Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : średni zoom- do 350D

margo7355
12-02-2006, 14:19
Chciałem sie podzielić perypetiami związanymi z zakupem obiektywu Dojrzałem do zakupu nowego obiektywu do mojego 350D -kierując się postami na forum wybór padł na tamrona 28-75/2,8 XR Di-pasowały mi ogniskowe tego obiektywu myślę pozostawie kita bedzie szeroki kąt a ten bedzie uniwersalnym obiektywem-, poszukałem taniego sklepu internetowego (mam przykre doswiadczenia z TIP-ami) i zakupiłem tego tamrona potestowałem i byłem ogromnie zaskoczony przy przysłonie 2,8 -do 4 totalne mydło, dalej troche lepiej ale niewiele, zwróciłem otrzymałem drugi egzemplarz -deczko lepiej ale 2-8 do 4 bardzo kiepski
-znów zadzwoniłem do sprzedawcy firma FOTO-RAJ -potwierdził że tamron jest ostry od 5,6 i tego nie przeskoczę, powiedział jezeli chce pan mieć ostry obiektyw to polecam sigmę 18-50/2,8 EX DC , więc dopłaciłem ponegocjowałem cenę (zapłaciłem taką jak na allegro) z faktura i 3 letnią gwarancja - co sie okazało ta sigma jest bezkonkurencyjna bardzo ostra od 2,8, tak ostra jak stałoogniskowa 50 canona przy tej samej przysłonie -co prawda ma trochę FF ale w granicach rozsadku..
Natomiast bardzo mile mnie zaskoczył bardzo wyrozumiały sprzedawca wysyłając 3 razy obiektyw i udalo mi się jeszcze utargować....
Zastanawia mnie dlaczego ten obiektyw jest tak malo popularny a tak dobry natomiast wszędzie chwalony tamron jest tak beznadziejny-nie moge tego zrozumieć????????

Michal-Czuba
12-02-2006, 14:52
IMO trafiłeś kiepską sztukę Tamrona - trzeba było kupić u Cichego, sądząc po opiniach na forum na pewno byś się nie przejechał... co do Sigmy - widocznie trafiłeś dobrze, niech Ci służy :)

kociu
12-02-2006, 15:01
A czy moglbys pokazac sample z obu,
tj. z sigmy i z tego drugiego tamrona ktory byl troche lepszy niz pierwszy?

margo7355
12-02-2006, 16:42
W jednych z recenzji tamrona kiedyś przecztałaem "konia temu kto bedzie zadowolony z fotek przy F2.8" -teraz w pełni się z tym zgadzam ja bym jeszcze dopisał do f4 ,a Cichy przeciez nie robi tych tamronów ......być moze wcześniejsze wersje jak się udało trafić na dobry egzemplarz to były dobre -robiono ich w Japoni, teraz składają w Chinach ......
a faktycznie ta sigma jest bardzo ostra od f 2,8 nawet aberracje są do przyjęcia szkoda tylko że nie jest troche dłuższa

Vitez
12-02-2006, 19:14
W jednych z recenzji tamrona kiedyś przecztałaem "konia temu kto bedzie zadowolony z fotek przy F2.8"

To ja poprosze tego konia :roll: .

a faktycznie ta sigma jest bardzo ostra od f 2,8 nawet aberracje są do przyjęcia szkoda tylko że nie jest troche dłuższa

Aberracje... focilem Tamronem ponad dwa lata w przeroznych warunkach, porach roku itp i ANI razu nie zauwazylem nawet odrobinki aberracji... nawet przy f 2.8 iso1600 strzelonym specjalnie w tym celu w galezie drzewa czy ramy okienne pod slonce :roll: .

TomekD
12-02-2006, 23:28
ja tam mam ostrego tego tamrona, nawet przy 2,8 :), za to sigme 70-300 apo macro dg mam mydło :) -zeby nie było za dobrze...

mirhon
13-02-2006, 09:48
W jednych z recenzji tamrona kiedyś przecztałaem "konia temu kto bedzie zadowolony z fotek przy F2.8" -teraz w pełni się z tym zgadzam ja bym jeszcze dopisał do f4 ,a Cichy przeciez nie robi tych tamronów ......być moze wcześniejsze wersje jak się udało trafić na dobry egzemplarz to były dobre -robiono ich w Japoni, teraz składają w Chinach ......

Ja też mam ostry od 2.8 (2 sztuka, pierwszy był kiepski)