Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Do użytkowników 5d mark II - prośba o wyjaśnienie problemu

artur678
05-12-2012, 22:06
Witam serdecznie. Mam pytanko do użytkowników 5d mII. Proszę powiedzieć na czym polega specyfika rzekomo kapryśnego AF-u w tym modelu? Użytkuję Nikona d700 i muszę stwierdzić, że w tym modelu nie wiem co to błędy AF. Obecnie zastanawiam się nad drugim FF i mam dylemat bo ceny bardzo zbliżone: nowy nikon d600 (circa 7000 PLN, ale wiadomo syfiąca się matryca trochę zniechęca), alternatywnie canon 5d mII, ale tylko z obiektywem 28 lub 35 ewentualnie 50. Chętnie kupiłbym ponownie nikona d700 ale niestety nie ma go już na rynku.

Proszę napisać o tym mityczny, (?) błądzącym AF w canonie ... . Pewnie problem przesadzony, ale jeżeli decydowałbym się na jego zakup to z jakim obiektywem - chodzi mi narazie o budżetowe stałki 28, 35 lub 50.

Z góry dzięki za odpowiedzi - czytałem i przeglądałem wątki o AF w canonie, ale bardziej chodzi mi o spostrzeżenia wieloletnich praktyków, użytkowników w/w szkieł. Jeszcze raz dzięki.

zoomi
05-12-2012, 22:18
chodzi o to że w 5d2 trafia ale centralny (zwykle trafia) natomiast boczne to loteria... próbowałem z 35 1.4L - na bocznych nie da się nic robić
czyli jeśli dasz radę na centralnym i ewentualnie przekadrowywać to będziesz z 5d2 zadowolony

budżetowo na początek 35 2.0 lub/oraz 50 1.4 (chyba że już totalnie budżetowo to 50 1.8)

artur678
05-12-2012, 22:24
Czyli, aż tak źle? Jeżeli chodzi o boczne to masz na myśli skrajne pkt-y? A iso? Na 2500 jak jest? Górna granica to jak sądzę 3200?
I jeszcze jedno pytanko: 35 nie zepsuje obrazka z tego body?

horak
05-12-2012, 22:29
Przesadzasz z tymi nietrafiającymi bocznymi. Na jasnych szkłach często nimi robię żeby nie utracić ostrości przy przekadrowaniu i jest bardzo dobrze. Problemwm może być jedynie to, że boczne są usytuowane blisko centrum co nie jest zbyt komfortowe. Naczytaliście się pierdół i chyba domyślnie walicie na centralnym bo panicznie boicie się bocznych, które według niektórych są chyba dla dekoracji. To body naprawdę bardzo dobrze się sprzedawało i sprzedaje i jeśli rzeczywiście ten słynny AF byłby do kitu to mało kto by go kupował. Zaraz się pewnie odezwą głosy, że nie ma innego wyboru więc się brało :) ale przecież zawsze można mieć cropa 7d ze wspaniałym AF lecz miłośnik FF pewnie nie zniży się do tego poziomu :)

shutter
05-12-2012, 22:34
W sumie do centralnego punktu nie ma się co przyczepić, zwłaszcza po regulacji AF'u (microadjustment AF). Z 50/1.4 nie miałem nigdy problemu, z tym że trzeba mieć świadomość gdzie się celuje i jak potem kadruje, bo margines błedu jest tu wyjątkowo mały. Za to przy szybszych akcjach zaczynają się problemy, ze względu na słabą prędkość w trybie servo.

artur678
05-12-2012, 22:35
No więc o to pytam? Czy problem jest przesadzony czy realny? Sam aparat z 35 lub 28 zamierzam wykorzystywać do fotografii okolicznościowej (nie tylko śluby) ale do scen raczej statycznych, nie żadna mega szybka reporterka. Górne iso to powiedzmy 3200 (ale to max).

