Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ceny używanych 5D MKII

crazy
01-12-2012, 16:12
Od dłuższego czasu przyglądam się cenom używanego powyższego aparatu. Ciekawi mnie bardzo skąd tak absurdalne wymagania sprzedających. Aparat nie jest pierwszej młodości, przebiegi na granicy deklaracji producenta, używane widomo gdzie. W zapewnienia sorki ale nie wierzę, że sprzęt amatoskro użytkowany. Skoro nowy można kupić za 6500 zł t kto przy zdrowych zmysłach zapłaci za używany 5000 zł. Grip wiem , że sporo kosztuje ale to i tak nie zmienia faktu, że cena jest wysoka za tak wyeksploatowany aparat. Koszt wymiany migawki w CSI to 1500 zł.

Chciałbym poznać Wasze opinie bo jak pisałem zastanawiające są ceny owych aparatów

horak
01-12-2012, 16:18
Nie da się ukryć, że pijesz do pewnego ogłoszenia. Fakt cena zabójcza zwłaszcza że gwarancja na migawkę się kończy. Sprzedawać, a sprzedać to dwie różne rzeczy. Rynek to szybko zweryfikuje.

Kuba1
01-12-2012, 16:23
Od dłuższego czasu przyglądam się cenom używanego powyższego aparatu. Ciekawi mnie bardzo skąd tak absurdalne wymagania sprzedających. Aparat nie jest pierwszej młodości, przebiegi na granicy deklaracji producenta, używane widomo gdzie. W zapewnienia sorki ale nie wierzę, że sprzęt amatoskro użytkowany. Skoro nowy można kupić za 6500 zł t kto przy zdrowych zmysłach zapłaci za używany 5000 zł. Grip wiem , że sporo kosztuje ale to i tak nie zmienia faktu, że cena jest wysoka za tak wyeksploatowany aparat. Koszt wymiany migawki w CSI to 1500 zł.

Chciałbym poznać Wasze opinie bo jak pisałem zastanawiające są ceny owych aparatówTo jest DOBRY i bardzo popularny aparat. Posiadacze sprzedają za tyle, za ile ludzie kupują, a że następca kosztuje tyle ile kosztuje, to trudno im się dziwić. Skoro był używany "wiadomo gdzie", to wiadomo też, że na nową migawkę aparat zarobi na jednym zleceniu..

zaitsev
01-12-2012, 16:51
Ciekawi mnie bardzo skąd tak absurdalne wymagania sprzedających. Aparat nie jest pierwszej młodości, przebiegi na granicy deklaracji producenta, używane widomo gdzie. W zapewnienia sorki ale nie wierzę, że sprzęt amatoskro użytkowany. Skoro nowy można kupić za 6500 zł t kto przy zdrowych zmysłach zapłaci za używany 5000 zł.
Gdzie te nówki za 6500zł? Ceny nie są absurdalne. Są adekwatnie niższe do ceny nowego sprzętu i cen następcy. Nie chcesz "absurdalnych" cen to interesuj się 5D1.

jasiorzaca
01-12-2012, 16:52
Ja też się przyglądam i albo kupię po prostu nowy za 6,5 lub bardzo mało używany za jakiś tysiąc taniej. Z dużym przebiegiem raczej nie warto kupować bo co chwilę trzeba będzie latać na Żytnią :) Mam tak ze swoją starą piątką (ponad 7 lat sprzęt - przebieg ponad 500 tyś) - średnio dwa razy do roku muszę coś wymieniać - a to migawka, a to spust itp

--- Kolejny post ---

Gdzie te nówki za 6500zł? Ceny nie są absurdalne. Są adekwatnie niższe do ceny nowego sprzętu i cen następcy. Nie chcesz "absurdalnych" cen to interesuj się 5D1.

jakaś oferta jest na allegro :)

crazy
01-12-2012, 16:58
Cena 6500 to w tej chwili nic trudnego, bo nie brakuje ofert, pomijam drożyżne znanych sklepów gdzie chcą za ten aparat prawie 8K.

zaitsev - mam 5D MK I więć kolejnego nie potrzebuję :) Skoro uważasz że cena 5K za używkę z tak dużym przebiegiem jest adekwatna do 6500 za nowy to nie mam więcej pytań.

marito
01-12-2012, 17:15
Cóź, fantastów nie brakuje. Skoro do dziś trafiają się tacy co za 5dI chcą po 3,5k i więcej to co się dziwisz. Z drugiej strony mamy wolny rynek i każdy ma prawo sprzedawać swe graty za cenę jaka mu przyjdzie do głowy. A że sprzedawać a sprzedać to zupełnie dwa różne pojęcia to już zupełnie inna sprawa. Wszystko jest kwestią czy znajdzie się kupiec który da nam żądaną cenę. Ty kolego Crazy też masz prawo np. wystawić swa piątkę za powiedzmy 4k zł :)

crazy
01-12-2012, 17:18
Wystawić sobie mogę to jedno, drugie czy znajdzie się tak szalony :D który za nią zapłaci po trzecie trzeba mieć troszkę oleju w głowie i nie być pazernym oraz mieć rozeznanie w rynku. Tak czy siak uważam, że ceny używek są wyssane z palca :)

marito
01-12-2012, 17:22
Na poważnie to możemy sobie uważać co się nam tylko podoba lecz pamiętaj, że ceny weryfikuje rynek. Jest popyt- jest podaż, skoro ktoś wystawia za takie ceny - widocznie są kupujący którzy dają za nie tyle kasy. Amen i nie ma co rostrząsać zasad wolnego rynku:)

crazy
01-12-2012, 17:35
Spoko tak chciałem poznac Wasze opinie na ten temat :) Ja na pewno za takie pieniądze nie kupię używki.

Bolek02
01-12-2012, 17:45
Panowie skoro macie oferty cenowe z gwarancją za 6500zł, to nad czym tu dumać ?
Chyba że macie na myśli import prywatny, to wtedy cena 6500zł możliwa, ale gwarancję można między bajki włożyć.

KGR
01-12-2012, 18:24
Za chwilę musze dokupić drugie mk2 więc poproszę o link do sklepu gdzie mogę go dostać za 6500zł.

zaitsev
01-12-2012, 18:38
Skoro uważasz że cena 5K za używkę z tak dużym przebiegiem jest adekwatna do 6500 za nowy to nie mam więcej pytań.
Nigdzie tak nie napisałem. Nie widziałem oferty o której mówisz, więc nie wiem o czym piszesz i proszę nie dopisywać jakichś teorii do moich słów.
Każdy daje cenę taką jaką chce i to kto jaką dał, moim zdaniem nie powinno podlegać dyskusji, bo po co? Nie podoba się, to szukasz innej oferty, a może komuś innemu się spodoba i kupi. Są egzemplarze w świetnym stanie za małe pieniądze i zajechane z wysoką ceną. Zawsze tak było, w każdym segmencie i odkrycia żadnego tu nie ma.
Oprócz tego, jesteś strasznie nieobiektywny. Wziąłeś dwie skrajne oferty (mocniej używanej 5D2 z trochę wyższą ceną i nówki z jakiegoś średnio zaufanego źródła, gdzie albo nówka nie jest nówką, albo gwarancja US, albo kto tam wie co się z tym sprzętem działo), porównujesz je i wyciągasz wnioski, że ceny używek 5D2 są absurdalne... proszę Cię...

Smok
01-12-2012, 18:49
Witam
Niedawno sprzedawałem swojego mkII.
Dostałem potwierdzenie mailem od nabywcy że aparat jest w super stanie, zgodnie z zamieszczonym przeze mnie opisem w ogłoszeniu.
Chciałbym sie dowiedzieć na jakiej podstawie autor wątku sugeruje że wszystkie sprzedawane aparaty są felerne, z zakłamanym przebiegiem, używane niezgodnie z przeznaczeniem i w warunkach niebezpiecznych dla sprzętu i przez osoby podajace się za amatorów?
Poza tym wizyta w pierwszym lepszym sklepie internetowym pokazuje że ceny nowego oscylują powyżej 7000, czy więc spadek ceny o 2000 po roku używania i z przebiegiem poniżej 10 000 fotek to naprawdę nabijanie w butelkę?
Oczywiscie najlepiej byłoby kupić markową rzecz w dobrym stanie za grosze, ale tak już jakoś jest na tym swiecie że manna jakoś z nieba nie kapie. Nie kazdy musi mieć mkII, nie każdy jeździ limuzyną.
A może zamiast rozpoczynać takie dywagacje, lepiej zastanowić się jak podnieść swoje kwalifikacje, znaleźć lepszą lub dodatkową pracę i móc zarobić na to i owo, a nie dawać upust frustracjom na forum.
Uff, trochę mnie poniosło, przepraszam

horak
01-12-2012, 18:56
czy więc spadek ceny o 2000 po roku używania i z przebiegiem poniżej 10 000 fotek to naprawdę nabijanie w butelkę?

Dla uściślenia autorowi nie chodzi o sprzęt za 5tyś z przebiegiem poniżej 10000 tylko w okolicy 150000.
Niech tam sobie każdy sprzedaje za ile chce. Jego sprawa w końcu jest wolny rynek.

crazy
01-12-2012, 19:06
Nigdzie tak nie napisałem. Nie widziałem oferty o której mówisz, więc nie wiem o czym piszesz i proszę nie dopisywać jakichś teorii do moich słów.
Każdy daje cenę taką jaką chce i to kto jaką dał, moim zdaniem nie powinno podlegać dyskusji, bo po co? Nie podoba się, to szukasz innej oferty, a może komuś innemu się spodoba i kupi. Są egzemplarze w świetnym stanie za małe pieniądze i zajechane z wysoką ceną. Zawsze tak było, w każdym segmencie i odkrycia żadnego tu nie ma.
Oprócz tego, jesteś strasznie nieobiektywny. Wziąłeś dwie skrajne oferty (mocniej używanej 5D2 z trochę wyższą ceną i nówki z jakiegoś średnio zaufanego źródła, gdzie albo nówka nie jest nówką, albo gwarancja US, albo kto tam wie co się z tym sprzętem działo), porównujesz je i wyciągasz wnioski, że ceny używek 5D2 są absurdalne... proszę Cię...

Nie mam 5 lat i nie piszę o czymś o czym nie mam pojęcia.

Tu masz nówkę Canon Eos 5D Mark II Body NOWY Gwarancja Raty (2815781431) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-body-nowy-gwarancja-raty-i2815781431.html)

a tu używkę nie trudno znaleźć.

Więć jak widzisz nic trudnego i nie ma tutaj dorabianej ideologii o której piszesz :)

--- Kolejny post ---

Witam
Niedawno sprzedawałem swojego mkII.
Dostałem potwierdzenie mailem od nabywcy że aparat jest w super stanie, zgodnie z zamieszczonym przeze mnie opisem w ogłoszeniu.
Chciałbym sie dowiedzieć na jakiej podstawie autor wątku sugeruje że wszystkie sprzedawane aparaty są felerne, z zakłamanym przebiegiem, używane niezgodnie z przeznaczeniem i w warunkach niebezpiecznych dla sprzętu i przez osoby podajace się za amatorów?
Poza tym wizyta w pierwszym lepszym sklepie internetowym pokazuje że ceny nowego oscylują powyżej 7000, czy więc spadek ceny o 2000 po roku używania i z przebiegiem poniżej 10 000 fotek to naprawdę nabijanie w butelkę?
Oczywiscie najlepiej byłoby kupić markową rzecz w dobrym stanie za grosze, ale tak już jakoś jest na tym swiecie że manna jakoś z nieba nie kapie. Nie kazdy musi mieć mkII, nie każdy jeździ limuzyną.
A może zamiast rozpoczynać takie dywagacje, lepiej zastanowić się jak podnieść swoje kwalifikacje, znaleźć lepszą lub dodatkową pracę i móc zarobić na to i owo, a nie dawać upust frustracjom na forum.
Uff, trochę mnie poniosło, przepraszam

Mam rozenzanie o tym czym piszę więc takie daleko posunięte wnioski zostaw dla siebie. Kolejna sprawa, że nie rozumiem Twojej sugestii o dodatkowej pracy w celu dodatkowego źródła dochodu :D mój dochód ma się dobrze a na sprzęt foto kasy mi nie brak :)o jakich frustracjach piszesz? Ot ciekawi mnie skąd takie ceny nic innego. Frystratem to w takim wypadku można nazwać Ciebie bo to nie ja się uniosłem :)

--- Kolejny post ---

Czysta ciekawość więc nie wiem po co się tak gorączkować :)

Pozdrawiam

zoomi
01-12-2012, 19:19
5k to wg mnie cena ok za puszkę z przebiegiem 10-20k
gdybym dzisiaj miał zmienić 5d2 na 5d3 to właśnie takiej kwoty bym oczekiwał (18k przebiegu)
a nabywcy gratis dorzuciłbym grip w zamienniku

kurczeblade
01-12-2012, 21:24
5tyś... ? czasami widać aukcje po 6tyś 6.5 nawet z ostrymi przebiegami i opisami stan idealny... :-)

ale jednego nie rozumiem ...

Ja śledzę allegro na bieżąco i widzę często te same aukcje wystawiane/ponawiane, z identyczną ceną, nawet przez 2-3 miesiące widać że aparat wisi z tą samą ceną :-)
ale pomyśleć logicznie, każde wystawienie aukcji to koszta płacenia allegro - zamiast zwolnić z ceny i podać coś realnego to ktoś woli płacić za 5auckji łudząc się że sprzeda, a w końcu schodzi z ceny z musu i traci na aukcjach i sprzedaje za rozsądną cene

horak
01-12-2012, 21:50
Dlatego nie ma co sprzedawać na allegro. Lepiej na canon-board - nic to nie kosztuje, a może i chętny się prędzej trafi :)

zoomi
01-12-2012, 22:41
pierwsze z brzegu jakie znalazłem z małym przebiegiem :

Canon eos 5D II stan idealny 12340 przebieg igła (2838133348) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-ii-stan-idealny-12340-przebieg-igla-i2838133348.html)

CANON EOS 5D MARK II - NISKI PRZEBIEG 2 BATERIE (2830210241) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-niski-przebieg-2-baterie-i2830210241.html)

trzeba się też trochę potargować - zapytać o 4800, zgodzić się na 5000

aparaty z przebiegami 100-150k wystawiane po 6 czy 6,5kzł to wg mnie nieporozumienie
ale jak ktoś chce zasilać konta właścicieli Allegro czyli wzbogacić nieco panów z RPA
to może sobie rzeczywiście wystawiać do woli ;)

przemo_k
01-12-2012, 23:02
Ja myślę że cenę w popycie-podaży równoważy rynek. Albo zostajesz ze sprzętem którego z powodu wysokiej ceny nikt nie chce kupić albo jako kupujący czekasz na sprzęt za małe pięniądze i możesz się nie doczekać. Proste.

zoomi
01-12-2012, 23:25
dokładnie tak jak pisze kolega wyżej, sprzęt jest wart tyle ile zapłaci kupujący :)

sytuacja trochę przypomina 24-70L I - trafiają się za rozsądne ceny a są i takie które okupują Allegro
w cenach za wysokich

tmkwol
02-12-2012, 00:15
...trzeba ... nie być pazernym...

