Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Matowka 5D mark II

krecik31
17-11-2012, 19:59
Jak w temacie wyleciala z aparatu ponoc banalnie prosto to sie robi no ale trzeba umiec i wiedziec jak.Czy ktos moze dac namiary na jakis serwis lub osobe z Tychow ktora to zrobi.
Dziekuje i pozdrawiam wszystkich
gg 1246193

janmar
17-11-2012, 22:07
W instrukcji powinieneś mieć opis wymiany."Wymiana matówki"
W 5dII IMHO to czynność nie wymagająca serwisu.
Wyłącz aparat.!!! Umieść matówkę chwytając miękką końcówką pęsety za mały wypust na krawędzi matówki.Włóż matówkę wypukłą stroną do siebie,wypust do siebie[Do dołu w pozycji pracy.]. w ramkę i zamknij ramkę podnosząc do góry aż kliknie i zaskoczy zapadka.Nie pobrudż i nie dotykaj płaszczyzn.Jak nie masz pęsety możesz delikatnie suchymi palcami za krawędzie brać.
Aby wyjąć naciskasz wystającą blaszkę na ramce od swojej strony[obiektywu].
5dII nie miałem ale tak jest w 5d i jedynce,więc IMHO będzie tak samo.

Mardok737
17-11-2012, 22:44
tak jak janmar napisał, można to nawet paluchami ogarnąć, ale wtedy narobisz sobie syfu w środku co niemiara. Więc pęseta w dłoń i do dzieła

krecik31
17-11-2012, 23:13
tak jak janmar napisał, można to nawet paluchami ogarnąć, ale wtedy narobisz sobie syfu w środku co niemiara. Więc pęseta w dłoń i do dzieła

Nie wiem dokladnie jak to zrobic wiec bede musial sie udac do serwisu bo sam sobie nie poradze

kosdkp
17-11-2012, 23:32
hmm, a co w tym trudnego by szukać serwisu ?
Canon CPN - Changing the focus screen EOS 40D, 50D, 5D and 1D series - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=szFOsQ4pGWo)

milus
18-11-2012, 00:09
Moim zdaniem trzeba mieć wyjątkowo "dwie lewe ręce" żeby sobie z tym nie poradzić. Wiele razy wyjmowałem matówkę, czyściłem z paprochów i wkładałem bez pensety (choć z nią pewnie było by łatwiej ) zwyczajnie palcami. Czy to w mkI czy w MkII operacja jest ta sama, tak jak opisał janmar.
Pozdrawiam

RadOs41
18-11-2012, 12:07
Oooo! Jakie to proste. Dzięki za porady, i ja również skorzystałem z informacji, zwłaszcza z linku do filmu zamieszczonego przez kosdkp :) Człek całe życie się uczy. Pozdrawiam forumowieczów.

zonk
18-11-2012, 12:58
Moim zdaniem trzeba mieć wyjątkowo "dwie lewe ręce" żeby sobie z tym nie poradzić. Wiele razy wyjmowałem matówkę, czyściłem z paprochów i wkładałem bez pensety (choć z nią pewnie było by łatwiej ) zwyczajnie palcami. Czy to w mkI czy w MkII operacja jest ta sama, tak jak opisał janmar.
Pozdrawiam

podpwiedz jeszcze kolego jak czyściłeś? czym? moja matówka też nadaje się do wyczyszczenia i chciałbym to zrobić.