Zobacz pełną wersję : Niezgodność SN między naklejką a EOSINFO.
Cześć, mam takie pytanie. Zakupiłem aparat canon 50D. Po podłączeniu do EOSInfo zwróciła moją uwagę jedna rzecz. A mianowicie inny wyświetlany SN w EOSInfo niż ten który widnieje na nalepce pod aparatem. Ktoś ma pomysł o co chodzi?? Zmieniona płyta główna? Kradziony? :/ A może jakiś Magic Latern był wcześniej wgrany i stąd taki błąd??
Dzięki za podpowiedzi.
uuaaa, przebite numery, śliska sprawa... :roll:
najpierw sprawdź historię napraw obu numerów w csi. może coś wypłynie. potem sprawdź numery w internecie.
a masz fabryczne pudełko i gwarancję?
Kwapiszon
03-12-2012, 19:12
Składak.
Może miał jakąś naprawę gwarancyjną jak wymiana płyty głównej .
Aparat ani na jednym ani na drugim numerze nie ma histori napraw w CSI. Ani jeden z tych numerow nie wystepuje rowniez nigdzie jako kradziony. Mam wszystkie papiery wlacznie z dowodami zakupu. No i exif zapisuje prawidlowy numer. Wiec chyba poprostu EOSInfo ma akurat z tym aparatem problem. ;-)
Grzesiek_PL
04-12-2012, 04:45
CANON EOS 40D 40 D 50D 50 D S/N PLATE NEW REPAIR PART | eBay (http://www.ebay.pl/itm/CANON-EOS-40D-40-D-50D-50-D-S-N-PLATE-NEW-REPAIR-PART-/330458004047?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4cf0d4fa4f)
:mrgreen:
Magic Latern nie powinien ingerować w takie rzeczy. Może odczytać, ale nie nadpisać. Co by to było jakby wszyscy zmieniali numery seryjne i przebiegi migawki :lol:
Myślę, że jest to możliwe, ale nie słyszałem by ktoś próbował.
CANON EOS 40D 40 D 50D 50 D S/N PLATE NEW REPAIR PART | eBay (http://www.ebay.pl/itm/CANON-EOS-40D-40-D-50D-50-D-S-N-PLATE-NEW-REPAIR-PART-/330458004047?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4cf0d4fa4f)
:mrgreen:
Magic Latern nie powinien ingerować w takie rzeczy. Może odczytać, ale nie nadpisać. Co by to było jakby wszyscy zmieniali numery seryjne i przebiegi migawki :lol:
Myślę, że jest to możliwe, ale nie słyszałem by ktoś próbował.
Domyslam sie, ze zmiana naklejki to latwizna. Ale skoro w exifie zdjec zapisuje prawidlowo to smiem twierdzic ze eosinfo cos zle odczytuje.
smiem twierdzic ze eosinfo cos zle odczytuje.
IMHO możliwe (choć w innych 50D zdaje się czyta dobrze).
rozpisz sobie oba numery bitowo/binarnie i zobacz, czy czegoś tam nie brakuje. 8-)
IMHO możliwe (choć w innych 50D zdaje się czyta dobrze).
rozpisz sobie oba numery bitowo/binarnie i zobacz, czy czegoś tam nie brakuje. 8-)
Szczerze mowiac to ja poprostu bede nim robic zdjecia. ;-)
Numer seryjny aparatu można wgrać przy pomocy oprogramowania serwisowego, jednak nie tłumaczy to różnicy między EOSInfo a EXIFem
Numer seryjny aparatu można wgrać przy pomocy oprogramowania serwisowego, jednak nie tłumaczy to różnicy między EOSInfo a EXIFem
Dokładnie to jest dla mnie największą zagadką. Skoro w EOSInfo jest jakiś inny niż na body numer to właśnie tego numeru z EOSInfo spodziewałęm się na zdjęciach. A tu niespodzianka i na zdjęciach jest ten numer co na body... Szczerze mówiąc to zgłupiałęm. Może ten numer jest w paru miejscach w aparacie. W każdym razie już poprostu się tym nie przejmuję. ;)
Właśnie podłączałem 50D pod EOSinfo i ma.... inny numer . Czyli jakiś bug w EOS INFO. Sprzęt od 1-go właściciela - nigdy nie grzebane przy nim . Dziewiczy.
W ogóle EOS podał krótki 4 cyfrowy numer ( końcówka ? ) .
A to ciekawe. U mnie pokazał tylko #59.