Zobacz pełną wersję : Lekcja 7 - dyskusja
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8692 - czekam na uwagi :)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8692 - czekam na uwagi :)
Zupelnie nie mialem czasu na przebrniecie przez tekst, wiec lekko tu spamujac napisze ze fotki przyjemne, ale "McDonnell Douglas F/A-18C Hornet, Axalp (Szwajcaria), 2005 (400mm, f/5.6, 1/1600s)" = zrobila na mnie kolosalne wrazenie.
Swietny efekt.
Pozdrawiam,
Parteq
najs. bardzo pozytywnie zaskoczony. jak sie ten temat oglada na koncowych zdjeciach, to czlowiek z innej bajki zupelnie nie docenia warsztatu stojacego za wykonaniem foty. a jak sie poczyta... hmmm...
jesli taki czlowiek z zupelnie innej bajki jak ja dobrnal do konca i z przyjemnoscia przeczytal, to chyba znaczy, ze dobry wyklad. zreszta, nie pierwszy i (miejmy nadzieje) nie ostatni tutaj!
Kolejny dobry wykład, podobają mi się także uwagi "okołofotograficzne" (kremy do opalania, zatyczki itp.) Chciałbym zapytać, czy poza kadrowaniem stosujesz PS lub coś podobnego do podrasowania zdjęć?
Chciałbym zapytać, czy poza kadrowaniem stosujesz PS lub coś podobnego do podrasowania zdjęć?
Tak, dość sporo bawię się Gimpem. Często zdarza mi się, nie będąc pewnym ekspozycji, lekko niedoświetlać zdjęcia i potem nadrabiać levelami. Albo lekko ściągnąć w dół curves w okolicach białego, żeby zmniejszyć wrażenie przepalenia. Albo (często) wyprostować horyzont. Albo... albo... właśnie dlatego z reguły od dużej imprezy do wystawienia zdjęć mija mi miesiąc :)
Świetny wykład jeszcze nie przebrnąłem całego ale z tego co przeczytałem bardzo mi się podoba.Pozdrawiam.
Ekekt na zdjeciu Fiat G222TCM, Zeltweg (Austria), 2005 (400mm, f/5.6, 1/180s) jest bardzo ciekawy. Co to wlasciwie jest? spaliny czy cos innego?
PS. Jaki czas nalezy ustawic aby smigla helikoptera/samolotu smiglowego byly zatrzymane w miejscu i dosc wyrazne?
Ekekt na zdjeciu Fiat G222TCM, Zeltweg (Austria), 2005 (400mm, f/5.6, 1/180s) jest bardzo ciekawy. Co to wlasciwie jest? spaliny czy cos innego?
Jest to wytłumaczone w tekście :) Po jednej stronie śmigła zawsze jest pewiem obszar, w którym wytwarza się podciśnienie (i to spore - zwłaszcza na końcówkach, bo tam bezwzględna prędkość ruchu jest największa). Jeśli powietrze jest wilgotne, to powoduje to skraplanie się pary wodnej w nim zawartej. A jeśli jest bardzo wilgotne to tej pary jest na tyle dużo, że utrzymuje się 2-3 sekundy.
Te ślady na zdjęciu to dokładny opis trajektorii końcówek śmigieł przy starcie, tak jakby przyczepić im właśnie jakiś mały generator dymu i kazać rysować.
Jaki czas nalezy ustawic aby smigla helikoptera/samolotu smiglowego byly zatrzymane w miejscu i dosc wyrazne?
Pierwsza odpowieź "A po co"? Pierwszym wrażeniem przy oglądaniu takiego zdjęcia będzie "przecież on stoi w miejscu, zaraz spadnie" :-)
Druga odpowiedź: hmm, zależy.. powiedzmy że przy 1/500 już może być dość ostro, a 1/1000 powinno być OK.
bardzo podoba mi sie Twoj wyklad, z checia go przeczytalem i poogladalem.
Tak jak ktos napisal wczesniej, bardzo cenne sa uwagi okolo fotograficzne czyli, znajomosci, miejsca itp. no i ze trzeba sie wysiurać przed foceniem :D
Oczywiscie, ze przebrmalem przez caly tekst. Nie mam problemow z czytaniem i rozumieniem. Bardzo fajny wyklad, jest wszystko co trzeba a nawet wiecej.
