Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EOS 400D i lampa błyskowa YN568EX - problem.

filipM
13-11-2012, 16:53
Witam!
Mam ogromny problem. Posiadam Canona EOS 400d i dziś kupiłem lampę YongNuo YN568EX.
Problem polega na tym, że po podłączeniu lampy do aparatu, aparat nie wyzwala błysku. Zmieniałem tryby lampy ETTL/M/Multi, i nic... Wszystko inne działa - lampa wykrywa ogniskową obiektywu, przy ustawianiu ostrości działa wspomaganie autofuksa w postaci czerwonego światła z lampy, po naciśnięciu przycisku na lampie "pilot" lampa normalnie błyska. Tak samo jak ją zdejmę z aparatu to mogę ją wyzwalać za pomocą błysku z lampy wbudowanej w aparat. Proszę pomóżcie, bo nie wiem co jest nie tak...

Na zewnętrznych lampach się nie znam, to jest moja pierwsza styczność z zewnętrzną lampą mocowaną do aparatu. Czy ja robię coś nie tak, czy to jakaś usterka sprzętowa i jak mam to sprawdzić? Mieszkam w Warszawie i jak ktoś by wiedział o co chodzi po obejrzeniu aparatu i lampy to chętnie podjadę ze sprzętem.

Wcześniej fotografowałem w studiu z lampami studyjnymi podłączanymi do mojego aparatu przez przejściówkę - kostkę, i wszystko działało.

Nie bardzo wiem co mam teraz robić...

tlustyx
13-11-2012, 20:49
Gdy w aparacie wybierzesz tryb automatyczny też nie działa?
Może to coś pomoże: http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/lampa-zewnetrzna-87183/

filipM
13-11-2012, 21:09
Niestety też nie działa.
Wyzerowałem wszystkie ustawienia i C.Fn ale dalej nie działa.

niki68
14-11-2012, 10:33
Niestety też nie działa.
Wyzerowałem wszystkie ustawienia i C.Fn ale dalej nie działa.

Witaj
A nie masz czasem włączonego na lampie trybu Slave. Wtedy lampa wyzwalana jest przez inną lampę. S1 - pierwszym błyskiem, S2 - ignorowanie przedbłysków.

Pozdrawiam

Usjwo
14-11-2012, 10:57
Witaj
A nie masz czasem włączonego na lampie trybu Slave. Wtedy lampa wyzwalana jest przez inną lampę. S1 - pierwszym błyskiem, S2 - ignorowanie przedbłysków.

Pozdrawiam

...mogę ją wyzwalać za pomocą błysku z lampy wbudowanej w aparat

wiec tak chyba jest :-)

niki68
14-11-2012, 11:53
No faktycznie nie zwróciłem uwagi na ten wpis. Wyłącz tryb Slave i będzie git.

filipM
15-11-2012, 00:32
Nie jest ustawiona na slave. Po prostu gdy ją zdejmę z aparatu, ustawię slave to działa normalnie, tak jak powinna - na błysk innej lampy.
Obawiam się, że ta lampa po prostu nie współpracuje ze starszymi modelami.
W jednym ze sklepów napisali że lampa nie obsługuje starych modeli bez zewnętrznego menu do lamp.
YONGNUO HSS TTL Flash Speedlite YN568EX YN 568 EX Fr Canon 1dx 1Ds 1D 5DIII 5DII | eBay (http://www.ebay.com/itm/YONGNUO-HSS-TTL-Flash-Speedlite-YN568EX-YN-568-EX-fr-Canon-1Dx-1Ds-1D-5DIII-5DII-/251144167570?pt=Digital_Camera_Flashes&hash=item3a795be092)

Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakaś aktualizacja firmware w aparacie, ale Canon chyba nie napisze nowego firmware aby umożliwić obsługę nie swoich lamp...

Apacz99
06-02-2013, 23:06
Problem był z lampami, te produkowane przed grudniem 2012 miały problemy z niektórymi modelami aparatów bez oddzielnego menu do obsługi zewnętrznej lampy. Mam lampę YN-568EX wyprodukowaną 12.2012 (datę produkcji można sprawdzić po obróceniu palnika o 90 stopni w lewo w pozycji poziomej - jest naklejka), wszystkie funkcje łącznie z ETTL-em w pełni współpracują z moim 400D. Tak na marginesie, mam w 400D odkodowany soft - są aktywne funkcje z 40D, tz: spot, ISO do 3200, AF tylko z wybranymi kilkoma punktami itp.