...mój dochód ma się dobrze a na sprzęt foto kasy mi nie brak...

Nie bądź taki pazerny, weź piątkę za piątkę! :)

sorki za drobną manipulację

matijaz
02-12-2012, 00:20
Jak dla mnie to ceny starych 5D "jedynek" są z czapy. Nie wiem kto chciałby dać za tę puchę 3,5-4k, bo właśnie kilka takich ofert widziałem niedawno. Dla mnie ta pucha nie jest warta więcej niż 2k.

crazy
02-12-2012, 00:35
No to sobie porozmawialismy i git majonez :)

Grzesiek_PL
02-12-2012, 03:53
Cieszcie się, że MK II nie podrożał po premierze MK III ;-)

A już za tydzień nowy temat "Ceny nowych 5D MKIII" dlaczego taki drogi, przecież wart jest 7500zł :lol:

Bolek02
02-12-2012, 08:46
Nie mam 5 lat i nie piszę o czymś o czym nie mam pojęcia.

Tu masz nówkę Canon Eos 5D Mark II Body NOWY Gwarancja Raty (2815781431) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-body-nowy-gwarancja-raty-i2815781431.html)

a tu używkę nie trudno znaleźć.

Więć jak widzisz nic trudnego i nie ma tutaj dorabianej ideologii o której piszesz :)

--- Kolejny post ---

Mam rozenzanie o tym czym piszę więc takie daleko posunięte wnioski zostaw dla siebie. Kolejna sprawa, że nie rozumiem Twojej sugestii o dodatkowej pracy w celu dodatkowego źródła dochodu :D mój dochód ma się dobrze a na sprzęt foto kasy mi nie brak :)o jakich frustracjach piszesz? Ot ciekawi mnie skąd takie ceny nic innego.
Pozdrawiam

Piszesz, ze masz pojęcie i nie masz 5 lat a tak sie zachowujesz. Foto Gandini to akurat w miarę wiarygodny TIP, ale cena nie jest Kup Teraz tylko do licytacji i na starcie nie jest 6500zł tylko prawie 6700zl.
Twoje wypowiedzi są mocno naciągane i tendencyjne, mają niewiele wspólnego z rzeczywistością :(
Jak Ci kasy nie brak, to kup porządny sprzet w równie porządnym sklepie i po sprawie :)

obcy21
02-12-2012, 09:43
Jak dla mnie to ceny starych 5D "jedynek" są z czapy. Nie wiem kto chciałby dać za tę puchę 3,5-4k, bo właśnie kilka takich ofert widziałem niedawno. Dla mnie ta pucha nie jest warta więcej niż 2k.

nie oszukujmy się 2tysiące za 5Dmk1 to śmieszna kwota - fakt chyba że mamy styczność z egzemplarzem który już na pierwszej migawce ma ponad 100tyś. i jest dosłownym golasem z paskiem i samą baterią. Ostatnio kupiłem przez forum 5dmk1 z gripem(oryginalny), 4 bateriami, papierami, przebiegiem 35k, za całe 3000zł (o ile dobrze pamiętam) i cena jest jak najbardziej do zaakceptowania, sam uważam że była to naprawdę dobra okazja.
Odnośnie cen 5dmk2 to faktycznie niektórzy sporo przesadzają 6500zł za puszkę z przebiegiem 120tyś klatek to stanowczo za dużo, pamiętajmy również że te lustrzanki mają funkcję filmowania co nie pozostaje bez znaczenia na matrycę, możesz mieć puszkę z przebiegiem 20tyś klatek ale filmy kręciła non-stop. W tym wypadku jednak warto dołożyć do aparatu i kupić nowy jeśli ma on posłużyć ładnych parę lat.

zoomi
02-12-2012, 10:38
Cieszcie się, że MK II nie podrożał po premierze MK III ;-)

A już za tydzień nowy temat "Ceny nowych 5D MKIII" dlaczego taki drogi, przecież wart jest 7500zł :lol:

a myślisz że jest wart więcej ?;) no ok, może troszkę, dopiero co poszedł na Alle za 8,5 ;)

crazy
02-12-2012, 11:50
Piszesz, ze masz pojęcie i nie masz 5 lat a tak sie zachowujesz. Foto Gandini to akurat w miarę wiarygodny TIP, ale cena nie jest Kup Teraz tylko do licytacji i na starcie nie jest 6500zł tylko prawie 6700zl.
Twoje wypowiedzi są mocno naciągane i tendencyjne, mają niewiele wspólnego z rzeczywistością :(
Jak Ci kasy nie brak, to kup porządny sprzet w równie porządnym sklepie i po sprawie :)

Pisałem o podwyżce cen o których widac nie doczytałeś , kolejna sprawa nic nie jest naciągane wystarczyło zadzwonic do Sławka i sie dopytać o cenea potem pisac o licytacji. Nie raz u niego kupowałem w cenie licytacji. To że nie brakuje mi kasy nie znaczy że lubie za to samo przepłacać tyle kasy :) Szkoda, że tego nie rozumiesz i masz tak prostolinijne myślenie :)

Pozdrawiam

jaś
02-12-2012, 12:05
"bo to polska właśnie" :) tu nic nie jest normalne

koraf
02-12-2012, 12:32
O tym, że 5dII jest bardzo dobrą puszkę nie trzeba nikogo przekonywać i dlatego trzyma cenę, parę tygodni temu sprzedałem swój egzemplarz w bardzo dobrym stanie z przebiegiem 18K za 4,9k i poszedł w trzy dni.

crazy
02-12-2012, 13:18
O tym, że 5dII jest bardzo dobrą puszkę nie trzeba nikogo przekonywać i dlatego trzyma cenę, parę tygodni temu sprzedałem swój egzemplarz w bardzo dobrym stanie z przebiegiem 18K za 4,9k i poszedł w trzy dni.

Nie wiem czy zauważyłeś ale pisałem o cenie zbliżonej do Twojej ale o zdecydowanie większym przebiegu :D

kurczeblade
02-12-2012, 13:29

Przecież to dobra cena ! :)

crazy
02-12-2012, 13:33
Przecież to dobra cena ! :)

Ta od korafa owszem ale nie od kogoś to chce taka samą za 150tyś przebiegu :D

koraf
02-12-2012, 13:44
Też tak myślę :grin:

igor58
02-12-2012, 14:43
ceny na pewno spadną po wejściu 6d
kto nie ma wielkiego parcia na FF, powinien poczekać
ktoś już napisał: sprzęt jest wart tyle, ile kupujący chce za niego zapłacić
aparaty (bez szkieł) to jednak tylko elektronika, która szybko tanieje; tanie, używane FF to już niedługa przyszłość
sam, póki co, nie jestem zainteresowany ani nówką, ani używką (brak wiary w magię FF)

horak
02-12-2012, 14:55
Na pewno to kiedyś umrzemy. Wcale nie muszą ceny spaść po premierze 6d. Dobrym przykładem może być tu oczywiscie w cudzysłowie wielka obniżka cen 50d po premierze jago godnego następcy.
Na szczeście 6d to jak dla mnie żaden nastęca 5d2 tylko kolejny model w ofercie Canona

koraf
02-12-2012, 15:29
Na pewno to kiedyś umrzemy. Wcale nie muszą ceny spaść po premierze 6d. Dobrym przykładem może być tu oczywiscie w cudzysłowie wielka obniżka cen 50d po premierze jago godnego następcy.
Na szczeście 6d to jak dla mnie żaden nastęca 5d2 tylko kolejny model w ofercie Canona
I oby okazał się dobry, gdyż canon ostatnio nie ma dobrej passy z nowymi modelami, a z nowymi szkłami szczególnie. Co do przyszłości FF wróżę, że tak szybko nie zastąpią jej bezlusterkowce, mam jeden i drugi system i pełna klatka daje lepszy obrazek w ogólnym tego słowa rozumieniu.