Mysle, ze da sie to odniesc w sporym procencie do fotografowania rajdow samochodowych, czy motocyklowych.
Czesc.Ch.
Mysle, ze da sie to odniesc w sporym procencie do fotografowania rajdow samochodowych, czy motocyklowych.
Zgadza się - to, co jest opisane przy startach/lądowaniach można by dokładnie powtórzyć przy opisie pstrykania na rajdach. Przynajmniej tyle mogę powiedzieć po moich doświadczeniach z wyścigami BMX (http://www.ais.pl/~muflon/gallery/events/bmx05/). Tyle że tam jest trudniej - "obiekty" są dużo bliżej i ruszają się w trochę mniej przewidywalny sposób.
Marcoone
11-02-2006, 14:52
Świetny wykład Muflon.
Przy okazji nabrałem ochoty aby wrócić do fotografowania na pokazach.
Jak sobie wspomnę pierwsze Airshow w Polsce w Poznaniu na Ławicy, kupowanie każdego numeru "Lotnictwa" a jeszcze wcześniej "Skrzydlatej Polski"... W każdym razie ze swojej strony wielkie dzięki. Sorry za offtopa, ale rozmarzyłem się trochę ;)
januszP.
11-02-2006, 18:56
No cóż mam powiedzieć. Długo szukałem szczeny, która opadła z wielkim trzaskiem!!
Gratuluję! jestem pod ogromnym wrażeniem!
Pozdrawiam
janusz
dentharg
14-02-2006, 11:44
No Muflon! Pełna klasa! Może po powrocie jakos zaczne kluc brata w bok (ostatnio dolaczyl do grona zawodowych w podjednostce 25 BKPow Glinnik/Tomaszow Maz) zeby mi tam gdzie wejscie zalatwil.
Tyle, ze musze na sprzet zebrac kase bo ze swoj Sigma... to daleko nie zajade. Ale zacheciles przynajmniej do sprobowania!
Odwaga w cięciu kadru zawsze się opłaca!
Dzięki za cenne rady umieszczone w lekcji, wykorzystam je przy fotografowania samochodów.
Powiem tak. Zostawilbym tekst, ale fotki ilustracyjne szybko bym usunał.
Sorry, ale technicznie sa one bardzo slabe :( Ziarno, kadrowanie, przeostrzenie i mydlane totalnie. Zdecydowanie GIMP im nie sluzy..:)
Gratuluje jednak doswiadczenia i zycze powodzenia.
.... przeostrzenie i mydlane totalnie.....
Może coś z monitorem nie tak?
P.S. To się tyczy iczka
Może coś z monitorem nie tak?
U mnie? Raczej OK, osobno sprawdzam na domowym LCD 19" i CRT 21" w pracy. Aczkolwiek wiem że z jakością fotek jeszcze mogłoby być sporo lepiej... Niektóre z nich to spore cropy jeszcze z 70-200 i czasów gdy miałem trochę mniejsze pojęcie o temacie - starałem się dobrać raczej pod względem treści a nie jakości. No trzymam się Gimpa, póki co przesiadka na Win+PS nie wchodzi w grę. Kiedy pojawi się porządny edytor RAW pod Linuxa (Bibble mi nie odpowiada) to mooooże skuszę się żeby zacząć robić rawy...
Inna sprawa, że, te fotki z lekcji były dość mocno kompresowane (układ z Kubamanem był taki, że z grubsza w 500k wszystko ma się zmieścić).
Iczek masz jakieś konkretne uwagi co do kadrów, czy tylko standardowe "do **** bo do ****"?
Iczek masz jakieś konkretne uwagi co do kadrów, czy tylko standardowe "do **** bo do ****"?
Poczułem sie urażony tym ostatnim porównaniem.
Nie dałem ku temu powodów i żałuje w tym momencie, że w ogóle coś napisałem i poświeciłem czas twojej lekcji :(
Sorry, ale technicznie sa one bardzo slabe Ziarno, kadrowanie (..)
To jest jak dla mnie wlasnie "do **** bo do ****" :) Nie twierdze, ze zdjecia sa idealne, ba, wrecz wiem ze nie sa - i jak napisalem wyzej, z uwagami odnosnie jakosci sie w zasadzie zgadzam. Samo stwierdzenie "ziarno", "przeostrzenia" czy chociazby nawet "mydlane" jest tu jednoznaczne. Natomiast nie wiem co miales na mysli przez "kadrowanie technicznie bardzo slabe" - i o to pytam.
