Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakup używanego aparatu - proszę o radę

ToTom
06-12-2012, 09:34
Mam możliwość kupić taki zestaw:

1. Body Canon EOS 5D
2. Grip Canon BG-E4 + 2 oryginalne baterie
3. Canon 50/1.4 USM + Hoya PL-CIR 58mm + Hoya UV HMC Super 58mm + dekle + osłona PS
4. Canon 70-200/2.8 L IS USM + B+W UV Haze 77mm + Hoya UV HMC Super Pro 1 77m + dekle + osłona PS + oryginalny futerał
5. Canon Extender EF 2x II + oryginalny futerał
6. Lampa Canon Speedlite 580EX + oryginalny futerał
7. Torba Lowepro Stealth Reporter 200 AW
8. Karta CF 4GB
9. Statyw Manfrotto 055PROB z głowicą Gitzo G 1576 M

Znam osobę, która sprzedaje. Muszę wziąć całość. Tak naprawdę, zależy mi na 5D+50/1.4, a reszta pewnie długo u mnie nie zostanie, bo niektóre fanty już mam, a niektórych zupełnie nie potrzebuję.
Wszystko wygląda jak zdjęte z półki sklepowej, są pudełka, dowód zakupu. W użyciu cały czas był 30D, to stało w biurze.
Przebieg aparatu - około 10K. Oczywiście sprawdzę sobie w CSI, ale taka liczba jest realna.
Poczytałem o 5D i jego problemach z AF, odpadającym lustrze, gorszym LCD (początki produkcji). SN tego egzemplarza zaczyna się na 14 i pewnie dotyczy go to wszystko.
Moje pytanie: wielu z Was ma 5D i w/w obiektywy i używa ich już długo. Będę miał możliwość sprawdzenia wszystkiego. Mieszkamy 5km od siebie.
Na co szczególnie zwrócić uwagę w tym konkretnym sprzęcie? Bardzo proszę o porady, ostatni Canon jakiego używałem to analogowy Eos30. Wspominam go bardzo dobrze i chciałbym po latach wrócić do czegoś podobnego. Zakup używanego sprawi, że w razie rozczarowania nie stacę wielkiej kwoty.
Ps. Szkoda, że Canon zrezygnował z możliwości wybierania punktu AF okiem...
Ps2. Nie pytam o ceny, w tym temacie rozeznanie na forum i portalach już zrobiłem.

igor58
06-12-2012, 09:47
wszystko zależy od ceny, a ta będzie niemała, bo "nabije ją" szkło 70-200/28 IS
Możesz kupić całość, a potem bawić się na allegro, albo odpuścić i szukać osobno C 1.4 i C 5D

PioterD
06-12-2012, 10:06
Mam możliwość kupić taki zestaw:
Tak naprawdę, zależy mi na 5D+50/1.4,
Wszystko wygląda jak zdjęte z półki sklepowej, są pudełka, dowód zakupu. W użyciu cały czas był 30D, to stało w biurze.
Przebieg aparatu - około 10K. Oczywiście sprawdzę sobie w CSI, ale taka liczba jest realna.
Poczytałem o 5D i jego problemach z AF, odpadającym lustrze, gorszym LCD (początki produkcji). SN tego egzemplarza zaczyna się na 14 i pewnie dotyczy go to wszystko.

Po pierwsze - wygląda na to, że już niedługo staniesz się posiadaczem bardzo fajnego sprzętu.:razz: Jeżeli chodzi o 5D:
- problemy z AF to raczej problemy wynikające z obecności tylko jednego punktu krzyżowego (no chyba że o czymś nie wiem), swoją drogą ten środkowy punkt jest znakomity, a że trzeba się przyzwyczaić do ostrzenia środkiem - cóż poradzić. Boczne w dobrym świetle są też jak najbardziej użyteczne, mogłyby być jednak bardziej oddalone od środkowego - ale, ponownie - cóż poradzić ;-)

Na Twoim miejscu - przed zakupem oddałbym 5D do serwisu na przegląd - obie wady o których piszesz - LCD i lustro wymieniane są z tego co wiem za darmo. Też kupiłem używane 5D w maju, co prawda trochę nowsze (z 2007roku), z większym przebiegiem ale póki co lustro nie odpadło, może kiedyś zaniosę profilaktycznie na wymianę - a może mój egzemplarz jest wolny od wady? Twój też może być.

Zrób zdjęcie jasnego nieba na f/22 - oceń czystość matrycy - tego już nie robią za darmo, można się potargować ;-) Możesz też ocenić czystość matówki - zapnij jakieś ciemniejsze szkło niż 1.4 (2.8 albo 4 albo przymknij przysłonę) i wyceluj na jasny obszar - zobaczysz czy jest dużo paprochów, a nawet jak będą, mogą Ci wcale nie przeszkadzać;)

Odnośnie do canona 50/1.4 - tutaj głównie chodzi o mechanikę - jeżeli ma tyle lat co body i nadal ostrzy w pełnym zakresie odległości bez wydawania dziwnych dźwięków/zauważalnego zwalniania w którymś miejscu i nie ma znacznych luzów na wysuwanym tubusie - no to ok. Warto go używać z osłoną, a filtr uv bym sobie darował - kwestia subiektywna.