Merde
02-12-2012, 15:57

Pijesz do oferty kolegi komarsnk?: http://www.canon-board.info/sprzedam-17/canon-5d-mark-ii-grip-85mm-f-1-2l-ii-87566/

crazy
02-12-2012, 16:08
Nie, od dłuższego czasu przeglądam allegro, gdzie takowych pełno a oferte zobaczyłem niedawno na forum, jednakże tez jest ona w temacie wątku :P

fro
02-12-2012, 17:52
Mnie cena nie dziwi, bo to świetny aparat a canon poza lepszym AF niewiele zaproponował w mkIII. Mnie bardzo dziwi brak zróżnicowania cen używek.
Sam mam 5d mkII i rozważałem jego sprzedaż - nowy model kusi a na swoje zabawki na szczęście zarabiam sam. Amator to słowo które mnie doskonale określa :) i jak mam sprzedać puszkę z przebiegiem 10tys i w stanie fabrycznym za 5tys , tak jak profi puszkę z przebiegiem 150tys to... puszka zostaje w domu :)

Bolek02
02-12-2012, 20:48
Pisałem o podwyżce cen o których widac nie doczytałeś , kolejna sprawa nic nie jest naciągane wystarczyło zadzwonic do Sławka i sie dopytać o cenea potem pisac o licytacji. Nie raz u niego kupowałem w cenie licytacji. To że nie brakuje mi kasy nie znaczy że lubie za to samo przepłacać tyle kasy :) Szkoda, że tego nie rozumiesz i masz tak prostolinijne myślenie :)

Pozdrawiam

Prostolinijne myślenie pozwala unikać dywagacji na temat ..... zbyt wydumanych :)
Zgadzam się, że nie warto przepłacać, ale przecież to Ty podałeś cenę 6500zł za nowy. Za tyle nawet TIP nie sprzeda, bo musi przecież coś zarobić.

crazy
02-12-2012, 21:04
Bolek - o tą cene sie nie martw bo w tym juz moja głowa aby takowa otrzymać :)

Myślę, że tyle w temacie :)

Goomis
03-12-2012, 01:42
Ja ostatnio w sumie można powiedzieć, że już sprzedałem Swoje pierwsze 5D2 z przebiegiem około 140tys. + grip zamiennik za 4300zł i uważam to za cenę adekwatną do stanu sprzętu. Chociaż z drugiej strony zastanawiam się jak to jest, że ludzie kupują jeszcze 5D1 (7letnią puszkę!) za 3-3,5k. To jest dopiero chore.

Kuba1
03-12-2012, 01:51
a myślisz że jest wart więcej ?;) no ok, może troszkę, dopiero co poszedł na Alle za 8,5 ;)Mk3 za tę cenę, to chyba od złodzieja, albo od komornika (lub osoby z komornikiem na karku).

obcy21
03-12-2012, 10:57
Ja ostatnio w sumie można powiedzieć, że już sprzedałem Swoje pierwsze 5D2 z przebiegiem około 140tys. + grip zamiennik za 4300zł i uważam to za cenę adekwatną do stanu sprzętu. Chociaż z drugiej strony zastanawiam się jak to jest, że ludzie kupują jeszcze 5D1 (7letnią puszkę!) za 3-3,5k. To jest dopiero chore.
dla mnie to nie jest chore, co takiego oferuje 5dmk2 że 5dmk1 jest zły?
5Dmk2 daje nam tylko większe iso, tryb filmowania, więcej pikseli, lepszy ekranik. - czy jest to warte dopłacenia 2000zł? - dziękuje ale nie dopłacę tyle.
5Dmk1 ma iso 3200 w pełni używalne, 12mpx wystarcza jak na repo - do studia troszkę mało, ekranik - jak się człowiek nauczy to wie kiedy zdjęcie jest ostre a kiedy z ostrością problem, funkcja filmowania - nie używam.
druga sprawa sprzedałeś z przebiegiem 140tyś za 4300zł - więc należy spodziewać się wydatku rzędu 1000-1200zł na nową migawkę - a kiedy to już nie wiadomo - czyli na aparat trzeba mieć zarezerwowane ponad 5000zł
5dmk1 jeszcze można wyrwać z sensownym przebiegiem na poziomie 30-40tyś zdjęć za cenę 2800zł-3500zł (zależnie co w zestawie - dodatkowe baterie, grip, karty CF itp.) i uważam że jest to cena adekwatna do przebiegu i stanu. natomiast nie rozumiem zakupu 5dmk1 z przebiegiem 100tyś zdjęć za cenę 3000zł - to już nie warto, max co można zapłacić za ten sprzęt to 2300-2500zł.

Fakt przyznam że jak na dzień dzisiejszy miał bym kupować FF to pewnie brał bym 5dmk2 z racji na więcej pikseli. W innym wypadku nie posiadając szkieł pod FF brał bym 5dmk1 i kasę przeznaczał na szkła.

wyrwiflak
03-12-2012, 11:59
5Dmk2 daje nam tylko większe iso, tryb filmowania, więcej pikseli, lepszy ekranik. - czy jest to warte dopłacenia 2000zł? - dziękuje ale nie dopłacę tyle.

oj nie tylko... chyba nie doczytałeś bo brakuje duuuuużo na tej liście...
Jednak w kwestii co jest dla kogo ile warto do dopłacenia to nie ma uniwersalnych reguł, więc każdy rozważa to podług siebie.

Goomis
03-12-2012, 16:38

Po pierwsze to nie wiem według jakiej matematyki wyszła Ci dopłata 2000zł?
Poza tym:
Migawka ma większą wytrzymałość deklarowaną przez producenta, kostrukcja o 3,5roku młodsza - dla elektroniki to bardzo dużo, nowsze komponenty co często też oznacza większą wytrzymałość - szczególnie dla kondensatorów dla których wiek ma ogromne znaczenie - a jak Ci padnie na płycie głównej kondensator to gwarantuje, że w serwisie nie będą się bawić w szukanie (znaczy szukać w sumie to raczej nie będzie potrzeba jak będzie spuchnięty) i wymianę jednego kondensatora tylko zaśpiewają Ci 800zł za wymianę całej PG.

5Dmk1 ma iso 3200 w pełni używalne, 12mpx wystarcza jak na repo - do studia troszkę mało, ekranik - jak się człowiek nauczy to wie kiedy zdjęcie jest ostre a kiedy z ostrością problem, funkcja filmowania - nie używam.
Co do tego 3200 to mocno bym polemizował. Używałem i osobiście się z tym nie zgadzam. Ponadto z mkII moim skromnym zdaniem dużo ładniej wyciąga się pliki na iso 1600-6400, któe jeszcze dodatkowo są niedoswietlone o 1/2-1EV
A puszkę akurat sprzedałem filmowcowi :D

Druga sprawa sprzedałeś z przebiegiem 140tyś za 4300zł - więc należy spodziewać się wydatku rzędu 1000-1200zł na nową migawkę - a kiedy to już nie wiadomo - czyli na aparat trzeba mieć zarezerwowane ponad 5000zł

Jak napisałem puszka poszła do filmowca więc jemu przebieg robi dużo mniej niż fotografowi. Poza tym jest w pełni świadomy przebiegu.

