PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrotto

k-9
03-12-2012, 16:54
Cześć Wam!
Mam do was takie pytanie... Chce kupić sobie w końcu statyw i głowicę. Mój wybór padł na Manfrotto 055X PRO B (statyw) i Manfrotto 391RC2 (głowica)
Więc tak: statyw ma udźwig 7kg... głowica 5kg... I już trochę się pogubiłem... Więc jaki jest maksymalny udźwig statywu i głowicy?? 12kg??
Nie wiem za bardzo ja to rozumieć...

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi :))
Jeśli macie wątpliwości co do zestawu to mile widziane są poprawki :)

Merde
03-12-2012, 16:55
5 kg (jeśli udźwig nie jest "marketingowy").

k-9
03-12-2012, 17:24
Hmmm jak to??

fabian
03-12-2012, 17:55
...jak masz aparat ze szkłem i lampą, co wazy więcej niż 5kg, to co Ci ze statywu który wytrzyma 7kg, jeżeli głowica wytrzyma 5.
...prawidłowo można zatem wnioskować, że udźwig maksymalny takiego zestawu to 5kg

Hadrian
03-12-2012, 18:09
Liczy sie najslabsze ogniwo...

Sent from my iPad using Tapatalk

k-9
03-12-2012, 19:54
Ahaa rozumiem już!!
Dzięki!

jacek_73
03-12-2012, 20:16
...jak masz aparat ze szkłem i lampą, co wazy więcej niż 5kg...

dzidziuś krajst - :shock: - kto ma...palec pod budkę :mrgreen:

k-9
03-12-2012, 20:26
To jakie głowice mają udźwig 7kg??

jacek_73
03-12-2012, 20:34

http://www.triopo.pl/produkt/Triopo+B-4

jacek_63
03-12-2012, 20:36
Najlepiej wejdź na stronę np. Photo | Manfrotto (http://www.manfrotto.com/photo) i sam sprawdź :mrgreen:
Możesz też poszukać na http://www.triopo.pl/ :wink:
Sam szukasz, sam wybierasz, sam masz do siebie pretensje - wiem, najtrudniejsza wersja, ale ile za to satysfakcji! :p

Merde
03-12-2012, 20:38

Weź pod uwagę taki drobiazg, że większość producentów podaje udźwig maksymalny, więc przy zbliżeniu się do jego granicy nie ma szans żeby było stabilnie.
Żelazną zasadą chyba dosyć powszechnie akceptowaną na forum jest dzielenie przez trzy.
Może zerknij w kierunku Sirui K-20X?

jacek_63
03-12-2012, 20:46
Nie wiem, co chcesz na tym statywie i głowicy stawiać, ale najlepiej zrobisz, jak ten zestaw po prostu zważysz na wadze (np. kuchennej). I potem przemnóż ten wynik przez 3 (wg rady Merde) i szukaj zestawu.
Ja do C50D i S120-400 kupiłem Triopo statyw MT-3228X8C i głowicę B-3 - szału nie ma, ale daje radę (bez wiatru :-D)

k-9
03-12-2012, 21:22
Hmmm... prawda nie wspomniałem o zastosowaniu!! Co raz poważniej myślę nad fotografią kulinarną i wnętrz (automatycznie obiektywy o dużej ogniskowej odpadają). Więc statyw w 95% będzie użytkowany w pomieszczeniach, gdzie nie ma wiatru, miło i ciepło :) 5% to zdjęcia na zewnątrz czyli np. wejście do lokalu itp. Aktualnie dysponuje Canon 450D z Tamronem 2.8 17-50 więc cały zestaw jest lekki. 450D to chyba najlżejsza lustrzanka ze wszystkich Canonów. Sam plastik i guma nie waży dużo. Jak będzie przychód to będę myślał nad rozbudową sprzętu.
OK dzięki za poradę 3x i po wymnożeniu tego co mam (aparat+obiektyw+lampa) wychodzi ok 4.8kg więc głowica Manfrotto 391RC2 odpada niestety ://

k-9
03-12-2012, 22:10
Dobra przejrzałem sporooo statywów. I znalazłem ciekawy zestaw.
1. Triopo GE-3230X8C (udźwig 15kg więc po podzieleniu wychodzi 5kg więc na styk)
2. Co do głowicy to też Triopo B-4 (udzwig 20kg... niestety nie znalazłem wersji 15kg... 12kg albo 20kg) albo właśnie Sirui G-10

