Zobacz pełną wersję : Nie mogę sformatować karty pretec 32gb
jonoforeza
05-12-2012, 00:46
Witam serdecznie -mam problem-dostałam w prezencie kartę CF Pretec 32gb 567X i nie mogę jej sformatować w moim aparacie -5D MarkII.Został zainstalowany nowy firmware 2.1.2 i nadal nie chce.Czy ktoś miał już podobny problem?Czy Mark II czyta 32,czy to problem samej karty?
Wygląda na problem samej karty, bo 32GB CF'y ma Marku II działają bez problemu.
jonoforeza
05-12-2012, 12:41
Dziękuję bardzo za odpowiedź,już prawdę mówiąc bałam się,że sprzęt mi się gwałtownie starzeje...i trzeba wymieniać aparat...pozdrawiam
miałem kiedyś podobny problem z mniejszym sandiskiem - aparat zobaczył połowę pojemności i nie chciał jej sformatować. problemem okazało się to, że karta nie była całkowicie pusta (niby do formatu powinno to być bez znaczenia, a sam wcześniej na niej coś nagrałem na kompie testując prędkość). po wyczyszczeniu karty aparat zobaczył i sformatował wszystko tak, jak powinien i karta bez problemu działa do dziś.
5d mk II gwałtownie się starzeje... a to dobre :)
Tak poważanie to spróbuj może najpier zrobić formata w komputerzez a potem w body, jak to nie pomoże to może być karta uszkodzona :(