5dmk1 jeszcze można wyrwać z sensownym przebiegiem na poziomie 30-40tyś zdjęć za cenę 2800zł-3500zł (zależnie co w zestawie - dodatkowe baterie, grip, karty CF itp.) i uważam że jest to cena adekwatna do przebiegu i stanu. natomiast nie rozumiem zakupu 5dmk1 z przebiegiem 100tyś zdjęć za cenę 3000zł - to już nie warto, max co można zapłacić za ten sprzęt to 2300-2500zł.

Wiara w 7letni aparat z segmentu (jak na Polskie warunki i tamte czasy) PRO z przebiegiem 30tys. od amatora co cykał zdjęcia na wakacjach dzieciom i żonie można ustawić niemalże w jednej linii z wiarą w świętego mikołaja, zębową wróżkę, elfy, smoki, czy w bezwypadkowe 10 letnie BWM z niemiec, z przebiegiem 100tys. km od 70 letniego dziadka i inne tym podobne. Mogą się takie aparaty zdarzyć - owszem, ale jak patrze na allegro to nagle 90% 5DmkI pochodzi od amatorów. Może, ale obstawiam, że w znakomitej większości są oni 2-3-4 właścicielem tej puszki a te 30tys. to na drugiej bądź już trzeciej migawce. Tak znam 4 amatorów co maja obecnie 5D1, ale wszyscy są którymś z kolei właścicielem i żadna z tych puszek nie ma przebiegu 30-40tys. na pierwszej migawce.

Natomiast znam 2 amatorów co mają 5D2 o niskim przebiegu.

I prędzej uwierzę w 5D2 z przebiegm 30tys od amatora niż w takie samo 5D1. Dlaczego? Bo jednak realia ekonomiczne 7lat temu a 3,5 roku temu były o wiele inne. A po premierze te puszki kosztowały mniej więcej tyle samo, tylko, że sytuacja ekonomiczna (patrz pensje w 2005 a 2008 jednak się już sporo różniły). Poza tym patrząc po tym forum chociażby amatorzy, posiadacze 5D1 zaczęli się pojawiać dopiero po premierze 5D2 (czyli, że nabyli aparat używany, z dużą dozą prawdobodbieństwa od profesjonalisty, już z przebiegiem 40tys. i więcej lub dużo więcej). Natomiast aż byłem zdziwiony ile ludzi, z dużym odsetkiem amatorów wyczekiwało na 5D2 w okresie, kiedy go nie było a tematem się interesowałem mocno bo sam kupowałem mkII w wakcje 2009 kiedy kolejki po niego były niebotyczne. Może też głupia sprawa ale też patrząc po stopkach - przed premiera 5D2 "zadeklarowanych" użytkowników 5D1 było jak na lekarstwo, a jak byli to często daleko im było do amatorów. Natomiast jeżęli chodzi o 5D2 to tutaj to wygląda zupełnie inaczej. Od początku amatorów było bardzo duży (profesjonalistów, również) i coraz więcej amatorów, którzy kupili nowe 5D2 przybywało (niestety nowych 5D1 już kupić nie było można)

Fakt przyznam że jak na dzień dzisiejszy miał bym kupować FF to pewnie brał bym 5dmk2 z racji na więcej pikseli. W innym wypadku nie posiadając szkieł pod FF brał bym 5dmk1 i kasę przeznaczał na szkła.

A ja bym brał 5D2 nie tylko ze względu na ilość pikseli, tylko ze względu na to iż w świętego mikołaja, niebite 10 letnie BMW z niskim przebiegiem od niemca i 7letnie 5D1 od amatora z przebiegiem 30tys. nie wierzę :D
Oraz dlatego, że 5D2 to ogólnie o wiele lepszy aparat (co nie oznacza, żę uważam 5D1 za zły) - Ci, co twierdzą inaczej to po prostu w większości ludzie, których na 5D2 nie stać i starają się udowodnić za wszelką cenę, że 5D2 nie jest wcale lepszy ani wart swoje ceny.
Taka forma pocieszania samego siebie ;)

matijaz
03-12-2012, 16:38

Np. czyszczenie matrycy i mapowanie syfów na matrycy :) Dla mnie mega pożyteczna funkcja. 5dmk1 nie jest zły, tylko przestarzały.

jasiorzaca
03-12-2012, 18:44
Np. czyszczenie matrycy i mapowanie syfów na matrycy :) Dla mnie mega pożyteczna funkcja. 5dmk1 nie jest zły, tylko przestarzały.

Ale i przestarzałym sprzętem (5d1) da się radę w miarę komfortowo robić zdjęcia :) ps mi się udało kupić 7 letniego z przebiegiem 15 tys w sklepowym stanie :D

VomitroN
03-12-2012, 19:12
Ale i przestarzałym sprzętem (5d1) da się radę w miarę komfortowo robić zdjęcia :) ps mi się udało kupić 7 letniego z przebiegiem 15 tys w sklepowym stanie :D

Jak to "w miarę komfortowo"? A co w wpływa na fakt, że ten komfort jest niepełny?

Sempoo
03-12-2012, 19:38
Da się komfortowo, wiadomo - ale 5D3 jest jednak duużo bardziej komfortowy ;)

horak
03-12-2012, 19:47
Niektórym może przeszkadzać wyświetlacz na którym nic nie widać, mimo wszystko spore szumy na wysokim iso pomijając już małą liczbę pixeli. To może wpływać na komfort pracy.

Bolek02
04-12-2012, 18:17
Da się komfortowo, wiadomo - ale 5D3 jest jednak duużo bardziej komfortowy ;)

Amator raczej nie kupi 5D3, bo po co - chyba, że nie ma co z pieniędzmi robić.
Choć to indywidualna sprawa, ja zawsze jednak wolę nowy sprzęt i jak można wychaczyć nowy 5D2 od TIP-a za 6500zł to trzeba brać :)

--- Kolejny post ---

Niektórym może przeszkadzać wyświetlacz na którym nic nie widać, mimo wszystko spore szumy na wysokim iso pomijając już małą liczbę pixeli. To może wpływać na komfort pracy.

Jak sie przyzwyczaisz, to na takie niuanse nie będziesz zwracał uwagi - plastyka obrazka wszystko zrekompensuje :)

kurczeblade
04-12-2012, 19:51

a jest możliwość sprawdzenia ile razy już migawka była wymieniana ? :)

dejneks
04-12-2012, 23:58
Jest możliwość sprawdzenia przebiegu aparatu jeżeli chodzi o zdjęcia, a jak się ma do tego tryb filmowania migawka/matryca zużywa się tak samo jak podczas zdjęć? Czy filmy ujęte są w przebiegu czy można to jakoś sprawdzić?

przemo_k
05-12-2012, 00:19
Wiara w 7letni aparat z segmentu (jak na Polskie warunki i tamte czasy) PRO z przebiegiem 30tys. od amatora co cykał zdjęcia na wakacjach dzieciom i żonie można ustawić niemalże w jednej linii z wiarą w świętego mikołaja, zębową wróżkę, elfy, smoki, czy w bezwypadkowe 10 letnie BWM z niemiec, z przebiegiem 100tys. km od 70 letniego dziadka i inne tym podobne. Mogą się takie aparaty zdarzyć - owszem, ale jak patrze na allegro to nagle 90% 5DmkI pochodzi od amatorów. Może, ale obstawiam, że w znakomitej większości są oni 2-3-4 właścicielem tej puszki a te 30tys. to na drugiej bądź już trzeciej migawce. Tak znam 4 amatorów co maja obecnie 5D1, ale wszyscy są którymś z kolei właścicielem i żadna z tych puszek nie ma przebiegu 30-40tys. na pierwszej migawce.

