PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z lampą METZ 50 AF - 1

msmb33
24-11-2012, 15:26
Witam serdecznie.
Mam problem z Metz'em 50 af - 1 podłączonym do Canon'a 550d. Gdy na przykład w nieco ciemniejszym pomieszczeniu zmieniam tryb w aparacie na Av i wybieram przysłonę powiedzmy 5.6 f to czas ustawia mi się ok. 10 sek. (z podłączoną lampą). Co mam zrobić w takiej sytuacji, aby ustawił się optymalny czas? Gdyby nie było lampy to wiadomo, że ustawił by się taki lub nawet dłuższy czas. Bardzo proszę o odpowiedź.

yrats
24-11-2012, 15:38
Problem nie tkwi w lampie tylko w niezrozumieniu działania trybu AV. Włącz tryb M i ustaw czas na 1/200 s i będzie po problemie.

Demonos
24-11-2012, 15:39
Ja polecałbym zajrzeć do instrukcji aparatu, bo tam jest opisane, jak aparat współpracuje z lampą zewnętrzną min w trybie Av.
Generalnie aparat lampę zewnętrzną używa jako światła wypełniającego - priorytet ma światło zastane i dlatego aparat ustawia parametry ekspozycji jakby nie było lampy.
Rozwiązanie - zdjęcia z zewnętrzną lampą robić w trybie M.

Ustaw parametry ekspozycji, jakie chcesz (czyli np. czas 1/60, przysłona 5.6) a lampa dobierze odpowiednio siłę błysku biorąc pod uwagę zadane parametry ekspozycji i światło zastane.
W trybie M lampa jest głównym źródłem światła dla aparatu - w Av tylko światłem wypełniającym

msmb33
24-11-2012, 15:50
Bardzo Wam dziękuję, jest to moja pierwsza zewnętrzna lampa i stąd moje pytanie. Pozdrawiam