Zobacz pełną wersję : Do użytkowników 5d mark II - prośba o wyjaśnienie problemu
artur678
05-12-2012, 22:06
Witam serdecznie. Mam pytanko do użytkowników 5d mII. Proszę powiedzieć na czym polega specyfika rzekomo kapryśnego AF-u w tym modelu? Użytkuję Nikona d700 i muszę stwierdzić, że w tym modelu nie wiem co to błędy AF. Obecnie zastanawiam się nad drugim FF i mam dylemat bo ceny bardzo zbliżone: nowy nikon d600 (circa 7000 PLN, ale wiadomo syfiąca się matryca trochę zniechęca), alternatywnie canon 5d mII, ale tylko z obiektywem 28 lub 35 ewentualnie 50. Chętnie kupiłbym ponownie nikona d700 ale niestety nie ma go już na rynku.
Proszę napisać o tym mityczny, (?) błądzącym AF w canonie ... . Pewnie problem przesadzony, ale jeżeli decydowałbym się na jego zakup to z jakim obiektywem - chodzi mi narazie o budżetowe stałki 28, 35 lub 50.
Z góry dzięki za odpowiedzi - czytałem i przeglądałem wątki o AF w canonie, ale bardziej chodzi mi o spostrzeżenia wieloletnich praktyków, użytkowników w/w szkieł. Jeszcze raz dzięki.
chodzi o to że w 5d2 trafia ale centralny (zwykle trafia) natomiast boczne to loteria... próbowałem z 35 1.4L - na bocznych nie da się nic robić
czyli jeśli dasz radę na centralnym i ewentualnie przekadrowywać to będziesz z 5d2 zadowolony
budżetowo na początek 35 2.0 lub/oraz 50 1.4 (chyba że już totalnie budżetowo to 50 1.8)
artur678
05-12-2012, 22:24
Czyli, aż tak źle? Jeżeli chodzi o boczne to masz na myśli skrajne pkt-y? A iso? Na 2500 jak jest? Górna granica to jak sądzę 3200?
I jeszcze jedno pytanko: 35 nie zepsuje obrazka z tego body?
Przesadzasz z tymi nietrafiającymi bocznymi. Na jasnych szkłach często nimi robię żeby nie utracić ostrości przy przekadrowaniu i jest bardzo dobrze. Problemwm może być jedynie to, że boczne są usytuowane blisko centrum co nie jest zbyt komfortowe. Naczytaliście się pierdół i chyba domyślnie walicie na centralnym bo panicznie boicie się bocznych, które według niektórych są chyba dla dekoracji. To body naprawdę bardzo dobrze się sprzedawało i sprzedaje i jeśli rzeczywiście ten słynny AF byłby do kitu to mało kto by go kupował. Zaraz się pewnie odezwą głosy, że nie ma innego wyboru więc się brało :) ale przecież zawsze można mieć cropa 7d ze wspaniałym AF lecz miłośnik FF pewnie nie zniży się do tego poziomu :)
W sumie do centralnego punktu nie ma się co przyczepić, zwłaszcza po regulacji AF'u (microadjustment AF). Z 50/1.4 nie miałem nigdy problemu, z tym że trzeba mieć świadomość gdzie się celuje i jak potem kadruje, bo margines błedu jest tu wyjątkowo mały. Za to przy szybszych akcjach zaczynają się problemy, ze względu na słabą prędkość w trybie servo.
artur678
05-12-2012, 22:35
No więc o to pytam? Czy problem jest przesadzony czy realny? Sam aparat z 35 lub 28 zamierzam wykorzystywać do fotografii okolicznościowej (nie tylko śluby) ale do scen raczej statycznych, nie żadna mega szybka reporterka. Górne iso to powiedzmy 3200 (ale to max).
jak statycznie to będziesz mega zadowolony z obrazka :)
ja robię nim tylko fashion i nie narzekam
mam kolegę który używa 5d2 z 70-200 2.8 IS do sportu motorowego i też nie narzeka
reasumując - problem przesadzony
ze wszystkich szkieł jakie mam/miałem tylko 35 1.4L było na kalibracji w serwisie - przed kalibracją serwisową do body
trafiało ale tylko na mikroregulacji z poziomu body na -20 czyli na koniec skali, po regulacji serwisowej trafia
z wyłączoną mikroregulacją w puszce :)
Proszę napisać o tym mityczny, (?) błądzącym AF w canonie ... .
Jest wiele mitycznych rzeczy jak w nikonie tak w canonie, nie poświęcaj im zbytnio uwagi. AF w 5DII jest Ok, boczne są blisko centrum i nie są krzyżowe więc nie są aż tak dobre ja środkowy, ale nie są złe.
Jeśłi robisz zdjęcia statyczne to nawet się nie zastanawiaj. ISO 3200 wygląda na tym body bardzo odbrze a i AF przy tej czułości radzi sobie świetnie. To body mimo premiery 6d i 5d3 szybko nie odejdzie do lamusa.
artur678
05-12-2012, 22:49
No to dzięki wszystkim. Cena powolutku spada. Sądzę, że premiery spowodują jeszcze spadek cen. Super fajne te nowe FF-mowe zabawki tylko jeszcze dręczą je choroby wieku dziecięcego. Nie wiem jak 6 - tka canona, ale nikon d600 to z matrycą ma niezłą porażkę. Za dużo ostatnio tych wpadek... . A jak 35-tka 2.0 sprawuje się z 5d? Jak dla mnie ogniskowa idealna.
