Zobacz pełną wersję : pentacon 50mm f/1.8 multi coating czy Canon 28 - 80mm f/3.5 - 5.6
Zastanawiam się nad kupnem obiektywu czy doradzi i ktoś jaki jest lepszy , jaki ostrzejszy i jaki bardziej się opłaca? czy pentacon współpracuje z wtyczką EF ?
pentacon jest manualny i jasnym szkłem. jak masz przejściówkę m42->EF go podepniesz. Potwierdzenie ostrości u mnie raz działa a raz nie. z bliższych dystansów przeważnie działa. szkło pancerne (metal i szkło). ogólnie fajne szkło, ale nie mam czau przetestować go dokładnie.
Zakup manualnego obiektywu powinien być raczej wielce przemyślany. Można się bawić tym Pentaconem w jakieś portrety ale to nie jest obiektyw na każdą okazję w lustrzance z AF-em. Bardzo doradzam przetestowanie czy Cię to bawi.
Obiektyw Canona to typowy spacerzoom. Jeśli jest to wersja pierwsza to jest solidnie wykonany z szybkim AF.
Sugerując się sprzętem jaki masz na swoim stanie odpuściłbym obydwa wspomniane szkła i wziąłbym plasticzaka - canon 50/1.8.
no myślałem nad Canon 50mm f/1.8 ale stan gotówki nie pozwala ; ) a kolega sprzedaje a zniszczone nie są to chce jakiś kupić :D mam do wyboru z canonów : Canon EF 28-80 f/1:3.5-5.6 albo Canon EF 35-80 mm f/1:4-5.6 III doradź mi ktoś
Takie obiektywy to powinien oddać za symboliczną flaszkę, bo naprawdę niewiele są dziś warte.
jacek_73
18-11-2012, 11:03
... mam do wyboru z canonów : Canon EF 28-80 f/1:3.5-5.6 albo Canon EF 35-80 mm f/1:4-5.6 III doradź mi ktoś
Po co Ci one? Chyba że kolekcjonujesz szkła na sztuki :shock:
Rozsądniej będzie wziąć nawet tego pentacona, albo innego heliosa.
michael_key
18-11-2012, 11:26
no myślałem nad Canon 50mm f/1.8 ale stan gotówki nie pozwala ; )
To ile masz kasy?
Jeśli masz to co w podpisie to zostaw tą kasę i dozbieraj do używanego 50 1.8
Skoro stan gotówki nie pozwala na nic więcej niż wspomniane przez Ciebie dwa zoomy, a masz parcie na nową zabawkę do zestawu foto, kup lepiej jakiś filterek POL, czy inny gadżet. Więcej będzie z tego pożytku niż z zoomów od kolegi. Tak w ogóle to 35-80 to szrot fotograficzny i żądanie za niego czegoś więcej niż słabej flaszki 0,5 to zdzierstwo.
150 zł posiadam już 2 filtry , grip , 6 baterii. wole kupić jakiś obiektyw bo to mi za mało ; )
michael_key
18-11-2012, 12:23
150 zł posiadam już 2 filtry , grip , 6 baterii
To zostaw kasę i dozbieraj do 50-tki.
Nawet zbyt wiele Ci już do tej 50-tki 1,8 nie brakuje... Wykaż się CIERPLIWOŚCIĄ. Nie wydaj na inne pierdoły, dociułaj i efekt murowany :) .
Lepszy i ostrzejszy piszesz w 1 poscie... Nic na temat ogniskowej. Zatem w zakladanym budzecie proponuje Jupitera 135/3.5. Bedzie ostrzej i ladniej niz w tych zoomach, ktore wymieniasz. A i sporo frajdy sprawi i na jakis czas zaspokoi glod na nowe zabawki. O ile ogniskowa Ci podpasuje.
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk