Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D MkII + sigma 50 1.4 vs canon 550d + 35L 1.4?

mikel
05-11-2012, 18:51
Witam,

Obecnie posiadam canona 550D z C50 1.8II ale chciałbym zmienić obiektyw bo odkryłem że tzw. standard na cropa czyli ok 30mm to coś dla mnie. Nie wspominam już nawet o zawodności AF w taniej pięćdziesiątce. Nie chciałbym jednak kupować obiektywu na chwilę ale na parę lat więc moją uwagę zwróciła tytułowa eLka 35 1.4 canona. Czy kupowanie do cropa tego szkła ma sens czy lepiej wymienić na używane 5D mark II + sigma 50 1.4? Obie opcje wyjdą tak samo cenowo gdyż za body 550D dostanę pewnie sigmę. Bardzo proszę o dobra radę :)

koraf
05-11-2012, 21:18
Jeżeli nie możesz mieć 35L+5dmkII, sugeruję jednak zakup pełnej klatki z wybieraną sigmą (miałem taki zestaw), którą jak trafisz dobry egzemplarz ( bez FF/BF) będzie dawał na pewno lepszy obrazek niż APS-C z 35L (u mnie to było dawno 350d).

Kuba1
05-11-2012, 21:18
Witam,

Obecnie posiadam canona 550D z C50 1.8II ale chciałbym zmienić obiektyw bo odkryłem że tzw. standard na cropa czyli ok 30mm to coś dla mnie. Nie wspominam już nawet o zawodności AF w taniej pięćdziesiątce. Nie chciałbym jednak kupować obiektywu na chwilę ale na parę lat więc moją uwagę zwróciła tytułowa eLka 35 1.4 canona. Czy kupowanie do cropa tego szkła ma sens czy lepiej wymienić na używane 5D mark II + sigma 50 1.4? Obie opcje wyjdą tak samo cenowo gdyż za body 550D dostanę pewnie sigmę. Bardzo proszę o dobra radę :)Jako były użytkownik 550D ze szkłami L, to bym Ci odradzał łączenie 35 1.4 z tym body. Oprócz szerszego kąta, możesz nie być zadowolony z ogólnie pojętej rozdzielczości zdjęć, bo ta matryca słabo się lubi z aberrującymi szkłami, a wyżej wymieniony obiektyw jest ich poważnym generatorem (aberracji). W ogóle, to jest to bardzo zacne zacne szkło, ale na FF. Jeśli już bierzesz pod uwagę zakup 5D2, to zdecydowanie idź tą drogą - będziesz znacznie bardziej usatysfakcjonowany obrazkami jakie ten aparat daje, niż wybierając poprzedni wariant.

[EDIT]Koraf streścił moją wypowiedź, zanim ją zamieściłem :).

mikel
05-11-2012, 22:06
Dziękuję za rady i wydaje mi się dobre rady :) Szczerze... to stawiałem na tą odpowiedź i jak dziś oglądałem zdjęcia tego zestawu to wyglądają jak byście mieli rację. Dwie odpowiedzi ale w zasadzie już się zdecydowałem na 5D.

Sunders
05-11-2012, 22:25
Jeżeli nie możesz mieć 35L+5dmkII, sugeruję jednak zakup pełnej klatki z wybieraną sigmą (miałem taki zestaw), którą jak trafisz dobry egzemplarz ( bez FF/BF)

koraf skoro trafiłeś dobry egzemplarz sigmy 50/1,4(bez FF/BF), to czemu się jej pozbyłeś :?:
Czy jeśli brak kasy na 35L, nie lepiej jest kupić 5D2 z C35/2 niż z tą sigmą :?:

koraf
05-11-2012, 22:33
koraf skoro trafiłeś dobry egzemplarz sigmy 50/1,4(bez FF/BF), to czemu się jej pozbyłeś :?:

Sunders nie twierdzę, że to był dobry egzemplarz (no może dostateczny ;-)) tylko, napisałem że taki miałem. A pozbyłem się go dla zeissa 50/2.0 i zaręczam, że warto było i to bardzo:grin:.

Kuba1
05-11-2012, 22:39
Czy jeśli brak kasy na 35L, nie lepiej jest kupić 5D2 z C35/2 niż z tą sigmą :?:He he, mniejsza o szkło. Najważniejsza w omawianym przypadku jest zmiana 550d na 5d2 - bo to jest rewolucja, niezależnie od tego czy podepnie Sigmę czy Canona.

mikel
05-11-2012, 22:52
Tylko ten zeis jest 2 x droższy od sigmy. Nie podchodziłeś z sigmą do tematu kalibracji z body? Jestem z trójmiasta dlatego pomyślałem ze mam blisko do serwisu.

koraf
05-11-2012, 22:58
Tylko ten zeis jest 2 x droższy od sigmy. Nie podchodziłeś z sigmą do tematu kalibracji z body? Nie podchodziłem, niektórzy koledzy z forum mieli lepsze egzemplarze, więc takie na pewno istnieją, a co za tym idzie, kto nie ma wyjścia, temu polecam szukanie i wybieranie.

marfot
05-11-2012, 23:29
Czy jeśli brak kasy na 35L, nie lepiej jest kupić 5D2 z C35/2 niż z tą sigmą :?:

A może wytrzymać trochę i poczekać na Sigmę 35/1.4 i C35/2 IS i wtedy decydować.

Sunders
05-11-2012, 23:59
niektórzy koledzy z forum mieli lepsze egzemplarze, więc takie na pewno istnieją, a co za tym idzie, kto nie ma wyjścia, temu polecam szukanie i wybieranie.

Chyba nie wszystkie doniesienia o tych lepszych egzemplarzach są wiarygodne. :wink: Na podstawie własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że szkoda czasu na szukanie i wybieranie sigmy 50/1,4. :evil: Lepiej ten czas poświęcić na zarabianie na coś innego, np. tego zeissa 50/2. :idea:

--- Kolejny post ---

Sunders nie twierdzę, że to był dobry egzemplarz (no może dostateczny ;-))

Tego się domyślałem 8-)

tylko, napisałem że taki miałem. A pozbyłem się go dla zeissa 50/2.0 i zaręczam, że warto było i to bardzo:grin:.

Warto to od razu kupować to co dobre, a nie dostateczne. :)

mikel
06-11-2012, 08:04
Mozna. Ale bedzie ciezko bo juz sie napalilem na 5d ;) A moze te nowe obiektywy nie będą takie drogie. Trzymam kciuki za sigme i tą kalibracje USB ;)

mikel
06-11-2012, 21:53
Sunders nie twierdzę, że to był dobry egzemplarz (no może dostateczny ;-)) tylko, napisałem że taki miałem. A pozbyłem się go dla zeissa 50/2.0 i zaręczam, że warto było i to bardzo:grin:.

Troche to dziwne w sumie bo sprzedales sigme bo wkurzal Cie nie do konca celny AF i kupiles zeissa ktory wogole AF nie ma ;/

koraf
06-11-2012, 22:05
Troche to dziwne w sumie bo sprzedales sigme bo wkurzal Cie nie do konca celny AF i kupiles zeissa ktory wogole AF nie ma ;/
AF był w sumie celny tylko brakowało już skali w mikoregulacji w 5d II ;-). CO do MF to powiem Ci, że jak już nabierzesz wprawy to jest bardzo pewny sposób ostrzenia i praktycznie w 100 % zależny od Ciebie a nie w 95 % (jak często jest w AF).

mikel
06-11-2012, 22:19
Z tym zeissem masz potwierdzenie ostrosci? Jesli nie to tez loteria chyba ze gęsta seria ;)

Sunders
06-11-2012, 22:33
Z tym zeissem masz potwierdzenie ostrosci?

Ma :-)

--- Kolejny post ---

CO do MF to powiem Ci, że jak już nabierzesz wprawy to jest bardzo pewny sposób ostrzenia i praktycznie w 100 % zależny od Ciebie a nie w 95 % (jak często jest w AF).

Ale ta sigma to przecież tez niezły obiektyw manualny :-)
Czy tym zeissem ostrzy się manualnie lepiej :?:

Gall_Anonimowy
06-11-2012, 22:35
Z tym zeissem masz potwierdzenie ostrosci? Jesli nie to tez loteria chyba ze gęsta seria ;)

Ma potwierdzenie ostrości ale najlepiej dążyć do tego aby obyć się bez potwierdzenia, obserwując cały kadr a nie polegać na "mało precyzyjnym canonowskim" potwierdzeniu ostrości. Nie wiem skąd ten kompleks braku AF w Zeissach, przecież kiedyś ludziska nawet nie wiedzieli że w przyszłości będzie AF i robili mega foty!

A co do Sigmy to dostałem ją dziś do testów, niby najlepsza 50-tka z AFem, zobaczymy co z moim jednopunktowym 5DII wykluje :)

koraf
06-11-2012, 22:42
Powiem tyle MF w canonie można sobie między bajki włożyć :wink: w porównaniu z zeissem, gdzie jest absolutna wręcz precyzja ostrzenia :grin:, to trudno opisać to trzeba samemu sprawdzić.

MC_
06-11-2012, 22:44
Nic dodac nic ujac. Trzeba samemu sprawdzic Zeissy.

Merde
07-11-2012, 14:43
Nie wiem skąd ten kompleks braku AF w Zeissach, przecież kiedyś ludziska nawet nie wiedzieli że w przyszłości będzie AF i robili mega foty!

Ale matówki mieli jakby trochę inne.

Gall_Anonimowy
09-11-2012, 00:07
Ale matówki mieli jakby trochę inne.

No pewnie tak ale i w dzisiejszych czasach można wymienić, ja za swoją dałem 130 zł z przesyłką i daje rade :)

kobesi
09-11-2012, 11:09
Tylko ten zeis jest 2 x droższy od sigmy. Nie podchodziłeś z sigmą do tematu kalibracji z body? Jestem z trójmiasta dlatego pomyślałem ze mam blisko do serwisu.
Kalibracja Sigmy z 5dm2 jest świetną sprawą - długo się wzbraniałem przed wysyłaniem mojego sprzętu gdzieś hen daleko, ale sigma doprowadzała mnie swoim AF do rozpaczy. Po kalibracji - zupełnie inne szkło, śmiga pewnie i szybko, AF w zasadzie bezbłędny. I jakby się zrobiło ostrzejsze na 1,4.. ale to może subiektywne odczucie.
Generalnie zestaw naprawdę warty polecenia.

GMHusky
09-11-2012, 11:17
... mam 50 1,4 sigmy na 5dII i nie mam żadnych problemów, stosunek jakości do ceny jest ********y... specjalnie nie wybierałem i nie kalibrowałem. Trafia, ostrzy, pracuje...
robię nim nie dużo ujęć... głównie jako uzupełnienie repo 24-70 2,8
jak uzbieram na 50 1,2 to na pewno zmienię, ale na razie na celowniku jest 85 1,2

Merde
09-11-2012, 12:01
No pewnie tak ale i w dzisiejszych czasach można wymienić, ja za swoją dałem 130 zł z przesyłką i daje rade :)

Znaczy jest teraz większa o 30% i ma wspomaganie ostrzenia ręcznego (klin+mikroraster)?

BigMan
10-11-2012, 19:57
mam 35L i uzywałem swego czasu tego szkła na cropie (40D) i mogę z ręką na sercu powiedzieć że było przeciętne. Dopiero po podpięciu 35L do 5D było idealnie.

...i dalej jest - różnica diametralna, ciekawe czy na innych szkłąch też tak jest bo np. 85L i 40D dawało bardzo dobry efekt.