Zobacz pełną wersję : pierścienie pośrednie do Sigmy 70-300 APO DG
ta 300 zaczyna byc za krotka przy fotografowaniu zwierzat, dzis szczegolnie bolsesnie odczulem to na polowaniu na ptactwo...
i tak sie zastanawiam czy da sie podpiac do Sigmy 70-300 pierscienie, np. Kenko.
jak z kompatybilnoscia? gdzies kiedys czytalem,ze moga byc z tym problemy, wiec jesli tak, to jakie?
Tomasz1972
13-02-2006, 21:39
Pierścienie czy telekonwerter ?
pierscienie. jezeli sie nie da, to licze na inne podpowiedzi.
podpinajac pierscienie tracisz mozliwosc ogniskowania na nieskonczonosc ale zmniejszasz minimalna odleglsc ogniskowania dzieki czemu zwieksza sie skala odwzorowania
podpinajc telekonwerter zwiekszasz ogniskowa obiektywu nie zmieniajac zakresu ognskowania
w obu przypadkach tracisz swiatlo a to ile go tracisz zalezy ile tych pierscieni albo jaki extender podepniesz...
EDIT: przyklady sa TU (http://myphotosign.com/index.php?list=5)
pszczolka jest z pierscieniami posrednimi ~60mm @300mm odleglosc ~1,5m pelna klatka
sarenki z TC kenko 2x i 200/2.8 (ktore przypadkiem sprzedaje)
dzieki Jac, ale ja to wiem. chodzi mi o konkret - jak to sie ma z ta Sigma ? jakei rozwiazanie jest najlepsze/realne?
Tomasz1972
13-02-2006, 22:01
Pierścienie spowodują to , że będziesz mógł focić z mniejszej odległości . Jeżeli ptactwo jast w klatce lub jest mało płochliwe i możesz bliżej podejść to ok :-) jednak jak chcesz focić dzikie ptactwo to musisaz zwiększyć ogniskową . Albo zmienisz obiektyw na dłuższy , albo zastosujesz telekonwerter ( extender ) . Drugie rozwiazanie wiąże się z pogorszeniem jakości i utratą jasności obiektywu . Ale o tym już było :-)
no to jest podstawoe pytanie gdzie jest obiekt ktorego befdziesz focil w odleglosci mniejszej jak 1,5 m bierz pierscienie, w odleglosci wiekszej jak 1,5m bierz telekonwerter
Tomasz1972
13-02-2006, 22:12
Nie znam się na Sigmach , ale napisz jakie masz światło , które w dużej mierze wpływa na sens stosowania jakiegokolwiek konwertera .
swiatlo 4-5.6,wiec nic wielkiego.
Tomasz1972
13-02-2006, 22:21
Przy tym świetle stosowanie telekonwertera mija się z celem.
uznalem podobnie, dlatego od razu zapytalem o pierscienie...
swiatlo 4-5.6,wiec nic wielkiego.
i tu możesz zastosować tylko max telekonwerter 1.4, bo x2 to stracisz AF, a i tak nie wiem czy przy Sigmie i 1.4 nie stracisz AFa:x
uznalem podobnie, dlatego od razu zapytalem o pierscienie...
Ale pierscienie ci nic nie dadza przy polowaniu na ptactwo :roll: .
są też TC 3x ;) ale światełko jak w dłuuugim tunelu :)
ta 300 zaczyna byc za krotka przy fotografowaniu zwierzat, dzis szczegolnie bolsesnie odczulem to na polowaniu na ptactwo...
i tak sie zastanawiam czy da sie podpiac do Sigmy 70-300 pierscienie, np. Kenko.
jak z kompatybilnoscia? gdzies kiedys czytalem,ze moga byc z tym problemy, wiec jesli tak, to jakie?
Jeśli na ptaki to raczej potrzebujesz telekonwertera niż pierścieni. Bawiłem się Kenko x2 z właśnie tą Sigmą. Przy idealnym świetle nawet działał AF, ale generalnie to ciężko używać. Przy tym obiektywnie ewentualnie tylko x1.4.
Witam,
Pierscienie robi Marumi.Duzo tansze od Canona nie sa ale mozna kupowac pojedynczo(po 200 zl szt.)Przy cienkim dziala nawet AF.Tylko ja uzywam je do makro.Innych zastosowan nie widze.
Pozdrawiam