Co myślicie o takim rozwiązaniu??

jan pawlak
03-12-2012, 22:34
Dobra przejrzałem sporooo statywów. I znalazłem ciekawy zestaw.
1. Triopo GE-3230X8C (udźwig 15kg więc po podzieleniu wychodzi 5kg więc na styk)
2. Co do głowicy to też Triopo B-4 (udzwig 20kg... niestety nie znalazłem wersji 15kg... 12kg albo 20kg) albo właśnie Sirui G-10

Co myślicie o takim rozwiązaniu??

Przelicz proszę raz jeszcze owe 4,5 kg, cos to mało prawdopodobne.

Ja mam (z najcięższych) EOS 1Ds2 + 24-70 II + 580 II i całość waży 1550 + 805 + 395 = 2,8 kg
Mam statyw Benro z głowicą kulową B0 (wszystko na 8 kg), jest więcej niż ok

jp

k-9
03-12-2012, 22:41
mam wagę kuchenną i zważyłem na nie wchystko co mam... czyli skromne 1.6kg. Po przemnożeniu tego przez 3 jak kolega radził wychodzi 4.8kg (w zaokrągleniu 5kg) aby dopasować sprzęt czyli statyw i głowicę no to te obiecane 12(20)kg obciążenia dzieli się przez 3 w celu uzyskania realnego udźwigu.. Więc wychodzi ok te 5kg udźwigu...
===
Chyba że coś żle zrozumiałem... Ciężki dzień miałem i wieczorami już nie myśle :// Proszę o poprawę pewnie coś mi się poplątało

jan pawlak
03-12-2012, 23:01
mam wagę kuchenną i zważyłem na nie wchystko co mam... czyli skromne 1.6kg. Po przemnożeniu tego przez 3 jak kolega radził wychodzi 4.8kg (w zaokrągleniu 5kg) aby dopasować sprzęt czyli statyw i głowicę no to te obiecane 12(20)kg obciążenia dzieli się przez 3 w celu uzyskania realnego udźwigu.. Więc wychodzi ok te 5kg udźwigu...
===
Chyba że coś żle zrozumiałem... Ciężki dzień miałem i wieczorami już nie myśle :// Proszę o poprawę pewnie coś mi się poplątało

Kupuj na 5kg, jeśli docelowy (na dobre kilka lat) to będzie statyw to na 8 kg.
Zobacz np.
Statywy / Monopody / Głowice (http://www.benro-statywy.pl/)

jp

marfot
03-12-2012, 23:19
===

Dwukrotnie przemnożyłeś x3 masę swojego sprzętu !
Mnożysz swój sprzęt x3 (3X1,6=4,8) i dobierasz statyw wg nośnosci podanej przez producenta czyli np. na 5 kg.
ALBO dzielisz przez 3 nośność podaną przez producenta i wychodzi Ci jaki sprzęt można postawić na tym statywie np. 5:3=1,67kg.

k-9
03-12-2012, 23:33
Hmmm... Trochę dziwnie to wygląda... 5kg obiecana przez producenta jest max obiecywaną przez producenta TAK? Ale jak kolega Merde napisał że przy zbliżającej się granicy tych 5kg statywy są już niestabilne... Póki co mam lekki sprzęt, ale może za rok będzie już coś lepszego (kto wie :) ) a nie chciałbym kupować znów statywu... :/// Chce pójść w stronę dobry zakup na długie lata za dobrą cenę

W Triopo GE-3230X8C podoba mi się, że jest mały poręczny :) a to fajna zaleta :)