Natomiast znam 2 amatorów co mają 5D2 o niskim przebiegu.

I prędzej uwierzę w 5D2 z przebiegm 30tys od amatora niż w takie samo 5D1. Dlaczego? Bo jednak realia ekonomiczne 7lat temu a 3,5 roku temu były o wiele inne. A po premierze te puszki kosztowały mniej więcej tyle samo, tylko, że sytuacja ekonomiczna (patrz pensje w 2005 a 2008 jednak się już sporo różniły). Oraz dlatego, że 5D2 to ogólnie o wiele lepszy aparat (co nie oznacza, żę uważam 5D1 za zły) - Ci, co twierdzą inaczej to po prostu w większości ludzie, których na 5D2 nie stać i starają się udowodnić za wszelką cenę, że 5D2 nie jest wcale lepszy ani wart swoje ceny.
Taka forma pocieszania samego siebie ;)

Absolutnie zgadzam się z powyższym, jednak ... myślę że zdarzają się 5mk1 z niskim przebiegiem. Ja z kolei znam osoby ktore takową puszke posiadają i faktyczne przbiegi to 40-50 tys na pierwszej migawce. Dwie takie osoby znam :)
Faktem jest że realia finansowe w 2005 były inne ale nie oznacza to ze wtedy nie bylo ludzi ktorych nie bylo stac na 5d.

--- Kolejny post ---

Choć to indywidualna sprawa, ja zawsze jednak wolę nowy sprzęt i jak można wychaczyć nowy 5D2 od TIP-a za 6500zł to trzeba brać :)

Kwestia zasobności portfela.

crazy
05-12-2012, 01:14
Takiego dzisiaj znalazłem rozynka

FOTO TANIEJ Canon EOS 5D Jak nowy RATY GWARANCJA (2833977486) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/foto-taniej-canon-eos-5d-jak-nowy-raty-gwarancja-i2833977486.html)

michael_key
05-12-2012, 09:30

FOTO TANIEJ Canon EOS 5D Jak nowy RATY GWARANCJA (2833977486) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/foto-taniej-canon-eos-5d-jak-nowy-raty-gwarancja-i2833977486.html)
Ciekawa propozycja.

zoomi
05-12-2012, 11:50

mylisz się. kupi - niekoniecznie za 11k bo mu na to rozsądek nie pozwala a i 5d2 nadal robi zdjęcia
- ale jak będą prawie nowe po 7,5-8k to kupi :)
po co ? odpowiedź jest banalnie prosta - ma takie hobby a nie musi na nim zarabiać

KGR
06-12-2012, 10:55

Czy ktoś coś już kupwał u tego FotoTaniej?
Napisał żeby nie kupować sprzętu bez potwierdzonego przebiegu a sam nie wspomina że takie potwierdzenie ma.

Ma 2 sztuki 24/1.4L w niezłych cenach a ja na to szkło poluję dlatego pytam czy sprzedawca wart zaufania.

crazy
06-12-2012, 11:51
Napisał żeby nie kupować sprzętu bez potwierdzonego przebiegu a sam nie wspomina że takie potwierdzenie ma.

Ma 2 sztuki 24/1.4L w niezłych cenach a ja na to szkło poluję dlatego pytam czy sprzedawca wart zaufania.

Na aukcjach aparatów ma zdjęcie z serwisu nt. potwierdzenia migawki :)

KGR
06-12-2012, 13:12
Na aukcjach aparatów ma zdjęcie z serwisu nt. potwierdzenia migawki :)

poka gdzie FOTO TANIEJ Canon EOS 5D MK II Jak nowy RATY GWAR (2833690868) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/foto-taniej-canon-eos-5d-mk-ii-jak-nowy-raty-gwar-i2833690868.html)

michalab
06-12-2012, 13:43

Kiedyś kupowałem u niego 10-22 i jak już miałem sprzęt u siebie to okazało się, że miał uszkodzone mocowanie filtru, wymienił bez problemu, a nawet pozwolił wybrać sobie z kilku sztuk.

KGR
06-12-2012, 16:53
Kiedyś kupowałem u niego 10-22 i jak już miałem sprzęt u siebie to okazało się, że miał uszkodzone mocowanie filtru, wymienił bez problemu, a nawet pozwolił wybrać sobie z kilku sztuk.

to dobra wiadomość, zdaje się że to uczciwy sprzedawca. Ktoś jeszcze ma zdanie na jego temat?
Kusi mnie ta 24/1.4L u niego

crazy
06-12-2012, 20:06
poka gdzie FOTO TANIEJ Canon EOS 5D MK II Jak nowy RATY GWAR (2833690868) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/foto-taniej-canon-eos-5d-mk-ii-jak-nowy-raty-gwar-i2833690868.html)

Na tej aukcji faktycznie nie ma i jest to zastanawiające ale na pozostałych które oglądałem i link wcześniej była kartka z serwisu.

Bolek02
06-12-2012, 20:21
Widziałem kilka takich propozycji na aukcjach - 5D z przebiegami 10-20k, ale mimo wszystko ta cena nie jest niska.

obcy21
06-12-2012, 20:26
z takim przebiegiem warto kupić ale tak w cenie ok 3200zł - pewnie z 200zł by urwał kupując poza allegro :)

caanoon
12-12-2013, 19:37
dlaczego ceny używanych 5d są zawyżone na allego ? ponieważ osoby które tym handlują zawyżają je cały czas !!! jednocześnie podają tylko wybiórczo informacje o przebiegu i sposobie używania

CANON 5D markII (3775957902) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-markii-i3775957902.html)

CANON 5D MARK II KOMPLET ZADBANY IDEALNY 5d mk II (3794235409) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-komplet-zadbany-idealny-5d-mk-ii-i3794235409.html)

no i ceny cały czas wysokie

v.1958
13-12-2013, 10:25
dlaczego ceny używanych 5d są zawyżone na allegro? ponieważ osoby które tym handlują zawyżają je cały czas !!! jednocześnie podają tylko wybiórczo informacje o przebiegu i sposobie używania

CANON 5D markII (3775957902) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-markii-i3775957902.html)

CANON 5D MARK II KOMPLET ZADBANY IDEALNY 5d mk II (3794235409) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-komplet-zadbany-idealny-5d-mk-ii-i3794235409.html)

no i ceny cały czas wysokie

Zwróć uwagę, że przykłady które podajesz dotyczą nie aparatów Canon EOS 5D, a Canon EOS 5D mark II!
Dla mnie raczej niepokojąco niska jest cena tych puszek - może służyły to filmowania?

p0lish
13-12-2013, 11:25
a czy nie o to chodzi? sprzedać jak najlepiej?
jak można mieć pretensje, że ktos chce stracić jak najmniej?!

jeżeli sprzedający wycenia sprzęt powyżej ceny rynkowej to nic nam do tego. możemy próbować negocjacji i TYLE
inna sprawa to fakt, że taka osoba prędzej czy później zmięknie i aparat sprzeda

Raideur
13-12-2013, 11:43
Jak dla kogos sprzet uzywany za drogi, to moze zakupic nowy w sklepie i nie bedzie musial sie martwic gdzie i jak byl uzywany, wystarczy dolozyc pare centow i po klopocie? :mrgreen:

jaś
13-12-2013, 12:44
Te korpusy są jak auta od niemca, jeździł dziadek i tylko w niedzielę do kościoła tylko skąd ten przebieg. Dlatego korpusy kupuję nowe :).

