Zobacz pełną wersję : Pada matryca ?
Da__FreaK
18-11-2012, 16:27
Witam
Wczoraj na zleceniu po jakims czasie aparat zaczal pluc takimi rzeczami.
Zdjec takich jest kilka na ok 200 szt..
Zdjęcia - Pokazywarka.pl (http://pokazywarka.pl/rz3fjc/)
pada martyca ? czy karta ?
Nie zmienialem karty wiec nie moge powiedziec ze to ona.
poprawilem strone
Index of /5D (http://scashone.apinternet.pl/5D)
Coś z tą stroną jest nie tak:
Strona, na którą chcesz wejść, zawiera złośliwe oprogramowanie.
Zdjęcia - Pokazywarka.pl (http://pokazywarka.pl/rz3fjc/)
Proszę autora tematu o wytłumaczenie co mu nie pasuje na tych zdjęciach pod względem uszkodzenia matrycy.
Jeśli się już trzeba czegoś czepiać to jedynie balansu bieli i oświetlenia
Da__FreaK
18-11-2012, 16:59
Proszę autora tematu o wytłumaczenie co mu nie pasuje na tych zdjęciach pod względem uszkodzenia matrycy.
Jeśli się już trzeba czegoś czepiać to jedynie balansu bieli i oświetlenia ;)
Zobacz jakie sa pasy na zdjeciach, to nie bandung bo pasy sa powyginane. Powieksz sobie zdjecia to zobaczysz o czym pisze :) Mam takich zdjec kilka sztuk i nie wiem skad to sie wzielo wiec szukam przyczyny..( uszkodzona karta, matryca etc )
Sprawdź na wszelki wypadek czy wywołanie RAWa w innym programie nie rozwiąże problemu.
Najlepiej było by sprawdzić na innej karcie lub chociaż przeskanować obecną kartę programikiem np. HD Tune (http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Program,Windows,12177.html). Może być tak że tylko niektóre strefy pamięci mają jakieś "niedomagania".
canonfun
18-11-2012, 17:35
Ja tutaj nie widzę, żadnych oznak padającej matrycy.
Da__FreaK
18-11-2012, 17:40
Wiec to blad zapisu na karcie ? jesli to faktycznie bedzie to , to uff :) Jeszcze przeskanuje programikiem karte, moze faktycznie cos ja walnelo..
Da__FreaK
18-11-2012, 19:48
NIe wiem dlaczego, ale skoro karta dostala wariata, to powinna od poczatku bledow zapisywac wszystkie zdjecia z bledem.. A tu raptem tylko kilka sztuk, wiec hmm, ..sandisk do kosza ,czy mozna ja programowo naprawic ?
Zobacz jakie sa pasy na zdjeciach, to nie bandung bo pasy sa powyginane. Powieksz sobie zdjecia to zobaczysz o czym pisze :) Mam takich zdjec kilka sztuk i nie wiem skad to sie wzielo wiec szukam przyczyny..( uszkodzona karta, matryca etc )
Powiększyłem sobie zdjęcie i nie widze żadnych pasów. Czy można prosić, o wskazanie go/to palcem?
Powiększyłem sobie zdjęcie i nie widze żadnych pasów. Czy można prosić, o wskazanie go/to palcem?
Rozjaśnij je trochę, to o czym mowa najlepiej widać w cieniach.
Rozjaśnij je trochę, to o czym mowa najlepiej widać w cieniach.
Aaa, dzięki. Rzeczywiście, wzorek jak na kapocie mojego ojca. :)
Czy kolega mógłby wstawić RAW, któregoś z dotkniętych przypadłosćią zdjęc? Bardzo mnie to zjawisko interesuje.
Da__FreaK
18-11-2012, 21:24
Nie wiem czy bedzie dzialac, bo cos mi serwer lezy ;-/
http://scashone.apinternet.pl/5D/IMG_1430.CR2
http://scashone.apinternet.pl/5D/IMG_1420.CR2
Nie wiem czy bedzie dzialac, bo cos mi serwer lezy ;-/
http://scashone.apinternet.pl/5D/IMG_1430.CR2
http://scashone.apinternet.pl/5D/IMG_1420.CR2
Google wywala ostrzeżenie o złośliwym oprogramowaniu ... :(
Pamiętam, że ktoś kiedyś, pokazywał coś podobnego w zdjęciach z 5DII. Nie moge sobie przypomniec co i bywało to tylko w określonych warunkach świetlnych, na częsci zdjęc. Tutaj to znacznie poważniej widać.
Czy te artefakty nie występują przypadkiem tylko przy tym samym źródle światła?
Druga rzecz, coś podobnego zgłaszał kiedyś ktoś, we współpracy z radiowym wyzwalaczem.
Da__FreaK
18-11-2012, 22:32
Mozna powiedziec ze te kilka zdjec zrobilem w jednym miejscu. Moze z 5 sztuk wyszlo, z czego niektore w odstepie jednego, dwoch zdjec. Pierwszy raz cos takiego mialem. Fakt. warunki oswietleniowe nadawaly sie raczej do focenia noktowizorem a nie aparatem, ale to zjawisko mnie nieco zaniepokoilo.
