Zobacz pełną wersję : Gtj #387
Tradycyjnie gdzie został zrobione poniższe zdjęcie:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://piatkowscy.pl/ratow/gtj387.jpg)
Heilsberg
21-11-2012, 23:52
Te brzozy to mi się z Rosją kojarzą.
W sumie w pewnym sensie dobrze się kojarzą. Ale tylko w pewnym.
Heilsberg
22-11-2012, 00:14
Byłe ZSRR?
No nie. To było powiedzmy mniej oficjalne.
Nieużytki, dużo wolnej przestrzeni :roll:
Będę strzelał, poligon np. Drawsko Pomorskie?
Ciepło, ale to jeszcze nie to. Połącz to z tym poprzednim śladem (ZSRR i te sprawy).
Lockerbie i coś, co miało coś wspólnego z ZSRR? Może, zwolennicy teorii spiskowych jakoś by połączyli te dwa elementy ze sobą, ale tu chodzi o prostsze powiązanie.
Borne było, to strzelam - Bagicz?
Okolice Borne Sulinowo ?
Ciepło, bardzo ciepło. Teraz tylko dokładna nazwa tego miejsca, bo jest ono w pewnym sensie szczególne w kontekście Polski, a nawet Europy.
fotokor1
22-11-2012, 15:06
Kłomino
Kłomino
Uznam tę odpowiedź, choć samo Kłomino (inna nazwa to Gródek) to tak naprawdę miasto-widmo leżące na skraju poligonu Borne-Sulimmowo. Jeśli ktoś nie wie, to tak naprawdę Borne-Sulimowo było od zakończenia wojny aż do początku lat 90 niemalże kawałkiem ZSRR (stąd te nawiązania). Drugie takie miejsce w Polsce to poligon Żagań-Pstrąże.
Wracając jednak do zagadki i do zdjęcia, to są Wrzosowiska Kłomińskie, największy tego typu obszar w Polsce i jeden z największych w Europie. Leżą one właśnie na terenie byłego radzieckiego poligonu (wcześniej niemieckiego), pomiędzy Bornym a Kłominem.
Żeby było ciekawiej, to gdyby nie rzucone pytanie o ZSRR, to zagadka było prosta w rozwiązaniu. Odpowiedź jest na pierwszym zdjęciu wyszukanym przez google pod hasłem wrzosowisko :-)
fotokor1 - gratuluję, zadajesz następną zagadkę.
fotokor1
22-11-2012, 19:23
no ładnie i co ja mam teraz zrobić brak pomysłu na zagadkę kołacze po głowie - co do nazwy Kłomino to znam i tą niemiecką, Borne Sulinowo i okolice mają bardzo ciekawą historię
coś wrzucę tylko muszę pomyśleć:oops: