Zobacz pełną wersję : Aparat typowo amatorski, dla amatora
Witacie, niedługo stanę przed wyborem aparatu i chciałbym się poradzić. Kiedy czytam wątki na tym forum to zazwyczaj interesujące mnie zaczynają się w sposób następujący: "jestem amatorem ale chcę się uczyć", ja się nie chcę uczyć. Poszukuję aparatu do kwoty 800zł używanego czyli w grę wchodzą:
C 350D
C 400D
C 450D
C 30D
N D80
Dotychczas robiłem zdjęcia aparatem taty, Canonem bodajże A700 IS (kompakt) a później 400D kiedy sobie kupił. Nadmienię, że drogą rozliczenia dostałem w swoje łapy też C300V (analog), którym nawet fajnie mi się cykało fotki. Niestety chodzenie z kliszami do wywołania mnie nie bawi a często zdjęcia mi są potrzebne natychmiast. Z okazji Bożego Narodzenia chciałem sobie sprawić pod choinkę aparat cyfrowy. Pewnie zaraz się posypią odpowiedzi, żebym brał kompakta ale IMHO są za wolne, brak im manualnego focusa. Nie ukrywam, że absolutnie nie interesuje mnie nauka fotografowania, nigdy nie korzystałem i nie będę korzystał z manualnych ustawień. Potrzebuję aparatu robiącego szczegółowe zdjęcia, szybkiego bo interesują mnie też zdjęcia seryjne. Chciałbym uzyskać efekt podobny do mojej 300V, zdjęcia wyszły bardzo fajne, nawet w parze z obiektywem 18-55 (chyba tym kitowym od taty 400D). W przyszłości mam zamiar dokupić sobie obiektyw do macro i jeden szerokokątny. Na daną chwilę mógłbym sobie pozwolić na body Canona, takie do którego pasują obiektywy od 400D albo tego Nikona z kitowym szkłem. Na pewno nie mam zamiaru korzystać z autofocusa bo nie sądzę, że którykolwiek z aparatów będzie w magiczny sposób wiedział na co chcę wyostrzyć obraz.
Podsumowując w kilku słowach:
samo body dla obiektywów z C400D lub body + kit. Jak najlepsze tryby predefiniowane, bez autofocusa. Chyba dobrze opisałem problem. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i podpowiedzi.
PS. Zapomniałem dopisać, kwestia "najlepiej pomacaj i sam sobie dobierz" nie istnieje, nie mam problemów z użytkowaniem rzeczy ciężkich czy nieleżących w dłoni. Poza tym, nie mam jak pomacać niczego poza 300V i 400D a oba mi pasują.
xxkomarxx
27-11-2012, 21:09
Co ja mam Ci poradzić. Wiesz czego chcesz a jak lubisz coś co będzie pewnie leżało w ręce to 30d. Szukaj tylko niezajechanej sztuki żeby ci posłużyła
Na temat nikona się nie wypowiem bo jakoś mi nie leżą.
michael_key
27-11-2012, 21:17
Jeśli rozważasz D80 od Nikona to wg mnie w Canonie skup się nad 30D.
Na pewno nie mam zamiaru korzystać z autofocusa bo nie sądzę, że którykolwiek z aparatów będzie w magiczny sposób wiedział na co chcę wyostrzyć obraz.
Padłem...
Jeżeli masz zamiar używać szkła tylko manualne kup Pentaxa K10D i manualne szkła.
Może nie tyle rozważam co stać mnie na niego. Znajdę za tą cenę aparat z obiektywem Jupiter 135/3.5. i przebiegiem ok 50k. (czy to dużo?). Z ciekawszych rzeczy to za 700zł jest 450D z kitem. A z kolei 30D zaczynają się od 700 za samo body (ale obiektyw narazie mogę pożyczyć)
EDIT. Do 800zł nie ma żadnego K10D, są K100D.
xxkomarxx
27-11-2012, 21:28
Padłem...
Jeżeli masz zamiar używać szkła tylko manualne kup Pentaxa K10D i manualne szkła.
Napisane jest że canon albo nikon po co pakować tu pentaxa.
michael_key
27-11-2012, 21:29
A z kolei 30D zaczynają się od 700 za samo body (ale obiektyw narazie mogę pożyczyć)
No i masz rozwiązanie.
xxkomarxx
27-11-2012, 21:30
I to by chyba była najlepsza opcja.
Podłączam się do pytania - co jest lepszą opcją dla kompletnego laika 20D czy 400D ?
xxkomarxx
27-11-2012, 21:38
Podłączam się do pytania - co jest lepszą opcją dla kompletnego laika 20D czy 400D ?
Dla mnie wybór byłby prosty. 20d (tylko w dobrym stanie)
Może nie tyle rozważam co stać mnie na niego. Znajdę za tą cenę aparat z obiektywem Jupiter 135/3.5. i przebiegiem ok 50k.
Jeżeli piszesz tu o nikonie, to musisz wiedzieć, że one nie lubią szkieł M42. Nie będziesz miał nieskończoności, a przejściówka z soczewką to zła droga.
Na pewno nie mam zamiaru korzystać z autofocusa bo nie sądzę, że którykolwiek z aparatów będzie w magiczny sposób wiedział na co chcę wyostrzyć obraz.
Ale po to chyba służą punkty ostrości. Spust migawki do połowy blakująć AE i możemy przekadrować, ostrość zostanie tam, gdzie chcemy... :?:
Może zamiast aparatu kup sobie rower bez kierownicy, bo po co kierownica skoro i tak w magiczny sposób nie będzie wiedzieć gdzie chcesz jechać :mrgreen:
Ja bym kupił albo 10D ( piękny obrazek - ale nie pasuje szkła EF-S) albo 30D . Mam straszny sentyment do 10D i IMHO robi piękne fotki z dobrym szkłem. Nawet lepsze niż mój 7D. Wolałbym 10D i fajne stałki niż 50D i zooma .
Może zamiast aparatu kup sobie rower bez kierownicy, bo po co kierownica skoro i tak w magiczny sposób nie będzie wiedzieć gdzie chcesz jechać :mrgreen:
Rower nie ma algorytmu odpowiadającego za samodzielne dojechanie gdziekolwiek. To tak jakby kupować aparat ze szkłem powiększającym zamiast obiektywu. Zdjęcie pewnie zrobisz, tylko jakim kosztem. Z Twojego postu mógłbym wywnioskować, że aparat się kupuje tylko dla autofocusa? Nie wiem czy przeczytałeś ale stawiam na automatykę ekspozycji przy czym nie potrafię ustawić aparatu tak, aby poprawnie focusował, dlatego dużo lepsze efekty uzyskiwałem na manualnym ostrzeniu. Twoje porównanie do niczego nie prowadzi, zamiast tego może wytłumacz mi dlaczego mam nie kupować aparatu skoro nie będę korzystał z AF? no offence
xxkomarxx
28-11-2012, 15:51
Rower nie ma algorytmu odpowiadającego za samodzielne dojechanie gdziekolwiek. To tak jakby kupować aparat ze szkłem powiększającym zamiast obiektywu. Zdjęcie pewnie zrobisz, tylko jakim kosztem. Z Twojego postu mógłbym wywnioskować, że aparat się kupuje tylko dla autofocusa? Nie wiem czy przeczytałeś ale stawiam na automatykę ekspozycji przy czym nie potrafię ustawić aparatu tak, aby poprawnie focusował, dlatego dużo lepsze efekty uzyskiwałem na manualnym ostrzeniu. Twoje porównanie do niczego nie prowadzi, zamiast tego może wytłumacz mi dlaczego mam nie kupować aparatu skoro nie będę korzystał z AF? no offence
Niektórzy piszą coś tylko żeby popisać. Pytałeś i kilka osób odpowiedziało rzeczowo. Resztą nie ma co się przejmować. Masz sprecyzowaną potrzebę. AF nie jest dla Ciebie priorytetem i ok nie wiem dlaczego niektórzy chcą innych na siłę uszczęśliwiać.
Z tych których wymieniłeś, zdecydowanie 30D - to wciąż bardzo dobry korpus.
@sshpaq 20D, chociaż warto troszkę dołożyć do 30ki, które pewnie są dzisiaj do znalezienia w lepszym stanie niż 20tki (pomiar punktowy światła, zmiana ekspozycji o 1/3, korpus magnezowy).
Wcisnę swoje 2 grosze.
"Podsumowując w kilku słowach:
samo body dla obiektywów z C400D lub body + kit. Jak najlepsze tryby predefiniowane, bez autofocusa. Chyba dobrze opisałem problem. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i podpowiedzi."
Niby jak ustawiasz ostrość? Chyba, że kupisz matówkę z klinem i rastrem o ile się da, ale w c400d raczej niewymienna.
Nie bardzo rozumiem toku myślenia. Popraw mnie jeśli jestem w błędzie:
Chcesz kopić aparat (np c400d) + obiektyw kitowy i chcesz ostrzyc manualnie? Masochizm^n. W niemal 100% af (+ tryb auto) da lepsze rezultaty niż kręcenie pierścieniem af " na oko". Mydło, a nie zdjęcia.
Nie zrozum mnie źle, nie najeżdżam, zwyczajnie nie rozumiem o co kaman.
Kup 20d/30d, oby nie zajechany. Na alledrogo masz puszki w śmiesznych cenach, czasami w zestawie z jakimś 17-50 od tamrona, czy 50/1.8.
Idę o zakład, że jeśli ktoś nie wciśnie Ci szajsu to będziesz megazadowolony!
Edit @efbiaye popieram zapomniałem, że 30stka ma możliwość ustawienia czułości co 1/3
Moje rozumowanie wynika z tego, że będąc na wakacjach ja robiłem zdjęcia swoją 300V z obiektywem 18-55 (taki od 400D bez stabilizacji) a mój tata swoją 400D z obiektywem ze stabilizacją z tego co pamiętam kitowym z włączonym autofocusem. Każde zdjęcie aparat ostrzył tam, gdzie miał najlepsze odbicie światła przez co zdjęcia wyszły znacznie gorzej od moich. Swoją drogą jak ostrzyłem manualnie to też mi mrugała kropka od pomiaru światła ale nie zawsze ten punkt odpowiadał punktowi ostrzenia (nie wiem czy dobrze opisuję). Jeśli jestem w błędzie, popraw mnie odpowiadając na pytanie czy aparat na automatycznych ustawieniach idzie ustawić tak, żeby ostrzył na wskazane miejsce mimo że najlepszy pomiar światła jest w innym punkcie.
EDIT. ten pomiar światła to ja to sobie tak przetłumaczyłem, doczytałem w specyfikacji że to pomiar AF
Moje rozumowanie wynika z tego, że będąc na wakacjach ja robiłem zdjęcia swoją 300V z obiektywem 18-55 (taki od 400D bez stabilizacji) a mój tata swoją 400D z obiektywem ze stabilizacją z tego co pamiętam kitowym z włączonym autofocusem. Każde zdjęcie aparat ostrzył tam, gdzie miał najlepsze odbicie światła przez co zdjęcia wyszły znacznie gorzej od moich. Swoją drogą jak ostrzyłem manualnie to też mi mrugała kropka od pomiaru światła ale nie zawsze ten punkt odpowiadał punktowi ostrzenia (nie wiem czy dobrze opisuję). Jeśli jestem w błędzie, popraw mnie odpowiadając na pytanie czy aparat na automatycznych ustawieniach idzie ustawić tak, żeby ostrzył na wskazane miejsce mimo że najlepszy pomiar światła jest w innym punkcie.
EDIT. ten pomiar światła to ja to sobie tak przetłumaczyłem, doczytałem w specyfikacji że to pomiar AF
A wystarczyło przeczytać instrukcje obsługi. Gdybyś ją przeczytał to wiedziałbyś, że mój post o rowerze był tak samo głupi jak twoje wywody o AF.
Jeśli chcesz ostrzyć ręcznie to kup aparat w którym da się wymienić matówkę na precyzyjną :)
Niekiedy warto się uczyć. Czy myślisz, że te wszystkie zdjęcia (a przynajmniej większość), które możesz oglądnąć na forum, czy gdziekolwiek są dziełem przypadku tzn. automatycznego wyboru punktu AF :)
Zmień, na ręczne wybieranie, ustaw na punkt w którym chcesz ostrzyć, naciśnij spust do połowy i ... nie będę dalej pisał bo nie ma sensu ;)
olek.tbg
28-11-2012, 17:30
A miałeś ustawiony jeden punkt ostrości czy wszystkie naraz?
Popieram, w moim500D nie polecam ostrzenia manualnego, w 400D pewnie jest podobnie
Zaczynam mieć wątpliwości o czym my tu rozmawiamy.