Bolek02
13-12-2013, 14:15
Jak to ? 3650zł za używany 5D2 to drogo ? Panowie , bez żartów, to podejrzanie tanio :(

canon_user
13-12-2013, 14:25
We wrześniu tego roku, swój wyjątkowo zadbany egzemplarz 5D Mark II wraz z oryginalnym gripem, sprzedałem za kwotę 6 000,00 zł. Trochę żałuję swojej decyzji jednak tak być musiało.

jaś
13-12-2013, 15:53
Jak to ? 3650zł za używany 5D2 to drogo ? Panowie , bez żartów, to podejrzanie tanio :(

Cena realistyczna, pytanie tylko ile ślubów zrobił i ile jeszcze pociągnie.

Raideur
13-12-2013, 17:38
Te korpusy są jak auta od niemca, jeździł dziadek i tylko w niedzielę do kościoła tylko skąd ten przebieg. Dlatego korpusy kupuję nowe :).
Mylisz sie kolego i za bardzo generalizujesz, sam sprzedalem korpus 5dmkII jednemu z forumowiczow i uwierz mi ze z nim tak bylo jak piszesz, wez pod uwage ze taki amator jak ja jak nie ma czasu to nie fotografuje wiec aparat lezy na polce,a odsprzedalem bo wyszedl mk3.:lol:

Bolek02
13-12-2013, 19:57
Bywa rozmaicie i można wygarnąć porządny egzemplarz z minimalnym przebiegiem 5-10k ale wtedy trzeba zapłacić ok.5000zł. Za 3650zł nie należy oczekiwać cudów.

michael_key
14-12-2013, 21:40
(...) można wygarnąć porządny egzemplarz z minimalnym przebiegiem 5-10k ale wtedy trzeba zapłacić ok.5000zł.
Jak najbardziej. W mojej ocenie na niezakatowany egzemplarz raczej się wyda od 4500 do 5000 zł.

Roy P
15-12-2013, 13:04

Kupując używany sprzęt warto trochę pomyśleć, co dla wielu nie jest łatwe.
Jak ktoś wystawia sprzęt w cenie poniżej średniej rynkowej to zazwyczaj coś z nim jest nie tak. Np. duzy przebieg, uszkodzenia, itp. Sam rok temu sprzedawałem 5Dmk2 w świetnym stanie i na gwarancji i wystawiłem go w cenie powyżej średniej a i tak się bili. Faktem jest jednak to, że są aparaty (np. 5Dmk2), które służą do zarabiania więc jest większe ryzyko zajechanej sztuki

Raideur
15-12-2013, 15:23
Roy P Mylisz sie piszac ze sa to glownie aparaty do celow zarobkowych, choc moze w krajach jak np Polska to moze i prawda gdzie trzeba ze dwa miesiace albo i dluzej pracowac by sobie taki aparat kupic wiec ktos kto juz kupi to raczej by zarabiac?
Wiedz JEDNAK ze w krajach lePiej roziwnietych, wielu pasjonatow uzywa takie modele lub jeszcze z wyzszej polki by porobic zdjecia w czasie wolnym lub na wycieczce.:lol:

Bolek02
15-12-2013, 15:28
Nie ważne czy kupujesz aparat do celów komercyjnych czy też dla przyjemności. Cena zawsze jest wykładnią jego stanu faktycznego - wyglądu, przebiegu, wyposażenia itp. ...........
Czasem warto więcej zapłacić, jeśli stan jest wzorcowy i w pełni udokumentowany :)

becekpl
15-12-2013, 15:56
Cena zawsze jest wykładnią jego stanu faktycznego - wyglądu, przebiegu, wyposażenia itp. ...........
tak ci się tylko wydaje
nie każda okazja to oszustwo

Roy P
15-12-2013, 17:16
Roy P Mylisz sie piszac ze sa to glownie aparaty do celow zarobkowych, choc moze w krajach jak np Polska to moze i prawda gdzie trzeba ze dwa miesiace albo i dluzej pracowac by sobie taki aparat kupic wiec ktos kto juz kupi to raczej by zarabiac?
Wiedz JEDNAK ze w krajach lePiej roziwnietych, wielu pasjonatow uzywa takie modele lub jeszcze z wyzszej polki by porobic zdjecia w czasie wolnym lub na wycieczce.:lol:

Uciekło mi jedno słówko i powinno być często służą do zarabiania.
Dlatego trzeba uważać przy zakupie niektórych modeli nieco bardziej. :)
Po za tym co za znaczenie ma kto i po co kupuje taki aparat w innym kraju skoro i tak większość transakcji w Polsce odbywa się lokalnie.
Ja sam jestem amatorem i używałem 5Dmk2 a teraz mam 5Dmk3 tylko po to by pstrykać dzieciaki i widoczki :)

Raideur
15-12-2013, 20:22
Okazje sa i zawsze beda, bo ktos kto zakupuje na aparat powinienm sie z tym liczyc ze przy odsprzedazy nie otrzyma tyle ile zaplacil; wiec trzeba sobie uzmyslowic ze juz samo kupno to strata i nie ma co sie przejmowac jesli przy odsprzedazy trzeba duuuzo zmniejszyc cene, pisze oczywiscie o amatorach;)

Bolek02
15-12-2013, 21:44
tak ci się tylko wydaje
nie każda okazja to oszustwo

Nic mi się nie wydaje - to czysta ekonomia i nic więcej.
Nikt się nie pozbywa prawie nowego sprzętu za ułamek jego pierwotnej ceny.
Takie cuda to były tylko w ERZE, ale mało kto pamięta.

becekpl
15-12-2013, 22:00
a ok, to pewnie mi się wydaje ze mam fajny sprzęt, a tak naprawdę to pewnie mam małpkę;)

namoamo
15-12-2013, 23:18
Nic mi się nie wydaje - to czysta ekonomia i nic więcej.
Nikt się nie pozbywa prawie nowego sprzętu za ułamek jego pierwotnej ceny.
Takie cuda to były tylko w ERZE, ale mało kto pamięta.
Nie masz racji, na szczęście ;-)

Kolekcjoner
16-12-2013, 02:59
Doświadczenie mi pokazuje że raczej kolega Bolek02 marację.

namoamo
16-12-2013, 12:19
A moje doświadczenie pokazuje co innego. I co teraz?
Hintem słowo Bolka02 - zawsze. Otóż nie, nie zawsze :-) eot

Kolekcjoner
16-12-2013, 12:43

Że mamy inne doświadczenia? ;)
Czemu niektórym tak ciężko zaakceptować że ktoś może mieć inne zdanie w danej materii? 8-)

Merde
16-12-2013, 12:49

To trochę tak, jak z samochodami. Ja kupiłem pięcioletnie auto z przebiegiem poniżej 70 tys km.
Za cenę ZNACZNIE niższą od rynkowej (dlaczego tak tanio to już raczej nie będę ujawniał).
Auto nie było bite i kręcone i co do tego mam 100% pewności.
Czyli jednak się zdarza? Ano zdarza się. Tylko jak często? :-)

becekpl
16-12-2013, 12:53
Czemu niektórym tak ciężko zaakceptować że ktoś może mieć inne zdanie w danej materii?
i bardzo dobrze, dzięki temu ze ktoś widząc okazje podchodzi do niej jak pies do jeża, ja po prostu klikam i się ciesze;D
im więcej osób się boi tym większa szansa na wyhaczenie czegoś ciekawego
a ludzie sprzedają rzeczy z miliona powodów, i wartość sprzedawanego przedmiotu niekoniecznie jest dla nich najważniejsza

Bolek02
16-12-2013, 13:34
i bardzo dobrze, dzięki temu ze ktoś widząc okazje podchodzi do niej jak pies do jeża, ja po prostu klikam i się ciesze;D
im więcej osób się boi tym większa szansa na wyhaczenie czegoś ciekawego
a ludzie sprzedają rzeczy z miliona powodów, i wartość sprzedawanego przedmiotu niekoniecznie jest dla nich najważniejsza

To wszystko prawda co piszesz i nie zmienia to faktu, że wyjątek potwierdza regułę. Będziesz tak myślał do momentu aż się przejedziesz ( czego osobiście nie życzę Koledze ).

