Zobacz pełną wersję : Optymalizator jasnośći 5d mk III
Witam, szukam info na temat zasadności bądź jego braku używania w 5d III optymalizatora jasności, więc jeżeli śmiecę to poproszę o link (doczytam) a jeżeli nie to jak to się ma z jakością zdjęć - z opcją i bez niej - kwestia nasycenia kolorów. Pozdroawiam
Witam, szukam info na temat zasadności bądź jego braku używania w 5d III optymalizatora jasności, więc jeżeli śmiecę to poproszę o link (doczytam) a jeżeli nie to jak to się ma z jakością zdjęć - z opcją i bez niej - kwestia nasycenia kolorów. PozdroawiamCo do nasycenia kolorów, to nie zauważyłem wpływu tej opcji. Po drugie, w trybie RAW jest to dostępne tylko w przypadku wywoływania w DPP, tzn. LR i ACR nie biorą tego pod uwagę, a innych wywoływarek nie znam.
To z grubsza działa tak, że trochę wyciąga cienie/średnie tony w kontekście tego, że generalnie system pomiaru Canona "trochę niedoświetla, aby uniknąć przepaleń" (uprościłem, bo to szerszy temat ;)).
W przypadku RAW'ów jest to proces całkiem odwracalny (Optymalizator jasności) - można go wyłączyć w procesie wywołania w DPP, lub zaaplikować do zdjęcia, które wykonano bez (poprawcie mnie jeśli się mylę). Jedynie RAW'y wykonane z użyciem Priorytetu Jasnych Partii Obrazu mają zblokowany OJ.
Zasadność stosowania może wystąpić w przypadku pracy w trybie JPEG - wtedy efekt jest nieodwracalny, ale może poprawić niektóre zdjęcia. To samo oczywiście, jeśli RAW'y wywołujemy bezpośrednio do JPEG, bez dodatkowych korekt.
Krócej nie umiałem ;).
ok zakumałem, że tą opcję mogę włączyć w nowym DPP na RAW ie nazywa się to chyba light optymizer i sa trzy tryby, więc nawet jeśli mam to wyłączone na puszcze to zapisując do RAW mogę to odpalić w DPP ??
ok zakumałem, że tą opcję mogę włączyć w nowym DPP na RAW ie nazywa się to chyba light optymizer i sa trzy tryby, więc nawet jeśli mam to wyłączone na puszcze to zapisując do RAW mogę to odpalić w DPP ??Dokładnie tak, pod warunkiem, że nie miałeś włączonego w aparacie "Priorytetu Jasnych Partii Obrazu".
ok, dziękuję bardzo - wszystko jasne :)