Chrzanisz stary, oj chrzanisz :)
Napisalem wprost wiec nie rozumiem o co sie dopytujesz ?! Ziarno i kadrowanie zabilo jakosc tych zdjec pod wzgledme technicznym. Sam to przyznajesz wiec nie wiem skad oczekiwanie na cos wiecej...?
To napisalem za pierwszym razem i nie wiem czmu sie domagasz abym to powtorzyl. Nie mozna napisac tego konkretniej. Dżizas.
Mydlane - to jest dla ciebie niejednoznaczne ? No sorry. Nie umiem napisac tego bardziej jednoznacznie, ale podpowiem tylko, ze chodzi mi o ostrosc i poruszenia wiekszosci obiektow.
Kadrowanie - to tez jasne dla mnie. Po prosty wycinasz samolocik wielkosci paznokcia z pelnej klatki i wychodzi gowniane halo naokolo niego, bo pliku ci nie wystarcza :) Banalnie proste.
Ot tyle.
Na marginesie - mam wrazenie, ze posiadasz lepsze zdjecia i dziwie sie ze wlasny wyklad "okraszasz" takimi przykladami :(
Calosc straciła niewymownie poprzez chyba twoja nieuwage, bo specjalnie to chyba nie robisz sobie "kuku".
pzdr
Kadrowanie - to tez jasne dla mnie. Po prosty wycinasz samolocik wielkosci paznokcia z pelnej klatki i wychodzi gowniane halo naokolo niego, bo pliku ci nie wystarcza :) Banalnie proste.
Proste jesli sie wie "co poeta mial na mysli" :) Bo ja caly czas myslalem ze chodzi o "kadrowanie = kompozycja". Teraz jasne.
okey. Wiec nie chodzilo o kompozycje bo trudno na podstawie kilku fotek krytykowac Cie za kompozyccje.
Polecam podmienic te fotki - wyklad zyska i mi zamkniesz paszcze :)
Broncobilly
07-03-2006, 20:08
oj chyba się iczek trochę czepia - wielu chcialoby mieć takie fotki na stanie - a i wyklad dla tych co dopiero zaczynają airfocić bardzo przydatny. Byłem na kilkudziesiećiu Airshow i wiem jakim bólem jest robienie RAW-ów - już mi sie zdarzało po ok 1000 zdjęc dziennie robić - potem na samo przejrzenie RAW-ów trzeba by tydzień stracić - dlatego bardzo brakuje mi w Canonie opcji RAW + mały (naprawde mały jpg taki 1024x800 skompresowany do ok 100kb w zupełności by wystarczył) - choćby po to by szybko w terenie ziarno od plew oddzielić
bardzo brakuje mi w Canonie opcji RAW + mały (naprawde mały jpg taki 1024x800 skompresowany do ok 100kb w zupełności by wystarczył) - choćby po to by szybko w terenie ziarno od plew oddzielić
Hmm, "w terenie" jakoś sobie mi to ciężko wyobrazić - w trakcie samych pokazów prawie nigdy nie mam czasu na chimping, ewentualnie czasem spojrzę na histogram, czy wszystko w normie. A w domu - to już mniejszy problem, seryjna konwersja CRW do małych jpegów, z nich wybieranie co lepszych i ponowna obróbka rawów. Tak czy tak praca nad fotkami po airshow to kilka tygodni, także różnicy nie zrobi :)
Jednak w moim przypadku po prostu (na dużym airshow) najzwyczajniej w świecie nie wyrobiłby databank :) przynajmniej zakładając, że ratio między RAW i JPG to ok. 1:4. "Ale kiedyś się wezmę"... ;-)
A w domu - to już mniejszy problem, seryjna konwersja CRW do małych jpegów, z nich wybieranie co lepszych i ponowna obróbka rawów.
Znaczy na airshow robisz RAWy?
Ja inaczej - przegladanie BreezeBrowserem (szybki i skuteczny) w nim czasem wywolane prevki, tagowanie najlepszych.
Fan nr 1
13-09-2006, 20:51
No to może ja odświeżę wątek.
