PDA

Zobacz pełną wersję : Jak osiągnąć lepszą jakość zdjęć?

McKiller
01-12-2012, 19:10
Witam,

Jestem początkującym fotografem ślubnym, ostatnio miałem okazję kilka razy pracować jako 2-gi fotograf z różnymi ludźmi. Po obrobieniu zdjęć z wesela pary X porównałem zdjęcia z fotografem który również robił zdjęcia na tym samym weselu. Krótko mówiąc niebo a ziemia, moje fotografie były ciemniejsze, miały gorsze kolory w skrócie to ujmując były dużo słabsze. Oboje mieliśmy podobny zestaw, Canon 5D MK II ze stałkami. Doszedłem do wniosku że diabeł tkwi w tym przypadku w obróbce. Dopytałem się Pana fotografa nr.1 z którym wspólnie fotografowaliśmy jakiego używa programu, odpowiedział że Light Room. Używam również tego programu ale tak jak wspomniałem wcześniej zdjęcia były dostateczne. Z kadrowaniem raczej nie mam problemu mam swój styl, ale brakuje mi też wiedzy jakie ustawiacz czasy/przesłonę/iso na sali weselnej/kościele.

Po wstępie który napisałem chciałbym poprosić Was o pomoc. Wypunktuję pytania jakie chce zadać żeby było bardziej czytelnie.

1. Sprzęt mam dobry ale zdjęcie w finalnej wersji po obróbce średnie, potrzebuję poradników, książek, filmików na YT oraz wszystkiego co może mi się przydać w zakresie jak ustawiać aparat podczas danej sceny (kościół / sala weselna) oraz obróbki zdjęć w programie Light Room.
2. Zauważyłem że kilku fotografów robiło zdjęcia z centralnie ustawionym fleszem na osobę fotografowaną (nie odbijał światła od sufitu, tak ja to zazwyczaj robię). Jakie jest Wasze zdanie jeżeli chodzi o taką technikę fotografowania, plusy i minusy.

Taki efekt mi się podoba http://img855.imageshack.us/img855/3156/62527770.jpg (zdjęcie znalezione w google, autor nieznany)

Jeżeli są tu życzliwe osoby które mogą mi pomóc będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

fabian
01-12-2012, 19:30
Może pokaż przykłady zdjęć (Twoich i tego drugiego fotografa, znaczy pierwszego :)

tlustyx
01-12-2012, 19:42
Taki efekt mi się podoba http://img855.imageshack.us/img855/3156/62527770.jpg (zdjęcie znalezione w google, autor nieznany)

Nie wiem jak obróbka w programie, ale jeśli chodzi o samo zrobienie zdjęcia to moim zdaniem łatwa sprawa. W zależności od światłą zastanego iso jakie wyjdzie, czas ok 1/30 Kompensacja naświetlania trochę na minus (tak może - 2/3 EV) + lampa z dyfuzorem lekko skierowana do góry. Gdyby lampa za bardzo rozświetlała tył to kompensacja na -, lub obniżyć palnik bardziej na wprost. Tak to widzę ;) Wydłużając czas naświetlania rozmazujemy tył (efekt ruchu), a lampa "zamraża" osoby na pierwszym planie. Jeśli o to Ci chodziło.

Kuba1
01-12-2012, 19:54
[...]

1. Sprzęt mam dobry ale zdjęcie w finalnej wersji po obróbce średnie, potrzebuję poradników, książek, filmików na YT oraz wszystkiego co może mi się przydać w zakresie jak ustawiać aparat podczas danej sceny (kościół / sala weselna) oraz obróbki zdjęć w programie Light Room.
Jeśli znasz angielski, to na YT masz milion filmów z których dowiesz się czego dusza zapragnie. Po polsku znacznie mniej, ale szukaj a znajdziesz - nie wiem co konkretnie chcesz wiedzieć, po prostu wpisuj frazy w google i klikaj.

2. Zauważyłem że kilku fotografów robiło zdjęcia z centralnie ustawionym fleszem na osobę fotografowaną (nie odbijał światła od sufitu, tak ja to zazwyczaj robię). Jakie jest Wasze zdanie jeżeli chodzi o taką technikę fotografowania, plusy i minusy.
Technika jest mniej ważna od tego, jak potrafisz się nią posłużyć - w ten sposób można zrobić bardzo dobre zdjęcie, oraz bardzo słabe. Konkretnie chodzi o to, że flash jest używany jako światło wypełniające - wspomagające światło zastane. Naświetlasz na światło zastane, a flash lekko doświetla pierwszy plan. Pomoże Ci wyższe ISO i dłuższe czasy.

