. Dla typowych prezentacji np. na targach było to wystarczające.
Aby godnie zaprezentować swój dorobek w prywatnej prezentacji domowej przydałby sie lepszy obiektyw np. Braun Ultalit 90/2,4 MC. Jakość obrazu jest nienaganna w warunkach domowych - kontrast, ostrość po same brzegi.
Można kupić rzutnik z takim standardowym obiektywem i zobaczyć czy to ma sens, jak nie to dokupić coś lepszego. Korzystniej jest jednak kupić używany rzutnik od razu z dobrym obiektywem. Wszystko zależy też od tego co sobie obiecujemy po takiej prezentacji. Czy chcemy pooglądać slajdy na ORWO z lat 70-80 - wtedy wszystko jest dobre czy też coś świeższego np. na Velvii naświetlanej w jakimś szlachetniejszym korpusie :).
Piszę na przykładzie sprzętu Brauna bo taki właśnie mam i bardzo polecam :)

przemo_k
08-12-2012, 19:12
Z tego co ja się orientuję, to w przypadku np. Leitz'a obiektywy typu Colorplan CF miały korekcję uwzględniającą krzywiznę (wypukłośc) slajdu, więc na ekranie slajd wychodził ostry na całej powierzchni. Warto na to zwrócić uwagę.

mxw
08-12-2012, 23:11
Aby godnie zaprezentować swój dorobek w prywatnej prezentacji domowej przydałby sie lepszy obiektyw np. Braun Ultalit 90/2,4 MC.
no tak, tylko gdzie taki teraz zdobyć...? :?

ale nie traćmy nadziei - właśnie udało mi się zdobyć instrukcję do mojego projektora braun. wszędzie skany były za opłatą, ale znalazłem w jednym z muzeów ten sprzęt, napisałem mail, i z pozdrowieniami dostałem pdf. :D

w prezentacji slajdów jest jeszcze jedna ważna rzecz: ekran. IMHO w porównaniu do standardowej ściany czy prześcieradła - daje to jeszcze większą różnicę in plus, niż obiektyw.

marfot
09-12-2012, 00:01
no tak, tylko gdzie taki teraz zdobyć...?

Na niemieckim ebayu co jakiś czas się pojawia ale widzę, że jest to wydatek ok 100 euro. Za nowy dałem 189 euro w czasach gdy jeszcze było wiadomo co to są slajdy. Ta cena zaskakuje...

Co do ekranu to kolejny wydatek i kłopot z przechowywaniem. Ja używam ekranu firmy Projecta i jest super.
Ogólnie zestaw: rzutnik, ekran, stolik pod rzutnik i pół szafy slajdów to poważne obciążenie mieszkania.
Zgromadzenie widowni na pokaz to wydarzenie niezbyt częste. Jedynie przyzwoita jakość slajdów i jakaś tam nostalgia uzasadnia cały ten cyrk z pokazem.

mxw
09-12-2012, 01:23
no cóż, nic dodać, nic ująć.

co prawda ekran mam teraz od projektora cyfrowego - daje radę, a po złożeniu jest dwa razy mniejszy od mojego starego o połowę mniejszego do slajdów. ale niestety - cała reszta to prawda - dbanie, przechowywanie, to coraz większy problem - u mnie zaczyna z tym wygrywać wskanowanie najważniejszych slajdów i dodanie ich do kolekcji cyfrowej, która w ogóle nie zajmuje miejsca. tym bardziej, że 100€ na szkło do rzutnika nie wydam (góra 25€). ;)

dlatego całkiem niedawno trochę się naszukałem w sieci dźwięku (tak, tak: wav/mp3) zmiany slajdu w rzutniku. w końcu coś odpowiedniego znalazłem i ciut podrasowałem. dodaję to teraz do przejścia slajdu w pptx. i jest symbol czasów. namiastka. :mrgreen:

marfot
09-12-2012, 12:17
Szkoda mi trochę, że jak już skompletowałem wszystko co potrzeba to ta dziedzina zdechła :(.

Miałem 3 rzutniki - Prexer, Diapol i Krokus zanim kupiłem swojego Brauna SC663 ze wspomnianym obiektywem Ultralit 90/2.4. Mam ekran i stolik.
Wszystkie slajdy przepakowałem w dobre ramki bezszybkowe HAMA proslide AV.
Większość slajdów na Fuji Velvia, Provia i Astia. Wszystko pracowicie ponumerowane i zinwentaryzowane.
Przechowuję je w magazynkach Reflecta w szczelnych pojemnikach gotowe do projekcji.
Przyzwoicie naświetlone slajdy prezentują się na ekranie znakomicie - detale w światłach i cieniach, ostrość wzorowa (wszystko na Velvii robione ze statywu).
Niby też jakoś ciekawe - kiedyś "się podobały".
Przygotowanie sprzętu i zestawu slajdów do prezentacji w warunkach mojego pokoju to max. 5 min.

Nikt tego nie ogląda. Od pięciu lat "nie było okazji".

roman80
09-12-2012, 12:38

to może ja nie potrzebnie się porywam ;) a co powiecie na Rzutnik Braun Paximat 2000 Electric (2852603858) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/rzutnik-braun-paximat-2000-electric-i2852603858.html?source=ob) ? na razie nic po za standardowym obiektywem /trochę martwi jakość niższa niż lustrzankowych kitów/ - nie mam kasy na lepszy

padło w waszych postach słowo skanowanie? zapytam przy okazji czy ktoś z Was miał okazję skanować kolorowe slajdy na labowskich maszynach Frontier czy Noritsu?

jacek_73
09-12-2012, 13:22
...
padło w waszych postach słowo skanowanie? zapytam przy okazji czy ktoś z Was miał okazję skanować kolorowe slajdy na labowskich maszynach Frontier czy Noritsu?

Miałem taką opcję w gratisie w "czasach przejściowych" i szczerze mówiąc te skany mogą służyć jedynie do celów katalogowych. Od bidy można troszkę wymodzić i wrzucić na foruma 800px. Ale może to tylko dlatego że za darmo?

roman80
09-12-2012, 14:56
Miałem taką opcję w gratisie w "czasach przejściowych" i szczerze mówiąc te skany mogą służyć jedynie do celów katalogowych. Od bidy można troszkę wymodzić i wrzucić na foruma 800px. Ale może to tylko dlatego że za darmo?

jest, aż tak słabo z jakością? darmo to nie jest - trzeba płacić; nie oczekuję jakości jak ze skanera bębnowego bo też i cena nie jest jak za takie skanowanie

marfot
09-12-2012, 19:35
zapytam przy okazji czy ktoś z Was miał okazję skanować kolorowe slajdy na labowskich maszynach Frontier czy Noritsu?

To była niegdyś podstawowa metoda robienia odbitek ze slajdów. Alternatywą był cholernie drogi proces odwracalny Cibachrome.
Po zrobieniu w sumie kilkuset odbitek w różnych labach niemieckich i polskich i w różnych cenach, postanowiłem rzucić w cholerę uprawiane od 20 lat hobby.
Dopiero Canon 20D i wydruki z taniej plujki przekonały mnie, że fotografowanie ma sens.
Jak porównamy informację jaką zawiera slajd i takiego labowego skana to traci sens wybieranie obiektywów, filmów, aparatów.

mxw
09-12-2012, 23:18
podaj termin, wbijamy na imprezę! :mrgreen:

a co powiecie na Rzutnik Braun Paximat 2000 Electric (2852603858)
staruszek, ma timer, ale nie ma autofocusa - a to jednak dość przydatna funkcja już po 3 slajdzie. ;-)

Miałem taką opcję w gratisie w "czasach przejściowych" i szczerze mówiąc te skany mogą służyć jedynie do celów katalogowych. Od bidy można troszkę wymodzić i wrzucić na foruma 800px.
kiedyś skanowałem trochę na płaskim 8800F - upierdliwa robota (czasochłonna), ale slajdy wychodziły całkiem nieźle (relatywnie oczywiście). jedynie z ostrością był problem, no ale skoro cała ostrość wynika z "głębi ostrości" skanera, to o czym tu w ogóle mówić. :?

roman80
12-12-2012, 21:40
nie spieszy mi się z tym rzutnikiem więc będę polować na model z af i timerem - dzięki za wskazówki!

a po zeskanowaniu normalnie usuwacie ziarno w jakimś odszumiaczu np w PS?