PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka puszka Canona do produktów ?

mati83
06-11-2012, 19:46
Witam,
nie siedziałem dawno w temacie body Canona i w związku z tym mam do Was pytanie. Jakie body obecnie warto kupić do fotografii produktów. Na co dzień pracuję z 5D mk II z dużym wachlarzem szkieł stałoogniskowych. Poszukuję czegoś, co w warunkach studyjnych da mi podobną jakość obrazu do 5D mk II, podpinając oczywiście te same szkła z których korzystam obecnie. Co do wielkości matrycy to myślę, że 15Mpix to takie minimum. Zastanawiam się nad 50D, po głowie chodzi mi też 550D, a co Wy polecacie ?
Dodam jeszcze na koniec, że zależy mi też na wytrzymałości migawki, ponieważ body może być bardzo mocno eksploatowane.
Pozdrawiam.

Czacha
06-11-2012, 21:49
Czegos nie rozumiem. Pracujesz na 5D2 i chcesz sie przesiasc na .. 50D lub 550D i liczysz ze jakosc bedziesz mial taka sama, nie mowiac juz nic o trwalosci migawki? Wytlumacz mi to bo nie ogarniam ;)

mati83
06-11-2012, 22:13
Tu nie ma co ogarniać. Szkoda mi po prostu 5D mk II do masówki i chcę kupić dodatkowe używane body.

Bernard
07-11-2012, 07:17
Jest co ogarnąć. Jeśli to masówka to w kilka tygodni zarobisz na nowe 5d . No chyba że wyceniasz swoją pracę niżej niż pracę sprzątaczki. Fotografia produktu tania nie jest... No chyba że szukasz zleceń na oferii. :).

Bernard z tapatalk
www.bernardwybierala.com

mati83
07-11-2012, 11:37
Rozważałem też taką opcję z tym, że przy pełnej klatce zmniejsza się trochę głębia ostrości w przypadku mniejszej matrycy na tych samych przysłonach. Co do wyceny pracy, każdy szanujące się fotograf wie co reprezentuje ze sobą oferia. Widziałem kiedyś prace ludzi, którzy oferują tam najniższe stawki... no cóż, jeśli ktoś akceptuje jakość zdjęcia jak z telefonu to nie ma się co dziwić, że ceny są jakie są.