ToTom
06-12-2012, 10:32
Dzięki za uwagi.
Prześledziłem forum i rynek i racja - spokojnie można kupić osobno 5D i 50mm, ale tutaj mam to na miejscu, wiem jak było używane, mogę dokładnie sprawdzić zanim zapłacę.
Zakładam, że ze sprzedażą zbędnych fantów (70-200, ekstender, lampa, statyw, torba, grip, wszystkie fitry - UV nie używam, polara mam) nie będzie problemów, zwłaszcza, że nie będę musiał się śpieszyć. Mam rację? To Wy wiecie lepiej, bo nie śledzę rynku Canona.
Marzy mi się 5D+35+85 i na wiosnę coś w okolicy 20-24mm. A na razie byłoby 5D+50mm. Taki powrót do korzeni ;-)
I jeszcze jedno - 14 grudnia będę w Warszawie i zamierzam wtedy odwiedzić CSI (umówię się wcześniej) żeby zbadać przebieg i ewentualnie wyczyścić/przeglądnąć aparat.

PioterD
06-12-2012, 11:33
Zbędne fanty sprzedasz bez problemów, tym bardziej jeżeli ich historia jest znana, a stan nie budzi zastrzeżeń.

jarekch
06-12-2012, 13:18
Większość zestawów jakie są oferowane jest dużo tańsza niż ich składowe osobno. Policz, kup, reszta na allegro i powinno Ci się opłacić. Najważniejsze - dobrze policz.

jasiorzaca
06-12-2012, 16:48
Po pierwsze - wygląda na to, że już niedługo staniesz się posiadaczem bardzo fajnego sprzętu.:razz: Jeżeli chodzi o 5D:
- problemy z AF to raczej problemy wynikające z obecności tylko jednego punktu krzyżowego (no chyba że o czymś nie wiem), swoją drogą ten środkowy punkt jest znakomity, a że trzeba się przyzwyczaić do ostrzenia środkiem - cóż poradzić. Boczne w dobrym świetle są też jak najbardziej użyteczne, mogłyby być jednak bardziej oddalone od środkowego - ale, ponownie - cóż poradzić ;-)

Na Twoim miejscu - przed zakupem oddałbym 5D do serwisu na przegląd - obie wady o których piszesz - LCD i lustro wymieniane są z tego co wiem za darmo. Też kupiłem używane 5D w maju, co prawda trochę nowsze (z 2007roku), z większym przebiegiem ale póki co lustro nie odpadło, może kiedyś zaniosę profilaktycznie na wymianę - a może mój egzemplarz jest wolny od wady? Twój też może być.

Zrób zdjęcie jasnego nieba na f/22 - oceń czystość matrycy - tego już nie robią za darmo, można się potargować ;-) Możesz też ocenić czystość matówki - zapnij jakieś ciemniejsze szkło niż 1.4 (2.8 albo 4 albo przymknij przysłonę) i wyceluj na jasny obszar - zobaczysz czy jest dużo paprochów, a nawet jak będą, mogą Ci wcale nie przeszkadzać;)

Odnośnie do canona 50/1.4 - tutaj głównie chodzi o mechanikę - jeżeli ma tyle lat co body i nadal ostrzy w pełnym zakresie odległości bez wydawania dziwnych dźwięków/zauważalnego zwalniania w którymś miejscu i nie ma znacznych luzów na wysuwanym tubusie - no to ok. Warto go używać z osłoną, a filtr uv bym sobie darował - kwestia subiektywna.

Niestety lustro nie jest wymieniane za darmo. Ja za cały mirror box musiałem zapłacić 1500 zł. Ale spokojnie stało się to dopiero przy przebiegu 366 tys. Mam 4 x 5d i te aparaty są dla mnie rewelacyjne. Najtańsza pełna klatka obecnie. Ja bym chętnie kupił piąty korpus ale bez przesady :)

Nie_Talentny
06-12-2012, 19:09
Mam 4 x 5d i te aparaty są dla mnie rewelacyjne. Najtańsza pełna klatka obecnie. Ja bym chętnie kupił piąty korpus ale bez przesady :)

wow... do czego Ci potrzebne aż 4 piątki ?? :shock:

olek.tbg
06-12-2012, 19:25
2 na obydwie ręce, i 2 jako backup :mrgreen:

PioterD
06-12-2012, 19:28
Niestety lustro nie jest wymieniane za darmo.

No może samo lustro nie, ale jego mocowanie / klej jest - jeżeli mówimy o wadzie fabrycznej występującej w niektórych "piątkach", gdzie zastosowany klej był słaby i lustro odpadało.

ToTom
06-12-2012, 19:36
Przeglądając forum natknąłem się na informację (niestety nie potrafię teraz wskazać linków, bo czytałem naraz o 5D i sprzęcie z zestawu), że obecnie przy usterce pt. "odklejone lustro" wymieniany jest cały "mirror box", spust i coś tam jeszcze.
Trafiłem dzisiaj na wpis, że warto sprawdzić migawkę na bardzo krótkich i dłuższych niż 0,5 sek czasach.
W 50/1.4 już wiem, na co zwrócić uwagę.
Chyba zaryzykuję, choć cenowo to tak na styk wychodzi. Ale pewniak i na miejscu.