Zobacz pełną wersję : Lampa YN560II do Canon 650d pomocy...
basia013
04-12-2012, 11:04
Witam,
od niedawna jestem posiadaczką Canona 650d i wczoraj dostałam lampę YN 560II, i mam problem, aparat jej nie "widzi" wyskakuje okno, że albo jest niezgodna albo nie ma ładowania.
może ktoś pomóc?
dziękuję i pozdrawiam
Basia013
YN560 to lampa manualna, wiec moze trzeba to gdzies w menu uastawic ze lampa jest manualna
basia013
04-12-2012, 14:34
no właśnie tylko do tego menu nie mogę wejść,
lampa błyska w trybie auto czyli działa ale jak zrobić żeby działała też w innych trybach...
czy mowisz o trybach aparatu Av, Tv i M?
basia013
04-12-2012, 14:53
czy mowisz o trybach aparatu Av, Tv i M?
tak, mówię że w trybie auto (A) działa, a już M, P, Av nie wiem jak ją uruchomić bo jak wchodzę w menu aparatu w ustawienia lamp to wyskakuje okno, że albo lampa jest nezgodna albo nie ma ładowania.
Grzesiek_PL
04-12-2012, 15:01
Lampa jest manualna więc menu zewnętrznej lampy błyskowej się nie pojawi, nie ma takiej możliwości. Ta lampa tylko odbiera sygnał od puszki kiedy ma błysnąć nic więcej.
Podejrzewam, że chodzi Ci o to, że body nie "widzi" lampy jak wchodzisz przez menu do ustawień lampy?
I nie będzie jej widział, gdyż to lampa niesystemowa, a poza tym manualna jak piszą powyżej. Nie ma wsparcia TTL.
Tak wiec w innych trybach blyska czy nie?
basia013
04-12-2012, 15:23
hmmm manualna, pytanie czy sobie z taką poradzę ;)
dokładnie Bangi o to mi chodziło ale skoro to tak ma być , to muszę się teraz nauczyć jak to cudo obsługiwać...
wcześniej miałam Sony alpha... z małą ale oryginalną lampą i tam w menu można było nawet ustawić wyzwalanie na odległość...
Ujswo- błyska, teraz szaro się zrobiło i może dlatego zaczęła :) bo rano nie chciała :)tylko w A mi błyskała.
Kurcze macie może jakieś wskazówki dla laika... muszę w takim razie samo menu lampy rozpracować.
Dzięki bardzo za pomoc!
Prędzej, czy później sobie poradzisz o ile się nie zniechcęcisz,
Techniki fotografowania z lampą błyskową (http://foto.jasiu.pl/)