Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szukam obiektywu T&S o ogniskowej powyżej 50mm i możliwością obrotu płaszczyzny tilt

jagular
28-11-2012, 14:45
Witajcie,
jak wiadomo [?], teoretycznie Canon ma w swojej ofercie obiektyw, który spełnia te oczekiwania (TSE 90/2.8). Teoretycznie, gdyż w tym obiektywie niestety nie można obracać płaszczyzny 'tilt' wokół osi obiektywu (są "mody" na obrót tylnej części obiektywu względem przedniej, ale wymaga to rozkręcania obiektywu, więc odpada). Używając prostszych słów, w tym (i nie tylko tym) obiektywie, "mordką" możemy machać jedynie w górę i w dół - nie możemy jej "wygiąć" np. jednocześnie troszkę w lewo i w górę.

W związku z tym pytanie: czy ktoś ma taki wynalazek, w którym można obracać płaszczyzną tilt?

Są oczywiście zapewne bardzo fajne mieszki [?] z dużego formatu, w cenie jedynie parunastu K € i ważące jedynie 3+ kg, ale szukam czegoś, co jest po prostu obiektywem. Im taniej, tym lepiej, nie musi być to orgia rozdzielczości, nie musi być orgia jakości - byle się nie rozpadało w rękach ;)

wiktor2323
28-11-2012, 16:05
HARTBLEI 65mm Super-Rotator Tilt Shift Lens | HARTBLEI (http://www.hartblei.com/lenses/lens_65mm.htm) Spójrz na to :)Jego chyba można obracać :)

jagular
28-11-2012, 17:56
Problemem z Hartblei jest to, że nie jest [już] produkowany i nie ma możliwości zakupu u producenta.
Prawdopodobnie z tego powodu ceny na ebayu...są ciekawe :)

jagular
03-05-2013, 12:40
Dla tych, którzy będą szukali tego samego, co ja: zdecydowałem się kupić Canona TS-E 90/2.8.

Ten obiektyw ma możliwość obrotu płaszczyzny tilt & shift (wokół osi obiektywu) - informacja, którą podałem wyżej, jest nieprawdziwa.

Nie ma za to możliwości łatwej zmiany kąta pomiędzy płaszczyznami tilt & shift (trzeba rozkręcać i przestawiać obiektyw), jest to jednak dla mnie niepotrzebne.

Jakby ktoś miał jakieś pytania o tego TS-E, służę odpowiedziami.