PDA

Zobacz pełną wersję : Akumulatorki GP - 2700 mAh bubel totalny.

2marekm
08-11-2012, 10:50
Zakupiłem akumulatorki GP - 2700 mAh /blister-4 szt. + 2 szt. gratis/, które nie wykazują zadeklarowanych parametrów.
Być może nie zwrócił bym uwagi na ten fakt, gdyby 3 szt. po wyjęciu z blistra /sprawdzone testerem do baterii i akumulatorków/ nie były całkowicie rozładowane. Tylko 1 szt. była naładowana.
Wykonałem prawidłowe ładowanie ładowarką mikroprocesorową typu TechnoLine BC700, prądem 200mA, a następnie wykonałem test pojemności, którego wyniki są porażające:
- 1013 mAh
- 815 mAh
- 1180 mAh
- 1284 mAh
Dołączone dodatkowo gratisy, 2 szt. GP ReCyko o pojemności 2050 mAh są w porządku, i po wykonaniu testu
mają 1977 i 1979 mAh.
Gdyby zakup nie był wykonany w znanej sieci sklepów MediaExpert, przypuszczałbym, że są to tzw. podróby.
Mogę się domyślać, że są pakowane, nie w pełni sprawne akumulatorki w blistry /plus 2 szt. gratisy GP ReCyko/ i sprzedawane po bardzo atrakcyjnej cenie 69.99 zł. Bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że chcąc kupić takie same akumulatorki pakowane po 2 szt. trzeba by przeznaczyć kwotę 80 zł za 4 szt. bez tych dwóch dodatkowych za free.
Żyjemy w takich czasach, że do nikogo i niczego nie można mieć zaufania. Zaufanie jest dobre, ale sprawdzanie jeszcze lepsze.

dinderi
08-11-2012, 11:17
Mogę się domyślać, że są pakowane, nie w pełni sprawne akumulatorki w blistry /plus 2 szt. gratisy GP ReCyko/ i sprzedawane po bardzo atrakcyjnej cenie 69.99 zł. Bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że chcąc kupić takie same akumulatorki pakowane po 2 szt. trzeba by przeznaczyć kwotę 80 zł za 4 szt. bez tych dwóch dodatkowych za free.
Żyjemy w takich czasach, że do nikogo i niczego nie można mieć zaufania. Zaufanie jest dobre, ale sprawdzanie jeszcze lepsze.
Kolego, za 70 PLN kupiłbyś lepiej i więcej.
Sprawdzony, bardzo porządny sprzedawca sprzedaje jedyne akumulatorki, które sa czegokolwiek warte na rynku, czyli Sanyo Eneloop, po 28 złotych, za 4 szt., bez promocji LINK do aukcji na Allegro (http://allegro.pl/sanyo-eneloop-r6-aa-4-szt-box-fv-i2768593499.html)
Podejdź do tego tak, właśnie zapłaciłeś 70 pln za lekcję, gdzie i czego nie kupować.
I nie patrz na deklarowaną pojemność. 2700 mAh to one mają mieć, żebyś uwierzył i kupił. A nie, żeby rzeczywiście miały.
Akumulatorki mają mieć 2 podstawowe cechy:
- długo trzymać w trybie spoczynku
- być niezawodne
To znaczy, że jak naładujesz akumulatorek i włożysz go do np. lampy za miesiąc, to ma w nim być co najmniej 90% ładunku. Takie są Eneloopy, które po roku potrafia nadal trzymać 80%.

dzidofon
08-11-2012, 11:24
Zakupiłem akumulatorki GP - 2700 mAh /blister-4 szt. + 2 szt. gratis/, które nie wykazują zadeklarowanych parametrów.

Akumulatorki GP to jedne z najgorszych "markowych" dostępnych na rynku :-). Ja kiedyś dwa razy kupiłem GP i ten drugi był ostatnim. Za pierwszym razem był to zestaw 4 szt. AA z "profesjonalną" szybką ładowarką za, uwaga, prawie 250 PLN/ komplet :-). Działało to wszystko w miarę dobrze kilka miesięcy. Potem zaczęły się problemy z ładowaniem, migające diody w ładowarce sygnalizujące błąd aku, itp, itd... Drugi raz kupiłem GP z naiwną nadzieją, że tamte były pechowe. Niestety okazało się że pechowe są... wszystkie GP ;-).
Pozdrawiam

2marekm
08-11-2012, 11:38
Kolego, za 70 PLN kupiłbyś lepiej i więcej.
Sprawdzony, bardzo porządny sprzedawca sprzedaje jedyne akumulatorki, które sa czegokolwiek warte na rynku, czyli Sanyo Eneloop, po 28 złotych, za 4 szt., bez promocji LINK do aukcji na Allegro (http://allegro.pl/sanyo-eneloop-r6-aa-4-szt-box-fv-i2768593499.html)
Podejdź do tego tak, właśnie zapłaciłeś 70 pln za lekcję, gdzie i czego nie kupować.
I nie patrz na deklarowaną pojemność. 2700 mAh to one mają mieć, żebyś uwierzył i kupił. A nie, żeby rzeczywiście miały.
Akumulatorki mają mieć 2 podstawowe cechy:
- długo trzymać w trybie spoczynku
- być niezawodne
To znaczy, że jak naładujesz akumulatorek i włożysz go do np. lampy za miesiąc, to ma w nim być co najmniej 90% ładunku. Takie są Eneloopy, które po roku potrafia nadal trzymać 80%.

Te 70 zł. to jeszcze nie stracone. Reklamuję te buble u sprzedawcy na niezgodność towaru z umową.
Potwierdzam, że wymienione przez Ciebie Sanyo Eneloopy są doskonałe, ponieważ posiadam takie.
Dwa gratisy GP ReCyko, to odpowiednik Sanyo Eneloop, ale być może gorszy, ponieważ jak widać "na załączonym obrazku" produkty firmy GP to badziew nastajaszczy :).

sebol1204
08-11-2012, 13:04
A wiecie jakie aku mogę wam polecic? Może to troche dziwne ale tronic z lidla, znajomy kupił 2 paczki i bardzo zachwalał więc postanowiłem kupić paczkę. Okazało się że pojemność którą podaje producent sie zgadza i co ciekawe lampa ładuje się może 0,5 sekundy dłużej niż na eneloopach, po jednym naładowaniu można naprawde sporo pobłyskać (2500mah) i co śmieszne za 4 sztuki zapłaciłem 15zł :O Ładowanie dużym prądem? Bez problemu. Nie wiem jak u nich z samorozładowywaniem ale jako zapasówki czy coś można brać śmiało.

Oczywiście jak chcesz coś naprawde niezawodnego to tylko eneloopy, lepszych aku nie znajdziesz a i na allegro nie są drogie.

zaitsev
08-11-2012, 19:15
Panie, kup Pan Eneloopy. Zostaną na dłuuuugo. :)

Paweł
08-11-2012, 23:48
Coz, jak tez jakis czas temu kupilem rzeczone aku i mam calkiem odmienne zdanie - zanabylem kilkanascie szt i po sprawdzeniu pojemnosci najmniejsza to ok 2500mAh ale i byly tez takie ktore wskazywaly 2800mAh co bylo duzym zaskoczeniem:) Srednia wyszla wiec ok 2700 :) Moze na jakies wadliwe trafiles?

McMelassa
09-11-2012, 13:02
Z GP bywa różnie. Mam na serwisie jeszcze kilka starych które bez problemu działają - używamy ich do testowania sprzętu lub do zasilania telefonów, myszek etc. Niestety sam kiedyś zakupiłem 8 szt. Po około 0,5 roku zostały chyba trzy które do czegoś się nadawały - reszta do utylizacji.

Lucky Luck
09-11-2012, 14:00
[QUOTE=sebol1204;1121940]A wiecie jakie aku mogę wam polecic? Może to troche dziwne ale tronic z lidla, znajomy kupił 2 paczki i bardzo zachwalał więc postanowiłem kupić paczkę. Okazało się że pojemność którą podaje producent sie zgadza i co ciekawe lampa ładuje się może 0,5 sekundy dłużej niż na eneloopach, po jednym naładowaniu można naprawde sporo pobłyskać (2500mah) i co śmieszne za 4 sztuki zapłaciłem 15zł :O Ładowanie dużym prądem? Bez problemu. Nie wiem jak u nich z samorozładowywaniem ale jako zapasówki czy coś można brać śmiało.

