PDA

Zobacz pełną wersję : kadrowanie - nowe zdjęcia względem starych ujęć

boru
30-11-2012, 10:49
Zupełnie nie wiem jak to sprecyzować w wyszukiwarce...dlatego nowy temat....

O co mi chodzi....a no o to że opierając się na starym zdjęciu chciałbym zrobić nowe w tym samym miejscu....temu samemu obiektowi/krajobrazowi....jak to wykadrować żeby było jak najbardziej zbliżone do oryginału? Bo przecież nie wiem dokładnie gdzie kto stał robiąc stare zdjęcie ani jakim aparatem/obiektywem (ogniskowa) 'pstrykał'...

Może są takie programy które porównują punkty i jakby przesuwają/dopasowywują kadr ? Ewentualnie jakiś pomysł z serii tips&tricks ?

Maver
30-11-2012, 11:13
Najprosciej to chyba majac stare zdjeciew rece polazic i poszukac gdziesie ustawic i z jakimi parametrami zrobic zdjecie. Pstrykasz, patrzysz, przestawiasz sie, pstrykasz znowu.
Jesli juz chcesz na komputerze porownywac zdjecia to wystarczy ze wrzucisz do PS'a, jedno ustawisz na 50% przezroczystosci i bedziesz widzial czy masz to samo na obu.

Usjwo
30-11-2012, 14:20
Jak zdjecie bardzo stare, to moze nie byc tak latwo. Aby bylo idealnie to trzeba by dobrac taki sam kat, taka sama perspektywe (a wiec ogniskowa i format) i jeszcze stanc w tym samym miejscu. Sam mam pare starych zdjec mojego miasta, ale z APS-C ciezko bedzie. Juz nie mowiac o identyfikacji miejsc. Pozostaje w zasdzie metoda prob i bledow, bierzesz zdjecie stare i przygladasz sie co masz na wyswiatlaczu.
Przy duzych zaminach miejsca fotografowanego, perspaktywa nie musi byc taka sama.

dinderi
30-11-2012, 14:29
Do takich rzeczy potrzebna jest wiedza o technikach fotografowania, jakie stosowane w czasach, kiedy powstało zdjęcie.
jeśli to sa stare zdjecia, to były wtedy w uzyciu własciwie tylko kamery wielkoformatowe. Dzisiejszy fotoamator będzie miał powazny problem, zrobić zupełnie identyczne zdjęcie, bez tej wiedzy. Fotografia wielkoformatowa, to szkoła wyższa. Mamy tu pokłony, obroty i przesunięcia, prawie niedostępne w obecnie, powszechnie stosowanych aparatach.

Można takie rzeczy symulowac w fotoszopie. Nie będzie to łatwe, ale da się.

Najważniejsze, to iść z fotografią na miejsce, znaleźć odpowiedni punkt, z którego zrobiono zdjęcie i zrobic jak najwierniejszą kopię.
To nie jest trudne, jeśli ma się jako takie obycie ze sprzętem, oraz edycją w programie graficznym.

boru
30-11-2012, 16:45
ok, dzięki za informacje...w takim razie nie pozostaje nic innego tylko próbować aż wyjdzie w zbliżonej do oryginału wersji :)