--- Kolejny post ---

Nie ma ludzi nieomylnych, ale prawdziwe okazje są niezwykle rzadkie i częściej można wpaść w maliny :(

Raideur
16-12-2013, 16:46
Bolek02 Moze kiedys "wpadles w maliny " stad tez takie twoje nastawienie, ale nie ma co sie odwracac tylem do dobrych okazji bo takie sa? Kiedys chcialem sprzedac samochod, ktory mi nie byl potrzebny wiec postanowilem go sprzedac szybko, w zwiazku z tym podalem bardzo atrakcyjna cene, dalo to efekt przeciwny i jeszcze bardziej wyploszylo klientow. Wiec zeby sprzedac musialem podniesc cene.;)

Bolek02
16-12-2013, 18:31
No tak wpadłem, bo każdy uczy się na błędach :( Niemniej jednak normalnie nikt rozsądny nie rozdaje fajnych rzeczy za półdarmo. Ja bynajmniej takich ludzi nie znam :(
Wracając do tematu, jest teraz sporo ofert na używki 5D2 i ceny porządnych egzemplarzy ze śladowym przebiegiem są w granicach 4800 - 5600zł, czy się to komu podoba, czy nie.
Na temat okazji się więcej nie wypowiadam, bo w życiu nie ma nic za darmo.

Łopal
16-12-2013, 23:17
Osoba dbająca o swojego 5dmk2, przy małym przebiegu i papierach raczej próbuje najpierw sprzedać tu, na forum. Obie struny zazwyczaj nie mają nic do ukrycia pod piętnem publicznego ostracyzmu i nie tylko.
A co do cen… Ceny nie moga być niskie, bo różnica pomiędzy mk2 i mk3 nie jest kosmiczna. Dobre mk2 przy przebiegach 10-30 tyś. zdjęć i dobrym udokumentowaniu mogą spokojnie kosztować 4,5-5k PLN, jak prześledzimy transakcje, to trudno się temu dziwić.
Za 3k PLN będzie sprzedawał ktoś z nożem na gardle (aczkolwiek mam mimo to wątpliwości), lub ktoś, kto będzie miał do ukrycia coś, co bardziej obeznany w sprzecie użytkownik od razu wyłapie.

jaś
17-12-2013, 09:06
Te linkowane powyżej miały przebieg ok 100000 strzałów (pytanie na której migawce) moim zdaniem za ponad 4000 to nie była żadna okazja, te okazje z niskim przebiegiem mogą być "filmowe" co też zużywa korpus pomimo pozornie niskiego przebiegu.

becekpl
17-12-2013, 11:41
co do wtop
oprócz zwykłego oszustwa na allegro, to największą wtopę zaliczyłem kupując tu na forum
co nie zmienia faktu ze okazje były /są/będą

crazy
22-12-2013, 00:18
W czwartek kupiłem MKII z przebiegiem 23 tyś zadbany z oryginalnym gripem dodatkową matówką i 2 kartami pamięci udma za 4750

krzykik
25-12-2013, 15:25
Czy warto kupować 5dII kiedy 6D jest coraz tańsze??

becekpl
25-12-2013, 15:31
moim zdaniem nie, ale co komu....

crazy
25-12-2013, 21:52
Warto :)

Bolek02
29-12-2013, 13:25
jaś skory nikt wiarygodny/ władny jak dotąd nie potwierdził tego faktu oficjalnie, należy uznać że gwarancji przebiegu dla 6D nie ma.
Wracając do zasadniczego wątku poświąteczne oferty na 5DII są jakby lekko niższe, choć porządnych egzemplarzy z bardzo niewielkim przebiegiem jak na lekarstwo i te trzymają cenę.

michael_key
29-12-2013, 16:22
Tytuł tego wątku to Ceny używanych 5D MKII. O różnicach pomiędzy 6D, a 5DII rozmawiamy tutaj (http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/canon-5d-ii-czy-6d-albo-jednak-5d-mkiii-z-86963/index63.html).

jaś
29-12-2013, 23:51
jaś skory nikt wiarygodny/ władny jak dotąd nie potwierdził tego faktu oficjalnie, należy uznać że gwarancji przebiegu dla 6D nie ma.
Wracając do zasadniczego wątku poświąteczne oferty na 5DII są jakby lekko niższe, choć porządnych egzemplarzy z bardzo niewielkim przebiegiem jak na lekarstwo i te trzymają cenę.

Dziwne że piszesz do mnie dokładnie to co powiedziałem w swoim poście, pytałem nawet serwis z żytniej w odpowiednim wątku i nic się nie dowiedziałem - napisz to tym którzy twierdzą że gwarancja istnieje. Uważam dokładnie tak samo jak ty czego wyraz dałem parę wpisów wyżej ale gdzieś poleciały znaczy moderator dokonał przesunięcia oftopa - do wątku o różnicach pomiędzy 5DII i 6D.

pawko
31-12-2015, 18:37
Moim zdaniem wcale ofert nie jest mało. Jest wręcz przeciwnie. Ofert zadbanych piątek z niskim przebiegiem jest obecnie bardzo dużo. Popyt jest już inny jak widać po zakończonych aukcjach. Sądzę, że cach back na 5d III spowodował, że ludzie postanowili zamienić puszki na nowe. Moim zdaniem ceny na 5dII są obecnie znacząco zawyżone biorąc pod uwagę ceny nowych np. 6D gdzie masz gwarancję i w razie prowadzenia działalności możesz jeszcze od ceny odliczyć co nie co. Pozdrawiam.

robertskc7
31-12-2015, 18:58
Aż strach pomyśleć ile będą warte 6D do po kilku latach.

luso
03-01-2016, 14:40
Tak, wydaje mi sie, ze upłyneło trochę czasu i mamy przeceny. W tym momencie moża znaleźć zadbane 5d2 za 3500 PLN. Sytuacja pewnie jeszcze się zmieni po oczekiwanej premierze 5d4...

atze
09-01-2016, 21:54
Kiedy będzie premiera 5d4? Przewidujecie, że ceny spadną bardziej? Teraz 5d2 można kupić w kwocie do 3800zł z przebiegiem 16, 36, 53, 65tys.

Element7th
09-01-2016, 22:17
Nie liczyłbym na jakiś wielki spadek cen mk2 po wprowadzeniu mk4. To jest zupełnie inna półka, skierowana do innej grupy użytkowników. Bardziej sam czas będzie miał wpływ na ceny...