Zobacz pełną wersję : Jaką polecacie głowice do statywu?
Cześć Wam,
Jest temat o statywach, ale nie widzę wątku o głowicach 8-)
Mój wybór padł na statyw od Manfrotto 055X PRO B. Myślę, że ten model jest dość przyszłościowy 7kg udźwigu to całkiem sporo możliwości działania.
Teraz nie wiem jaką kupić do niego głowice... Oczekuje od niej dwóch rzeczy: stabilności i wygodnych rączek- czyli pewnie coś z 3D... Tylko nie wiem na jaką się zdecydować...
Jaką główce możecie mi polecić? Cenowo no to nie wiem... 300-400zł może coś dobrego się znajdzie :p
Mateusz.
25-11-2012, 00:11
Powiem szczerze że sam stoję przed wyborem dobrej głowicy 3D. Na Fotoblogi poradzili abym wziął Manfrotto 808RC4, ale jeszcze rozmyślam. Chętnie prześledzę temat.
Heilsberg
25-11-2012, 11:25
Dobrze poradzili. Mam dokładnie taki zestaw 055XPROB i 808RC4. Wygodne, da się jeszcze gdzieś niedaleko przespacerować ze sprzętem ( raczej to zestaw do wożenia a nie noszenia). Głowica sama nie jest jakaś wybitnie super precyzyjna ale i filmować się z niej dało bez problemu.
Nie wiem czy mi taka będzie odpowiadać... Filmowaniem się nie zajmuje i nie mam planów się tym zajmować.
Mateusz.
25-11-2012, 18:42
Dobrze poradzili. Mam dokładnie taki zestaw 055XPROB i 808RC4. Wygodne, da się jeszcze gdzieś niedaleko przespacerować ze sprzętem ( raczej to zestaw do wożenia a nie noszenia). Głowica sama nie jest jakaś wybitnie super precyzyjna ale i filmować się z niej dało bez problemu.
Statyw dokładnie ten sam :) Co do statywu jestem pewien - natomiast nie wiem jaka głowica. Jak Kolega wyżej również filmem nie mam zamiaru się zajmować.
jan pawlak
25-11-2012, 19:48
Przeszedłem chyba przez wszystkie typy głowic.
Nie polecam kulowych.
W statywie domowym mam 804RC2, w statywie podróżnym 391RC2.
Głowica 391RC2 sprawdziła się już na kilku wyjazdach/wylotach z podpiętym 70-200/2,8. Polecam
jp
Przeszedłem chyba przez wszystkie typy głowic.
Nie polecam kulowych.
jesli Manfrotto to na pewno. ponizej magnezowych kulki tej firmy to szmelc. do tego drogi.
ale porzadna kulke Sirui czy Benro - miod-malina...
jacek_73
25-11-2012, 21:18
jesli Manfrotto to na pewno. ponizej magnezowych kulki tej firmy to szmelc. do tego drogi.
Za szerzenie podobnych herezji Kain zabił Abla, albo odwrotnie: Abel dał się zabić Kainowi. Z kulowych jest jeszcze triopo b-4 i generalnie daje radę.
...ale manfrotto jest rasowe...:)
Mateusz.
25-11-2012, 21:18
Ale czy 3D to głowica kulowa? Z tego co wiem to nie, ale mogę się mylić :) Głowice potrzebuje tylko do studia na dość ciężki sprzęt.
jacek_73
25-11-2012, 21:26
3D to nie głowica kulowa, a głowica kulowa to nie 3D. Ciężki sprzęt tzn ile? Najczęściej problemy pojawiają się przy kadrach pionowych, ale wspomniana przeze mnie głowica triopo daję spokojnie radę do 3kg.
Mateusz.
25-11-2012, 21:36
3D to nie głowica kulowa, a głowica kulowa to nie 3D. Ciężki sprzęt tzn ile? Najczęściej problemy pojawiają się przy kadrach pionowych, ale wspomniana przeze mnie głowica triopo daję spokojnie radę do 3kg.
Studio = 5d III + 70-200 i pewnie to wszystko będzie na gripie. Sam odinstalowałbym gripa podczas zdjęć na statywie, ale sprzęt jest pożyczony i nie mam takiego prawa. Statyw który posiadam to Manfrotto 055XPROB
jan pawlak
25-11-2012, 21:37
Ale czy 3D to głowica kulowa? Z tego co wiem to nie, ale mogę się mylić :) Głowice potrzebuje tylko do studia na dość ciężki sprzęt.
.
W głowicach kulowych musisz kierunek w pionie i kierunek w poziomie ustawić razem i jednym zaciskiem sie je unieruchamia.
Teoretycznie jest to szybsze.
W głowicach 3D są osobne regulacje/zaciskanie każdego kierunku mocowania/fotografowania.
Ustawienie jest trochę dłuższe ale można znacznie precyzyjniej i pewniej. Szczególnie gdy długie/cięższe obiektywy.
Mam statywy i głowice Manfrotto oraz statyw i głowicę Benro.
Sam byłem zaskoczony, ale wygląd i używanie Benro to (co najmniej jedna) klasa wyżej.
jp
Mateusz.
25-11-2012, 21:38
W takim razie w 100% chodzi mi o głowice 3D :)
jacek_73
25-11-2012, 21:40
70-200 ma mocowanie statywowe więc problem z pionowymi kadrami nie istnieje.
jan pawlak
25-11-2012, 22:03
W takim razie w 100% chodzi mi o głowice 3D :)
Jeśłi z Manfrotto to polecam 804RC2 albo 391RC2.
