Zobacz pełną wersję : 580 II brak trybów pracy
Witam. Posiadam lampę jak w naglowku. Od jakiegoś czasu po podpieciu do body lampa dość często przestaje mieć dostępna pracę w trybie ettl. Zamiast tego są dostępne jedynie tryby manualne. Powtórne podpiecie załatwia problem jednak i tu ciężko przyjąć jakiś schemat po jakimś czasie blyskania na nowo przestaje być chyba wykrywana i brak jest automatu. Początkowo myślałem że mam zwalone sanki ale z inna lampa nie mam tego problemu. Czasami wystarczy że lekko porusze lampa na sankach i też problem znika. Miał z Was ktoś coś podobnego ? Padła elektronika ? Docisk lampy do sanek wydaje się być ok. Jakieś sugestie ? Z góry dzięki
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
jest już o tym gdzieś na forum wątek, poszukaj.
A czy przez przypadek nie doginasz palnika ?
Nie doginam palnika i zastanawiam sie czy po prostu nie padla mi lampa.
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Problemy takie sa czesto opisywane. U mnie wyglada to podobnie. Czasami wyswietla sie tryb "TTL" (nie ETTL), ktorego chyba nie ma w lampie :-D. Wali wtedy duza moca, albo bardzo mala. Tez pomaga zdjecie lampy z sanek i zalozenie. Niestety zaczyna sie to dziac coraz czesciej. Co ciekawe jak podepne przez YN622 to dzial bez problemu (albo jeszcze sie nie ujawnil). Teraz jak chce miec pewnosc ze lampa odpali to zabieram lampe YN, canon staje sie backupem. Trzeba chyba bedzie rozkrecic stopke i sprawdzic te polaczenia, bo az szkoda ze lampa za tyle kasy sie marnuje :(
od długiego czasu miam ten sam kłopot przez kilka miesięcy zupełnie nie miałem dostępu do ettl, dopiero gdy ustawiłem kilka lamp do wzajemnego wyzwalania pojawił się ettl ale dalej lampa nie działa poprawnie. wczoraj próbowałem poszukać w sieci jakiś info, okazuje się że zawodzić mogą styki przez nowy mechanizm zapinania. proponuje sprawdzić lampe lekko ją poruszając po zapięciu oraz przeczyścić stopkę.