zoomi
05-12-2012, 22:40
jak statycznie to będziesz mega zadowolony z obrazka :)
ja robię nim tylko fashion i nie narzekam

mam kolegę który używa 5d2 z 70-200 2.8 IS do sportu motorowego i też nie narzeka

reasumując - problem przesadzony

ze wszystkich szkieł jakie mam/miałem tylko 35 1.4L było na kalibracji w serwisie - przed kalibracją serwisową do body
trafiało ale tylko na mikroregulacji z poziomu body na -20 czyli na koniec skali, po regulacji serwisowej trafia
z wyłączoną mikroregulacją w puszce :)

Mikol
05-12-2012, 22:42
Proszę napisać o tym mityczny, (?) błądzącym AF w canonie ... .

Jest wiele mitycznych rzeczy jak w nikonie tak w canonie, nie poświęcaj im zbytnio uwagi. AF w 5DII jest Ok, boczne są blisko centrum i nie są krzyżowe więc nie są aż tak dobre ja środkowy, ale nie są złe.

horak
05-12-2012, 22:42
Jeśłi robisz zdjęcia statyczne to nawet się nie zastanawiaj. ISO 3200 wygląda na tym body bardzo odbrze a i AF przy tej czułości radzi sobie świetnie. To body mimo premiery 6d i 5d3 szybko nie odejdzie do lamusa.

artur678
05-12-2012, 22:49
No to dzięki wszystkim. Cena powolutku spada. Sądzę, że premiery spowodują jeszcze spadek cen. Super fajne te nowe FF-mowe zabawki tylko jeszcze dręczą je choroby wieku dziecięcego. Nie wiem jak 6 - tka canona, ale nikon d600 to z matrycą ma niezłą porażkę. Za dużo ostatnio tych wpadek... . A jak 35-tka 2.0 sprawuje się z 5d? Jak dla mnie ogniskowa idealna.

shutter
05-12-2012, 22:49
Jakby nie patrzeć, to zdaje się, że to jedna z najliczniejszych puszek FF na świecie.

zoomi
05-12-2012, 23:22
dopiero co było w sieci (także na CB) zestawienie m.in. puszek jakimi robili zdjęcia
reporterzy z agencji Reuters - 5d2 miało bardzo duży procent i było na drugim miejscu po którejś z jedynek D

edit : patrz tutaj :
Czym i jak zrobiono najlepsze zdjęcia 2012 roku według Reutersa? Ť Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/2012/12/03/czym-i-jak-zrobiono-najlepsze-zdjecia-2012-roku-wedlug-reutersa)

shutter
05-12-2012, 23:24
Tylko seria 1D (po za 1Dx) nie jest FF :-)

agg
05-12-2012, 23:40
Ja niestety muszę przyznać, że af w 5dmkII trochę mnie zawodzi na ślubach. Często mi się gubi i zastanawiam się, czy nie lepiej kupić zapasowe 7d albo 60d zamiast drugiego 5dmkII.
Ale tez nie ma co uogólniać, może trafiłam na gorszy model :D

zoomi
05-12-2012, 23:46
Tylko seria 1D (po za 1Dx) nie jest FF :-)

nigdzie nie pisalem że to zestawienie FF - a informacja którą zamieściłem w kontekście zapytania założyciela wątku
jest o tyle istotna że dzięki niej wie że wielu repo Reuters używa 5d2

kosdkp
06-12-2012, 00:07
Ja niestety muszę przyznać, że af w 5dmkII trochę mnie zawodzi na ślubach. Często mi się gubi i zastanawiam się, czy nie lepiej kupić zapasowe 7d albo 60d zamiast drugiego 5dmkII.
Ale tez nie ma co uogólniać, może trafiłam na gorszy model :D
Zawodzi? A nie przełączyłeś na obiektywie tego małego, przesuwanego czegoś z nazwą AF/MF :mrgreen:

Ediś -łaś, pardon :)

agg
06-12-2012, 00:27
Zawodzi? A nie przełączyłeś na obiektywie tego małego, przesuwanego czegoś z nazwą AF/MF :mrgreen:

Ediś -łaś, pardon :)

o kurcze, rzeczywiście, nie zauważyłam tego suwaczka, dzięki!

-.- a na poważnie, to zawodzi często gdy fotografuję na tle okna lub w ciemniejszych pomieszczeniach.. gubi się wtedy strasznie. momentami jest to tak denerwujące, że wolę się przełączyć na MF (np na weselu, gdy robię 70-200). słyszałam, że w/w modele mają lepszy AF. na razie wstrzymuje się z zakupem kolejnego body..

kosdkp
06-12-2012, 00:38
o kurcze, rzeczywiście, nie zauważyłam tego suwaczka, dzięki!

-.- a na poważnie, to zawodzi często gdy fotografuję na tle okna lub w ciemniejszych pomieszczeniach.. gubi się wtedy strasznie. momentami jest to tak denerwujące, że wolę się przełączyć na MF (np na weselu, gdy robię 70-200). słyszałam, że w/w modele mają lepszy AF. na razie wstrzymuje się z zakupem kolejnego body..
Wtedy to chyba, każdy af będzie szalał. Przypuszczam, że i 1dnki też. Nie miałem przyjemności, męczę się z 5tkami. Wsparcie przeciwmgłowym z lampy i jest ok. Mnie tam odpowiada. Choć jeden crossek to maławo, da się żyć.
Pozdrawiam

zoomi
06-12-2012, 00:51
agg - może warto użyć lampy systemowej z wyłączoną funkcją błysku tak aby działała tylko jako wspomaganie AF ?
sam czasami tak robię choć zwykle nie używam do tego samej lampy tylko nadajnika Pixel King

agg
06-12-2012, 01:03
agg - może warto użyć lampy systemowej z wyłączoną funkcją błysku tak aby działała tylko jako wspomaganie AF ?
sam czasami tak robię choć zwykle nie używam do tego samej lampy tylko nadajnika Pixel King

to chyba jedyne rozwiązanie, które w jakimś tam stopniu pomoże :) z wyłączoną funkcją jeszcze nie robiłam, spróbuję. dzięki

kosdkp
06-12-2012, 01:10
to chyba jedyne rozwiązanie, które w jakimś tam stopniu pomoże :) z wyłączoną funkcją jeszcze nie robiłam, spróbuję. dzięki

To nie dziwota, że Cie krew zalewała do poziomu wyłączenia AF

zoomi
06-12-2012, 02:58
błysk wyłączasz z menu aparatu, gdzieś tam w ustawieniach lampy masz bez błysku albo jakoś tak :)

agg
06-12-2012, 03:20
błysk wyłączasz z menu aparatu, gdzieś tam w ustawieniach lampy masz bez błysku albo jakoś tak :)

tak dziękuję :) znalazłam opcję "wyłącz" i rzeczywiście nie błyska. wcześniej, aby skorzystać z wspomagacza AF po prostu zmniejszałam siłę błysku.

Max_im
06-12-2012, 11:47

tylko wtedy auto iso ustawia się do 400

zoomi
06-12-2012, 20:27
nie używam auto-iso, wybieram manualnie

miszaj
07-12-2012, 00:31
cześć wam, piotr678 - mogę potwierdzić uwagi agg na podstawie własnych doświadczeń - z moimi stałkami na środkowym ostrość w punkt, bocznych nie używam - nie dlatego, że są słabe - tego akurat nie wiem, poprostu tak się nauczyłem, że cały czas jadę na środkowym. Jak mam ostre światło za obiektem, to af się gubi, tak samo w ciemniejszych pomieszczeniach - wtedy pomagam sobie czerwonym światełkiem z lampki. Raczej uważam, że ten środkowy punkt jest dość pewny. Dla szybkości i af'a kupiłem niedawno 1d3, ale daję go do kalibracji af'a, bo ze wszystkimi stałkami ma gigantyczny front focus na dłuższych dystansach.... Takie moje trzy grosze...