Zobacz pełną wersję : Rzutnik do slajdów i ramki na 135mm
Stoję przed wyborem rzutnika. Mam dosyć ograniczony budżet na sam rzutnik /200zł/ dlatego myślę o czymś używanym. Na co warto zwrócić uwagę kupując. Na jaki system się decydować jeśli będą to gł. slajdy 135mm. Ramki do slajdów są lepsze z szybką czy bez?
Używam ramek reflecty CS, bez szybek (zbędny luksus) najstarsze mam chyba sprzed 15 lat i przechowywane w odpowiednich pojemnikach, nie zauważyłem negatywnego wpływu warunków zewnętrznych.
Przy rzutniku w tej cenie to mechanika czy chodzi i jeżeli ma lata to w jakim stanie jest lampa lub z założenia kupić nową żarówkę.
całkiem niedawno (rok, dwa wstecz) dokupiłem sobie rzutnik Braun Paximat Multimag 915 AFC - generalnie super sprzęt nie-do-zajechania - na allegro był za 50 zł - polecam zapolować! 8-)
co do ramek i szybek - rzeczywiście szybka to zbędny luksus (przy projektorze z AF) - a ramki -wystarczy, że się same nie otwierają - dobry rzutnik da sobie z nimi radę. większy problem to magazynki, szczególnie stare polskie (były dwa rodzaje), te potrafią się doskonale zacinać w nowszych projektorach.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://bild6.qimage.de/diaprojektor-paximat-multimag-foto-bild-59729376.jpg)
źródło (http://bild9.qimage.de/diaprojektor-paximat-multimag-foto-bild-59729339.jpg)
źródło (http://bild9.qimage.de/diaprojektor-paximat-multimag-foto-bild-59729359.jpg)
a co o takim rzutniku myślicie? rzutnik braun 250 s-af; na allegro za 70zł
w czym przechowujecie slajdy? w koszulkach na slajdy czy w pudełkach/walizkach etc
myślisz o tej aukcji: aukcja (http://allegro.pl/rzutnik-braun-250-s-af-i2837929460.html)?
IMHO - jeżeli nie ma jakichś uszkodzeń - to dobra maszyna, nowsza od mojej, choć prostszy model (nie ma timera - bardzo przydatnego, ani licznika i wskaźnika). na tej aukcji brakuje też pokrywy transportu, a i dedykowana torba byłaby miłym dodatkiem (i ochroną przed kurzem) - jak na tej aukcji (http://www.ebay.de/itm/Diaprojektor-Braun-Paximat-250-S-AF-Super-Paxon-MC-TOP-Transpotkoffer-/160554327777).
jak napisałem wcześniej: warto od razu dokupić kilka oryginalnych niemieckich magazynków i cieszyć się bezproblemową projekcją. nasze, choć pasują, to jednak lubią się zacinać. a i będzie też gdzie przechowywać slajdy: bo najlepiej w magazynkach i potem w pudełkach/walizkach/kartonach. ;-)
no o takim myślałam - sorry za głupie pytani :oops: e -ale to białe na akcji ebayu to też magazynek czy jakiś podajnik? ostatni raz rzutnik widziałem w dzieciństwie oglądając reksia ;)
sterowanie czasem by się przydało :/
a co sądzisz o tej reflekcie? http://allegro.pl/rzutnik-reflecta-af-1800-ir-bezprzewodowy-pilot-i2850313815.html
to białe to standardowy okrągły magazynek - fajna sprawa przy jakichś imprezach, pokazach, gdy można - mając timer - puścić slajdy w kółko w automacie. na aukcji wskazanej przez Ciebie reflekty też jest taki magazynek.
a sama reflekta - fajna, pilot ir, prawie nowa, ale ja styczności nie miałem.
timer widać zewnętrzny - nie wiem, jak to się spisuje.
sprawdź też żarówki - czy są dostępne i po ile. w moim braunie - zanim go opanowałem - przepaliłem chyba ze 4 żarówki - być może przez problem 220/230V - na szczęście braun używa standardowe żarówki philips/osram 24V/150W (xenophot hlx 64640), które bez większego problemu można kupić za 10-20 zł. te wyglądają na podobne, ale dokładnie nie widać. dodatkowo model 915AFC ma płynną regulację jasności żarówki i po ustawieniu na 90% już żadna żarówka nie padła. ten tego nie ma.
Stoję przed wyborem rzutnika. Mam dosyć ograniczony budżet na sam rzutnik /200zł/ dlatego myślę o czymś używanym. Na co warto zwrócić uwagę kupując.
Zwrócić trzeba uwagę na obiektyw. Wiekszość obiektywów w kicie z rzutnikiem to szajs. Akceptowalny jakościowo obiektyw kosztował niegdyś ok. 20x drożej niż kitowy.
Zwrócić trzeba uwagę na obiektyw. Wiekszość obiektywów w kicie z rzutnikiem to szajs. Akceptowalny jakościowo obiektyw kosztował niegdyś ok. 20x drożej niż kitowy.
a na co patrzy się w takich obiektywach?
a na co patrzy się w takich obiektywach?
Standardowo rzutnik był sprzedawany z podstawowym obiektywem np. Braun Color Paxon 85/2.8 (cena ok. 10 euro). Jakość obrazu z tego obiektywu na brzegach jest gorsza od najtańszych obiektywów fotograficznych. Dla typowych prezentacji np. na targach było to wystarczające.
Aby godnie zaprezentować swój dorobek w prywatnej prezentacji domowej przydałby sie lepszy obiektyw np. Braun Ultalit 90/2,4 MC. Jakość obrazu jest nienaganna w warunkach domowych - kontrast, ostrość po same brzegi.
Można kupić rzutnik z takim standardowym obiektywem i zobaczyć czy to ma sens, jak nie to dokupić coś lepszego. Korzystniej jest jednak kupić używany rzutnik od razu z dobrym obiektywem. Wszystko zależy też od tego co sobie obiecujemy po takiej prezentacji. Czy chcemy pooglądać slajdy na ORWO z lat 70-80 - wtedy wszystko jest dobre czy też coś świeższego np. na Velvii naświetlanej w jakimś szlachetniejszym korpusie :).
Piszę na przykładzie sprzętu Brauna bo taki właśnie mam i bardzo polecam :)
przemo_k
08-12-2012, 19:12
Z tego co ja się orientuję, to w przypadku np. Leitz'a obiektywy typu Colorplan CF miały korekcję uwzględniającą krzywiznę (wypukłośc) slajdu, więc na ekranie slajd wychodził ostry na całej powierzchni. Warto na to zwrócić uwagę.
Aby godnie zaprezentować swój dorobek w prywatnej prezentacji domowej przydałby sie lepszy obiektyw np. Braun Ultalit 90/2,4 MC.
no tak, tylko gdzie taki teraz zdobyć...? :?
ale nie traćmy nadziei - właśnie udało mi się zdobyć instrukcję do mojego projektora braun. wszędzie skany były za opłatą, ale znalazłem w jednym z muzeów ten sprzęt, napisałem mail, i z pozdrowieniami dostałem pdf. :D
w prezentacji slajdów jest jeszcze jedna ważna rzecz: ekran. IMHO w porównaniu do standardowej ściany czy prześcieradła - daje to jeszcze większą różnicę in plus, niż obiektyw.
no tak, tylko gdzie taki teraz zdobyć...?
Na niemieckim ebayu co jakiś czas się pojawia ale widzę, że jest to wydatek ok 100 euro. Za nowy dałem 189 euro w czasach gdy jeszcze było wiadomo co to są slajdy. Ta cena zaskakuje...
Co do ekranu to kolejny wydatek i kłopot z przechowywaniem. Ja używam ekranu firmy Projecta i jest super.
Ogólnie zestaw: rzutnik, ekran, stolik pod rzutnik i pół szafy slajdów to poważne obciążenie mieszkania.
Zgromadzenie widowni na pokaz to wydarzenie niezbyt częste. Jedynie przyzwoita jakość slajdów i jakaś tam nostalgia uzasadnia cały ten cyrk z pokazem.
no cóż, nic dodać, nic ująć.
co prawda ekran mam teraz od projektora cyfrowego - daje radę, a po złożeniu jest dwa razy mniejszy od mojego starego o połowę mniejszego do slajdów. ale niestety - cała reszta to prawda - dbanie, przechowywanie, to coraz większy problem - u mnie zaczyna z tym wygrywać wskanowanie najważniejszych slajdów i dodanie ich do kolekcji cyfrowej, która w ogóle nie zajmuje miejsca. tym bardziej, że 100€ na szkło do rzutnika nie wydam (góra 25€). ;)
dlatego całkiem niedawno trochę się naszukałem w sieci dźwięku (tak, tak: wav/mp3) zmiany slajdu w rzutniku. w końcu coś odpowiedniego znalazłem i ciut podrasowałem. dodaję to teraz do przejścia slajdu w pptx. i jest symbol czasów. namiastka. :mrgreen:
Szkoda mi trochę, że jak już skompletowałem wszystko co potrzeba to ta dziedzina zdechła :(.