Skoro tylko kilka sztuk to najwidoczniej karta zeswirowala, ale reszta repo poszla juz ok.
A wracajac do swiatla, to tak, tylko konkretnie w tym jednym przypadku takie wyszly. Foty bez wyzwalaczy, wiec o `zakluceniach` nie bylo mowy.
Apropo tego zlosliwego oprogramowania to nie wiem co jest piec ;-/
A wracajac do swiatla, to tak, tylko konkretnie w tym jednym przypadku takie wyszly. Foty bez wyzwalaczy, wiec o `zakluceniach` nie bylo mowy.
A brałeś pod uwagę innego rodzaju zakłócenia, np. elektromagnetyczne?
Da__FreaK
18-11-2012, 22:51
Elektronikii mocy tam nie brakowalo :) Byc moze cos zaklucilo, gdyz z 1,5 m ode mnie przebiegal przewodzik o srednicy reki :)
Jak by nie patrzeć to pasy na zdjęciach układają się w przebieg sinusoidalny, a dokładnie prąd o takim przebiegu występuje w sieci elektrycznej :D
Biorąc pod uwagę fakt, że matryca jest sczytywana w pionie, to bardzo możliwe, że zakłócenia na zdjęciach pochodzą od promieniowania elektromagnetycznego, które generują mocno obciążone urządzenia elektryczne
Częstotliwość sieci energetycznej to 50Hz, czyli pełny okres ma długość 1/50 sek. Tak więc naświetlając z czasem 1/50 mielibyśmy tylko dwie połówki sinusoidy, a na zdjęciu widać ich znacznie więcej. Co prawda jpg'i są bez exif'a, a raw'ów boję się ściągnąć (szkoda mi systemu), i w związku z tym nie wiadomo z jakim czasem były te zdjęcia zrobione, ale nie sądzę, że byłby on na tyle długi, żeby zarejestrować taką ilość zmian pola elektromagnetycznego. Prościej tłumacząc: w ciągu 1/50 sek prąd w sieci energetycznej zmienia swój kierunek tylko dwa razy.
Częstotliwość sieci energetycznej to 50Hz, czyli pełny okres ma długość 1/50 sek. Tak więc naświetlając z czasem 1/50 mielibyśmy tylko dwie połówki sinusoidy, a na zdjęciu widać ich znacznie więcej.
Święta prawda, kolega ma racje. W takim razie jeśli te sinusoidy na zdjęciu pochodzą od zakłóceń elektromagnetycznych, to mogły one powstać chyba tylko w pobliżu jakichś przetwornic o wysokiej częstotliwości.
Da__FreaK
21-11-2012, 22:17
Dookola siebie mialem ful sprzetu studyjnego, do tego krotkofalowki itp. Mam doslownie kilka takich zdjec w odstepie kilku klatek..Reszta fotek po zdarzeniu jest ok.
Jeśli reszta fotek jest dobra a te kilka nie, to przecież nie może być matryca.
Gdybyś ją uszkodził to na każdym zdjęciu masz problem, a tak nie masz.
Znając czas naświetlania, można policzyć ile tam na zdjęciu widać zafalowań (a czego nie widać, to doliczyć) i na tej podstawie określić częstotliwość zakłócającego urządzenia, a przez to dojść ewentualnie do tego, co może zakłócać. Pod warunkiem, że jest to właściwy trop (zakłócenia elektromagnetyczne). Przetwornice raczej bym wykluczył, bo one pracują z częstotliwościami rzędu kilkudziesięciu kHz - co dawało takich zmian w obrazie liczonych w tysiącach. Po za tym takie przetwornice nie rozpraszają za bardzo pola elektromagnetycznego po za samo urządzenie, bo to by oznaczało spadek sprawności. Oczywiście zawsze coś tam wypłynie, ale nie na tyle dużym poziomie, żeby wpłynąć na inne urządzenia.
Bardziej w tym momencie obstawiał bym wspomniane krótkofalówki. Tu energia wielkiej częstotliwości jest celowo przecież wypromieniowana w otaczające środowisko poprzez antenę. Z własnego (jestem krótkofalowcem) i nie tylko doświadczenia wiem, że nawet ręczne radio, dysponujące stosunkową mocą nadawania, potrafi doprowadzić do wariacji różnych urządzeń elektronicznych, będących w bezpośrednim sąsiedztwie. Miałem przypadki, gdzie podczas nadawania przez radio wyłączał się monitor stojący przede mną, kiedy indziej miałem przypadek, że załączał się halogen sterowny czujką IR w budynku 20 metrów ode mnie :) W przypadku zdjęć Da__FreaK'a faktycznie mogło dojść do interferencji sygnału z radia z sygnałami wewnątrz aparatu. I żeby już nie zanudzać, to akurat pewnie ma nic wspólnego z czasem naświetlania, tylko z częstotliwością pracy samej matrycy. Na szczęście trudno w taki sposób trwale uszkodzić sprzęt.
a w innych warunkach zdarzało się coś takiego ?
Da__FreaK
22-11-2012, 09:43
W inych warunkach mialem spokoj :) Czegos takiego nie zanotowalem :)