Zobacz na stronę np. foto7 i zobacz jakie dopuszczalne obciązenia.
Ja dodaję zawsze jakieś 30% obciązenia na wszelki wypadek.
jp
Właśnie zamierzam tę porządną kulkę Sirui K30X zamienić na rzecz Manfrotto 054M0-Q2 - dzisiaj takową zakupiłem. W Sirui męczyło mnie wieczne kręcenie "kręciołkami", które było zbyt czasochłonne jak dla mnie. Po roku wracam do frotki :)
Ale trzeba przyznać ukosom, że dobrze wykonali robotę - Sirui K30X jest bardzo precyzyjnie wykonana, żadne luzy (po roku używania) nie występują i jest dobrą alternatywą dla drogich odpowiedników spod znaku M, czy G.
ja 400L z TC na 7D stawiam na benro B-3 i spisuje sie całkiem nieźle. kolega 500L tez opiera na tej głowicy - szału nie ma ale trzyma stabilnie. wiec pod jakims 70-200 to nawet nie drgnie kula benro
Przerobiłem kilka różnych statywów i głowic. Oprócz czysto filmowych,profesjonalnych po kilka tysi nie ma nic lepszego w rozsądnej cenie niż Manfrotto.Ja na swoim wpinam 1d... (stały grip) z 300L i spokojnie mogę pić kawę.Nie ma potrzeby odejmowania 30% z Manfrotto.Możesz spokojnie dołożyć 50% i będzie OK.Tylko w supermarketach i na allegro jest chińszczyzna wytrzymująca w opisie obciązenia 25kg.Manfrotto to jedna z niewielu firm podająca nośność z olbrzymim zapasem. Kulową stosuję do monopodu (oczywiście też Manfrotto).Ale nie ma sprzętu idealnego.Manfrotto ma dwie wady.Cena i waga są wyższe od podobnych,Ale niezawodnośc ,pewność i spokój stawiam na pierwszym miejscu. Najgłupszą i najżałośniejszą minę na świecie ma człowiek który "zaoszczędził" pare setek" patrzący na leżący na betonie sprzęt za pare tysi. Dobry zestaw Manfrotto przeżyje niejedno szkło i body.Dodam jeszcze że trafiaja się sprzęty firmy Bogen. Bogen jest to nazwa marki Manfrotto produkowany na rynek USA i cieszący się tam bardzo dobra opinią.
Miałem Bogena w którym dosłownie każdy szczegół był metalowy z wyjątkiem gumowych zakończeń nóg.
Od pewnego czasu używam kuli Manfrotto 488RC2 i jestem z niej zadowolony.
Przenosi nieliche obciążenia i w dodatku ma podziałkę do panoram :)
Przerobiłem kilka różnych statywów i głowic. Oprócz czysto filmowych,profesjonalnych po kilka tysi nie ma nic lepszego w rozsądnej cenie niż Manfrotto.
smiem twierdzic, ze wlasnie jak sie chce dobrej jakosci glowice za ludzkie pieniadze, to nie Manfrotto. mialem dwie glowice tej firmy (322 i 486RC2) i obie byly prymitywnym mechanicznie badziewiem o podlej zywotnosci...
polecam jednak obejrzec Benro, Sirui, Feisola... ktore na dodatek zgodne sa nie tylko same z soba, ale wlasnie ze standardem arkowym. plytki mozna wymienne wybierac, w tym specjalne pod korpus badz szklo (wrecz i wymienne stopki do szkiel w przypadku RRS-a) czy wreszcie, chyba najwazniejsze - L-brackety. powodzenia z szukaniem takiego osprzetu do mansrotto..
Manfrotto ma dwie wady.Cena i waga są wyższe od podobnych,
mechaniczna jakosc rowniez. budzetowe Manfrotto to ordynarnie kute, ciezkie jak smierc aluminium. podczas gdy podobny cenowo "chinczyk" jest ladnie wykonczony, chodzi plynniutko i po pol roku intensywnego uzytkowania nia przypomina wytworow "Sdielano w SSSR", jak ww. 486 RC2
Ale niezawodnośc ,pewność i spokój stawiam na pierwszym miejscu. Najgłupszą i najżałośniejszą minę na świecie ma człowiek który "zaoszczędził" pare setek" patrzący na leżący na betonie sprzęt za pare tysi. Dobry zestaw Manfrotto przeżyje niejedno szkło i body.
byc moze. w takim razie ww. 486 i 322 absolutnie na okreslenie "dobry zestaw" nie zasluguja :D
chrislab
28-12-2012, 12:03
zgadzam się z akustykiem. Wyleczyłem się z Mansrotto jak zacząłem używać głowić/l-bracketów/płytek Kirka, RRS, gimballa etc. Standard Arca rządzi i nikt mnie nie przekona, że jest coś lepszego. Akurat ukradli mi głowicę Kirk'a i teraz szukam pewnie jakiegoś benro (bo kirk w polsce nie do kupienia) i zacząłem czytać wątki, więc przy okazji skomentuje. Statyw Manfrotto po 13 latach tez mi ukradli i powiem szczerze, że drugi raz w to nie wejdę - mam drugi większy Sirui i jest o lata świetlne lepszy (wiadomo, podróbka gitzo ;). Polecam!
Nikodem Czechowski
28-12-2012, 15:34
Czy ktoś korzystał z głowicy Manfrotto 329RC4? Koniecznie zależy mi na 3D i sporym jej udźwigu, jednakże nie wiem jak to wypada w rzeczywistości z tym :).