Muflon
Ostatnio byłem na pikniku lotniczym, już po powrocie przypomniałem sobie o twojej lekcji. Teraz widzę, że kilka twoich wskazówek bardzo by mi się przydało. Robiąc fotki (głównie samolotom śmigłowym) nieco przesadziłem z czasami i oczywiście śmigła wyszły zamrożone. W swojej lekcji sugerujesz wydłużenie czasu nawet do 1/100. W związku z czym mam pytanie czy robisz zdjęcia obiektywem z IS czy tez przy fotach z ogniskową > 70 jesteś w stanie uzyskać z ręki ostre zdjęcia?
P.S Bardzo fajna lekcja
W związku z czym mam pytanie czy robisz zdjęcia obiektywem z IS czy tez przy fotach z ogniskową > 70 jesteś w stanie uzyskać z ręki ostre zdjęcia?
Odpowiem za muflona i chyba bardzo sie nie pomyle ;) - 100-400 4.5-5.6 IS L
Do helikopterow i pokazow - IS mode 1. Do startow/ladowan (panoramowanie) - IS mode 2.
Robiąc fotki (głównie samolotom śmigłowym) nieco przesadziłem z czasami i oczywiście śmigła wyszły zamrożone. W swojej lekcji sugerujesz wydłużenie czasu nawet do 1/100.
Hihi, teraz powiedziałbym wręcz, że nie nawet ale minimum do 1/100 :mrgreen: Głównie kwestia treningu - z braku laku można zawsze stanąć przy jakiejś drodze i ćwiczyć na autach (uwaga na czarne BMW ;-)). No i seriami... nie ma się co łudzić, 1/30 @400mm to jednym strzałem się nie uda.
W związku z czym mam pytanie czy robisz zdjęcia obiektywem z IS czy tez przy fotach z ogniskową > 70 jesteś w stanie uzyskać z ręki ostre zdjęcia?
To pierwsze (IS). Aczkolwiek ostatnio znajomy podrzucił mi ciekawą technikę, podpatrzoną podobno u strzelców i z użyciem której robił podobne sztuczki Sigmą 120-300/2.8 (bez IS): trzeba skrócić pasek tak, żeby po założeniu go za łokieć i wzięciu aparatu w rękę napinał się prawie na sztywno. Ponoć działa...
Chciałbym lekko odgrzac ten watek krotkim pytaniem z nadzieja ze jeszcze Muflon tu zajrzy:)
Kilka twoich zdjec jest wykonanych z innych samolotow (Super Puma,Alouette III,Hornet, Mirage z twojej galerii). Jak sie dostajesz na poklad? Masz to w jakis sposob zalatwione(praca,znajomosci...) czy po prostu umiesz sie dobrze zakrecic?
Niestety kiedy ja mialem mozliwosc krecenia sie po plycie, prawie bez oganiczen to nie myslalem o fotografowaniu. Nie mazylem nawet o kompakcie.Uraz kregoslupa mnie uziemil zanim zdazylem sie dobrze od ziemi oderwac i przezucilem sie na focenie, zeby nie zwariowac bez hobby:lol:
Teraz jestem w stanach,wiec nawet znajomosci nie mam i zastanawialem sie czy mozna byc na tyle zaradnym zeby sie wepchnac na poklad jakiejs maszyny zeby z gory fotografowac.
Dzieki i pozdrawiam.
Ps. Swietny wyklad.
jxw27866
14-06-2008, 14:18
jak widac nie chetnie sie odzywam i gratulacje ze Ci się udalo mnie zmusic. Przekazuje wyrazy szacunku dla lekcji i klasy w swoim skromnym imieniu konsultowanym z mniej skromnymi (przeciez "madrzejszszymi"). no i .... jest jedna sprawa która nie daje mi spokoju. Dla czego proponujesz ustawic ISO400?- poprostu jesli moge prosic o uzasadnienie.
jeszcze (przy okacji) grtuluje koledze reki (chodzi o 1/30s)
gratuluje techniki Vitezowi (oraz ilosci postow - przy okazji) no i ta grypserka - robi wrazenie
no i gratuluje iczekowi (...tez przy okazji)
jeszcze raz dziekuje za ciekawą lekcje i pozdrawiam.