Ogarnij może podstawy fotografii, część dotyczącą sprzętu (cyfrowego)- nie pisze tego złośliwie.
Pozdrawiam
Nie mam nic przeciwko konstruktywnej krytyce.
@tlustyx było od razu o matówce powiedzieć, dla kogoś kto uważał, że skoro wyszły dobre zdjęcia analogiem to tą samą metodą wyjdą dobre cyfrówką. Zapoznałem się z tematem matówki i chyba wiem co miałeś na myśli.
@reszta dobrze, więc postawmy problem w ten sposób: kupuję aparat z obiektywem kitowym, domyślam się że nie zauważę różnicy w jakości zdjęć na pełnym automacie bez stosowania podstaw. Pytanie brzmi czy można jednoznacznie określić który z aparatów będzie robił ładniejsze zdjęcia jak już nauczę się podstaw?
Zdecydowanie polecam 30D (mam go do dziś). W stosunku do 20D, który też miałem, ma kilka poprawek (choćby większy wyświetlacz). Poza tym łatwiej znaleźć sztukę zleżałą ale nie zajechaną niż w przypadku 20D.
Podstawowym mankamentem 30D jest to, że jak zechcesz się przesiąść na coś "nowocześniejszego" to będziesz zdeprawowany jakością wykonania korpusu i ergonomią i powrót na półkę xxxD może być bolesny.
Pomysł aby koniecznie nie używać AF w 30D uważam za ekscentryczny, który raczej nie przystoi młodemu człowiekowi ;).
Nie mam nic przeciwko konstruktywnej krytyce.
Niekiedy głupie odpowiedzi są lepsze, wystarczyła propozycja wymiany aparatu na rower i zmieniłeś zdanie co do konieczności nauki ;)
Co do aparatów to IMHO
1 30D - lepszy jakościowo, "wyższa półka" Test Canon EOS 30D - Canon EOS 30D - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/16.1-Test_aparatu-Canon_EOS_30D_Canon_EOS_30D.html)
2 450D - "niższa półka", LV - pomaga przy ręcznym (i nie tylko) ostrzeniu, tańsze kartySD, czyszczenie matrycy Test Canon EOS 450D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.html?test=aparat&test_ap=76)
Może faktycznie źle się wysłowiłem, dalej nie mam zamiaru się uczyć fotografowania, bo jeśli nawet poznam podstawy to co, mogę na siebie mówić fotograf amator? nie sądzę, prędzej powiem że jestem użytkownikiem aparatu bo nauczyłem się w podstawowym stopniu jego obsługi. Moim zdaniem od tego właśnie jest forum, żeby pokazać gdzie leży problem i zasugerować schemat działania.
Testy czytałem ale tak trochę się nie rozeznaję, poza tym opinie ludzi którzy mieli styczność z danym modelem czy marką bywają nieocenione. Teraz kilka kwestii, różnica w cenie 30D a 450D waha się między 0 a 100zł (pewnie chodzi o stan, subiektywną ocenę ceny przez sprzedającego, mniejsza o to). Trzymając się tych 100zł to czy lepiej kupić lepszy jakościowo aparat ale bez czyszczenia matrycy czy gorszy jakościowo z tym bajerem. Czytałem, że czyszczenie matrycy nie jest takie trudne tylko trzeba odpowiednich narzędzi (np nie za twardy pędzelek), prawda to?
Przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności nie jest to trudne. Swojego 30D czyszczę przeważnie raz do roku. Używam do tego pędzelka nylonowego (łatwo go naelektryzować, aby zbierał drobinki kurzu), każdorazowo dokładnie mytego i suszonego przed zabiegiem czyszczenia. Do tego mocna gruszka (do kupienia w każdej aptece).
Potem sprawdzenie rezultatu z białą kartką @F22 i jeśli trzeba powtórzenie "pędzlowania".
Oczywiście nie czyścimy przy piecu miałowym ani przy otwartym oknie :)
Z ważnych rzeczy, należy pamiętać o naładowaniu baterii, bo czytałem o przypadkach, że w trakcie czyszczenia komuś lustro opadło przycinając pędzelek i matryca była do wymiany.
Może faktycznie źle się wysłowiłem, dalej nie mam zamiaru się uczyć fotografowania
, bo jeśli nawet poznam podstawy to co, mogę na siebie mówić fotograf amator?
