Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 60D plus nie-canonowska lampa. Brak możliwości regulacji lampy z poziomu aparatu

janhalb
31-10-2012, 20:33
Od dwóch dni jestem (prze)szczęśliwym posiadaczem 60D. Po 400D czuję się, jakbym się przesiadł z volkswagena do Porsche - zwłaszcza jeśli chodzi o działanie AF :-)

Ale nie o tym.

Mam lampę błyskową - chińszczyzna (Tumax DPT 386AFZ-C), ale dedykowana co Canona, obsługuje ETTL. Z moim 400D nie było z nią żadnych problemów: jasne, nie jest to 580EX, ale na moje potrzeby wystarczała (rzadko używam lampy, jestem fanem światła zastanego...).

Zakładam ją do 60D - i mam problem. Lampa błyska, synchronizuje etc., natomiast nie mogę z poziomu aparatu wprowadzić jakiejkolwiek korekty błysku. Kiedy wchodzę w menu Sterowanie lampą -> Nastawy lampy zewn., pojawia się komunikat:

!
Nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy.

O co chodzi? Zasilanie niewątpliwie jest włączone, lampa działa, tak jak napisałem - synchronizuje się z aparatem, czyta ustawienie zooma, błyska poprawnie. Czy w 60D nie mogę zrobić korekty błysku z poziomu aparatu, jeśli nie mam firmowej canonowskiej lampy?

W 400D nie było z tym żadnego problemu. Czy coś robię źle?

(Dodam jeszcze, że kiedy lampa jest zdjęta, to menu 'Nastawy lampy wbudowanej' działa normalnie, mogę wprowadzać korektę błysku etc.).

Będę wdzięczny za jakieś oświecenie (nomen omen...).

centur
31-10-2012, 21:47
generalnie jest tak że inżynierki Cwanona zrobią wszystko co w ich mocy aby lampy niesystemowe nie działały prawidłowo, dlatego bogatszy o tę wiedzę juz dawno wyleczyłem się z niesystemowych lamp. Tu raczej nie ma gotowej recepty bo chińskiej i japońskiej elektroniki raczej nie sposób ogarnąć tak więc jeśli metody "prób i błędów" nie pomagają pozostaje ci robić korektę błysku z poziomu lampy (jeśli jest taka możliwość) lub zmienić lampę na systemową, nawet starszy model byle Cwanona ;-)....

greg7878
31-10-2012, 22:25
Zaawansowane funkcje sterowania zewnętrznymi lampami z menu aparatu Canona pojawiły się wraz z premierą 40D oraz lampy Speedlite 580 EX II, czyli w 400D ich nie było i w Tumaxie też nie będzie.
Pozostaje się tylko z tym pogodzić.

Oczywiście, funkcja kompensacji siły błysku z poziomu korpusu 60D powinna działać z każdą lampą zgodną z systemem Canona - a na pewno działa z każdą firmową lampą , nawet z prościutką Speedlite 220 EX.
Jak się to robi ?
W Canonie 60D wciskamy klawisz ,,Q" i funkcji szukamy po lewej stronie wyświetlacza lub ( ja tak sobie zrobiłem ) funkcję korekty ekspozycji lampy przypisujemy do przycisku ,,SET".

janhalb
31-10-2012, 22:40
@greg7878:

Dzięki, opcja przez "Q" rzeczywiście działa, nic więcej mi nie potrzeba... Możesz mi napisać, jak przypisać tę funkcję (lub dowolną inną) do przycisku "set"? W 400D było to stosunkowo proste, w 60D dopiero wgryzam się w ustawienia...

greg7878
31-10-2012, 22:52
@greg7878:

Dzięki, opcja przez "Q" rzeczywiście działa, nic więcej mi nie potrzeba... Możesz mi napisać, jak przypisać tę funkcję (lub dowolną inną) do przycisku "set"? W 400D było to stosunkowo proste, w 60D dopiero wgryzam się w ustawienia...

Menu-> druga zakładka licząc od prawej ( pierwsza to ,, Moje Menu" ) -> C.Fn IV: Operowanie /Inne -> pozycja ,,2" w górnym okienku ,, przypisz przycisk SET" -> pozycja ,,4" w dolnym okienku ,, SET Koryg. błysku "

Z innej beczki - czytanie instrukcji naprawdę nie boli a sporo można się dowiedzieć :lol: ( to tak ogólnie, bez złośliwości ).

janhalb
31-10-2012, 23:02
Czytam, czytam, tylko to grube dzieło jest, a staram się uważnie i ze zrozumieniem :-) Dzięki.

Przemek_PC
01-11-2012, 12:34
Co do lampy to przesiadłeś się do Porsche a chcesz jeździć na oponach z Dębicy? :-)

janhalb
01-11-2012, 17:43
Co do lampy to przesiadłeś się do Porsche a chcesz jeździć na oponach z Dębicy? :-)

Ha, wiedziałem że taki problem tu stanie :-)))

Nie inwestuje w lampę, bo - jakem napisał wyżej - w ogóle lampy używam rzadko. Nie lubię. Lubię światło zastane, choćby nie wiem jakie. W studio nie pracuję, we wnętrzach fotografuję stosunkowo rzadko - a jak już, to zwykle w takich gdzie i tak lampą błyskać nie wolno... Lampa dla mnie to takie trochę "zło konieczne", jak już bardzo trzeba sfotografować jakieś rodzinne sceny zbiorowe i takie tam różne. I na takie okazje mój Tumax mi zupełnie wystarcza...

Czy jestem usprawiedliwiony? ;-)

Przemek_PC
01-11-2012, 23:20
Sterowanie lampą z body fajna rzecz ale można się bez tego obejść ale gumy trzeba mieć takie żeby nie pękły w drodze na szczyt. Mowa o oponach oczywiście :-)