(...) z nadzieja ze jeszcze Muflon tu zajrzy
O kurcze.. pewnie że nie zajrzy, bo glupi wyłączył sobie automatyczne powiadamianie :-( Przepraszam wszystkich, w szczególności kol. rOOmaka... może jeszcze zajrzy :mrgreen:
Kilka twoich zdjec jest wykonanych z innych samolotow
Pudło :) Wszystkie moje zdjęcia są robione z ziemii, z wyjątkiem jednej, specyficznej sesji air2air tutaj (http://danielrychcik.com/hbprj08/) :D
Dla czego proponujesz ustawic ISO400?- poprostu jesli moge prosic o uzasadnienie
Proponuję to - początkującym - dlatego, że przy niewiele większych szumach (no bo szczerze: co to jest ISO400 dla takiego 30D/40D?) daje się czterokrotnie skrócić czas naświetlania. To nienajgorzej, żeby uniknąć standardowego pytania "a czemu mam takie nieostre fotki" ;-)
Jak ten czas leci... ponad 2 lata :) W międzyczasie sporo rzeczy mi się zmieniło jeśli chodzi o technikę (nie wspominając o sprzęcie ;-)) - chyba trzeba by się powoli przymierzyć do wersji 2.0 :-D
A, i Iczek miał w 100% rację powyżej :) fotki są do wymiany :D
Jak ten czas leci... ponad 2 lata :) W międzyczasie sporo rzeczy mi się zmieniło jeśli chodzi o technikę (nie wspominając o sprzęcie ;-)) - chyba trzeba by się powoli przymierzyć do wersji 2.0 :-D
Wersja 1.0 SUPER czekam na 2.0 :)
Dzieki za odpowiedz. Jedno pytanie. Jak złapałeś tą fotę Aerospatiale SA-316B Alouette III, Axalp (Szwajcaria), 2005?
Musiałeś siedzieć w innym śmigłowcu. Mylę się?
Mylę się?
Tak :) http://lotnictwo.net/doc.php?doc=07033101 :)
KORD/EPKK
16-01-2009, 21:52
@rOOmak
Hmm... Kupujesz bilet najlepiej z JFK do LAX , ladnie usmiechasz sie do automatu jak zalatwiasz boarding pass (zeby dostac miejsce przy oknie) , wsiadasz na poklad i lecisz...
A tak na powaznie to mozesz sprobowac pokrecic sie kolo malego lotniska robisz foty i byc moze zagadasz z jakims pilotem ktory np. aktualnie robi oblot bo wymienial zarowke :) i jest szansa ze sie zalapiesz. Pare lat temu bylem na malym lotnisku kolo Chicago (dokladnie ARR) focilem maszyny w przenoszonym muzeum i zgadalem sie z gosciem ktory lata na L39 i na Texanach. Zaproponowal mi ze jakbym chcial to moge sie przylaczyc bo akurat leci niedaleko po jakies tam mapy. Kurcze zebym mial wtedy dwie godziny wolne to bym sie nie zawachal a tak to obeszlem sie smakiem.... Zaluje tego do dzis... Pewnie by wyszly z tego ciekawe fotki...
ewa_olsztyn
25-01-2009, 13:31
Muflon! Ja w życiu nie pójdę na żadne lotnisko i nie sfotografuję żadnego samolotu, ale czytałam z zapartym tchem. Masz świetne pióro człowieku, przyjmij uznanie od zawodowca w tej dziedzinie :mrgreen:
A pasji i efektów - gratuluje z całego serca!
sbogdan1
20-02-2009, 16:06
Tak :) http://lotnictwo.net/doc.php?doc=07033101 :)
Wiesz Muflon kawał dobrej roboty , chylę czoło przed Twoim kunsztem.
Co tu dużo pisać jak wszystko widać i jest podane jak na talerzu.
Z pewnością nigdy mi nie będzie dane być na takich pokazach więc zostaje mi podziwiać Twoje wyczyny z obiektywem w ręku .
Pozdrawiam gorąco...
Baterie - najlepiej jest ich mieć 2 razy tyle ile wydaje nam się, że potrzeba. Latem, w upale, akumulatorki zużywają się szybciej niż normalnie.
yyyy... a nie na odwrót? w zimie baterie potrzebują więcej elektronów do ogrzania się?
tak poza tym - dobry art - wiele praktyki, a nie matematyki!
yyyy... a nie na odwrót? w zimie baterie potrzebują więcej elektronów do ogrzania się?
To temat trochę nie na ten wątek :) ale z mojego doświadczenia, akumulatory najlepiej działają w temperaturach "normalnych". Zarówno na mrozie jaki w 30-stopniowym upale, widziałem wyraźnie, że wydajność spada.