Zobacz pełną wersję : Warsztaty fotograficzne - jakie PKD
Mam następujący problem. Mam w przyszłym tygodniu prowadzić warsztaty fotograficzne dla początkujących. Muszę oczywiście wystawić rachunek. I tu moje pytanie, czy z moim PKD - 74 20 Z (dziłalność fotograficzna) mogę wystawić taki rachunek na prowadzenie warsztatów? Jeśli nie, to jakie PKD muszę mieć?
Kolekcjoner
16-11-2012, 14:04
Szukałeś tu:
Wyszukiwarka kodów PKD (http://www.pkd.com.pl/wyszukiwarka/index;jsessionid=8C6B734E2C39974CD934F74079F9C9DA)
Tak czy tak potwierdziłbym to u jakiejś księgowej.
Don_Pedro_123
17-11-2012, 13:42
Proponuję:
85.52.Z - pozaszkolne formy edukacji artystycznej
85.59.Z - pozostałe pozaszkolne formy edukacji, gdzie indziej niesklasyfikowane
To powinno rozwiązać problem ;)
Podepne sie pod pytanie. Czy w przypadku dodania kolejnego rodzaju dzialalnosci gospodarczej juz istniejacej zmienia sie jakos stawka podatku czy skladki zus? Jestem na karcie podatkowej, pracuje tez na etat, chcialbym dodac do mojej dzialalnosci ze 2 kody :). Jeszcze sie nie orientowalem nigdzie bo po nowym roku zamierzam sie tym zajac, ale moze ktos z Was wie?
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
Stawka składki ZUS się nie zmienia, możesz sobie dopisywać kody PKD. Co do podatku to jest on zależny jaki osiągasz dochód.
85.59.Z - pozostałe pozaszkolne formy edukacji, gdzie indziej niesklasyfikowane
Chyba drobny błąd - powinno być 85.59.B
Don_Pedro_123
18-11-2012, 00:21
Chyba drobny błąd - powinno być 85.59.B
Ja mam we wpisie z literką "Z"
Kolekcjoner
18-11-2012, 00:37
Podepne sie pod pytanie. Czy w przypadku dodania kolejnego rodzaju dzialalnosci gospodarczej juz istniejacej zmienia sie jakos stawka podatku czy skladki zus? Jestem na karcie podatkowej, pracuje tez na etat, chcialbym dodac do mojej dzialalnosci ze 2 kody :). Jeszcze sie nie orientowalem nigdzie bo po nowym roku zamierzam sie tym zajac, ale moze ktos z Was wie?
Może się zmienić forma opodatkowania. Być może będziesz się musiał rozliczać na zasadach ogólnych.
Wlasnie miedzy innymi o ten szczegol mi chodzilo. Dowiem sie jeszcze co i jak.
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk