Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Migająca lampa błyskowa - czy to normalne?

trzryemtim
02-12-2012, 22:13
hej, kupilam sobie niedawno canona 400d. Okazalo sie ze lampa blyskowa jest zepsuta wiec wymienili mi aparat na nowy (badz naprawili, nie jestem pewna). I tu sie pojawia pytanie, podczas robienia zdjec w ciemniejszych pomieszczeniach przy lapaniu ostrosci lampa blyskowa miga wielokrotnie. Jestem w stanie sobie wytlumaczyc ze aparat potrzebuje jakiegos podswietlenia zeby zlapac ostrosc w danym miejscu ale chcialabym potwierdzenia zanim sie wyglupie odsylajac go do naprawy :). Z gory dziekuje za informacje ....

efbiaye
02-12-2012, 22:17
Trafna diagnoza :-) to blyskanie to wspieranie focusa właśnie.

Wysyłane z mojego NexusHD2 za pomocą Tapatalk 2

espire
03-12-2012, 08:04
błyskanie może być jeszcze spowodowane redukcją czerwonych oczu. Błyski po naciśnieciu spustu do połowy to ustawienie ostrości. Błyski po nacisnieciu spustu do końca to mogą być najpierw błyski dla redukcji czerwonych oczu, potem 1 błysk pomiarowy i na końcu błysk właściwy

Bangi
03-12-2012, 09:09
Redukcja czerownych oczu to ta mała lampka z przodu, natomiast "strosboskop" słyżu do wspomagania AF.
Zapraszam do instrukcji.

Raideur
03-12-2012, 11:47
Mozesz to wylaczyc i nie bedzie migac jesli ci przeszkadza?

trzryemtim
03-12-2012, 22:13
dzieki serdeczne za odpowiedzi... ja tylko chcialam sie upewnic czy to normalne. Kupowalam uzywane body w sklepie internetowym, wczesniej lampa mi nie dzialala wogole wiec nie wiedzialam jak byc powinno. Po rozpakowaniu paczki nic takiego sie nie dzialo ale tez bylo jasniej, wieczorem zbaranialam ... w sumie mnie to nie przeszkadza, jedynie osobom ktorym robilam zdjecia probne, kot prawie zawalu dostal ;). Dziekuje jeszcze raz

Bangi
04-12-2012, 13:29
Bo stobokop w oczy ludziom to nie fajna sprawa, niektórzy mogą dostać epilepsji - to nie żart!
Strobo fajnie nadaje się do martwej natury.