Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 4 zdjęcia zamiast 1

photographus
05-12-2012, 17:32
Witajcie.
Czy ktoś zna sposób na to, aby na dowolnej (nie wiem jakiej) lustrzance canona za JEDNYM przyciśnięciem spustu migawki wykonać cztery zdjęcia o identycznej ekspozycji z jakimś (np.10-cio sekundowym) odstępem pomiędzy klepnięciami lustra?
pozdrówka

wiktor2323
05-12-2012, 17:41
Mi przychodzi do głowy użycie wężyka z mozliwoscia programowania :) Ustawiasz jakie odstępy, ile zdjeć i jedziesz :)

efbiaye
05-12-2012, 17:46
Nie wiem czy czasem firmware magic lantern nie oferował podobnej funkcjonalności - musiałbyś sprawdzić na stronie projektu. Oczywiście wężyk również załatwia sprawę.

troglodyta
05-12-2012, 17:47
interwałowy wężyk spustowy powinien pomóc

photographus
05-12-2012, 18:00
Dzięki za dotychczasowe pomysły - ktoś jeszcze coś podrzuci?

tojacc
05-12-2012, 18:50
słowo klucz: interwałometr
np taki
Hahnel Innovative Accessories (http://www.hahnel.ie/index.cfm/action/productSearch/pid/80)

Grzesiek_PL
05-12-2012, 20:47
Intervalometr w Magic Lantern włącza się od razu po wyjściu z ML menu, trzeba by trochę przerobić.
Można też użyć bracketing ekspozycji (w ML), ustawić 0EV i włączyć opóźnienie migawki.

airhead
05-12-2012, 22:23
ja bym podłączył notebooka/smartfona

photographus
06-12-2012, 19:30
Na wstępie dziękuję wszystkim, którzy próbowali pomóc. Może coś przeoczyłem w poradach, ale jednak to chyba nie to:confused:. Postaram się opisać jeszcze raz i dokładnie o co mi chodzi i jeżeli ktoś wie, że jest jakiś sposób - bardzo proszę o poradę. :idea:

Tak więc:
1. Aparat (lustrzanka) na statywie i podłączony do laptopa.
2. Tryb Live View - koniecznie!
3. Samowyzwalacz włączony (np. 10 sek)
4. JEDNOKROTNE naciśnięcie spustu migawki lub spustu na wężyku.
5. Po upływie owych 10 sekund samowyzwalacza aparat robi po kolei CZTERY zdjęcia w IDENTYCZNEJ EKSPOZYCJI.
6. Możliwość ustawienia czasu pomiędzy kolejnymi zdjęciami - np co 15 sekund.
7. Po zrobieniu serii zdjęć PONOWNIE można (nic nie ustawiając i przestawiając) nacisnąć spust migawki i znów 4 strzały z tą samą ekspozycją i przedziałem czasowym między kolejnymi zdjęciami.

EOS Utillity ma funkcję Timera, ale nie działa ona w 5D Mark III jak również w trybie LV w ogóle. Poza tym po jednym nastawieniu, aby powtórzyć operację nie wystarczy samo naciśnięcie spustu, a trzeba ustawić wszystko jeszcze raz programowo.

Kombinuję, czytam, szukam i ani o jotę nie jestem mądrzejszy:?

Jeżeli komuś coś przychodzi na myśl będę wdzięczny za sugestie.
pozdrówka

janmar
06-12-2012, 20:16
Użycie pilota i trybu "M" nie załatwia sprawy?Nie za jednym przyciśnięciem, ale co to zmienia?

photographus
06-12-2012, 20:34
Użycie pilota i trybu "M" nie załatwia sprawy?Nie za jednym przyciśnięciem, ale co to zmienia?

W moim przypadku niestety zmienia.... :(

jan pawlak
06-12-2012, 21:18

Pilot TC-80N3 w pełni sprawę załatwia
Można ustawić po jakim czasie od nacisnięcia spustu na pilocie wykonywane jest :
- pierwsze zdjecie
- ile zdjęc wykonywanych jest w serii
- co ile sekund wykonywane są zdjecia w serii

Po zakończeniu serii ponowne nacisnięcie spustu powtarza operację.

This is a remote switch with an 2.6ft cord and a self-timer, interval timer, long-exposure timer, and exposure-count setting feature.
The timer can be set anywhere from 1 second to 99 hours. A new dial enables you to easily enter the numeric settings with a single thumb. The LCD panel can also be illuminated. It has the new N-3 type connector, which locks with a simple push.

The rear of the Controller has a slot to store the camera's remote control socket cap.

jp

photographus
06-12-2012, 22:16
Dziękuję pięknie Panie Janie :)

Kuba1
06-12-2012, 22:50
Właściwie każdy pilot/wężyk z interwałometrem załatwia sprawę. Używam wężyka Pixel Tc-252 z C5D3 i w trybie interwałometru mam dokładnie te same możliwości, które wymienił wyżej Jan Pawlak. Nie używałem co prawda Eos Utility z tym interwałometrem, ale biorąc pod uwagę, że zewnętrzny spust/wężyk nie jest przecież w żaden sposób "widziany" przez Eos Utility, to nie będzie miało dlań znaczenia, co i kiedy powoduje wyzwolenia migawki. Powinno działać normalnie.