Miałem 3 rzutniki - Prexer, Diapol i Krokus zanim kupiłem swojego Brauna SC663 ze wspomnianym obiektywem Ultralit 90/2.4. Mam ekran i stolik.
Wszystkie slajdy przepakowałem w dobre ramki bezszybkowe HAMA proslide AV.
Większość slajdów na Fuji Velvia, Provia i Astia. Wszystko pracowicie ponumerowane i zinwentaryzowane.
Przechowuję je w magazynkach Reflecta w szczelnych pojemnikach gotowe do projekcji.
Przyzwoicie naświetlone slajdy prezentują się na ekranie znakomicie - detale w światłach i cieniach, ostrość wzorowa (wszystko na Velvii robione ze statywu).
Niby też jakoś ciekawe - kiedyś "się podobały".
Przygotowanie sprzętu i zestawu slajdów do prezentacji w warunkach mojego pokoju to max. 5 min.
Nikt tego nie ogląda. Od pięciu lat "nie było okazji".
to może ja nie potrzebnie się porywam ;) a co powiecie na Rzutnik Braun Paximat 2000 Electric (2852603858) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/rzutnik-braun-paximat-2000-electric-i2852603858.html?source=ob) ? na razie nic po za standardowym obiektywem /trochę martwi jakość niższa niż lustrzankowych kitów/ - nie mam kasy na lepszy
padło w waszych postach słowo skanowanie? zapytam przy okazji czy ktoś z Was miał okazję skanować kolorowe slajdy na labowskich maszynach Frontier czy Noritsu?
jacek_73
09-12-2012, 13:22
...
padło w waszych postach słowo skanowanie? zapytam przy okazji czy ktoś z Was miał okazję skanować kolorowe slajdy na labowskich maszynach Frontier czy Noritsu?
Miałem taką opcję w gratisie w "czasach przejściowych" i szczerze mówiąc te skany mogą służyć jedynie do celów katalogowych. Od bidy można troszkę wymodzić i wrzucić na foruma 800px. Ale może to tylko dlatego że za darmo?
Miałem taką opcję w gratisie w "czasach przejściowych" i szczerze mówiąc te skany mogą służyć jedynie do celów katalogowych. Od bidy można troszkę wymodzić i wrzucić na foruma 800px. Ale może to tylko dlatego że za darmo?
jest, aż tak słabo z jakością? darmo to nie jest - trzeba płacić; nie oczekuję jakości jak ze skanera bębnowego bo też i cena nie jest jak za takie skanowanie
zapytam przy okazji czy ktoś z Was miał okazję skanować kolorowe slajdy na labowskich maszynach Frontier czy Noritsu?
To była niegdyś podstawowa metoda robienia odbitek ze slajdów. Alternatywą był cholernie drogi proces odwracalny Cibachrome.
Po zrobieniu w sumie kilkuset odbitek w różnych labach niemieckich i polskich i w różnych cenach, postanowiłem rzucić w cholerę uprawiane od 20 lat hobby.
Dopiero Canon 20D i wydruki z taniej plujki przekonały mnie, że fotografowanie ma sens.
Jak porównamy informację jaką zawiera slajd i takiego labowego skana to traci sens wybieranie obiektywów, filmów, aparatów.
podaj termin, wbijamy na imprezę! :mrgreen:
a co powiecie na Rzutnik Braun Paximat 2000 Electric (2852603858)
staruszek, ma timer, ale nie ma autofocusa - a to jednak dość przydatna funkcja już po 3 slajdzie. ;-)
Miałem taką opcję w gratisie w "czasach przejściowych" i szczerze mówiąc te skany mogą służyć jedynie do celów katalogowych. Od bidy można troszkę wymodzić i wrzucić na foruma 800px.
kiedyś skanowałem trochę na płaskim 8800F - upierdliwa robota (czasochłonna), ale slajdy wychodziły całkiem nieźle (relatywnie oczywiście). jedynie z ostrością był problem, no ale skoro cała ostrość wynika z "głębi ostrości" skanera, to o czym tu w ogóle mówić. :?
nie spieszy mi się z tym rzutnikiem więc będę polować na model z af i timerem - dzięki za wskazówki!
a po zeskanowaniu normalnie usuwacie ziarno w jakimś odszumiaczu np w PS?