Jakby nie patrzeć, to zdaje się, że to jedna z najliczniejszych puszek FF na świecie.
dopiero co było w sieci (także na CB) zestawienie m.in. puszek jakimi robili zdjęcia
reporterzy z agencji Reuters - 5d2 miało bardzo duży procent i było na drugim miejscu po którejś z jedynek D
edit : patrz tutaj :
Czym i jak zrobiono najlepsze zdjęcia 2012 roku według Reutersa? Ť Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/2012/12/03/czym-i-jak-zrobiono-najlepsze-zdjecia-2012-roku-wedlug-reutersa)
Tylko seria 1D (po za 1Dx) nie jest FF :-)
Ja niestety muszę przyznać, że af w 5dmkII trochę mnie zawodzi na ślubach. Często mi się gubi i zastanawiam się, czy nie lepiej kupić zapasowe 7d albo 60d zamiast drugiego 5dmkII.
Ale tez nie ma co uogólniać, może trafiłam na gorszy model :D
Tylko seria 1D (po za 1Dx) nie jest FF :-)
nigdzie nie pisalem że to zestawienie FF - a informacja którą zamieściłem w kontekście zapytania założyciela wątku
jest o tyle istotna że dzięki niej wie że wielu repo Reuters używa 5d2
Ja niestety muszę przyznać, że af w 5dmkII trochę mnie zawodzi na ślubach. Często mi się gubi i zastanawiam się, czy nie lepiej kupić zapasowe 7d albo 60d zamiast drugiego 5dmkII.
Ale tez nie ma co uogólniać, może trafiłam na gorszy model :D
Zawodzi? A nie przełączyłeś na obiektywie tego małego, przesuwanego czegoś z nazwą AF/MF :mrgreen:
Ediś -łaś, pardon :)
Zawodzi? A nie przełączyłeś na obiektywie tego małego, przesuwanego czegoś z nazwą AF/MF :mrgreen:
Ediś -łaś, pardon :)
o kurcze, rzeczywiście, nie zauważyłam tego suwaczka, dzięki!
-.- a na poważnie, to zawodzi często gdy fotografuję na tle okna lub w ciemniejszych pomieszczeniach.. gubi się wtedy strasznie. momentami jest to tak denerwujące, że wolę się przełączyć na MF (np na weselu, gdy robię 70-200). słyszałam, że w/w modele mają lepszy AF. na razie wstrzymuje się z zakupem kolejnego body..
o kurcze, rzeczywiście, nie zauważyłam tego suwaczka, dzięki!
-.- a na poważnie, to zawodzi często gdy fotografuję na tle okna lub w ciemniejszych pomieszczeniach.. gubi się wtedy strasznie. momentami jest to tak denerwujące, że wolę się przełączyć na MF (np na weselu, gdy robię 70-200). słyszałam, że w/w modele mają lepszy AF. na razie wstrzymuje się z zakupem kolejnego body..
Wtedy to chyba, każdy af będzie szalał. Przypuszczam, że i 1dnki też. Nie miałem przyjemności, męczę się z 5tkami. Wsparcie przeciwmgłowym z lampy i jest ok. Mnie tam odpowiada. Choć jeden crossek to maławo, da się żyć.
Pozdrawiam
agg - może warto użyć lampy systemowej z wyłączoną funkcją błysku tak aby działała tylko jako wspomaganie AF ?
sam czasami tak robię choć zwykle nie używam do tego samej lampy tylko nadajnika Pixel King
agg - może warto użyć lampy systemowej z wyłączoną funkcją błysku tak aby działała tylko jako wspomaganie AF ?
sam czasami tak robię choć zwykle nie używam do tego samej lampy tylko nadajnika Pixel King
to chyba jedyne rozwiązanie, które w jakimś tam stopniu pomoże :) z wyłączoną funkcją jeszcze nie robiłam, spróbuję. dzięki
to chyba jedyne rozwiązanie, które w jakimś tam stopniu pomoże :) z wyłączoną funkcją jeszcze nie robiłam, spróbuję. dzięki
To nie dziwota, że Cie krew zalewała do poziomu wyłączenia AF
błysk wyłączasz z menu aparatu, gdzieś tam w ustawieniach lampy masz bez błysku albo jakoś tak :)
błysk wyłączasz z menu aparatu, gdzieś tam w ustawieniach lampy masz bez błysku albo jakoś tak :)
tak dziękuję :) znalazłam opcję "wyłącz" i rzeczywiście nie błyska. wcześniej, aby skorzystać z wspomagacza AF po prostu zmniejszałam siłę błysku.
tylko wtedy auto iso ustawia się do 400
nie używam auto-iso, wybieram manualnie
cześć wam, piotr678 - mogę potwierdzić uwagi agg na podstawie własnych doświadczeń - z moimi stałkami na środkowym ostrość w punkt, bocznych nie używam - nie dlatego, że są słabe - tego akurat nie wiem, poprostu tak się nauczyłem, że cały czas jadę na środkowym. Jak mam ostre światło za obiektem, to af się gubi, tak samo w ciemniejszych pomieszczeniach - wtedy pomagam sobie czerwonym światełkiem z lampki. Raczej uważam, że ten środkowy punkt jest dość pewny. Dla szybkości i af'a kupiłem niedawno 1d3, ale daję go do kalibracji af'a, bo ze wszystkimi stałkami ma gigantyczny front focus na dłuższych dystansach.... Takie moje trzy grosze...