To czy będziesz o sobie mówił amator, czy profesjonalista nie ma większego znaczenia, liczą się zdjęcia jakie zrobisz.
Co do nauki to się grubo mylisz - pomyśl jak dużo się dziś nauczyłeś, a czytając to forum i podpowiedzi użytkowników nauczysz się jeszcze więcej ;) Nikt nie wysyła cię do szkoły :mrgreen:
Kolejna lekcja: http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/czyszczenie-matrycy-4335/index25.html
Jak przeczytasz to się dowiesz, że jest to łatwe, tylko trzeba kupić odpowiednie przyrządy.;)
Co do wyboru pomiędzy 30D, a 450D to pewnie zdania będą podzielone, ja stawiam na 30D
Edit
Polecam: http://maciejko.net/cbsearch/
stranger
28-11-2012, 21:44
Szukam aparatu dla siostry głównie do kręcenia filmów. Zdjęcia będą robione bardzo rzadko. Ma być tani i podstawowy. Czy 1100d spełni jej wymagania ?
Szukam aparatu dla siostry głównie do kręcenia filmów. Zdjęcia będą robione bardzo rzadko. Ma być tani i podstawowy. Czy 1100d spełni jej wymagania ?
To zależy jakie siostra ma oczekiwania :mrgreen:
1100d z Magic Latern od biedy ujdzie. Ale np nie podłączysz mikrofonu zewnętrznego, do tego bardzo ograniczone możliwości filmowania - szukałem i nie mogę odnaleźć tego posta;/
edit. mam http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/20d-vs-1100d-83606/index2.html#post1124390
stranger
28-11-2012, 22:06
To ma być jej początek zabawy. Chce robić filmy z podróży, zwykłe z podkładem dźwiękowym więc mikrofon nie będzie potrzebny. Zarzeka się, że nie będzie robić zdjęć ale chcę zaszczepić jej bakcyla.
To może jeszcze zapytam tak (o ile o tej godzinie mi ktoś pomoże). Jak oceniacie stan wizualny tego Canon 30D @@ TANIO 2xBAT.NIE 400d, 20d, 350d, 10d (2819239818) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-30d-tanio-2xbat-nie-400d-20d-350d-10d-i2819239818.html) aparatu? warto brać?
To ma być jej początek zabawy. Chce robić filmy z podróży, zwykłe z podkładem dźwiękowym więc mikrofon nie będzie potrzebny. Zarzeka się, że nie będzie robić zdjęć ale chcę zaszczepić jej bakcyla.
Jeśli przeboleje brak full HD, plastik obudowa, słabą ergonomię to 1100d wyjdzie tanio - nowy.
A obiektywy?
To może jeszcze zapytam tak (o ile o tej godzinie mi ktoś pomoże). Jak oceniacie stan wizualny tego Canon 30D @@ TANIO 2xBAT.NIE 400d, 20d, 350d, 10d (2819239818) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-30d-tanio-2xbat-nie-400d-20d-350d-10d-i2819239818.html) aparatu? warto brać?
Negatywne 3 / 23. Ciekawe czemu nie podał przebiegu migawki...
stranger
28-11-2012, 22:30
Z obiektywów zastanawiałem sie nad oddaniem jej swojego Tamrona 17-50 2.8. I tak zalega w torbie a na dobry początek chyba powinien być jak ulał ?
Nie warto. Ja sprzedałem przedwczoraj moje 30D w idealnym stanie za 800 zł . Poczekaj a trafisz coś w idealnym stanie .
Z obiektywów zastanawiałem sie nad oddaniem jej swojego Tamrona 17-50 2.8. I tak zalega w torbie a na dobry początek chyba powinien być jak ulał ?
Do filmowania i tak nie będzie używała AF, więć tamron bardziej do zdjęć. A videofon to jakaś stałka dobra, m42 czy samyang 35/85 1,4 wersje video (większa frajda z małą go)
stranger
28-11-2012, 22:53
A jak w tych samyangach z szczelnością obudowy ? Nie słyszałem zbyt pochlebnych opinii.
A jak w tych samyangach z szczelnością obudowy ? Nie słyszałem zbyt pochlebnych opinii.
Chorobcia w 35 i 85 nie wiem. W s8 było, s14 jest ok.
stranger
28-11-2012, 23:06
A z m42 na szeroki kąt moglbys mi cos polecic ?
