PDA

Zobacz pełną wersję : sterowanie z poziomu komputera

pepe123
26-11-2012, 16:15
posiadam Canona Digital Ixus 750 i chcę robić nim zdjęcia z poziomu komputera. Czy jest to możliwe? Jaki software jest wymagany

piast9
26-11-2012, 17:43
Jak dotąd, we wszystkich Canonach jakie posiadałem, pomagało skorzystanie z oprogramowania dołączonego do aparatu. Camera Window ma zakładkę Remote Shooting,

pepe123
27-11-2012, 13:46
mam CameraWindow DC 8.8 dla systemu Windows i nie widze tam tej zakladki

obcy21
27-11-2012, 19:18
a jest jakieś rozwiązanie dla windows 7 64bit i 5dmk1 ? już mi ręce opadają cięgle wywala komunikat:"Camera is not recognized"
Czy jest jakiś program którym mogę robić zdjęcia i one od razu są widoczne na monitorze komputera? (połączenie po kablu)

piast9
27-11-2012, 19:53
Nie wiem jak dla 5dmk1 ale dla 350D rozwiązaniem jest tryb Windows XP. Trochę kombinowane ale działa.

Merde
27-11-2012, 19:54
a jest jakieś rozwiązanie dla windows 7 64bit i 5dmk1 ? już mi ręce opadają cięgle wywala komunikat:"Camera is not recognized"
Czy jest jakiś program którym mogę robić zdjęcia i one od razu są widoczne na monitorze komputera? (połączenie po kablu)

Od razu w sensie tuż po naciśnięciu spustu migawki, czy od razu w sensie widać podgląd na żywo?

agaiso
26-04-2013, 21:44
tak przy okazji: czy może ktoś wie jak sprawić aby Windows 8 / 64 bit zobaczył Canona 5d Mk1 ????

Piast9 a co masz na myśli pisząc "rozwiązaniem jest tryb Windows XP"

piast9
26-04-2013, 21:55
Piast9 a co masz na myśli pisząc "rozwiązaniem jest tryb Windows XP"
Miałem na myśli właśnie to co napisałem. W lepszych wersjach windows 7 w ramach licencji na system była możliwa do stworzenia wirtualna maszyna pracująca pod windows XP czyli tenże tryb XP (XP mode). W windows 8 to już nie takie proste/legalne ale się podobno też da. Poszukaj sobie googlami.

agaiso
26-04-2013, 22:36
chętnie poszukam ale musze wiedzieć co... czy to ma być wirtualna maszyna na windows 8/64 bit? i czy jest taka wirtualna maszyna Vista/32 bit na Win8/64 (tak wiem że vista to ***** ale LR4 nie pójdzie mi na XP). Jeden problem wyrasta z drugiego.... a na wsparcie support canona nie ma co liczyc
Nie jestem w stanie pojąć jak można umyślnie skomplikować tak prostą czynność jak podłączenie na kablu aparatu do PC.

piast9
26-04-2013, 22:50
Instalujesz maszynę wirtualną z XP tylko do uruchamiania programów wymagających XP. LR możesz sobie odpalać pod systemem zasadniczym a nie w maszynie wirtualnej.
A umyślna komplikacja o której mówisz to po prostu sztuczne postarzanie produktu przez wywalanie jego wsparcia pod nowymi systemami operacyjnymi. Canon w tym jest dobry ale nie tylko on.

agaiso
26-04-2013, 23:41
Instalujesz maszynę wirtualną z XP tylko do uruchamiania programów wymagających XP. LR możesz sobie odpalać pod systemem zasadniczym a nie w maszynie wirtualnej.
A umyślna komplikacja o której mówisz to po prostu sztuczne postarzanie produktu przez wywalanie jego wsparcia pod nowymi systemami operacyjnymi. Canon w tym jest dobry ale nie tylko on.
Ok dziękuje za szybką odp- ale ja chce robić foto od razu do LR4 który się nie uruchomi pod XP bo Adobe wypuściło ten program pod systemy wyższe równe od Vista32 więc "wirtual XP" chyba nie rozwiąże problemu. A co do reszty to wczytuje się w forum i jest już założony ciekawy wątek "archeologiczny": http://www.canon-board.info/software-14/gdzie-sa-sterowniki-dla-canona-5d-pod-windows-vista-64-bit-z-36172/

Przełączenie PC connect na Print/PTP to sprawa genialna i skuteczna więc już mogę zgrać foty do PC. Ciągle jeszcze nie rozwiązuje to problemu fotografowania LR4. Sposób mkmelg'a i Twoje wskazówki musze dopiero przetestować ale to da mi tylko możliwość używania Camera Settings/Remote Shooting to dużo - ale ciągle niewystarczająco.

Tak - masz rację z tym sztucznym postarzaniem.