Tronic z lidla ? Miałem ... kupione awaryjne , spadek pojemności już po kilku ładowaniach 40% po kilkudziesięciu 80% ...

zdecydowanie nie warto ! Odkąd kupiłem eneloopy , z innych nie korzystam !

Saapcio
09-11-2012, 15:15
Od kilku lat w 580-ce mam te same GP 2700.
Były również i inne akumulatorki w użyciu, ale... wykruszyły się.
Wczoraj dokupiłem 4 kolejne (GP 2700) w miejsce tych się wykruszających.
Promocji nie było. Zobaczymy.

wiktor2323
09-11-2012, 15:43
Ja mam 2 kpl enelopów i powiem szczerze, są mega! Teraz zamówiłem kolejne dwa do błyskania w plenerze:) Lampy używam mało więc często leżą po miesiąc, dwa. Nigdy się nie zdarzyło żeby po takim okresie padły mi na sesji gdzie sporo błyskam i średnio każda lampa wykonuje +/- 150 błysków na pełnej mocy:)

kosdkp
09-11-2012, 16:47
Akumulatorki GP to jedne z najgorszych "markowych" dostępnych na rynku :-). Ja kiedyś dwa razy kupiłem GP i ten drugi był ostatnim. Za pierwszym razem był to zestaw 4 szt. AA z "profesjonalną" szybką ładowarką za, uwaga, prawie 250 PLN/ komplet :-). Działało to wszystko w miarę dobrze kilka miesięcy. Potem zaczęły się problemy z ładowaniem, migające diody w ładowarce sygnalizujące błąd aku, itp, itd... Drugi raz kupiłem GP z naiwną nadzieją, że tamte były pechowe. Niestety okazało się że pechowe są... wszystkie GP ;-).
Pozdrawiam
Hmm, nie wiem czemu jedziesz po GP. Widać masz tak "profesjonalną" i "markową" ładowarkę, a do tego szybką która niszczy aku, więc się nie dziw, że masz problemy:?
Od 2 lat używam 30 szt. AA GP recyko+, od roku równolegle eneloopów AA - 6 szt., AAA - 3 szt.
Zawsze ładuje w bc-700, prądem 200mA (raz czy 2 zdarzyło się większym). Raz na pół roku zapuszczam cykl odświeżania.
Zwykle sprawdzam przed o po ładowaniu miernikiem.
Nie sprawiły mi najmniejszego problemu.
Zauważyłem, że eneloopy mają wyższe napięcie po ładowaniu, ale mniejszą pojemność.
Recyko dobijały do 1.48v-1,49v, sanyo zwykle ponad 1.5v. Eneloopy siedzą w gripie, gp-ki pracują w lampach.

zaitsev
09-11-2012, 23:12
Hmm, nie wiem czemu jedziesz po GP. Widać masz tak "profesjonalną" i "markową" ładowarkę, a do tego szybką która niszczy aku, więc się nie dziw, że masz problemy:?
Od 2 lat używam 30 szt. AA GP recyko+, od roku równolegle eneloopów AA - 6 szt., AAA - 3 szt.
Zawsze ładuje w bc-700, prądem 200mA (raz czy 2 zdarzyło się większym). Raz na pół roku zapuszczam cykl odświeżania.
Również mogę "jeździć" po GP. Mam po kilka kompletów GP, Eneloopów, Energizerów, Tronic z Lidla. Ładowane zawsze w BC-700. I cóż? Eneloopy trzymają świetnie, daleko dalej GP razem z Energizerami szybko rozładowują się przy dowolnym urządzeniu, Tronic nie nadają się nawet do zegara. ;)

sebol1204
10-11-2012, 00:05
Ja nie wiem, wszyscy piszą że tronic to lipa a mam znajomego który praktycznie wszystko nawala z lampa (nawet iso 400 nie wrzuci) i jemu trzymaja nawet dobrze a potrafi tego ponawalać sporo (zazwyczaj foci w ciemnych miejscach a szkła ma ciemne) :D

Czy na pewno mówimy o takich? http://fanlidla.pl/files/g/2__25223_15.jpg
No chyba że jakas dobra partia mu sie trafiła.