PozdrawiamJesli masz nam myśli flarę, to jest sztucznie dodana, co widać po ilości "promieni". Takie zdjęcia trzeba potrenować, bo inaczej tylko przypadkiem coś Ci wyjdzie. Generalnie trzeba prześwietlać, a potem odzyskiwać kontrast w postprocesie, oczywiście diabeł tkwi w szczegółach i wielu pewnie tutaj zaprotestuje - nie mam nic na przeciw ;). Najłatwiej potrenować na początek na koleżance/koledze i zachodzącym słońcu..

McKiller
01-12-2012, 22:22
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jakie książki byście polecali, interesuje mnie głównie tematyka ślubna.

Kuba1
01-12-2012, 22:44
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jakie książki byście polecali, interesuje mnie głównie tematyka ślubna.Dla Ciebie np. ta książka (http://www.galaktyka.com.pl/product,,441.html) i dziesiątki innych. Na tym forum masz wiele pomocnych wątków m.in. n.t. książek - przejrzyj Forum.

[EDIT]Oczywiście tutaj (http://foto.jasiu.pl/) zajrzyj koniecznie.

dinderi
02-12-2012, 10:54
DJakie książki byście polecali, interesuje mnie głównie tematyka ślubna.Wszystkie, które mają w tytule "podstawy fotografii".

Kwapiszon
02-12-2012, 21:13
Może "pierwszy" jedzie na zielonym kwadracie ?

Sempoo
02-12-2012, 22:04
Po pierwsze - olej książki i większość zbyt powierzchownych tutoriali.

Główna porada jest taka - musisz jakby "wyluzować się" podczas ruszania suwakami w obróbce. Przy imporcie fot do Lr ustaw sobie preset 'zeroed', to najlepszy punkt startu, bo pokazuje to, co zarejestrowała matryca [w razie wątpliwości, porównaj z wywołaniem w dcraw]. Wyłącz kolor, aby widzieć tylko tonalność - teraz podbijaj ekspozycję, obserwując histogram - powinien być >wyważony<. Następnie wiadomo - trzeba dodać kontrastu, dopal zatem tak z centymetr za suwakiem ekspozycji. Odzyskaj trochę przepalonych świateł [suwak highlights] i cieni [shadows]. Wróć z kolorem i potem doszlifuj resztę. Ja często daję kontrast na 100. Musisz eksperymentować i ruszać suwakami swobodnie, bo niektórzy pracują nimi, jakby były spięte gumami ;) Tonalność to podstawa! Musi być punch.

Oczywiście RAW.

jan pawlak
03-12-2012, 03:19
Gdy chodzi o samą obróbkę zdjęć to są dobre dwie drogi, Lightroom lub Digital Photo Professional.
Zgadzam sie w pełni z Sempoo, musisz włożyc trochę pracy aby poznać narzędzie, możliwości.
I dobrze jest popracować "bez koloru".
Fajne efekty można uzyskać np. w DPP funkcja HDR (nawet dla pojedynczego zdjęcia), uważaj tylko aby nie przećpać/przedobrzyć.

Odwagi !

jp

Usjwo
03-12-2012, 05:56
I jak to mowi jeden pan w madrej ksiazce. Dobrze jakby kluczowy ton byl naswietlony tak w polowie miedzy miedzy bialym i czarnym, czyli te 18% szarosci. Nie bez kozery tak kalibruje sie (a raczej kalibrowalo sie) swiatlomierze.

xsardas
03-12-2012, 12:45
Witam,

Jestem początkującym fotografem ślubnym, ostatnio miałem okazję kilka razy pracować jako 2-gi fotograf z różnymi ludźmi. Po obrobieniu zdjęć z wesela pary X porównałem zdjęcia z fotografem który również robił zdjęcia na tym samym weselu. Krótko mówiąc niebo a ziemia, moje fotografie były ciemniejsze, miały gorsze kolory w skrócie to ujmując były dużo słabsze. Oboje mieliśmy podobny zestaw, Canon 5D MK II ze stałkami. Doszedłem do wniosku że diabeł tkwi w tym przypadku w obróbce. Dopytałem się Pana fotografa nr.1 z którym wspólnie fotografowaliśmy jakiego używa programu, odpowiedział że Light Room. Używam również tego programu ale tak jak wspomniałem wcześniej zdjęcia były dostateczne. Z kadrowaniem raczej nie mam problemu mam swój styl, ale brakuje mi też wiedzy jakie ustawiacz czasy/przesłonę/iso na sali weselnej/kościele.

Po wstępie który napisałem chciałbym poprosić Was o pomoc. Wypunktuję pytania jakie chce zadać żeby było bardziej czytelnie.

Pozdrawiam

Ja polecam zbieranie doświadczenia, podnoszenie umiejętności z zakresu fotografii i rozwijanie zmysłu artystycznego (tzw. dobre oko i komponowanie przyjemnych dla oka zdjęć). A w jaki sposób? Cóż do tego sam musisz dojść bo nikt lepiej od Ciebie nie wie w jaki sposób rozwijasz powyższe obszary.

