PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzedaż zdjęć - pomoc

Forest
23-11-2012, 23:04
Witam. Chciał bym na początek przywitać wszystkich użytkowników tego forum, jestem tutaj świeży wiec jeśli temat dodaje do złego działu bądź temat już był proszę o wybaczenie. Otóż prosił bym o pomoc w kwestii sprzedaży swoich zdjęć, już wyjaśniam o co dokładnie chodzi. Zdjęcia robię od sześciu lat i jestem już troszkę znany pod tym kątem w swoim mieście także jakąś tam renomę już mam ale jak do tej pory nie zdarzyło mi się sprzedawać swoich zdjęć. Pewna nowo powstała miejscowa rozgłośnia radiowa jest zainteresowana kupnem kilku moich fotografii miasta, z rozmowy telefonicznej można było wywnioskować że chodzi o cele reklamowe, i właśnie nie mam pojęcia ile zażyczyć sobie za jedno zdjęcie ? czy sprzedać je na wyłączność czy może są jeszcze jakieś inne rozwiązania. Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.

MacRo
24-11-2012, 22:00
Sądze że wszystkie Twoje wątpliwości rozwieją "Tabele minimalnych wynagrodzeń do utworów fotograficznych" - według Związku Polski Artystów Fotografików:
ZPAF - OKRĘG WARSZAWSKI - Tabele minimalnych wynagrodzeń do utworów fotograficznych (http://www.zpaf.waw.pl/tabele-minimalnych-wynagrodze.html)

Link bezpośredni:
http://www.zpaf.waw.pl/images/PDF/tabele-zpaf-04-2005.pdf

Forest
25-11-2012, 12:45
Ok, dziękuję za informacje :)

VomitroN
25-11-2012, 20:56
Zwracam tylko uwagę, że tabela ta powstała jeszcze w czasach, gdy na półkach sklepowych leżały nowe Canony 300D :)

jaco
25-11-2012, 22:22
Zwracam tylko uwagę, że tabela ta powstała jeszcze w czasach, gdy na półkach sklepowych leżały nowe Canony 300D :)

A czy istnieje jakiś aktualny cennik/tabela (nie koniecznie tak szczegółowy jak w/w linku)?

Wysłane z Sony Xperia S

VomitroN
25-11-2012, 23:10
A czy istnieje jakiś aktualny cennik/tabela (nie koniecznie tak szczegółowy jak w/w linku)?

1. Bierzesz cenę dowolnej usługi z w/w tabeli.
2. Dodajesz aktualną cenę w najdroższym zakładzie fotograficznym w mieście.
3. Dodajesz aktualną cenę u najtańszego fotografa w mieście.
4. Dzielisz przez trzy...
5. ...uśredniony wynik daje Ci pierwszą pozycję własnego i szczegółowego cennika ;)

MacRo
27-11-2012, 20:13
A czy istnieje jakiś aktualny cennik/tabela
To że tabla jest z 2005 roku, nie znaczy wcale ze nie jest obowiązująca ;)
Oczywiście każdy może ustalić sobie cenę jaką zechce, a tabela sugeruje cenę wyjściową.

Forest
02-12-2012, 19:19
Powiem tak u mnie w mieście jest troszkę ciężko o prawdziwego klienta bo zazwyczaj ludzie rezygnują z usług jeśli usłyszą cenę 100zł za 50/100 zdjęć (sesja plenerowa). Dlatego nie wiem jaką cenę zaproponować dla dość poważnego klienta jakim jest radio dla którego mam wykonać minutowy film promocyjno-reklamowy techniką wideo oraz timelapse wszystko będę robił canonem 5d2. Poza tym radio chcę bym zrzekł się praw autorskich do tego filmu dlatego 1000zł to chyba troszkę mało. Proszę doradzenie mi w tej kwestii konkretnej ceny.

jacek_73
02-12-2012, 19:28
Jak im tysiąc złotych za filmik dużo to niech sobie Polańskiego wezmą :mrgreen:

michael_key
02-12-2012, 19:43
Proszę doradzenie mi w tej kwestii konkretnej ceny.
Zależy też ile w to włożysz pracy Forest :-| Wg mnie to nie jest za mało, ale wiesz... rzecz względna.

spr
02-12-2012, 20:56
Poza tym radio chcę bym zrzekł się praw autorskich do tego filmu

Widzisz kwestia jakich praw...
Zazwyczaj w umowach odkupują od ciebie prawo autorskie majątkowe - czyli że nie będziesz miał roszczeń jeśli będą sobie publikować te materiały itd. ale zawsze zostajesz autorem.

Jeśli chodzi o prawa autorskie - podawanie się jako twórca(zresztą prawo autorskie jest niezbywalne) to odpuść to zlecenie. Będziesz miał same problemy bo już nieciekawie to wygląda.
Zobacz jak robią studia kręcące teledyski czy zlecenia dla poważnych firm.
Jest wzmianka o producencie, realizatorze i inwestorze. Tylko nie jest to tak nachalne jak lubią to robić amatorzy ;)

Forest
30-01-2013, 16:32
Witam ponowie. Mam kolejne pytanko odnośnie sprzedaży dwóch ujęć video w technice Timelapse, są to dwa ujęcia nocne z ruchem gwiazd i lekkim zarysem drogi mlecznej nad miastem. Ujęcia pochodzą z mojej prywatnej kolekcji i jeden jaki drugi trwają po 10 sekund. Dostałem propozycję odsprzedania ich do teledysku i tu właśnie nie wiem ile sobie za to zażyczyć bo nigdy nie sprzedawałem pojedynczych ujęć video. Dodam jeszcze że są wykonane na bardzo wysokim poziomie, do tej pory ta sztuka nie udała się nikomu w moim mieście z tąd taka propozycja. Proszę o pomoc i odpowiedź na moje pytanie.

efbiaye
30-01-2013, 16:57
Forest, oceń pod kątem kieszeni kupującego. Jeśli to jacyś kolesie z sąsiedztwa to pewnie wiele nie dostaniesz - wtedy warto się zastanowić czy w ogóle warto sprzedawać materiał. Jeśli kupuje od Ciebie jakaś agencja, profesjonalny producent to wołaj min. 5K - przy założeniu, że nie odsprzedajesz na wyłączność.