Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jakość na ogniskowych tzw. "pośrednich" 24-70 Canon

GMHusky
31-10-2012, 16:47
Ostatnio usłyszałem że obiektyw ( podane na przykładzie 24-70 2,8 C ) na nazwanych przez kogoś "pośrednich" ogniskowych traci na jakości czyli że powinno się używać tylko ogniskowych: 24 ; 28 ; 35 ; 70 na zoomie a "pośrednich" nie... czyli tych nie występujących na skali obiektywu...
Nie dotyczy to tylko tego obiektywu ale każdego zooma ... to był przykład.

spotkałem się z tym przy fakcie że dziewczyna z którą współpracuję studiuje fotografię i na wykładach tak im wyłożył profesor...
Przyznam się że nie słyszałem o czymś takim ...

Fakt czy Mit ... ???

Zader
31-10-2012, 18:49
Przyznam, ze pierwsze slysze. To, ze zoom ma ktoras koncowke slabsza jakosciowo to sie zdaza, ale w tym przypadku to jakos ciezko znalezc logiczne wytlumaczenie - na 24mm ok, na 25-27 zle, potem 28mm ok a dalej znow zle, itd.? Milimetr roznicy mialby powodowac skok jakosci? Przeciez wymagaloby to niezwykle precyzyjnego ustawiania ogniskowej!

Nie_Talentny
31-10-2012, 19:18
Ja często ustawiam na stałkowe ogniskowe - choć sam nie wiem dlaczego :) - ale nigdy nie zauważam jakiegoś spadku jakości gdy robię na tych pośrednich.

GMHusky
31-10-2012, 21:07
Hmmm... też właśnie nie słyszałem o czymś takim, dlatego mnie to trochę zaskoczyło, w sumie to nie zwrócił bym na to uwagi ale skoro twierdzi tak profesor w wyższej szkole fotograficznej to zacząłem się zastanawiać...

... może ktoś jeszcze się wypowie :P

airhead
03-11-2012, 11:05
zwykle w zoomach jest tak, że skrajne ogniskowe są gorsze od tych środkowych