To może jeszcze zapytam tak, na coś konkretnego należy zwracać uwagę kupując aparat? rozumiem, że konieczny jest przebieg a jeśli zaszła wymiana migawki to jakiś dokument i przebieg nowej ale co poza tym?
Zwróć uwagę na porządne fotki sprzętu który kupujesz i to takie na których faktycznie widać co kupujesz. Jeśli masz wątpliwości, poproś sprzedającego o udostępnienie fotek w wysokiej rozdziałce. Jeżeli masz możliwość to sprawdź czy możliwy jest odbiór osobisty lub obejrzenie sprzętu przed jego kupnem.
Poza tym oceń reputację sprzedawcy, poczytaj komentarze, sprawdź jego staż na Allegro. Ja zakładam, że skoro ktoś ma konto do kilku lat i kilkanaście pozytywów ze sprzedaży to jest bardziej wiarygodny niż ktoś kto ma konto od 2 miesięcy i 100 pozytywów za jakieś sprzedane pierdoły.
dopytałem o przebieg aparatu z linka, osoba ta twierdzi iż w 2010 miał 34tyś i przez te dwa lata u niego zrobił ok 12 tyś ale skoro wizualnie negatywnie oceniony to raczej nie brać? Z mojego punktu widzenia wygląd nie ma znaczenia (bez skrajności), kwestia tego czy może on określać jak aparat był traktowany?
stranger
29-11-2012, 12:40
Najlepiej by było aparat zobaczyć przed kupnem. Popstrykać parę zdjęc, obejrzeć z góry w dół. Czy nie usyfiony wewnątrz. Ja niczego w ciemno nie biorę.
No zgodzę się tylko zbytnio przypuśćmy 400km w jedną stronę mi się nie uśmiecha robić. Jakby to było 30-50km to jeszcze mogę dojechać, autko na gaz jeździ ale dalej to też znaczna strata mojego czasu. Poza tym średnio mogę się gdzieś dalej ruszać do końca roku - operacja. Aparat z linka traktuję jako przykład, wyznacznik jaka szansa jest że aparat nie był walony o krawężnik :)
stranger
29-11-2012, 12:53
Ja szczerze mówiąc nie wziął bym 30d z przebiegiem 50tys. Można czasem dopaść na ebay.de z przesyłką za 1000zł ale przebieg 5000-10000 zdjęć
Nie stać mnie na taki wydatek, maksymalnie jestem w stanie dać 800zł za body plus oczywiście wysyłka. Taty 400D ma nacykane nawet nie 1k zdjęć u niego a ma ją prawie rok. Nie sądzę żebym robił tyle zdjęć, ale nawet zakładając 500 zdjęć miesięcznie to wychodzi 6k rocznie, żeby dobić matrycę bym musiał aparatu używać przez blisko 10 lat. Czy przebieg ma aż taki wpływ na użytkowanie aparatu? tzn. czy odbija się to na jakości zdjęć albo na zużyciu matrycy? a może im mniejszy przebieg tym mniejsze prawdopodobieństwo jakiegoś uszkodzenia matrycy przez użyszkodnika?
Matryca się nie zużywa, a przynajmniej ja nigdy o takim zjawisku nie słyszałem. Co najwyżej można ją uszkodzić mechanicznie lub jakimś silnym źródłem światła (laser etc.)
Chodzi o ilość cykli migawki. Jest to mechaniczny zespół części i zwyczajnie się zużywa. Nie ma reguły ile wytrzyma, jak dobrze poszukasz, to znajdziesz na forum info, że niektórym wyzionęła ducha po paru tysiącach klapnięć, innym wystarczyło na 200 tys. klapnięć i więcej :)
Logicznym jest, że skoro coś jest nowsze to ryzyko wystąpienia awarii jest raczej mniejsze.
Przejęzyczenie, chodziło mi o migawkę a nie o matrycę.
A tak z ciekawości zapytam jaki jest odpowiednik 30D w Nikonie? D80 już odrzuciliśmy.
Chciałbym serdecznie podziękować za pomoc zarówno w tym wątku jak i na prv. Jestem teraz szczęśliwym posiadaczem 40D - czas zajrzeć w instrukcję :)
ooo, no to gratulacje, lepszego wyboru dokonać nie można chyba. sam chętnie nabędę 40D czas się przesiąść z 20D