Merde
04-12-2012, 14:43
Hmmm... Trochę dziwnie to wygląda... 5kg obiecana przez producenta jest max obiecywaną przez producenta TAK? Ale jak kolega Merde napisał że przy zbliżającej się granicy tych 5kg statywy są już niestabilne... Póki co mam lekki sprzęt, ale może za rok będzie już coś lepszego (kto wie :) ) a nie chciałbym kupować znów statywu... :/// Chce pójść w stronę dobry zakup na długie lata za dobrą cenę

W Triopo GE-3230X8C podoba mi się, że jest mały poręczny :) a to fajna zaleta :)

Rachunki zaczęliśmy po prostu od różnych stron, stąd nieporozumienie.
Jeśli producent deklaruje nośność 5 kg, a twój sprzęt waży 4,5 to skutek jest taki, że wprawdzie aparat sam ze statywu nie spadnie, ale nie ma co liczyć na stabilność całego zestawu.
Stąd też zasada: dzielimy nośność statywu lub głowicy (zawsze bierzesz mniejszą wartość!) przez trzy albo mnożymy wagę sprzętu razy trzy.
W teorii powinno wystarczyć, ale ja tą zasadę traktuję jako minimum z minimum.
Sam mam też lekki sprzęt, 1,5 kg max. Zarówno statyw jak i głowica mają udźwig deklarowany 12 kg. Wg opisywanej zasady aż nadto, prawda?
Jednak przy dokręcaniu pokręteł na głowicy trzeba ciągle uważać, żeby obiektyw nie opadł. Nie wiem czy to taki urok głowic kulowych, czy Triopo B-3 jest kiepsko wykonana. A może po prostu mam za duże wymagania?
Niestety - to jest jedyna głowica jaką posiadam, nie mam z czym porównać...

k-9
04-12-2012, 14:55
Już wszystko jasne :)
Pewnie zdecyduje się na Triopo lekki statyw o sporych możliwościach. Tylko teraz nie wiem już sam jaką głowicę kupić... :// Zależy mi na precyzji więc 3D powinna być odpowiednia, ale nie wiem kurcze jaką wybrać... Statyw ma udźwig 12-15kg a 3D 12kg nie widziałem tylko kulowe...

strideer
04-12-2012, 14:58
Stąd też zasada: dzielimy nośność statywu lub głowicy (zawsze bierzesz mniejszą wartość!) przez trzy albo mnożymy wagę sprzętu razy trzy.

Chyba, że bierzesz Gitzo. Tam deklarowany udźwig można pomnożyć razy 2-3, a całość i tak będzie stała niewzruszona :-)

Merde
04-12-2012, 15:03
Chyba, że bierzesz Gitzo. Tam deklarowany udźwig można pomnożyć razy 2-3, a całość i tak będzie stała niewzruszona :-)

Nie moja półka cenowa, nawet nie macałem statywów tej firmy.
Mowa o statywach klasy Triopo/Manfrotto/Sirui.

jan pawlak
04-12-2012, 22:02
Nie moja półka cenowa, nawet nie macałem statywów tej firmy.
Mowa o statywach klasy Triopo/Manfrotto/Sirui.

Radzę popatrzec także na Benro, tańsze od Manftotto a (co mnie zaskoczyło) lepsze zarówno w wykonaniu jak i używaniu.
Mam z obu firm.

jp

k-9
05-12-2012, 00:29
Przejrzałem już oferty producentów i chyba się zdecyduje jednak na Triopo MX-1327 ze względu na to, że ma 3 sekcje... Im mniej sekcji tym statyw jest stabilniejszy... na stronie Benro min ilość sekcji to 4... wysokość optymalną max wg. mnie będzie max 175... i tylko Triopo taką oferuje przy 3 sekcjach... Wię chyba nic lepszego nie znajdę.

Bolek02
26-12-2012, 13:55
Zdecydowanie statyw 3 sekcyjny jest stabilniejszy o tego z 4 sekcjami tylko niestety jego długość do transportu wzrasta.
Mnie najbardziej funkcjonalnie odpowiadał Manfrotto i Gitzo, bo są bardzo podobne.
Wziąłem Manfrotto ze względu na obracaną kolumnę z blokadą w całym zakresie.