No ale jak ktoś chce mieć niezawodne to tylko eneloopy, ja mam, znajomi maja i wszyscy zachwalaja.

kosio
10-11-2012, 00:27
Z GP miałem mniejsze problemy niż z Energizerami ale i jedne i drugie nie było rewelacji - teraz jako zapas mam właśnie tronic z lidla i sprawują się o wiele lepiej.

2marekm
26-11-2012, 19:17
Te 70 zł. to jeszcze nie stracone. Reklamuję te buble u sprzedawcy na niezgodność towaru z umową.

A więc zareklamowałem w sklepie na niezgodność towaru z umową.
Po konsultacji telefonicznej pracownicy przyjmującej reklamacje ze swoja centralą, otrzymałem nowy komplet.
Miałem wątpliwości, czy te następne będą dobre, ale co miałem uczynić skoro dają nowe ?
W domu natychmiast wykonałem test pojemności. Niestety te drugie, także okazały się wadliwe, a pojemności następujące:
- 1020 mAh
- 944
- 1430
- 1147
Poinformowałem o tym importera GP Battery Sp. z o.o. Widocznie coś "jest bardzo na rzeczy", że zaproponowano mi wysłanie innych.
Przysłane akumulatorki też są o pojemności 2700, ale różnią się wyglądem szaty graficznej. Po wykonaniu testu pojemności, okazały sie dobre. Pojemność wynosi powyżej 2600 mAh, co jest już wynikiem bardzo dobrym.
Ja dałem sobie radę z wyegzekwowaniem niezgodności towaru z umową, ale niezmiernie żal mi tych kupujących, którzy zachęceni reklamą niejakiej Dody /rozebrana różowa Doda ostatnio gości na ekranach TV reklamując MediaExpert/ dali się nabrać na totalny bubel, nie mając nawet świadomości co kupili, bez wykonania testu pojemności.

krzysiaq
21-09-2016, 18:34
Odświeżę trochę temat.
Otóż, mam w domu kilkadziesiąt akumulatorków, głównie AAA - firm różnych. I o dziwo, ostatnio wygrzebałem dwa zapakowane 2 szt. AAA firmy GP. Leżały chyba z pół roku w blistrze. Jako, że Eneloopy zaczęły tracić moc (ładowarka pokazywała już około 500 mAh) postanowiłem sprawdzić GP. Na deklarowane 950 mAh producenta ładowarka pokazała 998 i 991 mAh. Więc ja osobiście jestem pozytywnie zaskoczony GP. A piszę to tak, że mogło się sporo zmienić przed 4 lata od powstania tego wątku.

zysk
21-09-2016, 20:45
Ja mam 2 kpl enelopów i powiem szczerze, są mega! Teraz zamówiłem kolejne dwa do błyskania w plenerze:) Lampy używam mało więc często leżą po miesiąc, dwa. Nigdy się nie zdarzyło żeby po takim okresie padły mi na sesji gdzie sporo błyskam i średnio każda lampa wykonuje +/- 150 błysków na pełnej mocy:)
Potwierdzam Twoją opinię.
A wszystkim kolegom ,którzy kupują acccu w sklepie:WSZYSTKO ZA 5 PLN" współczuję małego rozumku.

asdf
21-09-2016, 22:42
Ładny odkop, ale eneloopy i tak są dobre (dobre kilka miesięcy temu doposażyłem się jeszcze w Kodaki i na razie są ok).

ATBFLASH
21-09-2016, 23:24
GP miałem raz i never again.... potem tylko Eneloop, ale... Eneloop robi też Panasonic nie tylko Sanyo, albo tak sobie nazwali albo ktoś kogos podkupił. Mniejsza z tym, używam albo białe Eneloopy albo czarne Eneloopy PRO. Zdecydowanie najlepsze i najdłużej trzymają ładunek od naładowania do użycia.

zdebik
22-09-2016, 21:26
GP miałem raz i never again.... potem tylko Eneloop, ale... Eneloop robi też Panasonic nie tylko Sanyo, albo tak sobie nazwali albo ktoś kogos podkupił. Mniejsza z tym, używam albo białe Eneloopy albo czarne Eneloopy PRO. Zdecydowanie najlepsze i najdłużej trzymają ładunek od naładowania do użycia.
Sanyo sprzedalo marke czy cos i teraz tylko eneloopy panasa mozna kupic.