Zobacz pełną wersję : Matówka do 5D
wiktor2323
17-11-2012, 22:23
Witam.
Chcę sobie kupić matówkę precyzyjną, żeby widzieć rozkład głębi przy przekadrowywaniu oraz czasami manualnie ustawić ostrość gdzieś w narożniku kadru.
Korzystam ze szkieł 1.4-1.8. Ciemniejszych niż 2.0 nie przewiduje. Rozglądając się na allegro znalazłem dwie opcje
MATÓWKA Z KLINEM 45 RASTEREM DO CANON 5D MK I (2798084687) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/matowka-z-klinem-45-rasterem-do-canon-5d-mk-i-i2798084687.html)
lub
Matówka Ee-S do Canon 5D Fotoaparaciki Łódź (2770087446) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/matowka-ee-s-do-canon-5d-fotoaparaciki-lodz-i2770087446.html)
Z klina nie będę korzystał, ale zależy mi na lepszej " jakości" ustawiania ostrości gdzieś daleko od środka ;)
Co polecacie? Ma ktoś może matówkę precyzyjną do Eosa i pozwoliłby mi popatrzeć przez nią ?:)
Witam.
Chcę sobie kupić matówkę precyzyjną, żeby widzieć rozkład głębi przy przekadrowywaniu oraz czasami manualnie ustawić ostrość gdzieś w narożniku kadru.
Korzystam ze szkieł 1.4-1.8. Ciemniejszych niż 2.0 nie przewiduje. Rozglądając się na allegro znalazłem dwie opcje
MATÓWKA Z KLINEM 45 RASTEREM DO CANON 5D MK I (2798084687) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/matowka-z-klinem-45-rasterem-do-canon-5d-mk-i-i2798084687.html)
lub
Matówka Ee-S do Canon 5D Fotoaparaciki Łódź (2770087446) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/matowka-ee-s-do-canon-5d-fotoaparaciki-lodz-i2770087446.html)
Z klina nie będę korzystał, ale zależy mi na lepszej " jakości" ustawiania ostrości gdzieś daleko od środka ;)
Co polecacie? Ma ktoś może matówkę precyzyjną do Eosa i pozwoliłby mi popatrzeć przez nią ?:)
Zorientuj się, czy ta z klinem i rastrem jest też precyzyjna gdzieś poza środkiem - bardzo często tego typu matówki oprócz klina i rastra w środku niczym nie różnią się od standardowych. To generuje dziwne sytuacje czyli ostrzenie zawsze środkiem kadru i przekadrowywanie - niezbyt korzystne na FF+jasne szkła tym bardziej że jak przekadrujesz to już nie widzisz czy jest ok czy nie.
EE-S używam z 5D i jestem zadowolony - jest zauważalnie lepiej niż ze standardową EE_A no i jest to matówka na całej powierzchni jednolita odwzorowująca GO na poziomie f/1.8-f/2. Nieprzyjemnie ciemno robi sie na niej przy f/5.6, na f/4 imo spoko można używać. Ale Ty masz tylko jasne szkła więc tym lepiej ;-)
Na małym obrazku [FF] zaobserwowanie rozkładu GO nie jest ani łatwe ani zawsze możliwe.To nie średni format.
Matówki z rastrem i klinem maja swoje zastosowanie do określonych celów.Do innych się nie nadają.
Np. nie użyjesz pomiaru światla punktowego ,centralnego punktu AF itp.
Manualne ustawianie ostrości przy fotografowaniu z ręki ,bym sobie darował.Po co?
Jeśli sprzęt jest sprawny ,jedynym powodem kłopotów z ostrością jest brak wprawy fotografa.Szczególnie przy używaniu jasnych szkieł.Po co przekadrowywać?Boczne nie daja sobie rady tylko w określonych warunkach.
Bez urazy ,ale wydaje mi się ze chcesz znależć jakiś skrót do poprawy efektów fotografowania.
Jedynym sposobem na poprawę jest często i dużo fotografować i analizować błędy.
To naprawdę jedyna prawda i innej prawdy nie będzie..... i innej prawdy nie będzie.{z C.Miłosza }
wiktor2323
18-11-2012, 12:58
PioterD dzięki za uwagę.
Janmar nie tyle co skrót do fotografowania, bo przekadrowywanie idzie mi znośnie ;) Chcę więcej widzieć na jasnych obiektywach ;)
IMHO niewiele zwojujesz.Nie szedłbym tą drogą :smile:
Patrz na to co przed Tobą "widzącym" wzrokiem.Będzie na zdjęciu ,jak nie zawalisz sprawy.
[oceń oddzielnie tło,obiekt,kontrastowość itp...Oglądaj histogram,miej w głowie tabelkę GO,używaj właściwego do sytuacji pomiaru światła itd.
Rób bracketingi przysłony.Nie rób za ciasnych kadrów itd..
Nie wyrzucaj złych zdjęc,analizuj je.To one pokazują błędy
Gdyby tak wielki format czy średni chociażby :idea:
W FF musisz użyć przycisku podglądu GO,poobserwuj na ile się zmienia obraz.Przecież i bez tego po pewnym czasie to przewidzisz.
Z 3m na np.50mm i przysłonie 1,2 fotografowana twarz z ostrzeniem na oczy ,to fotka z ostrymi rzęsami reszta płynnie odjeżdża.Itd.
Cokolwiek byś w wizjerze nie widział,nawet jeśli nic nie widać to efekt będzie zależał od nastaw aparatu.W ważnych ujęciach pstrykam do oporu ,póki można modyfikując nastawy.
Nieczęsto mamy szanse na naprawdę dobre zdjęcie.To zbyt poważna sprawa aby oceniać na podstawie 35x 24 mm [wizjer]obrazka,jaki by on jasny nie był.
BTW. Można juz podgląd mieć na porządnym monitorze,lub przenośnym laptopa.Ale to nie w każdych warunkach.
IMHO dysponujesz wystarczającym sprzetem aby robić b.dobre fotki.Kasę przeznacz na wyprawy.