Albo po prostu zarzucenie fotografii reportażowej bo możesz się do tego zwyczajnie nie nadawać.

dreamstorm
04-12-2012, 12:00
Trzeba dużo eksperymentować na sali. Inne ustawienia są dla zdjęć w ruchu, inne dla statycznych. Wiele zależy od oświetlenia na sali. Jeśli masz szczęście i są kolorowe światła to można zrobić naprawdę świetne foty, a jeśli jest MROOOK, to trzeba polegać jedynie na własnym sprzęcie oświetleniowym.

macgaw
06-12-2012, 11:16
to chyba jakas prowokacja...........
dziwny post jak dla mnie, duzo przegladam tutaj watkow i duzo sie ucze, ale twoj post mnie zaskoczyl.

masz sprzet ktory robi swietne zdjecia, ty jestes fotografem ktory robi sluby??? bez obrazy, ale kto taki pyta sie jaka powinna byc przeslona, czas?? przeciez to zalezy od wielu czynnikow, przeciez nikt z toba z forum nie pojedzie do kosciola i nie bedzie mowic jaki ma byc czas,... ja ci powiem powiem ustaw f4 a inny powie ze f8 i co wybierzesz??
pytasz o ksiazki.... przeciez tego jest miliony... szukasz na tym forum lub google.......!!
wydaje ze chcesz aby podac ci wszystko na tacy, zeby poprowadzic jak dziecko do przedszkola, no to troszke slabe....
ogarnij sie kolego, bo takie pytania zadaja ludzie ktorzy kupia lustrrzane a na nastepny dzien zarejestruja sie na forum.
.... patrzac z inne strony, nie wstawiles zadnego porownania czyli nie wiemy generalnie o co chodzi.

ksiazki pomagaja bardzo, a jeszcze bardziej metoda prob i bledow, na yt jest pelno filmow pokazowych
mimo wszystko pozdrawiam

bulldog
07-12-2012, 11:05
ja bym raczej proponował ustawić na 5,6, czas na 1/60, lampa na wprost i weselicho jak się patrzy będzie

jak piszesz poważnie to pokaż przykładowy efekt Twojej pracy i pana fotografa

Kuba1
07-12-2012, 17:22
ja bym raczej proponował ustawić na 5,6, czas na 1/60, lampa na wprost i weselicho jak się patrzy będzie

[...]Ale jakie ISO do tego?! Czy żadne.. ;)

Merde
07-12-2012, 19:19
Ale jakie ISO do tego?! Czy żadne.. ;)

Oczywiście iso 100, żeby można było potem na c-b pisać o tym jak się wyciąga z cieni ;-)

meg83
07-12-2012, 22:12
Ale jakie ISO do tego?! Czy żadne.. ;)

ustaw sobie automata to nic nie będziesz musiał ;)

pe.en.de
08-12-2012, 23:59
Sam ciągle jestem na początku drogi do robienia dobrych zdjęć, więc nie mnie udzielać rad jak je robić.
Jednak co do książek, to już trochę zdanie sobie na ich temat wyrobiłem.
65% to bzdety, którymi nie potrzebnie przeładowałem sobie łepetynę.
Najlepszą księgą jest to forum. Tu poruszonych zostało większość problemów z którymi się spotkasz - i ludzie je rozwiązują.
Cóż, trzeba poczytać trochę wątków a potem samemu wykonać to co inni pokazują np. Janusz Body.
No i oczywiście wypróbować KAŻDĄ funkcję w DPP.
Gdybym mniej czasu poświęcił na książki a więcej na forum i praktykę, robiłbym dziś lepsze zdjęcia.

mk
12-12-2012, 23:31
Dłuuuugo walczyłem z obróbką w lightroomie szczerze mówiąc jeśli chodzi o "polepszenie" jakości zdjęć... Powiem Ci tak szczerze jeśli chcesz zająć się ślubami to musisz sam do własnego stylu dojść, jeśli chodzi o obróbkę zastanów się nad kupnem jakiś presetów (ja używam VSCOfilm 01 i 02) ale jeśli nie masz na to kasy to po prostu kombinuj, nie czytaj żadnych poradników, tutoriali itp bo to nie ma sensu W E D Ł U G M N I E i musisz sam dojść do konsensusu jeśli chodzi o obróbkę (sam w to nie wierzę, że to piszę... Sam wracam do zdjęć 100 razy i coś w nim zmieniam bo mogło być lepsze zawsze). Co do ISO, przesłony, czasów to już sam musisz się tego dowiedzieć co i jak z własnego doświadczenia. Również musisz pamiętać, że np przy 35 1.4 możesz robić zdjęcia na 1/30 przy pewnej ręce a już na 85 1.8 będziesz miał o wiele więcej nietrafionych zdjęć w kościele i ciemnych pomieszczeniach bez lampy(jeśli się mylę proszę o poprawę).
Życzę powodzenia i pozdrawiam!